Malteser er en liten selskapshund som i økende grad har blitt en populær familiehund her i Norge. Den er rolig, intelligent og lydig, og regnes som en enkel hund å ha med å gjøre for førstegangseiere og de som vil ha en problemfri hund.
Rasen er kanskje mest kjent for den vanvittige pelsen deres, men om du ikke skal stille ut hunden kan du selvsagt klippe den kort for å gjøre arbeidet enklere.
Malteser kort oppsummert
- En liten og grei familiehund.
- Enkel å ha med å gjøre.
- Regnes som allergivennlig og røytefri.
- Lettlært.
- Trenger ganske lite mosjon.
Atferd og lynne hos malteser
Malteser er på mange måter en helt perfekte familiehund. Den er hengiven, elsker å kose, vil være tett på eierne sine, og er samtidig nokså enkelt av seg. Rasen er både intelligent og lettlært, og byr på få utfordringer.
Til tross for størrelsen sin er det en veldig energisk hund som tåler mye, og elsker lek og moro. Det er få ting som er like bra som å lek i hagen!
Det er også en rase som liker å være tett på eierne sine. Den kan være ganske klengete, og vil mistrives om den må være hjemme alene hele dagen. Passer best for par, enslige eller familier hvor minst én person er hjemme mesteparten av dagen.
Maltesere kan trives i både store hus så vel som i små leiligheter midt i byen, men trenger som alle hunder flere daglige turer ut for å gjøre fra seg og mosjonere.
Rasen røyter ikke, og går som regel veldig helt fint for allergikere.
Man regner med at maltesere går godt sammen med både små og store barn. De er nok litt forsiktige og vil delvis holde seg vekk fra de minste barna, og kan bli litt overveldet av viltre barn, men om barna er rolige av seg vil malteseren gjerne være med dem.
Maltesere er ofte litt skeptiske til fremmede som kommer på besøk eller lignende, og kan være reserverte og tilbakeholdne i noen minutter når man kommer. Hvis man setter seg ned på gulvet for å hilse på hunden etter dens premisser godtar de derimot de fleste på kort tid.
Selv om malteseren er veldig grei og enkel å ha med å gjøre, er det fortsatt en hund som trenger grenser. Det er dessverre vanlig å se maltesere som oppfører seg dårlig fordi de aldri har blitt lært opp til å følge noen grenser, for det er jo så lett å skjemme bort disse små og søte hundene! Men bestem hvilke grenser som gjelder for hunden og hold deg til disse, så lærer den raskt hva som gjelder.
Maltesere er en hunderase som bjeffer en del om du ikke trener det vekk, og vil ha et naturlig instinkt for å bjeffe mot andre hunder, personer som går utenfor huset, fugler som sitter i hagen, og alt mulig annet. Men siden det er en såpass smart rase er det også nokså enkelt å trene vekk bjeffingen, så den kan fint være en bjeffefri hunderase med litt arbeid.
Rasen er svært modig, og har ingen problemer med å tøffe seg mot hunder som er ti ganger dens egen størrelse.
Det er viktig å sosialisere maltesere godt fra ung alder av, og jo flere hunder av ulike størrelser den møter som valp og unghund, jo større er sjansene for at den går godt overens med hunder i voksen alder.
Det samme gjelder også barn, katter og andre kjæledyr. Siden malteseren er litt skeptisk av natur kan den være skeptisk til nye ting, og bør derfor få oppleve nye ting og sosialisering som unghund mens den ennå er åpen for nye inntrykk.
Noen opplever at maltesere kan være vanskelig å få skikkelig stuereine, så her må man regne med å jobbe en del hvis man er litt uheldig med hunden. Med nok innsats går det som regel alltid til slutt, men det kan være en liten utfordring.
Mosjon av malteser
Malteser er ikke den hunderaser med høyest krav til mosjon, og den kan trives godt selv med ganske små mengder. Vi anbefaler daglig lufteturer i området 45 – 60 minutter som et minimum, men det er også eiere som mener at det går fint med 30 minutter om dagen.
Som andre hunder bør maltesere få en kort luftetur på morgen og kveld for at den kan gjøre fra seg, og én litt lenger tur i løpet av dagen en gang.
Hvis man trives med å gå mer tur enn dette er det ingenting i veien for å ta den med på langturer, gitt at man gradvis øker mosjonsmengden til at den tåler det. De kan derfor fint passe inn hos aktive familier som liker å gå mye tur i skog og mark. Samtidig må man være litt forsiktig hvis man drar med bestemor sin late malteser på en lang topptur, da den ikke er vandt til såpass mye mosjon.
Trening av malteser
Maltesere er smarte og lettlærte hunder som trives med å drive lydighetstrening. Det er derfor svært enkelt å trene dem. De lærer nye triks overraskende fort, og synes det er gøy å lære nye ting, så dette gjør de gjerne så ofte som mulig.
Man bør bruke positiv forsterker når man trener dem, og ros eller klikker pluss godbit for å forsterke den ønskede atferden.
Det er to ting man kan slite litt med å trene med maltesere. Den ene er å få dem stuereine, noe man bare må jobbe, jobbe og jobbe med helt til det sitter. Hos noen hunder går det helt OK, mens andre sliter litt. Her er det bare å ta tiden til hjelp.
Det andre man kan slite med å trene vekk hos maltesere er bjeffing. En del vil være veldig bjeffete, og med god trening kan man trene vekk mye av bjeffingen, men ikke alltid. Noen vil alltid bjeffe selv om de vet at de ikke får lov, mens andre igjen vil være flinke til å godta at de ikke får lov.
Bruksområder for malteser
Malteser er først og fremst en selskapshund, men har også litt andre bruksområder for de som er interessert. Hvis man beholder den lange pelsen kan de gjøre det godt som utstillingshunder.
Rasen kan også trives med å drive lydighetskonkurranser eller annen hundesport.
Helsen til malteser
Malteser er en rase som lever lenge, men som også har noen arvelige rasesykdommer man må følge med på.
Som andre småhunder kan malteser får patellaluksasjon. De har også typiske tannproblemer som følger med små hunder, så tannpuss er ekstra viktig hos denne og andre små raser!
Ellers er det litt diverse øyesykdommer som rammer rasen.
Fysikken til malteser
Malteser er en liten hunderase som har veldig lang pels. Voksne huner blir ikke mer enn 20 – 25 centimeter høye målt i mankehøyde, og hannene blir gjennomsnittlig 1 – 3 cm høyere enn tispene.
Veksten ligger som oftest på mellom 3 og 4 kg hos begge kjønnene.
Pelsen skal være lang, hvit og silkemyk.
Pelsstell hos malteser
Som de fleste sikkert skjønner er det mye pelsstell med maltesere, og den lange pelsen må børstes jevnlig, gjerne daglig. I tillegg til å børste hunden må den bades med sjampo og balsam regelmessig.
Hvis man ikke børster hunden ofte nok vil pelsen floke og tove seg, og dette kan være smertefullt for den.
Mange velger selvsagt å klippe pelsen kort, eller ta en såkalt «puppycut» hvor man fjerner en del av pelsen for å få den til å se ut som en valp. Dette er jo kjekt for de som ikke skal stille dem ut.
Hvis man vil ha kort pels må den klippes omtrent 4 ganger i året. Men husk at du fortsatt trenger å bade og stelle den regelmessig selv om pelsen er kort. Det er en del pelsstell selv med kortklipte maltesere, og det er viktig å gjøre det jevnlig.
Malteser sin rasehistorie og utvikling
Man regner med at malteseren faktisk kommer fra Asia, men det er likevel Middelhavsområdet og spesifikt Italia som regnes som opprinnelsesland. Man tenker kanskje at den lille øynasjonen Malta skulle være opprinnelseslandet, men navnet malteser kommer faktisk fra ordet «màlat» som betyr havn.
I gamle dager (når snakker vi rundt år 900 før vår tidsregning) brukte man nemlig malteser som rotte- og gnagerjakthund på havner rundt om i Middelhavet.
I nyere tid er malteseren først og fremst brukt som selskapshund, og de har lang tradisjon med å være selskapshunder for adel og viktige personer rundt om i den samme regionen. Rasen kom ikke til Norge før på 1950-tallet, og har siden blitt veldig populær.
Spørsmål og svar om malteser
Malteser er en knallgod familiehund som passer inn i de fleste familier.
Malteser går godt overens med barn, gitt at den har hatt litt kontakt med barn i ung alder. De leker fint med de fleste barn, men kan være litt skeptiske til veldig energiske og viltre barn, samt de aller yngste barna.
Det er veldig mye pelsstell med maltesere. Selv om du klipper den kort er det behov for jevnlig pelsstell flere ganger i uka, og jevnlige bad med sjampo og balsam.
Det er ganske enkelt å trene maltesere, og de er både intelligente og lettlærte, så lydighetstrening går som regel kjempelett.
Maltesere er godt egnet for de som skal ha sin aller første hund. De er enkle å ha med å gjøre, og regnes som enkle å trene.
Maltesere røyter ikke i det hele tatt.
Maltesere regnes som allergivennlige.
Malteser er en ganske vanlig rase.
Malteser passer for familier, par og enslige som ønsker deg en liten og enkel hund som er med dem hele tiden. Den passer best for hjemmeværende som ikke skal la hunden stå alene i 7 – 8 timer hver dag når det er arbeidstid.
Malteser kan gjøre det godt på hundesport, og trives med både agility og lydighet.
Malteser egner seg ikke til å jakte med.
Malteser er en godkjent hunderase som kan stilles ut både i Norge og i utlandet, men for å stille den ut krever det jo at man har full pels, noe som kan være utfordrende om man også har den som familiehund.
Malteser tilhører raseklubben Norsk Malteser klubb.
Maltesere går OK sammen med andre hunder. Det kreves at de sosialiseres når de er valper eller unghunder for å være helt sikker på at det går bra, for noen blir skeptiske og bjeffete mot andre hunder om de ikke er tilstrekkelig sosialisert.
En malteser lever typisk mellom 12 og 15 år, så disse hundene blir gamle.
Malteserhanner kan bli opptil 25 cm høye målt i mankehøyde, mens tispene kan bli opptil 23 cm.
Voksne maltesere veier mellom 3 og 4 kg.
Malteser er en hunderase som bjeffer en del, og har naturlige instinkter for å bjeffe. Det er mulig å trene vekk en stor del av bjeffingen, men det krever innsats og mye arbeid.
Malteser kommer fra Italia, og det er dette landet som har ansvaret for å forvalte rasen.
Malteser trenger ikke all verdens med turer. For eksempel kan man gå 10 minutter på morgen, 30 minutter i løpet av dagen, og så 10 minutter til på kvelden, så er de fleste fornøyde. Beregn ca. 45 til 60 minutter hver dag som et minimum.