Guide: Mental aktivisering av hund (20+ forslag!)

De aller fleste av oss skjønner jo enkelt at hunder har et behov for fysisk mosjon, men når det kommer til mental mosjon er det ikke like mange som følger like godt med. Det trenger ikke å være fordi man ikke vil det beste for hunden, men det er rett og slett mange som ikke er klar over at mental aktivisering er like viktig som fysisk mosjon for de fleste hunderaser.

Vitenskapelige studier om temaet har vist at jo mindre tid man bruker på mental aktivisering av hund, jo større er risikoen for at hunden oppfattes som rampete, ødeleggende eller blir omtalt som en «problemhund».

Jo mer tid man bruker på mental stimulering av hunden, jo større er sjansen for at den er snill, harmonisk og grei å ha med å gjøre innendørs.

Hvis du føler at du har en hund som har lett for å kjede seg og ha problematferd innendørs, men føler at selv lange fjellturer ikke fungerer, kan kanskje problemet ligge i understimulering.

Border collie
Border collie – en rase som har lett for å kjede seg om den er mentalt understimulert. Foto publisert med tillatelse.

Slik driver du mental aktivisering av hund

Mental aktivisering av hunden din går i korte trekk ut på å få den til å bruke hodet sitt. Vi deler ofte treningen inn i å bruke luktesansen, drive problemløsing, jobbe med kroppskontroll, og sosialtrening.

Mental aktivisering med luktesansen går ut på å la hunden bruke luktesansen sin, og den enkleste måten er ved å gjemme godbiter og la den søke. Mer avanserte oppgaver er å lære den å søke spor.

Mental aktivisering med å drive problemløsing er delt inn i å la hunden løse oppgaver via leker man kan kjøpe, eller via lydighetstrening. Her er poenget at hunden må tenke før den gjør noe, og at den ikke nødvendigvis får belønning før den faktisk får brukt hodet. Om du skal bruke lydighetstrening er det lurt å gjøre det litt mer avansert enn bare «sitt» og «ligg», for dette går nesten underbevisst for mange hunder.

Mental aktivisering med kroppskontroll er typiske agilityoppgaver som balansekontroll, slalåmløyper og lignende. Her er poenget at hunden skal måtte jobbe med å bruke kroppen sin på en kontrollert både.

Mental aktivisering med sosialtrening går ut på å la hunden bruke hodet når den er sosial med andre hunder. Enkelt nok kan det bety kommunikasjon med andre hunder, og det kan være så enkelt som å la den få lov til å lukte på tisseflekker andre hunder har markert. Du kan la hunden få treffe andre hunder, eller løpe fritt i hunderparker. Når den er sosial må den hele tiden bruke hodet for å tolke og tyde signaler fra andre hunder, og for de fleste hunder er dette mentalt utmattende.

Hund som driver med agility
Agility og balansetrening er ypperlig mental aktivisering. Foto publisert med tillatelse.

Hvor mye mental aktivisering trenger man egentlig?

Akkurat som med fysisk mosjon, er det ulike krav til hva hunden trenger av mental aktivisering. Noen raser må ha mye mental aktivisering, mens andre ikke trenger det i like stor grad.

De aller fleste hunder blir glade om de får minst en liten økt med mental aktivisering hver dag, men det trenger ikke nødvendigvis å være mer enn 20 – 30 minutter for normale raser som ikke krever så mye.

Man merker raskt når hunden begynner å bli «mett» på mental aktivisering, og hvis den begynner å bli ukonsentrert eller se sliten ut er det på tide med en pause.

Omvendt kan du ty til litt mental aktivisering hvis du merker at hunden er oppkavet eller energisk innendørs selv om den ikke mangler fysisk mosjon.

Smett inn litt mental aktivisering i hverdagen

Mange tenker at man må gi hunden både vanlig fysisk mosjon, og deretter mental aktivisering, men mental aktivisering kan som regel enkelt smettes inn i hverdagen. Ved å ta med deg en klikker og litt godbiter hver gang du forlater huset med hunden din kan du sette av litt tid til å få aktivisert hunden når dere allerede gjør andre ting.

Om du gjør det til en vane at dere tar et par øvelser når dere er ute på tur i skogen, kanskje balanserer litt på en tømmerstokk eller hopper over noen hinder i skogen, så trenger man kanskje ikke å sette av egen tid til mental aktivisering senere. Å trene lydighet og få hunden til å konsentrere seg når den er i ukjente omgivelser er dessuten ekstra krevende for mange.

Tegn på en understimulert hund

Det er litt forskjellige tegn som kan tyde på at hunden din er understimulert, men vanligst er ting som:

  • Hunden finner ikke roen.
  • Hunden ødelegger leker, ting og møbler.
  • Hunden ser ut til å ha energi til overs til tross for nok fysisk mosjon.
  • Hunden virker «hyperaktiv».
  • Hunden bjeffer overdrevent mye.
  • Hunden sover gjennom hele dagen.

Les også: 8 tegn på understimulerte hunder.

20 konkrete forslag for å mentalt aktivisere hunden din

Nedenfor har vi samlet en del ulike, konkrete forslag du kan prøve for å få aktivisert hunden din mentalt, men det er langt ifra alle måter å gjøre det på. Så bruk gjerne disse som inspirasjon, men finn gjerne på noen egne oppgaver som du og hunden din liker best.

1) Gjemme godbiter i huset

En enkel måte å få aktivisert luktesansen til hunden på er ved å gjemme godbiter rundt forbi. Legg de under teppekanter, på litt skjulte steder, og generelt prøv å la hunden måtte bruke snuta for å lukte seg frem til de istedenfor å komme over de tilfeldig.

Bruk gjerne en kommando som «søk» når du driver med dette, så kan denne kommandoen overføres til mer avanserte søk i fremtiden.

2) Lek med hunden

Forskning har vist at hunden faktisk bruker mye mental hjernekapasitet når den leker med eieren sin, så dette er en god måte å aktivisere den på samtidig som dere får kvalitetstid sammen. De fleste typer lek fungerer godt, men unngå helst kast-og-hent med mindre du kaster leka et sted hvor hunden må bruke snuta for å lete etter den.

Når du leker med hunden bygger du også båndet mellom dere, og du kan godt kombinere lek med litt lydighetstrening hvor du gir godbit når den er flink.

3) Gi hunden en aktiviseringsleke

Det finnes mange ulike typer leker som er laget for at hunden skal måtte tenke når den bruker den. Om du har lite tid til å drive mental aktivisering en dag kan det være et fint alternativ å gi en slik leke, så kan den få brukt hodet uten at du som eier må være så fryktelig aktiv.

Eksempler på gode aktiviseringsleker er sleikematter du kan fylle med noe flytende som du fryser ned, baller du kan fylle med noen godbiter i, diverse bokser hvor du kan gjemme godbiter eller snusematter.

Her kan du se et stort utvalg av ulike aktiviseringsleker til hund hos Zoo,no. Her er det bare å bla seg nedover for å finne noe som ser interessant ut og som kan passe for hunden din.

Snusematte til hund
En snusematte til hund fungerer godt til mental aktivisering.

4) Gå tur med andre hunder

Å være sosial krever mye av hunden, og dette er på alle måter en god type mental aktivisering. Om dere har andre hunder dere kan gå tur med vil dette kreve mye mer av hunden enn om du bare går tur alene. Nå må den hele tiden forholde seg til både det du sier, så vel som signalene fra den andre hunden.

Om du ikke har noen andre hunder å gå tur med kan du prøve deg på å finne en turvenn på en lokal Facebook-gruppe. De fleste byer og tettsteder har egne grupper for hundeeiere hvor mange ønsker å finne personer de kan gå på tur med hundene med.

5) Øv på balansetrening

Balansetrening er en god måte å drive mental aktivisering av hunden din på, og hvis man aldri har gjort dette før blir man ofte overrasket over hvor lite kontroll hunder egentlig har. De fleste har relativt lite kontroll over bakbeina, og må virkelig jobbe for å være flinke med å holde balansen.

Det finnes egne agilityhinder for å drive med balansetrening, men det trenger ikke å være så avansert. Start med å balansere på en tømmerstokk, en benk eller en planke du har liggende, så er dere godt i gang!

Border collie driver med balansetrening
Border collie som driver balansetrening på «cat walk» agilityhinder. Foto publisert med tillatelse.

6) Tren hunden til å finne en gjenstand

Å trene med snutearbeid er en genial måte å aktivisere hunden på, og hvis det blir litt kjedelig å bare skulle gjemme godbiter rundt fordi kan dere ta steget opp til å bruke en gjenstand i søk. Da er det bare å finne frem en utvalgt ting du kan trene hunden opp til å lete, så får den godbit og positiv forsterker når den sier ifra om at den har funnet gjenstanden.

Noen hunder trives veldig godt med å drive søk etter gjenstander på denne måten, og du kan dessuten bruke for eksempel kantarell eller annen sopp for å trene opp hunden til å finne dette i skogen senere.

7) Ta med huden til en hundepark

I hundeparker må hunden forholde seg til alle de andre brukerne av parken, og her må den hele tiden bruke hodet sitt for å lese signaler fra andre hunder. De fleste hunder trives godt i hundeparken, men det er ikke for alle. Men hvis hunden din har det fint der er det en super måte å få den til å måtte bruke hodet på, samtidig som du kan ta seg en kopp kaffe og skravle med andre hundeeiere.

Les mer om hundeparker her.

Gapahuken i hundeparken på Gulset
Gapahuken i hundeparken på Gulset. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

8) Driv slalåmtrening i hagen eller skogen

Slalåmtrening er nok en god måte å aktivisere hunden din på, og her må den hele tiden tenke seg om for hvordan den skal manøvrere seg.

Mange kjøper agilityslalåmpinner (som disse godkjente agilityslalåmpinnene), men det trenger du ikke. Bruk noen kjegler, brøytepinner eller bare trær ute i skogen, så kan du ha din egen slalåmbane billig eller gratis. Biltema og lignende butikker pleier å selge brøytepinner nokså billig.

Hund som løper slalåm
Å løpe slalåm er et agilityhinder som fungerer godt for mental aktivisering. Foto publisert med tillatelse.

9) Gjem godbiter i høyden eller på tur i skogen

Mange hunder blir raskt veldig flinke til å finne godbiter du gjemmer rundt forbi i huset ditt, men om du vil gi den en litt større utfordring kan du begynne å legge godbitene litt opp i høyden. Da blir det straks litt mer utfordrende for hunden å finne ut hvor godbiten er!

Det samme gjelder for å ta med søket utendørs. Gjem godbiter i hagen eller bare ute i skogen, så må den virkelig jobben for å snuse seg frem til dem. Her er det ikke bare et nytt miljø, men også mange flere ulike lukter som gjør det mer krevende for hunden å fokusere på den riktige lukten.

10) Kontaktøvelse i krevende miljøer

Om hunden din blir litt stressa eller oppkava av å være i krevende miljøer, som for eksempel nært en trafikkert vei eller i bysentrum med mye folk og andre hunder, kan en enkel kontaktøvelse i disse miljøene være helt super mental aktivisering.

Her skal man lære hunden å fokusere på eier uten å bry seg om alt som skjer rundt, og når den gjør det skal den selvsagt få godbit og positiv tilbakemelding.

Over tid vil dette også være veldig nyttig å kunne, da hunden vil kunne ferdes i krevende miljøer uten å stresse like mye.

Les mer: Slik kommer du i gang med kontakttrening.

11) Driv med lydighetstrening

Nesten alle typer for lydighetstrening krever at hunden din må bruke hodet, så det er en helt super måte å få mental aktivisering av den på. Her er det bare å legge seg på det ferdighetsnivået hunden er på, men jobb gjerne med kommandoer og oppgaver som er litt krevende for hunden, for hvis den kan kommandoene veldig godt krever det ikke like mye av hunden som hvis den jobber med noe mer utfordrende.

12) Legg godbiter i en tomflaske

En enkel måte å aktivisere hunden på er ved å fylle en tomflaske med godbiter eller litt tørrfôr. Her må hunden snu rundt på flaska for å gå godbitene ut.

Det finnes også litt avanserte typer av dette for hunder som klarer å ødelegge flaska eller enkelt nok løfter den opp med munnen og heller ut alle godbitene.

Det finnes såkalte slow feedere som lar deg velge hvor store hull det skal være, og er laget i et hardt materiale som hunden ikke kan ødelegge. Disse er ofte gode å blande inn i den mentale aktiviseringen, og fungerer godt når du trenger at hunden driver mental aktivisering uten at du som eier trenger å være veldig delaktig.

13) La hunden finne godbiter i en eske den kan ødelegge

De fleste av oss har tomme esker fra frokostblandinger eller lignende jevnlig, og disse kan enkelt gjøres om til gode aktiviseringsleker for hunden. Fyll boksen med noen godbiter og forsegl den slik at hunden må klare å åpne boksen for å få godbitene.

Her kan det være lurt å velge en type eske du ikke bruker til vanlig, slik at ikke hunden blir forvirret rundt hva den kan og ikke kan leke med til det ødelegges.

14) La hunden snuse på der det har vært andre dyr

Alle dyr skiller ut relativt sterke lukter, og dette er noe hunder flest elsker å få lukte på. Lukt krever som sagt mye av hjernen, så det kan være en god mental aktivisering å la hunden få stå og snuse litt på et gjerde hvor det går sauer, hester, kuer eller andre dyr. Du skal selvsagt ikke la hunden få hilse på dyrene, men bare få lov til å snuse utenfor gjerdet.

Det samme kan man gjøre med ville dyr i naturen. De fleste hunder synes det er veldig spennende å følge viltspor selv om de ikke er trent opp som sporhunder, så ta gjerne en omvei og la hunden få følge etter et elgtråkk i skogen hvis du har tid til det. Her vil hunden garantert måtte bruke sansene sine veldig aktivt for å klare å holde sporet.

15) Lær hunden å finne og hente diverse gjenstander

Det er faktisk overraskende enkelt å lære hunder kommandoer som «finn ballen», «hent matskåla» eller lignende. De første gangene må du være med når den leter, og gi den masse ros og godbiter når den tilfeldigvis finner den tingen du ber om. Over tid vil den skjønne hvilken ting du vil at den skal finne eller hente for deg, og komme med denne.

Dette er åpenbart helt fantastisk mental aktivisering, for her må den både bruke hodet, nesa og synet for å finne tingen. Om du vil gjøre det litt mer krevende kan du «rote vekk» gjenstandene den skal finne, så får den lete litt ekstra.

Det er kanskje verdt å merke seg at ikke alle raser er like flinke på dette, men intelligente hunderaser og spesielt gjeterhunder som border collie, hvit gjeterhund, malinois eller shetland sheepdog bør klare dette uten problemer.

Tervueren
Tervueren er en intelligent hunderase som enkelt kan lære å hente fotballen, og skille denne fra andre leker. Foto publisert med tillatelse.

16) Tren hunden til å vente med å få godbit til du sier «vær så god»

Å trene hunden til å måtte vente med å få godbit er ikke bare en kjekk måte å gi den mental aktivisering på, men også veldig nyttig i hverdagen. Når man har trent dette godt inn kan det være at hunden sitter og venter på lov før den spiser matrester som faller på gulvet, så kan du slappe litt mer av hvis du mister løk eller sjokolade ned på gulvet når hunden er i nærheten.

Når man tvinger hunden til å vente på at du skal si «vær så god» før den får mat blir den mentalt aktivisert. Ikke bare når den lærer kommandoen, men også ved senere anledning fordi den må konsentrere seg på å vente med å spise.

Dette er åpenbart mest krevende for veldig matglade hunder, og veldig nyttig for labrador retrievere eller andre raser som elsker å spise mat. Her trenger man ikke engang noen positiv forsterker når hunden er flink med å vente, for den får jo belønninga i form av maten den spiser.

Hund som venter foran matskålen
Foto publisert med tillatelse.

17) Legg godbiter på nesa til hunden

Når du har lært hunden å vente på et signal før den får godbit er neste steg å legge godbiten på nesa til hunden. Der skal den ligge frem til du sier «vær så god». Dette krever både tålmodighet og kroppskontroll hos hunden, og er en artig, liten øvelse som krever at hunden får brukt seg.

18) Lær hunden å rydde

Er du lei av at det ligger hundeleker overalt i huset? Fortvil ikke, for å lære hunden til å rydde vekk lekene selv er både god mental aktivisering og veldig kjekt å la den lære. Start treningen ved å hjelpe hunden med å bære en leke i kurven hvor de skal ryddes, og belønn oppførselen. Etter litt tid bør den skjønne at den får belønning for å legge leken i kurven, og da tar det ikke lang tid før den kan lære å rydde vekk alle lekene sine på kommando.

Å lære hunden til å rydde leker er genialt som aktivisering, for her må den først bruke luktesans og synet for å finne lekene, og deretter bruke hodet for å tenke over arbeidsoppgaven den skal gjennomføre.

Engelsk bulldog
Engelsk bulldog med en leke i munnen. Foto publisert med tillatelse.

19) La hunden velge hvilken hånd du gjemmer godbiter i

Den aller enkleste måten å aktivisere luktesansen til hunden på er ved å legge godbiter i én hånd, og presentere begge hendene dine. Hunder flest skjønner raskt at de må prøve å finne ut hvilken som har godbiten, og at det gjelder å velge riktig.

Dette er en veldig enkelt måte å få brukt luktesansen til hunden på, og en god start for andre typer lukttrening.

20) Gi hunden nye opplevelser

Generelt sett kan man si at nye opplevelser er veldig positiv for mental aktivisering. Om du kan ta med hunden til et nytt sted den ikke har vært, ta den med i bysentrum, på besøk, eller dra på steder som hundeparker, så vil alle disse nye inntrykkene være mentalt belastende for hunden.

Så neste gang du skal gjøre noe kan du vurdere om du skal ta med hunden, selv om det egentlig er enklere å gjøre det uten. For nye opplevelser er helt supert for hunder flest!

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar