Norsk buhund er en av de 7 norske hunderasene, og i likhet med de fleste norske hunderasene er det svært få av den både her i landet så vel som i resten av verden. Dette til tross for at det er en svært interessant rase historisk sett, med røtter som stammer fra de første bosetterne i landet.
En norsk buhund har tradisjoner som gårdshund som varslet når folk kom på besøk, men er i dag en svært allsidig hunderase som kan brukes som både jakthund, vakthund, gjeterhund, til hundesport eller til det meste man måtte ønske å bruke den til.
I dagliglivet regnes norsk buhund som en veldig energisk og aktiv rase, og den trenger mye mosjon, både fysisk så vel som mentalt. Om du kan dekke behovene dens er det derimot en superfin familiehund som passer inn i de fleste hundehjem.
Norsk buhund kort oppsummert
- En svært allsidig hunderase.
- Trenger mye fysisk mosjon.
- Trenger mye mental aktivisering og oppgaver.
- Røyter ganske mye.
- Går veldig fint overens med barn.
- Knytter seg til alle i familien.
Atferd og lynne hos norsk buhund
Norsk buhund er en aktiv og energi hunderase, og det er absolutt en hund med mye personlighet. Den kommer overens med de fleste, og er jevnt over en veldig grei hunderase så lenge den får nok mosjon.
De aller fleste regnes norsk buhund for å være en veldig blid hund. De er alltid glad, spesielt når de får oppmerksomhet fra en av eierne sine. Den er trofast og lærevillig.
Det er mange som mener at norsk buhund er en typiske gneldrehund, selv om dette trolig ikke stemmer. Myten kommer trolig ikke fra hundens atferd i det hele tatt, men heller som en respons på at den har fått for lite mosjon eller mental aktivisering. Hvis du opplever en buhund som er gneldrete og bjeffer uten grunn er trolig grunnen at den kjeder seg og har for mye energi til overs.
Norsk buhund har jo tradisjoner med å være en vakthund, og man kan merke spor fra dette. Om den hører noen som roter rundt i hagen på natten kan den fint si ifra, og vil være flink til å varsle om det skulle skje noe den ser på som uvanlig eller skummelt. Den er veldig tøff når det kommer til slike lyder, og sier tydelig ifra, så den kan være skremmende for uvedkommende selv om den ikke er spesielt stor.
Det kan være lurt å starte arbeidet med å trene vekk all bjeffing fra ung alder av, dersom du ønsker at den ikke skal si ifra. De fleste norske buhunder kan trenes til å bli nesten helt stille av seg, men det krever ganske mye innsats. Og selv med all verdens innsats vil den nok bjeffe om det ringer på døren eller er lyder rett utenfor huset.
Man regner norsk buhund for å være flink med barn, og det er typisk en hund som er blid og glad mot alle i familien. Det er langt ifra noen enmannshund, men den vil knytte seg ekstra sterkt til personer den bor sammen med.
Rasen regnes for å være ekstremt sosial, og liker aller best å få være med familien sin på alt som skjer.
Totalt sett regner man norsk buhund for å være en god familiehund – gitt at dere har tid til å gi hunden alt den krever av fysisk og mental mosjon.
Mosjon av norsk buhund
Norsk buhund er altså en rase som trenger mye mosjon. Du må være forberedt på å gå ut på tur hver dag, i all slags vær. En generelt utgangspunkt er mellom 1 og 2 timer lufting daglig, så her må du være klar for en del mosjon.
De er gode turkompiser, og blir gjerne med på lengre turer i naturen hvis du har ønske om dette.
En norsk buhund bør også få bruke hjernen sin ved å få ulike typer for mental aktivisering. Dette er faktisk omtrent like viktig som den fysiske mosjonen, og du bør være klar for å måtte få hunden til å bruke hodet sitt hver eneste dag.
Trening av norsk buhund
Norsk buhund er en veldig samarbeidsvillig hunderase som vil trives godt med trening. Hverdagslydighet går stort sett veldig enkelt, og den kan med litt innsats trenes opp til å bli ekstremt lydig.
Som med andre hunderaser anbefales det å bruke positiv forsterker når hunden gjør noe riktig, for eksempel ved å bruke klikker og godbiter.
Dette er neppe den hunden som gir det spesielt store utfordringer med treningen, og den vil alltid være interessert i å lære noe nytt. Det eneste potensielt problemet med treningen er bjeffing, så dette er noe man bør være konsekvent og jobbe hardt med hvis man ikke vil at den skal bjeffe når den hører noe.
Bruksområder for norsk buhund
Man sier at norsk buhund kan brukes til omtrent alt man måtte ønske å bruke den til. Den har tradisjonelt sett vært en slags varsler- og vakthund på gårder, samt at mange brukte dem som gjeterhund som passet på saueflokker. Disse bruksområdene lever fortsatt i beste velgående hos rasen, men det er mer vanlig å bruke andre raser til dette nå.
Ellers er det en veldig smart rase som fungerer veldig godt til både agility, lydighetskonkurranser og andre typer hundesport.
Det har vært eksempler på at norsk buhund har vært brukt som førerhund og politihund i England, og den har fungert godt til dette formålet også.
Helsen til norsk buhund
Buhund har et par ulike helseutfordringer, og disse stammer trolig av at det har vært en del innavl i rasen. I dag er det strenge regler for avl på norsk buhund, og alle hunder som brukes til avl må gjennom helsesjekk for hofteleddsdysplasi (HD) og få øyelysning for å sjekkes for øyesykdommer.
Til tross for dette regnes norsk buhund for å være en veldig sunn rase. Det er ikke uvanlig at norsk buhund blir 15 år gammel!
Noen sliter med at hunden blir overvektig, og det kan være nødvendig å være litt forsiktig med fôringen, og være litt gjerrig på godbiter og middagsrester.
Les også: Slik slanker du hunden på en sunn måte.
Av øyesykdommer er det en spesiell tilstand som heter pulverulent nukleær katarakt som er mest utbredt. På folkemunne kalles sykdommen ofte for buhundkatarakt. Dette påvirker linsen i øyet til hunden, men antas å ha veldig liten betydning for verken synet eller livskvaliteten til hunden. Som eier kan man observere det ved at øyne ser sukkerspinnaktige ut.
Det er verdt å merke seg at norsk buhund er sensitiv for varme, spesielt de med helt sort pels. Vis derfor litt aktsomhet i varmt vær, og ta forhåndsregler for å unngå heteslag på de aller varmeste dagene om sommeren.
Fysikken til norsk buhund
Norsk buhund er en typisk spisshund med en kvadratisk kropp. Vekten ligger som regle på mellom 14 og 18 kg. Halen skal være krøllet sammen over ryggen, mens pelsen er tykk og dobbel.
Godkjent mankehøyde er 43 til 47 cm hos hanner, og 41 til 45 cm hos tisper.
Fargene til norsk buhund skal enten være sort eller blakk (hvitaktig), men den hvite kan variere stort fra helt kritthvit til nesten helt gulaktig. De sorte skal ideelt sett være helt sorte, men det er vanlig med hvite flekker på brystet, potene og halsringen. Jo mindre hvitt, jo bedre er det fra et utstillingsperspektiv.
Pelsstell hos norsk buhund
Det er lite pelsstell med norsk buhund, og så lenge du børster over den innimellom klarer den som regel å holde pelsen stelt helt selv. Rasen røyter ganske mye, spesielt på vår og høst når den skifter mellom vinter- og sommerpelsen sin.
Man kan til en viss grad begrense røytingen ved å børste ofte, men du kommer nesten garantert til å tape kampen, så det er bare å finne frem støvsugeren.
Norsk buhund sin rasehistorie og utvikling
Buhunden regnes som den eldste av alle de syv norske hunderasene, og det er historier som stammer tilbake fra vikingtiden. Disse er faktisk støttet av arkeologiske funn, og det er mye som tyder på at vi hadde norske buhunder som voktet vikinggårder!
Siden den gang har rasen vært populær, og har fungert som både jakthund, vakthund på gården, og ikke minst gjeterhund som samlet sauer som hadde vært på sommerbeite. Ettersom utenlandske hunderaser ble vanligere på starten av 1900-tallet sank raskt antallet buhunder, og allerede da begynte målrettet arbeid for å ta vare på rasen.
Dessverre er det fortsatt svært få norske buhunder både i Norge og i resten av verden, men i løpet av de siste fem årene har det sett ut som om vi nordmenn har fått opp øyne for den igjen. Så det er lov å håpe at fremtiden til rasen er litt lysere enn den har vært de siste 100 årene.
Det fødes omtrent 100 til 150 nye buhunder i året, og det er jevnt over stor etterspørsel etter dem. Det kan være vanskelig å få tak i en valp, og lange ventelister hos de fleste oppdrettere.
Spørsmål og svar om norsk buhund
Norsk buhund er en ypperlig familiehund for familier som klarer å oppfylle de ganske høye kravene hunden har til både fysisk og mental mosjon.
Buhunder flest går veldig godt overens med barn, men som med alle hunder er det alltid lurt å la dem bli kjent med barn fra de er unge av for å gjøre dem komfortable med hvordan barna er.
Det er faktisk ganske lite pelsstell med norske buhunder, men det kan være lurt å børste dem innimellom.
Det er veldig enkelt å trene en norsk buhund, og de er i utgangspunktet svært lærevillige og samarbeidsvillige.
Norsk buhund kan fungere godt for deg som er ute etter din første hund, men det krever at man setter seg godt inn i hvor mye arbeid det er med all mosjonen og mental aktivisering rasen trenger.
Norsk buhund røyter ganske mye. Selv med jevnlig pelsstell bør du være forberedt på at det blir mye røyting. Den har dessuten to årlige røyteperioder hvor den bytter mellom sommer- og vinterpels, og da blir det selvsagt ekstra mye røyting.
Norsk buhund regnes ikke som allergivennlig.
Norsk buhund er en veldig sjelden rase som er utrydningstruet.
Norsk buhund passer for deg som er glad i friluftsliv og turer, og gjerne vil ha en hund som skal brukes. Den fungerer både for enslige, par eller familier, men dere må tåle en del røyting, og bli med ut på tur i all slags vær.
Norsk buhund er veldig godt til ulike typer hundesport som agility, rallylydighet og lignende.
Norsk buhund har vært mye brukt til jakt, og fungerer fortsatt til dette. Det er ikke den vanligste jakthunden, men den kan gjøre det godt om den først trenes opp til det.
Norsk buhund er en godkjent hunderase, så den kan stilles ut.
Rasen tilhører Norsk buhundklubb.
Norsk buhund er ikke spesielt klengete av seg.
Norsk buhund er ikke akkurat verdens mest lekne hunderase, men den takker sjeldent nei hvis du først inviterer til lek.
Norsk buhund lever lenge, og det er ofte vanlig at de blir 14 til 15 år gamle.
Prisen for en norsk buhund ligger gjerne på rundt 20 000 kroner for en valp.
En voksen buhund kan veie alt mellom 12 og 18 kg, og hannene er noe tyngre enn tispene.
Norsk buhund bjeffer ganske mye ja, men det kan begrenses ved å trene den målrettet fra ung alder av. Men den har aner som vakthund, så man blir neppe kvitt alt!
Norsk buhund kommer selvsagt fra Norge!
Norsk buhund trenger ikke nødvendigvis å bades utover når den er åpenbart møkkete.
Norsk buhund trenger ganske mye mosjon, og det anbefales å lufte den minst 1 til 2 timer hver eneste dag, selv om det er skikkelig drittvær. Den vil bjeffe noe voldsomt om den ikke får brukt seg nok.
Ser det står @2023 Dyreliv…. nederst. Betyr det at artikkelen er skrevet i år?
Hei, Britt Åse.
Publiseringsdatoen ligger helt øverst, rett under tittelen, men over innholdet. Artikkelen om norsk buhund er publisert 6. oktober 2021.
Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.