Settere er en type hund som primært brukes som stående fuglehunder under jakt. Det finnes fire anerkjente raser med settere, og nedenfor skal vi se litt nærmere på settere generelt, og de ulike rasene med settere.
Navnet kommer fra engelsk «setting» som kan referere til å stivne til eller fryse til. Og det er akkurat det setterne gjør; de stivner til i en bestemt posisjon når de oppdager en fugl. Da kan jegeren finne fuglen, før det gis et signal til setteren om at fuglen skal skremmes opp.
Setterne bruker først og fremst den utrolige nesen sin for å lukte seg frem til fugler, men også øyne brukes når den begynner å nærme seg.
Bruksområder for settere
Sette er altså jakthunder, og dette er primærjobben deres. Alle setterne har et behov for å få brukt seg, og vil fungere best som brukshunder.
Det er mulig å ha en setter uten å drive med jakt, men da krever det at man er ekstremt flink til å bruke hunden på andre måter. De egner seg først og fremst for svært friluftsinteresserte personer som prøver å være ute i skogen hver eneste dag.
Det kan være kjekt å trene setterne med typiske jaktoppgaver selv om man ikke skal bruke de til jakt. Da kan du få den til å bruke nesen og de andre sansene sine, og de vil egne seg helt supert som sporhunder. Om du for eksempel liker å plukke sopp kan de være ypperlige sporhunder, og vil ha null problemer med å lære seg å spore kantarell eller steinsopp!
Man kan gjerne bruke settere til å bære kløv, eller bli med på sykkel-, ski-, eller joggeturer.
Så sant man klarer å få brukt setterne godt nok er de gode familiehunder som kommer overens med både barn og voksne. De vil ofte være litt valpete og rampete, så det er en morsom hund som kan være både veldig underholdende og litt frustrerende til tider.
Mosjon av settere
Alle setterne har også et sterkt mosjonsbehov! Du må regne med å la de få lufte seg i minst to timer hver dag, noe som i praksis betyr at du bør ut på en aktiv tur på minst halvannen til to timer om dagen. Noen velger å dele det opp i tre turer på tre kvarters tid hver, mens andre liker å gå en langtur på to timers tid på ettermiddagen.
Du må derfor være villig til å ut og gå på tur hver eneste dag, uansett vær. Setterne blir ofte rampete og til og med destruktive om de ikke får nok mosjon.
I tillegg til den fysiske mosjonen er det viktig at de får brukt hodet sitt, så mental stimuli er nesten like viktig som den fysiske mosjonen. Om du kan lage oppgaver hvor de får brukt nesen sin er dette aller best, men mange bruker dem også til ting som agility eller lydighetstrening.
De ulike setterne
Det er fire ulike settere som anerkjennes av NKK og FCI, og de er egentlig veldig like. Det er noen ulikheter i jaktegenskaper, men først og fremst er det størrelse og utseende som er ulikt hos de ulike rasene.
Gordon setter
Gordon setter kjennes igjen ved sine karakteristiske pelsfarge; den er brun på snuten og labbene, og til dels på buken. Resten av kroppen har sort farge. De har en mankehøyde på opptil 66 centimeter, og veie omtrent 30 kg.
Noen mener at gordon setter er den dårligste av setterne til fuglejakt, da den søker mindre vidstrakt enn noen av de andre rasene. Den er spesielt godt kjent for å fungere bra til å jakte storfugl i skogsterreng, men mange bruker dem også til rypejakt i fjellet.
Les mer om gordon setter på raseprofilen dens her.
Engelsk setter
Engelsk setter er den mest populære setteren i Norge, og har lenge vært på topp 5-listen over de mest populære hunderasene i landet. Det er en typisk setter på alle måter, men er litt mindre enn de andre setterne. Grunnen til dette er at den er avlet frem for å bli mindre her i Norge, og i de fleste andre land er rasen noen få centimeter høyere og et par kilo tyngre.
Denne rasen er en slags allroundrase som kan jakt i alle typer terreng, og fungerer på både fjellet, i skogen, på våtmarksområder og i åpne landskap.
Engelsk setter har flere ulike fargekombinasjoner, noe som er en kontrast til de tre andre rasene som egentlig ser veldig like ut alle sammen. Ofte ser man engelsk setter med sorte flekker som på bildet under, men det er også mulig å få den med brune eller rødlige flekker. Noen har mye flekker og spetter, mens andre har mye mindre. Et godt eksempel er det aller øverste bildet i denne artikkelen; denne ligner nesten mest på en irsk setter, men har et hvitt parti på snuten, noe irske settere ikke kan ha.
Les mer om engelsk setter på raseprofilen dens her.
Irsk setter
Irsk setter er en type setter som kommer i rødfarger, fra dyp mahoganyrød til lyserød. Hele pelsen er ensfarget, og som de andre setterne er det en dyktig og energisk jeger.
Tradisjonelt sett har irsk setter vært brukt til å jakte i våtmarksområder og sumper, og er den av setterne som fortsatt fungerer aller best i fuktige omgivelser. Denne bryr seg ikke om det er skikkelig ruskevær, og om den må ta seg et bad i en sump når den leter etter fugler.
Les mer om irsk setter på raseprofilen dens her.
Irsk rød og hvit setter
Den siste av de fire setterne er irsk rød og hvit setter. Den er ganske lik på irsk setter, men på midten av 1800-tallet bestemte jegere seg for å avle på de mest røde hundene (noe som førte til irsk setter).
Irsk rød og hvit setter regnes for å være en bedre jakthund enn vanlig irsk setter, og brukes først og fremst til jakt i åpent terreng. Mange tenker på irsk rød og hvit setter som den røffeste setteren, og den vil tåle tungt arbeid godt.
Irsk rød og hvit setter regnes som en svært sjelden rase, og er uten tvil den sjeldneste setteren. Alle de tre andre er ganske vanlige her i Norge, men irsk rød og hvit setter møter du sjeldent.
Les mer om irsk rød og hvit setter på raseprofilen dens her.
Hvem bør skaffe seg en setter?
Hvis du ikke har tenkt å bruke setteren til jakt bør du tenke deg veldig godt om før du skaffer deg en setter. Er du klar for å gå lange turer i stritt regnevær eller på iskalde vinterdager? Vanlige lufteturer på 30 til 45 minutter som er nok for mange hunderaser holder ikke for noen av setterne, og de bør helst ha aktive turer i høyt tempo.
Settere passer først og fremst for folk som er svært glad i å være utendørs i naturen, og gjerne prøver å komme seg ut i naturen daglig. Om du er et slikt friluftsmenneske kan en setter være helt ypperlig for deg!
Om du også bruker den til jakt er det dobbelt gevinst, for disse er som sagt svært gode hunder til fuglejakt.