Det er nokså vanlig at hunder plutselig begynner å klø seg mer enn vanlig i en periode, og det kan være mange ulike årsaker til at hunden plutselig begynner å klø. Kløe hos hund kan utarte seg ved at den klør med labbene, ruller seg mer på gulvet, gnir en viss kroppsdel mot gulvet, trykker seg på en gjenstand eller har overdreven pelsstell.
Men hvordan skal man egentlig skille mellom hva som er normal kløe og når det er på tide å kontakte dyrlegen? I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som har med kløe hos hund å gjøre, som årsakene til kløen, hva du kan gjøre selv, når du bør kontakte en veterinær, og hvordan du kan forebygge mot at hunden får kløe.
Ulike årsaker til at hunden klør
Det kan være en del ulike årsaker til at hunden kan klør seg, og vi skal se nærmere på de vanligste årsakene, som er parasitter, allergi, infeksjoner og sykdom.
Parasitter som forårsaker kløe hos hund
En av grunnen til at hunden har overdreven kløe er ulike parasitter. Dette er små mikroorganismer som lever på eller i huden til hunden og forårsaker kløen. Noen få typer kan man oppdage med det blotte øyet, mens de fleste krever et mikroskop for at man skal se dem.
Parasitter er først og fremst forbundet med hunder som har vært i utlandet, men kan også smitte fra hund til hund slik at hunden kan få det i Norge. Jo flere hunder den har hatt nærkontakt med, jo større er sjansen for å få en type parasitt.
Noen parasitter finnes også ute i naturen her i Norge, og kan overleve i miljøet. Det vil si at parasittene faller av dyr, så hunden din kan bli smittet uten å være i direkte kontakt med et annet dyr.
De vanligste parasittene som forårsaker kløe hos hund er:
Allergi
Allergi regnes som den vanligste årsaken til at hunder klør. Hunder kan være allergiske for mye rart, men det er vanligst at det enten er noe i fôret, i omgivelsene (som støv eller pollen) eller legemidler.
Noen hunder får helt tilfeldig allergi, mens andre har arvelig allergi. Det betyr også at noen hunderaser har større risiko for å få allergi enn andre. Dersom du mistenker arvelig allergi kan det være lurt å spørre oppdretter om de har opplevd allergi på noen av de beslektede hundene, og eventuelt hva de er allergiske mot.
Om det er matallergi som fører til kløen er det ofte enkelt å behandle. Man må rett og slett gå over til allergivennlig hundefôr. Dette kan man kjøpe hos veterinæren, på velutstyrte dyrebutikker eller fra nettdyrebutikker som Zoo.no. Det er vanlig å prøve allergivennlig hundefôr som:
- Royal Canin Dermacomfort.
- Dr. Clauder’s Hyposensitive fôr.
- Purina Pro Plan Veterinary Diets.
Dette allergivennlige fôret har kun ett eller få proteinkilder, så da er det enkelt å finne ut av hva hunden er allergisk for. Det kan hende at første fôret ikke fungerer, men som regel finner man et hunden tåler ganske raskt. Det kan derfor være lurt å kjøpe små fôrsekker først for å sjekke at hunden faktisk tåler dette allergifôret før man kjøper de største sekkene.
PS: det finnes også et stort utvalg av allergivennlig hundefôr hos Vetzoo.
Infeksjoner
Ulike infeksjoner kan føre til kløe hos hund, ofte i forbindelse med et sår eller en operasjon hunden har gjennomgått. Noen typer sopp kan også angripe en frisk hund og føre til infeksjoner, som ringorm.
Ringorm og andre sopper som forårsaker kløende infeksjoner hos hund er heldigvis ganske sjeldent her i Norge.
Sykdommer
Kløe kan i noen tilfeller være et symptom på mer alvorlig sykdom, og for eksempel vil kreftsvulster typisk være svært kløende for hunden. Også flere autoimmune sykdommer kan gi utslag i form av heftig kløe.
Heldigvis er sykdom kanskje den sjeldneste grunnen til at hunden sliter med kløe, men det er jo verdt å være klar over at det dessverre kan være mer alvorlige årsaker til kløen. Som hundeeier er det ikke enkelt å oppdage den underliggende årsaken til kløen som kommer av sykdom, så her må man til veterinær.
Slik forebygger du kløe hos hunden
Kløe og hudproblemer hos hund kan i stor grad forbygges, da mange av årsakene til kløen kommer av ting som kan stoppes eller begrenses.
Gi hunden et godt fôr
Jevnt over er det slik at dårlig eller billig hundefôr bruker billigere produkter, som igjen dessverre har økt risiko for å gi hunden en allergisk reaksjon. Grunnen er enkelt nok at disse ofte inneholder en del grønnsaker, kornprodukter og lignende ting som hunden egentlig ikke trenger, og som den har høy risiko for å være allergisk mot.
Hundefôr av høy kvalitet har jevnt over mer rent protein fra kjøttkilder, og dette tåler de fleste hunder godt. I tillegg bør de ha riktig innehold av fettsyrer som er viktige for å gi god pels og hud. Så ved å gi hunden en god type hundefôr er du med på å forebygge mot at den får allergier som kan gi kløe.
Noen gode fôrmerker som anbefales er:
- Orijen.
- Acana.
- Royal Canin.
- Farmina.
Husk at du må bruke tid på å bytte til et nytt fôr. Du kan lese mer om å bytte hundefôr her.
Sørg for at hunden får regelmessig bad og stell
Normale hunder bør bades omtrent én gang i måneden, og rutinemessig pelsstell er en god måte å forebygge mot kløe og hudproblemer på.
Bad hunden med lunkent vann, en god hundesjampo, og sørg for at den tørkes godt etter at den er ferdig. Mange hunder reagerer dårlig på å være halvvåte eller fuktige, og dette kan føre til hudproblemer, så vær nøye med tørkingen.
Om hunden allerede har problemer med kløe eller sensitiv hud bør man kjøpe en kløvennlig sjampo som Vet’s Best Hypo-Allergenic Shampoo. Denne er mildere mot huden til hunden enn det vanlige hundesjampoer er. Hold for øvrig alt av menneskelige produkter unna hunden når den bader! Disse er svært mye mer parfymerte, og egner seg ikke til hunder.
Dersom du går tom for hundesjampo er det bedre å bade den uten sjampo enn å velge en menneskesjampo.
Ta hunden til årlige helseundersøkelser
Ved å ta med hunden til årlige helseundersøkelser hvor den også får vaksiner kan du forebygge mot kløe ved at eventuelle hudproblemer, sykdommer eller andre problemer oppdages tidlig. Her får de undersøke både pels, labber, ører og andre steder hvor det kan oppstå infeksjoner eller parasitter.
Undersøk arvelig allergi hos oppdretteren før du kjøper valp
I mange tilfeller er allergi arvelig, og man kan i stor grad unngå at hunden får fôrallergi ved å undersøke godt før man kjøper en valp. Om man sjekker både far og mor, og gjerne søsken til hunden man kjøper kan man være sikker på at det er liten sannsynlighet for at den får arvelig allergi.
Hos en del hunderaser er et som nevnt høy risiko for matallergi, så det er jo noe man burde ta med i vurderingen når man vurderer hvorvidt man skal velge denne rasen.
Jeg sier ikke at man bør utelukke en rase eller en oppdretter på grunn av allergi, men det kan jo være så enkelt som at du raskt får vite hvilke type fôr man bør holde seg unna for akkurat disse hundene, og da kanskje slipper problemet helt.
Er det på tide å kontakte veterinær for å undersøke kløen?
Hvis hunden har en intens kløe, kløe som vedvarer over tid, klør seg slik at den får sår eller blør, klør som forverrer seg over tid, eller er veldig plaget av kløen bør man kontakte veterinær. Man kan starte med å få videochat- eller telefonkonsultasjon av en veterinær, da dette er gratis for alle med forsikring. Så kan de vurdere om det er nødvendig å komme seg ned til dyrlegen med det samme, eller om man bør prøve egenbehandling først.
Veterinæren vil prøve å finne årsaken til kløen, og dette innebærer som regel en blodprøve, en del spørsmål om stell, fôr og kløen, og en undersøkelse av hunden. Noen ganger kan man oppdage parasitter med det blotte øyet eller under mikroskopet, mens i andre tilfeller må man se om blodprøven gir et svar på hvorfor hunden klør. Blodprøvene kan oppdage ulike allergier og antistoffer fra parasitter.
Behandling av kløe hos hund
Den faktiske behandlingen av kløe hos hund vil åpenbart avhenge stort av hva som er grunnen til at den klør. Dersom man mistenker at hunden har en parasitt som forårsaker kløen vil den behandles for dette. I noen tilfeller vil det være snakk om spot-on-preparater hvor man drypper noen dråper med legemiddel i nakken til hunden, mens det i andre tilfeller anbefales å gi hunden antibiotika.
Siden det er strenge regler for bruk av antibiotika (for å forhindre antibiotikaresistens) vil det kun gis antibiotika hvis bakterier er påvist, eller det er sterk grunn til å tro at kløen skyldes bakterier. Større parasitter som midd vil ikke bli påvirket av antibiotika.
Dersom kløen trolig stammer fra allergi vil det i de fleste tilfeller anbefales å bytte fôr. Det finnes som nevnt tidligere i artikkelen eget allergifôr man kan prøve, og i veldig mange tilfeller blir hunden bedre når den ikke lenger får fôr med ingredienser den er allergisk for.
I noen tilfeller kan det være nødvendig med faktisk behandling av kløen. Da kan det hende at veterinæren skriver ut legemidler som kortison eller gir allergivaksine for å begrense kløen.
Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no og VetZoo.