Om løpetid hos hund

Alle tisper får løpetid, og har dette gjennom store deler av livet sitt. Dette er en syklus som varer i omtrent 3 uker, og i denne perioden vil hun ikke bare være mottagelig for parring, men også få store humørsvingninger og atferdsendringer.

De fleste tisper får sin aller første løpetid mens de er mellom 6 og 12 måneder gamle, men det kan variere store. Når de først får en løpetid kommer de med jevne mellomrom, men både hvor jevne de er og hvor hyppig tispen får løpetid avhenger av rasen og hunden. Noen hunder har så lite som 5 måneder mellom hver løpetid, mens andre har så mye som 1,5 år. Under løpetiden kan tispene bli befruktet av hannhunder.

Det er ikke noe farlig med løpetiden, men den kan likevel være slitsom for både hund og eier. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de ulike stadiene av løpetiden og hva som skjer med kroppen til tispen, og ikke minst dele mange gode råd for hvordan man kan gjøre løpetiden få fin som mulig for både hunden og deg selv.

Kooikerhund
Kooikerhund. Foto: Burner83 / CC BY-SA 3.0.

Slik endrer tispene oppførsel i løpetiden

De fleste tisper får store atferdsendringer i løpet av den tre uker lange løpetiden, og du som eier kommer nesten garantert til å merke at humøret til hunden er annerledes enn vanlig. Her er det store variasjoner fra hund til hund, men noen typiske endringer man kan oppleve som hundeeier er at tispen:

  • Er mye mer interessert i hannhunder.
  • Ikke er like lydig som vanlig.
  • Er klengete.
  • Blir mer kontaktsøkende / kosete.
  • Klager / piper.
  • Får redusert eller forhøyet appetitt.

Det er fint om man kan gi hunden ekstra oppmerksomhet i løpetiden, for de fleste tisper trenger dette. Så bruk mye tid på mental aktivisering, turer og ikke minst kos. Det er aldri lurt å ha en tispe med løpetid løs på tur, så bruk bånd.

Hunder på tur
Ha hunden i bånd når hund har løpetid. Foto publisert med tillatelse.

De ulike stadiene av løpetiden

Løpetid hos hund deles inn i fire ulike stadier, men det er kun to av disse som regnes som en del av den faktiske løpetiden for folk flest. Nedenfor ser vi nærmere på de ulike stadiene av løpetid.

1) Proøstrus

Under proøstrus (forbrunst) blir de ytre kjønnsorganene til tispen hovne, og det kommer blir fra vulva. Det er som regel dette eiere oppdager. Dette stadiet varer i omtrent 6 til 12 dager, og hun kan i teorien ikke bli befruktet på dette tidspunktet.

Helt mot slutten av proøstrus vil tispene begynne å stå stille og flytte vekk halen om hanner interesserer seg for baken hennes.

2) Østrus

Østrus / brunst varer gjerne et sted mellom 5 og 9 dager, og i denne perioden er utfloden fra skjeden mer gulaktig selv om det fortsatt kan komme litt blir. Det er i disse dagene tispen kan akseptere parring og bli befruktet. Noen tisper vil blø gjennom hele østrus, mens andre slutter tidlig. Så husk at tisper kan bli befuktet / gravide selv etter at de har sluttet å blø, og i mange tilfeller er det under dette tidspunktet de er mest mottagelige for det.

3) Metøstrus

I omtrent 70 dager etter østrus er det en hvilefase hvor det ikke skjer stort, og selve løpetiden regnes som over når denne fasen har begynt.

4) Anøstrus

Det siste stadiet heter anøstrus, og betyr uten brunst. Denne kan vare i alt fra 125 til 300 dager, og her er det altså stor variasjon fra rase til rase og hund til hund. Når denne perioden uten brunst er over begynner det første stadiet proøstrus igjen.

Norsk buhund
Norsk buhund. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Tips for å gjøre løpetiden enklere for deg og tispen

For mange tisper er løpetiden slitsom, og for oss eiere kan også atferden til tispen bli slitsom. Av den grunn har jeg samlet sammen noen gode tips du kan benytte deg av under løpetiden for å gjøre den enklere for både deg selv, tispen og eventuelle hannhunder i huset.

1) Gi hunden mye ekstra oppmerksomhet

Under løpetiden bør man sette av ekstra mye tid til å gi hunden oppmerksomhet, enten det er i form av kos, sosial kontakt, trening, tur eller hva enn hunden din ønsker. De aller fleste tisper blir betydelig mer «needy» når de har løpetid.

2) Ikke la hunden gå fritt!

Når hunden har løpetid er det utrolig viktig at den ikke får løpe fritt, selv ikke du som har «verdens lydigste hund». Under løpetiden vil nemlig svært mange hormoner prøve å overtale hunden til å gjøre alt som må til for å finne seg en partner som kan befrukte henne, og da forsvinner det meste annet fra hodet hennes.

Det er ikke rent få eksempler på tisper som pleier å være svært lydige som rett og slett nekter å høre etter når de har blitt ropt etter av eier mens de har løpetid. Noen piler rett til nærmeste hannhund, mens andre bare løper vekk i søken etter en.

Så en generell tommelfingerregel er ta ingen tisper med løpetid bør få gå fritt før man er 100 % sikker på at løpetiden er over, uansett om det er båndtvang eller ikke.

Schæferhund på tur
Ikke la hunden gå uten bånd hvis den har løpetid. Foto publisert med tillatelse.

3) Bruk en bleie / truse

Det finnes egne truser eller bleier til tisper som har løpetid. Disse fester man rundt bakenden til tispen når hun er innendørs, og dette har et par fordeler. For det første forhindrer det at det blir blod og utflod rundt om i huset, noe som er spesielt viktig for de som har hunden i sofaen eller senga.

For det andre kan det hjelpe tispen og andre hunder i huset med å ikke måtte stresse med å tørke opp alt blodet. Veldig mange tisper er opptatte av å sleike i seg alt blodet selv, mens andre tisper ikke bryr seg. Også noen hannhunder får helt oppheng i å sleike opp blod.

Så ved å bruke en truse kan man i noen tilfeller slippe at de må ha denne repeterende atferden som faktisk kan være forstyrrende i hverdagen.

Noen mener at truser kan fungere som en slags fysisk sperre mot at hannhunden får befruktet tispen, men jeg ville nok ikke stolt nok på dette til å ha hundene sammen uansett.

Det finnes et stort utvalg av bleier og truser for tisper med løpetid hos Zoo.no. Her må man nesten bare velge den som passer deg og hunden din. Noen liker éngangsbleier som kan kastes etter bruk, mens andre foretrekker mer solide saker.

4) Fest et gult bånd på halsbåndet på tur

Et gult bånd er det «offisielle» tegnet på at man skal holde avstand til hunden, og gir andre hundeeiere indikasjon på at de bør holde seg unna. Det er dessverre ikke alle som kjenner til de gule båndene, men det blir gradvis mer normalt å se dem i bruk.

5) Se av hva hunden trenger, og gi henne dette

Noen tisper blir skikkelig kosete, klengete eller har store behov av eieren sin under løpetiden. Så hvorfor ikke gi henne litt ekstra oppmerksomhet i denne korte perioden? For selv om det kanskje virker litt teit at hun blir så humørsyk av løpetiden er det jo store biologiske reaksjoner som skjer inne i kroppen hennes, og dette påvirker også hormonbalansen.

Så regn med å bruke ekstra mye tid til å gi tispen din oppmerksomhet når hun har løpetid, for det vil hun sette stor pris på.

Noen tisper vil ønske å få mer turer og mental aktivisering, mens andre foretrekker at dette minimeres og byttes ut med kos.

6) Prøv en luktfjerner for å begrense hannhunders interesse

Det finnes egne produkter man kan spraye eller gni på halen ved haleroten til tispen for å begrense hvor mye det lukter av løpetiden hennes. Disse produktene er som regel bare oljer med lukt av mentol, peppermynte, eukalyptus eller lignende sterke lukter for å «maskere» lukter av utfloden fra skjeden, så det er helt ufarlig for hunden.

Mange med hannhunder i hus mener at dette hjelper, mens andre mener at det har liten eller ingen effekt. Så her må man nesten bare prøve seg litt frem for å se hva som fungerer for deg og din hund.

7) Ha forståelse for at lydighetstrening kan være håpløst

Når tispen har løpetid er hjernen et helt annet sted enn der den vanligvis er, så selv om du kan prøve å ha lydighetstrening eller lignende aktiviteter som vanlig, er det en viss risiko for at resultatet blir betydelig dårligere enn vanlig. Det er helt normalt at tisper har mindre konsentrasjonsevne, mindre interesse av å gjennomføre øvelser og generelt lite interesse for denne typen arbeid under løpetiden.

8) Unngå å la hunden møte andre hunder

Mens tispen har løpetid bør man ikke la henne møte andre hunder, selv ikke for å hilse. For det første er det alltid en risiko for snikparring, selv ved korte møter hvor man tror at man har kontroll over hundene. For det andre kan et møte med en tispe med løpetid være stressende for de hundene hun møter, og ikke minst henne selv. I denne perioden er det jo kun én ting hun tenker på, og det er lurt å heller få henne til å prøve å fokusere på andre ting.

En unghund som stirrer ut vinduet
En unghund som stirrer ut vinduet. Foto publisert med tillatelse.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

5 kommentarer om “Om løpetid hos hund”

  1. Hei jeg har ei gul labrador tispe som fikk sin første løpetid nå på tirsdag 15 mars. Og hun blir 1 år 5 april. Ble litt forvirret over alle stadiene i forbindelse med løpetid som ble skrevet her inne. Hun går ikke løs nå og er under observasjon og ikke alene når hun er ute i hagen hjemme hos oss. Men nå var planen å ha et valpekull møte med noen av de andre søsknene hennes 10 april hvor de får løpe løse innenfor et godt inngjerdet område. Men er nå usikker på om det vil la seg gjøre med min lille gule Roma da noen av brødrene hennes også vil komme. Veterinæren min sa 3 uker hvor hun bør gå i bånd. Hva mener dere om det planlagte valpetreffet? Bør jeg holde henne unna dette? Mvh Roma og Gunn.

    Svar
  2. Vi har 2 tisper. Bichon Frise. 2 og 3år. Mulig begge har løpetid samtidig. Litt usikker. Tror den eldste har det akkurat nå. Den minste kløyver opp på ryggen på den eldste.Til tider litt vanskelig å følge med, men den eldste har «litt slimet slikkemerke» i pelsen. Dette må vi vaske vekk, føne og børste, for best mulig å få pelsen fin igjen. – Er det råd for en god løsning, uten at vi må springe rundt å passe på?

    Svar
    • Hei, Anders.

      Dette er vel ganske normalt; mange tisper oppfører seg litt rart i løpetiden, og utviser ofte en del atferd som denne. Er mange tisper som jukker ut i lufta mens de har løpetid også.

      Den beste løsningen hvis du vil unngå problemet er nok så enkel som å skille dem fra hverandre når det er løpetid eller når de holder på slik. Dessverre har jeg ikke noe bedre råd til deg.

      Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  3. Hei.
    Min tispe er straks 9 måneder og har sin første løpe tid, dag 14 i dag.
    Kan jeg anse henne som trygg etter dag 21? Kan jeg da slippe henne igjen å la hun leke md andre hunder?

    Hilsen Monica.

    Svar
    • Hei, Monica.

      I de fleste tilfeller er ikke tispene mottagelige for å bli drektige på dette tidspunktet. Men det er ingen absolutt fasit, så du må se an tispen og vurdere om du ønsker å ta sjansen, eller om du heller vil ha noen dager ekstra som en buffer. Jeg ville i alle fall sett av hvordan hun oppførte seg mot slutten av perioden, og tatt en vurdering ut ifra det.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar

Legg igjen en kommentar