Probiotika er levende mikroorganismer som man kan gi til hunden sin for å bedre tarmfloraen til hunden. Det er mest vanlig å gi probiotika til hunder som har diaré, men disse mikroorganismene har en hel rekke positive egenskaper i kroppen til hunden.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på probiotika og andre såkalte tarmnormaliserende preparater, når det er nødvendig å gi hunden dette, og hvilken effekt de har på tarmen og generelt på hunden.
Slik fungerer probiotika til hund
Probiotika er rett og slett en slags paste eller tyggetabletter som er full av bakterier og andre mikroorganismer som er gode for tarmen og fordøyelsessystemet til hunden. Man kjøper det på dyrebutikken, apoteket eller hos veterinæren, og gir hunden en liten dæsj med probiotika 1 – 3 ganger om dagen (avhengig av typen).
Hunden skal bare spise denne pasten, så finner mikroorganismene veien til tarmen i løpet av fordøyelsen av pasten. Inne i tarmen hjelper mikroorganismene med å fordøye mat, utvinne vitaminer og næringsstoffer fra maten, bekjemper potensielle sykdomsfremkallende bakterier, og bidrar til at hunden har et godt immunforsvar.
I praksis hjelper probiotika når hunden har problemer med diaré og løs avføring, kan være hjelpsomt mot allergi, og bidrar til å forhindre urinveisinfeksjon.
Når skal man gi hunden probiotika?
Friske hunder skal ha en sunn tarmflora, og ikke ha behov for probiotika. Det er derimot noen hunder som trenger det jevnlig, mens andre trenger det i visse perioder.
Om hunden har problemer med diaré er det vanlig å gi probiotika for å stoppe diaréen. Som regel vil dette være nok til å stoppe problemet innen 2 til 3 dager, samtidig som det virker preventivt mot ytterlige magetrøbbel.
Ellers kan hunder ha dårligere tarmflora når de er stresset, for eksempel hvis de nettopp har flyttet, det har kommet nye familiemedlemmer, hunden er syk, eller det er andre ting som stresser hunden. Da kan det være gunstig med probiotika.
Om hunden har blitt behandlet med antibiotika (som er omtrent det omvendte av probiotika), kan man også gi hunden probiotika for å gi tarmfloraen en liten boost etter endt behandling.
Til slutt kan probiotika gis til hunden hvis man må bytte fôr raskt, uten å bruke de anbefalte 3 ukene på å bytte fôrtype. Dette kan for eksempel skje hvis hunden plutselig blir allergisk mot fôret du gir den, og rett og slett må bytte til et helt annet fôr på dagen. Da vil de aller fleste hunder få diaré, men dette kan ofte begrenset ved å bruke probiotika.
Prebiotika – gir næring til de gode bakteriene
I tillegg til at man kan gi hunder probiotika, finnes det også noe som heter prebiotika. Forskjellen er at prebiotika ikke er direkte bakterien, men heller næringsstoffer som de gode bakteriene og mikrobene trenger. Man kan derfor kombinere prebiotika og probiotika for et bedre resultat.
Det er ofte anbefalt å bruke prebiotika forebyggende, for eksempel når du vet at hunden må utsettes for stress. Gir du den prebiotika før flyturer, veterinærbesøk eller lignende minster man sjansen for at de får stressrelatert diaré. Prebiotika kan også gis regelmessig til hunder som sliter med en sensitiv mage.
Start med å gi hunden prebiotika to til tre dager før den stressende situasjonen, så får den full effekt av stoffet innen den blir utsatt for stesset.
De ulike typene probiotika
Det finnes en rekke probiotika på markedet, og vi skal se nærmere på noen av de som er vanligst å se til salgs. Alle sammen er reseptfrie, og kan kjøpes uten å være i kontakt med veterinær. I utgangspunktet inneholder de fleste typene akkurat de samme gode mikrobene, så det er ikke nødvendigvis slik at den ene er bedre enn den andre.
Det kan derimot være noen små forskjeller i sammensetningen av bakterier og mikrober, slik at noen hunder reagerer bedre på visse typer. Her må man nesten bare prøve seg litt frem, så merker man fort hvilke som fungerer godt på sin hund. Men når det er sagt har de fleste hunder veldig god effekt av dem alle sammen.
Canikur Pro
Canikur er trolig den mest solgte typen probiotika her i Norge, og den er vanlig å få tak i på dyrebutikker og apotek. Man kan også bestille den fra Zoo.no her, så får du den rett i postkassen.
Canikur kommer i pastavariant, og produktet heter Canikur Pro. Denne probiotikaen leveres på en tube som ligner en slags stor sprøyte, og du skrur på sprøyta for å måle opp riktig dose (se for øvrig bilde helt mot toppen av artikkelen). Det er jo ikke en sprøyte man skal sette på hunden, men heller gi den rett i munnen. Heldigvis smaker den godt, så de fleste hunder digger den!
Det finnes også Canikur tyggetabletter med prebiotika som inneholder mineraler og næringsstoffer for å regulere tarmfunksjonen.
ZooLac
ZooLac fungerer omtrent akkurat på samme måte som Canikur Pro, og er en paste som selges i en slik sprøyteform så du enkelt kan måle opp hvor mye hunden skal få. Denne er vanlig på apotek og dyreklinikker, og fungerer stort sett veldig godt.
FortiFlora
Purina Pro Plan FortiFlora er en litt annerledes type probiotika, for dette er et slags kosttilskudd hvor man gir hunden litt probiotika daglig. Dette er genialt for hunder som jevnt over sliter med løs avføring eller sensitiv mage, men det er ikke like nyttig hvis hunden har fått akutt diaré.
Man får kjøpt en boks med Purina Pro Plan FortiFlora hos VetZoo ved å klikke her. Da får man en boks med tretti tabletter, og man skal da gi hunden én hver dag.
Pro-Kolin+
Pro-Kolin+ fungerer omtrent på samme måte som både ZooLac og Canikur Pro, og har stort sett ønsket effekt. Den er verken bedre eller dårligere enn de andre, så det er et godt kjøp hvis du får tak i den.
Pro-Kolin+ kan kjøpes hos VetZoo ved å klikke her. Den kommer dessuten i store størrelser på 60 ml (dobbelt så mye som de andre), så den er kjekk for dere med store hunder.
Promax
Promax er nok en paste, og kommer i tuber på enten 9 ml, 18 ml eller 30 ml. Det kjekke med disse er at du kun trenger å gi hunden pastaen én gang om dagen, i motsetning til mange av de andre hvor man må gi hunden probiotika to eller tre ganger om dagen.
Diarsanyl+ (prebiotika)
Om du er ute etter et rent prebiotika som kan gis forebyggende til hunden før den skal utsettes for stressende situasjoner, er Diarsanyl+ et godt og billig alternativ. Dette kan kjøpes hos Zoo.no ved å klikke her. Også denne kommer i en slags sprøytelignende tube som gjør det enkelt å måle opp riktig dose.
Spørsmål og svar om probiotika til hund
Probiotika til hund er helt reseptfritt, så dette kan du fritt kjøpt uten å ha hatt kontakt med veterinær. Det kan være lurt å ha en pakke liggende hjemme til nødstilfeller.
Valper kan ta probiotika akkurat som voksne hunder. Men om valper sliter med diaré bør man ha lavere terskel for å kontakte veterinær enn når voksne hunder har diaré.
Det skal i utgangspunktet ikke være noen bivirkninger med å gi hunden probiotika, men noen hunder kan ironisk nok oppleve litt magetrøbbel spesielt første dagen med det. Dette er fordi det er endringer i tarmfloraen, men dette regnes som helt ufarlig.
Det anbefales å gi hunden probiotika som er ment for hunder, da de har litt andre tarmbakterier enn oss mennesker. Men i nødstilfeller kan man gi hunden menneskeprobiotika, litt nøytral yoghurt, Biola naturell eller cottage cheese som en slags erstatning til probiotika. Dette fungerer OK, men langt ifra like godt som probiotika ment for hund.
Det er absolutt mulig å gi probiotika forebyggende før hunden skal utsettes for en situasjon du tror kan forårsake at den får mageproblemer.
Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no og VetZoo.