Malinois er en av de fire hundene som regnes som belgisk fårehund, og er en nokså vanlig brukshund her i Norge. Den er på ingen måte en sofahund eller selskapshund, men kan være en ypperlig familiehund hvis den har en jobb hvor den får brukt seg godt nok.
Hvis du er ute etter en krevende, intelligent og lærevillig rase kan malinois kanskje være noe for deg. Men dette er ikke en hund som passer for alle! En malinois trenger dedikerte eiere som har mye tid og energi til hunden, og som kan jobbe med den daglig i mange år.
Det sies at å leve med en malinois er en livsstil mer enn en hobby, og du må planlegge hver eneste dag etter hvilke behov hunden har og hvordan du skal dekke disse.
De tre andre variantene av belgisk fårehund heter laekenois (stri pels), groenendael (sort, lang pels) og tervueren (rødbrun, lang pels).
Malinois er et belgisk ord som uttales omtrent som «mali-noa» eller «mali-noaw», men kalles som regel bare for malle i dagligtale.
Malinois kort oppsummert
- En fantastisk brukshund.
- Svært utholdende.
- Har et uendelig pågangsmot.
- Kan være skeptisk til fremmede.
- Trenger mye fysisk mosjon.
- Trenger veldig mye mental aktivisering.
Atferd og lynne hos malinois
Malinois er en energisk, aktiv, modig, oppmerksom, intelligent og lærevillig hunderase. Den er svært lojal og glad i de den bor med, og knytter sterke bånd til alle eierne sine. Rasen krever veldig mye av eierne sine.
De er ofte sjenerte og litt skeptiske til fremmede, og pleier å bry seg utrolig lite om andre mennesker når den er ute på tur. Rasen skal være enten uinteresserte eller litt skeptiske til andre mennesker, men aldri redd eller usikker.
Malinois regnes som tøffere og mer krevende enn de tre andre belgiske fårehundene, og har gjerne mer personlighet og selvsikkerhet. Dette er for mange positive egenskaper, men det gjør den samtidig litt mer krevende å trene like godt. For eksempel vil den ha lavere terskel for å ta egne beslutninger i situasjoner hvor de andre variantene ville søke eieren sin for råd før de gjorde noe.
Malinois er en svært intelligent rase som har behov for å få brukt seg. Det er flere oppdrettere av rasen som rett og slett nekter å selge valper til personer som ikke har en konkret jobb til dem. Og det er kanskje ikke så dumt, for malinoiser som er understimulerte kan bli ekstremt rampete. Det betyr at de fint kan ødelegge alt du har i hjemmet ditt, bjeffe dagen lang eller finne ennå verre måter å få ut denne energien på.
Rasen passer derfor kun for deg som har veldig mye tid til å bruke den. Om du ikke skal bruke den bør du regne med å bruke veldig mye tid på mental aktivisering av hunden. Dette er en rase som dessverre har lett for å bli en «problemhund» hvis den får for lite stimuli. De har lav terskel for å stresse, og må brukes daglig for å unngå at de skal fly rundt og stresse hjemme.
Til gjengjeld for alt arbeidet får du en helt super kompis som kan være med på det meste. Rasen regnes som ekstremt oppmerksom, og den får med seg det aller meste.
Om den får nok mosjon og mental aktivisering vil det være en fantastisk familiehund som ikke gjør for mye av seg når den er inne. Det er flere som har dem i leiligheter, men da er det en fordel om man har en område i nærheten hvor man kan trene hunden.
Når man har en malinois er det viktig å bruke god tid til sosialisering mens hunden ennå er ung. Både andre hunder, mennesker, barn, katter og andre ting den bør forholde seg rolig til må den sosialiseres med, og jo mer du sosialiserer den, jo bedre.
Hvis hunden får for lite sosialisering kan den bli i overkant sky og reservert mot andre hunder og mennesker.
Det er verdt å merke seg at malinois regnes som en rase som modnes sent, og den er en unghund i hodet sitt frem til rundt tre års alder. Dette betyr at man får flere år med unghundstadiet som kan være krevende for alle, og spesielt for en rase som det malinois er.
Om den skal bo sammen med barn eller andre hunder er det lurt å tilvenne den dette mens den ennå er ung. Den pleier som regel å gå godt overens med andre hunder, men noen malinoiser kan bli litt sære om de er «enebarn» i mange år før de plutselig må dele oppmerksomheten.
Det er noen oppdrettere som har nevnt at malinois ikke nødvendigvis bør få leke med barn, uansett om du som eier er der eller ikke. Dette er fordi noen av dem kan ha biting som en overslagshandling hvor de biter hvis de blir usikre eller nervøse. Denne atferden tilhører selvsagt sjeldenheten, men siden det er snakk om barn er det bedre å være på de sikre siden der.
Mosjon av malinois
Malinois trenger en del mosjon, og jeg anbefaler å gi den et sted mellom halvannen og to timers tur om dagen. Del det gjerne opp til to turer på en halvtime (på morgen og kveld), og rundt en times tid på ettermiddagen.
Hos malinoisen er det nesten ennå viktigere med mental aktivisering enn med fysisk mosjon, selv om den trenger begge deler.
Siden det kan være mye arbeid går det an å kombinere litt mentaltrening og selve mosjonen. Å gjemme godbiter på tur, trene på spor når man først er ute i skogen eller tilsvarende er en god måte å slå to fluer i én smekk på.
Trening av malinois
Malinois er en utrolig intelligent hunderase som har potensiale for å lære veldig mye, og treningen går som regel veldig fint. Men det skal sies at malinois trenger en tydelig leder som setter tydelige grenser for hunden. Du må ikke vike fra disse kravene du har til hunden, og alltid lede hunden til å følge regler uten å prøve å kue hunden.
Det er viktig at malinois ikke får hard behandling, for dette kan føre til at den blir nervøs og usikker.
Ofte fungerer det veldig godt å bruke leke som belønning når man trener, og de fleste maller reagerer bedre på dette enn godbiter.
Med nok arbeid blir malinois ekstremt lydig, og vil alltid være søkende for å se om du har kommandoer eller oppgaver til den.
Bruksområder for malinois
Selv om malinois har tradisjoner som en gjeterhund, er det sjeldent at rasen brukes aktivt til dette i dag. Den kan godt trenes opp til det, men samtidig er det mange andre raser som border collie som regnes som mye bedre gjeterhunder.
Til tross for dette har malinois mange andre bruksområder. Den er ofte brukt som militær tjenestehund, narkotikahund og politihund i mange land rundt om i verden, også her i Norge. FBI i USA brukes ofte denne rasen til ulike formål. Ellers fungerer de også veldig godt som redningshunder, og det er mange godkjente redningshunder av rasen malinois her i Norge.
Malinois fungerer kjempegodt til hundesport som lydighetskonkurranser, rallylydighet eller agility, og kan gjøre det godt på slike ting.
Det er også noen som bruker dem som en vakthund, selv om de ikke er supergodt egnet for det. Malinoisen er veldig god til å si ifra, og du kommer ikke til å ha noen problemer med å trene den til å bjeffe om den hører noe den skal reagere på, men problemet er at den ofte ikke er så god til å vurdere hva som er verdt å bjeffe på eller ikke, og ender opp med å bjeffe på alt. Da kan du ende opp med en hund som varsler om at det er fugler i hagen, biler som kjører på veien et stykke unna, turgåere på gangfeltet på andre siden av veien, eller barn som leker 500 meter unna.
Helsen til malinois
Malinois er en ganske frisk hunderase, men det er en del hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD) hos rasen. Dette betyr at du som valpekjøper kun bør kjøpe valper fra oppdrettere som har tatt røntgen av foreldrene, og hvor foreldrene regnes som fri for HD og AD. Da begrenser du risikoen for at hunden din får problemer med dette.
Det er også verdt å merke seg at malinois kan ha problemer med nervøsitet og usikkerhet. Dette kan komme av arvelige årsaker eller mangel på miljøtrening, og kan i verste fall ende opp med at man får en ustabil hund. Av den grunn er det ekstremt viktig med miljøtrening og sosialisering fra ung alder av, samt å sørge for at man får valper fra to trygge avlsdyr.
Malinoiser som er usikre, redde eller overnervøse kan potensielt sett være farlige hunder. Rasen har nemlig dessverre litt kort terskel for å bite om de er nervøse.
Fysikken til malinois
Malinois har en kraftig kroppsbygning med store, stående ører. Hannene har en mankehøyde på mellom 60 og 66 cm, mens tispene har mankehøyde på mellom 56 og 62 cm. Vekten ligger gjerne rundt 23 – 26 kg for tisper, og alt mellom 25 og 35 kg hos hannhunder.
Pelsen er tett og kort, og fargen skal alltid være varmgul med sorte tegninger på dekkhårene over ryggen og nedover beina, samt på ansiktet.
Pelsstell hos malinois
Det er nokså lite pelsstell med malinois, og alt den trenger er at du går over den med en børste en gang i uka. Du må ikke børste den, men dette vil være til stor hjelp for å begrense hvor mye den røyter.
Malinois sin rasehistorie og utvikling
Malinois har bakgrunn som en gjeterhund i Belgia, og ble godkjent som egen rase i 1891 etter at en professor invitere belgiske gjeterhundeiere til et felles møte for å prøve å bli enige om en felles standard for belgisk fårehund. Det var mye uenighet om variantene til å begynne med, men allerede etter ti års tid var de fire variantene distinkte nok til å deles inn med egne navn og standarder.
Malinois fikk navnet sitt fra den belgiske byen som heter Mechelen (men som heter Malines på fransk).
Spørsmål og svar om malinois
Malinois regnes kun som en god familiehund hvis man klarer å dekke de store kravene den har til fysisk og mental aktivisering, men kan være en fin familiehund om disse dekkes godt nok.
Malinois regnes ikke som en hund som bør være sammen med barn alene, da den har lav terskel for å bite om den blir stressa og nervøs. Det er derfor mange malinoiseiere som ikke lar den være sammen med barn eller leke med barn.
Det er ganske lite pelsstell med malinois, og alt du trenger å gjøre er å gå over den med en børste ukentlig.
Malinois er veldig intelligent og lettlært, men trenger en leder som er konsekvent og tydelig, og som kan hevde grensene sine uten å prøve å kue hunden.
Malinois egner seg ikke som førstegangshund. Den trenger eiere som har erfaring med å oppdra krevende hunder.
Malinois røyter ikke all verdens, men noe røyting blir det jo.
Malinois er ikke allergivennlig.
Malinois er en middels vanlig rase, så den er verken spesielt sjelden å se, men ei heller spesielt vanlig.
Malinois passer kun for de som ønsker å ha «malinoislivsstilen», har flere timer til mental aktivisering hver dag, og som trives med å tilpasse det meste av livet sitt til hunden. Dette re en hund for spesielt interesserte.
Malinois fungerer veldig godt til de fleste typer hundesport.
Malinois er ikke noen jakthund. Det har vært registrert malinoiser som har fullført jaktsporprøver, men dette er ikke noe man normalt bruker rasen til.
Malinois er godkjent som rasen belgisk fårehund, og kan stilles ut både i Norge og internasjonalt.
Malinois tilhører raseklubben Norsk belgisk fårehund klubb.
Malinois kan gå fint overens med andre hunder, men det krever at du som eier sosialiserer den godt i ung alder.
Malinois er på en måte klengete i den form av at den alltid er der det skjer. Du trenger neppe å lete etter hunden, for den er nesten alltid ett steg bak deg hvor enn du er.
Malinois er en leken hunderase som elsker å leke.
Det er vanlig at malinoiser lever i alt mellom 10 og 14 år.
Prisen for en malinoisvalp er gjerne rundt 17 000 til 22 000 kroner.
En voksen malinois veier alt mellom 22 kg og 35 kg, hvor hannene blir ganske mye tyngre enn tispene.
Malinois kan bjeffe en god del, spesielt hvis de kjeder seg. Selv om de ikke er vakthunder har de ofte lav terskel for å advare om de hører noe, og det er dessverre mange som blir oversensitive og varsler på alt de ser og hører. Det kan derfor være lurt å jobbe målrettet for å begrense bjeffingen.
Malinois og alle de andre variantene av belgisk fårehund kommer fra Belgia.
Man trenger kun å bade malinois etter behov.
Malinoiser bør få omtrent to timer med fysisk mosjon hver dag.