Raseprofil: Samojed

Samojed er en populær polarhund som er kjent for å være sosial, aktiv og oppmerksom. Selv om den er en skikkelig brukshund er det mange aktive mennesker som synes samojeden passer perfekt inn i livene deres, og den egner seg godt for hundeinteresserte mennesker som liker å bruke mye tid på å stå på ski, jogge, sykle eller være i aktivitet.

Som regel kalles rasen for samojed, men det teknisk korrekte navnet er jo samojedhund. Grunnen til dette er at samojed egentlig betegner et folkeslag. Men på Dyreliv.no bruker jeg kun navnet samojed siden dette er det vanligste å kalle rasen.

Samojed
Samojed. Foto publisert med tillatelse.

Samojed kort oppsummert

  • En ypperlig brukshund.
  • Veldig sosial og åpen.
  • Kan bjeffe en del.
  • Trives veldig godt utendørs.
  • Trenger mye mosjon.
  • Kan være litt krevende å oppdra.
Samojed
Samojed. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos samojed

Samojeden er en robus og aktiv polarhund som trives godt med å være i arbeid. Den fungerer til mange typer arbeid, og er høyt ettertraktet i ulike bruksmiljøer.

Noe av det kjekke med atferden til samojed er at den er veldig snill og sosial av seg. Mange tenker kanskje at de kan være gode vakthunder, men det er helt feil. En samojed vil nemlig hilse på alle mennesker med et stort smil, og elsker å få oppmerksom fra både kjente og ukjente.

Rasen er svært tillitsfull, og det er én av få polarhunder hvor man kan låne bort hunden til en annen ukjent fører. Den godtar kommandoer fra alle, og da gjør det ikke så mye om føreren er fremmed.

Likevel er samojed nokså selvstendig av seg. Den kan fint ville prøve å ta egne beslutninger, og det er mange som aldri lar de gå løs av denne grunnen. Om de får lukten av noe spennende kan de fint finne på å følge sporet uten å bry seg om eierne prøver å kalle dem inn.

Mange har samojed som familiehund, og i mange familier fungerer dette helt greit. Rasen er kjent for å gå godt overens med barn, og trolig er det den mest barnevennlige av polarhundene. Men her må man selvsagt se an hver individuelle hund.

Det er veldig mange som har samojed som utehunder hvor den stort sett bor i et hundehus i en hundegård. Rasen trives ofte veldig godt som utehunder, men vil også sette pris på å få være med inn for å være med flokken sin innimellom. Men den vil ha det best om den bor på et sted hvor den kan bruke store deler av dagen sin utendørs, så den egner seg nokså dårlig for et liv i leilighet midt i byen.

Samojed regnes som en veldig sosial hund, og den elsker å få hilse på mennesker den møter. De er ofte veldig sosiale mot hunder også, men det krever at man bruker tid på sosialisering mens de er valper og unghunder slik at de lærer seg godt kommunikasjon med andre hunder.

Det er viktig å være klar over at samojed er kjent for å bjeffe en del, og har en høy og tydelig røst. Hvis du ikke tåler at den bjeffer når den står ute i hagen er det neppe hunden for deg, for dette er helt naturlig for den.

Det er noen som har opplevd samojed som en hund som har høyt ressursforsvar rundt fôring. Dette vil si at den forsvarer maten sin, og kan virke aggressiv mot andre om de kommer for tett på matskåla. Det er ikke noe alle samojeder har, men ha det i bakhodet hvis du fôrer mens det for eksempel er barn eller andre dyr i nærheten.

To samojedhunder i snøen
To samojedhunder i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av samojed

Samojed er en hund som trives med mye mosjon, og passer best inn hos en familie som liker å gå lange turer i skog og mark. Den trenger en solid gåtur daglig, og man bør gi den korte lufteturer på morgen og kveld, og minst én lengre tur i løpet av dagen. Denne bør helst være på over en times tid, men kan godt være betydelig lenger enn dette også.

Om du liker høyaktivitetsmosjon er samojed også er godt valg. Denne hunderasen tåler godt å bli med på joggetur, og kan egne seg fint for deg som vil drive med ting som canicross. Den trives også godt med å løpe ved siden av på sykkelturer og lignende.

Selv om mange tenker på samojed som en brukshund som bare må få brukt kroppen sin, er det vel så viktig at den får mental aktivisering som fysisk. Dette er faktisk en hundrase som trenger å bruke hodet sitt, så det er viktig å tilrettelegge for at den får jevnlige utfordringer i hverdagen. Man kan for eksempel drive lydighetstrening, lage noen agilityhindre eller prøve å trene den til å drive sporsøk.

Det er mange som opplever at samojeden blir pipete eller destruktiv selv om de går mange og lange turer med hunden. I disse tilfellene kan det nok være at samojeden er understimulert, og rett og slett ikke har fått nok mental aktivisering.

Samojed
Samojed. Foto publisert med tillatelse.

Trening av samojed

Samojed er en litt primitiv hund, og må trenes deretter. Oppdragelsen og treningen bør gjennomføres av en leder som kan tydelig kommunisere hva den forventer av hunden, og man må aldri la det være rom for at hunden må selv tolke hva som forventes av den.

Samtidig må den oppdras med kjærlighet fremfor en hard hånd. Man må ha mye tålmodighet og vilje under treningen, men om man er villig til å legge inn alt arbeidet som kreves med å oppdra den får man en veloppdragen hund.

Treningen og oppdragelsen er ofte preget av at hunden er sta, og det er klin umulig å få en samojed til å gjøre noe den ikke vil.

Det er vanlig å trene samojeder til ulke bruksoppgaver, og er lærer relativt raskt når de er voksne.

Samojed
Samojed. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for samojed

Samojed er først og fremst brukshunder som er gode til trekk og kløv, men er også holdt som rene familiehunder. Om de skal være rene familiehunder bør det være hos en svært aktiv familie som liker store mengder med mosjon, for det er jo en rase som er laget for å brukes.

Rasen er kjent som hundeverdens traktor. Den er ikke den raskeste, men den er sterk og utholdende.

Det finnes de som har brukt samojed til hundesport som agility eller rallylydighet med OK resultater. Så hvis det er noe man interesserer seg for kan den fungere til dette, selv om det ikke regnes som den beste hundesportrasen.

Det er flere som mener at samojed fortsatt skal kunne brukes som gjeterhund hvor den gjeter tamrein, men det er i praksis ikke noen som driver med dette.

Samojedhunder som trekker hundeslede
Samojedhunder som trekker hundeslede. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til samojed

Samojed er en nokså frisk hunderase, men de har et par ulike arvelige sykdommer som man bør være bevisst på.

Det er en viss grad av hofteleddsdysplasi (HD) hos rasen. Om hunden rammes hardt av dette kan det være smertefullt og plagsomt for hunden, spesielt hvis den skal brukes til å trekke eller bære kløv. Det anbefales å kjøpe valper fra oppdrettere som har tatt HD-røntgen av avlsdyrene.

Det er også en viss forekomst av øyesykdommen glaukom / grønn stær hos samojed. Dette er en tilstand hvor det blir høyt trykk på øyelinser, og det fører til blindhet med smerter. Det er også oppdaget progressiv retinal atrofi (PRA) hos rasen.

Til slutt må det nevnes at det er høyere grad av døvhet hos samojed, da alle hvite hunder har forhøyet risiko for hørselsproblemer og døvhet.

Samojed lever nokså lenge med tanke på størrelsen dens, med en forventet levealder på mellom 12 og 14 år.

Fysikken til samojed

Samojed har en klassisk spisshundform med det spisse ansiktet, krøllhalen og kraftige fremkropp. Det mest karakteristiske med rasen er kanskje den kritthvite og tykke pelsen. Dette gir god isolasjon mot vær og vind.

Fargen på pelsen kan enten være helt hvit, kremfarget eller såkalt hvit og biscuit. Hvit og biscuit er en hvit bunnfarge med flekker som har et svakt brunskjær.

Voksne hannhunder har en mankehøyde på 54 til 60 cm, og en vekt på alt mellom 20 og 30 kg. Tispene på sin side har en mankehøyde på mellom 50 og 56 cm, med en vekt på mellom 16 og 22 kg.

Samojed
Samojed. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos samojed

Samojed krever ikke så veldig regelmessig pelsstell, men siden det er en nokså stor hund med tykk pels og mye underull tar det riktignok en del tid når man først skal stelle pelsen.

Det anbefales å børste over pelsen til en samojed omtrent 1 gang per uke. Gå godt over hele hunden med en børste, og sørg for at du også får børstet underulla. Denne kan nemlig tove seg om den ikke stelles jevnlig.

Det er nokså normalt at det kommer små floker i pelsen til samojeden. Det er anbefalt å klippe disse vekk fremfor å prøve å gre dem ut. Jo tidligere du klipper floken, jo mindre pels må du klippe vekk, så det er verdt å ta de så raskt du oppdager dem.

Ellers skal man ikke klippe samojedens pels. Pelsen beskytter både mot kulde og varme, så hvis du tenker at det er lurt å klippe den på sommeren for å gi den mer luft gjør du bare vondt verre. Samojed har svært saktevoksende pels, så om du klipper den på sommeren kan du risikere at den ikke har vokse seg tykk nok til vinteren kommer. De eneste unntakene er altså floker, samt under trådputene under fote.

Samojed sin rasehistorie og utvikling

Det er stor usikkerhet nøyaktig hvordan samojeden ble til, men det vi vet helt sikkert er at det er en kjempegammel hunderase. Noen mener den var en gammel sledehund, andre mener gjeterhund til reinsdyr, noen mener den var jakthund, og andre igjen mener at den hadde vakthold som bruksområde. Trolig har den kanskje vært brukt til alt dette, for den er jo fortsatt en allsidig hund.

Samojeden kommer uansett fra befolkningen med samme navn; samojeder. Dette er en urbefolkning som bor i Sibir i nåtidens Russland. Rasen ble fraktet fra Sibir til England på slutten av 1800-tallet.

Mer moderne historie fra rasen inkluderer kjente navn som Roald Amunden og Fridtjof Nansen. Begge disse to hadde samojed som lederhund til hundespannet på ekspedisjonene sine.

Samojed
Samojed. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om samojed

Er samojed en god familiehund?

Samojed er en positiv og snill hund som kan passe godt inn hos en del familier, men det er samtidig ikke en hund som passer inn hos enhver familie. Så den er en god familiehund for den riktige familien.

Går samojed godt overens med barn?

Samojed er regnet som OK sammen med barn, og er verken den mest barnevennlige hunden, men heller ikke spesielt dårlige med barn.

Hvor mye pelsstell er det med en samojed?

Man bør regne med å børste over hele hunden omtrent ukentlig, og klippe vekk floker etter behov.

Hvor vanskelig er det å trene en samojed?

Det kan være litt krevende å trene en samojed, for dette er en egenrådig og sta hund. Den trenger en konsekvent og tydelig leder som har mye tålmodighet under treningen.

Egner samojed seg for førstegangs hundeeiere?

Samojed er ikke et godt valg for vanlige folk som skal ha sin første hund. Den bør aller helst holdes av noen med hundeerfaring fra før av.

Hvor mye røyter samojed?

Samojed røyter ganske mye, og spesielt på vår og høst når den har røyteperioder.

Er samojed allergivennlig?

Samojed regnes av mange som en allergivennlig hunderase.

Er samojed en vanlig rase?

Samojed er en nokså vanlig rase, og trolig blant en av de vanligste polarhundene her i landet etter alaska husky.

Hvem passer samojed for?

Samojed passer for personer eller familier som er svært aktive, og ønsker seg en energisk hund som kan være med på lange turer eller høyaktivitetsmosjon. Den bør bo hos eiere som har hundeerfaring og mye tid til hunden.

Fungerer samojed til hundesport?

Samojed kan fungere helt OK til hundesport, så det er fint mulig å drive med agility eller lignende på hobbynivå.

Fungerer samojed til jakt?

Samojed er ikke en jakthund.

Egner samojed seg til utstilling?

Samojed er en godkjent hunderase som kan stilles ut både i Norge og internasjonalt.

Hvilken raseklubb tilhører samojed?

Samojed tilhører raseklubben Norsk Polarhundklubb.

Går samojed overens med andre hunder?

Samojed er nokså sosial av seg, men det er noen som har opplevd at de kan være kranglete under fôring. Men stort sett går de fint overens med andre hunder.

Er samojed en klengete hunderase?

Samojed er ikke klengete av seg.

Liker samojed å leke?

Samojed liker godt å leke litt, men det er ikke en hund som typisk elsker å leke hele dagen.

Hvor lenge lever en samojed?

Den forventede levealderen til samojeden er mellom 12 og 14 år.

Hvor mye koster en samojed?

Samojed pleier å koste mellom 16 og 22 000 kroner, avhengig av oppdretter og etterspørsel.

Hvor stor blir en samojed?

Samojed er en nokså stor hund, og mankehøyden til hanner er på 54 – 60 cm, mens tispene sin mankehøyde er 50 – 56 cm.

Hvor mye veier en voksen samojed?

En voksen samojed har typisk en vekt på mellom 16 til 30 kg. Tispene pleier ofte å ligge på rundt 20 kg, mens hannhundene ligger på rundt 25 kg, men det kan variere en god del.

Bjeffer samojed mye?

Samojed kan bjeffe en god del.

Hvilket land kommer samojed fra?

Samojed kommer fra Russland.

Hvor ofte må man bade en samojed?

Samojeden trenger kun å bades etter behov.

Hvor lange turer trenger en samojed?

Samojed trenger mye mosjon, og man bør prøve å legge seg opp mot å lufte den i minst to timers tid daglig.

Fungerer samojed som en ren familiehund?

Det er mange meninger om hvorvidt samojed egner seg som en ren familiehund eller om den må brukes til noe, så dette er noe man nesten må vurdere selv. Om den skal være en ren familiehund må man i alle fall gjøre store tiltak for å få brukt den nok både fysisk og mentalt.

Kan man ha samojed løs uten bånd?

De færreste lar samojed få gå løs uten bånd på tur, men har den heller i bånd og kobbel livet ut. Grunnen er at både samojed og alle polarhunder har sterke jaktinstinkter som kan føre til at hunden stikker av for å jakte. Det er noen som lar samojeden sin gå litt fritt, men det må man nesten se an hunden.

Samojed i snøen
Samojed i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar