Det er utrolig mange ting man må tenke over når man skal få seg en ny valp, og det er ikke alltid enkelt å ha styr på hva man må ha klart før valpen kommer i hus. For å gjøre det litt enklere for nye valpekjøpere har jeg laget en ganske omfattende liste over ting som er lurt å ha i hus før man drar for å hente valpen.
Listen er delt inn i «må ha» og «kjekt å ha», hvor tingene i kjekt å ha-kategorien altså ikke er dødsviktig å ha på plass før valpen kommer i hus, men som kan være veldig greit å ha liggende. Jeg prøver å forklare litt om hvordan du velger godt utstyr når du først kjøper utstyret, så det er litt mer tekst med forklaring enn bare en stor liste hvor ting ramses opp.
Før du kjøper noe kan det også være lurt å høre med oppdretteren hva de kommer til å ha med i valpepakken. Det er ikke uvanlig at man får med litt utstyr der, og det er jo ikke noe vits i å kjøpe dobbelt opp, så spør gjerne om innholdet i denne pakken før du handler inn utstyret du trenger.
Så før vi går i gang vil jeg bare si at jeg håper du synes listen er nyttig, og at det bare er å sende en e-post eller bruke kommentarfeltet nedenfor om du har andre forslag eller meninger som bør få en plass på listen.
Dette må du ha klart før valpen kommer i hus
Tingene på denne listen inkluderer det meste som må være på plass før du henter valpen.
Mat- og drikkeskåler
Hunder trenger noe å både spise og drikke fra, og gode mat- og drikkeskåler er helt nødvendig. Disse kommer i mange ulike utgaver og materialer, så her må man velge litt etter hva man har lyst på.
Jeg anbefaler å være noen som er funksjonelle fremfor hvordan de ser ut. Jeg bruker ofte vanlige mat- og drikkeskåler i rustfritt stål med antiskli. Disse er billige, holder i mange år, og tåler fint å bli slengt i oppvaskmaskinen når de er møkkete. Kjøp gjerne fire stykker, så kan du rotere mellom to som er i bruk og to som ligger til vask.
Det finnes også mer fancy mat- og drikkeskåler som matskål med innebygd vekt, fôrautomater, eller vannfontener for dere som ønsker litt kulere utstyr.
Personlig vil jeg også fraråde mot matskåler i plast, med mindre du har en veldig liten hund. De fleste hunder klarer nemlig fint å tippe disse, og da blir det fort vann og hele gulvet.
En hundeseng eller noe mykt
Valpen trenger et sted å ligge, og her kan man velge mellom mye forskjellig. Det viktigste er at hunden har en sone som er dens egen, og at det er noe den kan ligge på der. Noen hunder nærmest krever at det skal være mykt og behagelig for å ligge der, mens andre godtar å ligge på bare et tynt teppe.
Hos Zoo.no har de et enormt utvalg av ulike hundesenger og madrasser. Her er det egentlig bare å finne noe som passer inn i hjemmet ditt og som matcher størrelsen til valpen.
Halsbånd med kobbel
Hunden trenger jo et halsbånd fra første stund, selv om de som regel kommer med et valpehalsbånd.
Om oppdretteren bruker et klassisk valpehalsbånd som sendes med hunden er disse OK til turen hjem fra oppdretteren, men ikke stort mer enn dette. Halsbåndet skal jo være på hele tiden om du ønsker det, eller i alle fall hver gang dere skal ut for å lufte hunden, så det er verdt å skaffe et skikkelig halsbånd.
Et greit valg er Hurtta sitt halsbånd. Dette kommer i mange ulike størrelser, og har ikke en altfor ille pris. Jeg har hatt flere av disse som har holdt i mange år, så man trenger heller ikke å kjøpe nye hele tiden.
Du bør også ha et leiebånd som ikke er spesielt langt til å begynne med, til tisseturer og andre korte turer. Jeg liker å bruke kort bånd mens hunden fortsatt er valp, og heller gå over til snellebånd / flexibånd etter hvert som den blir eldre og du har mer kontroll på hunden.
Tyggeleker
Valpe gnager på ting, og trenger tyggeleker for å unngå at de gnager i stykker alt som er av møbler og ting. Det finnes hundrevis av ulike typer leker du kan kjøpe til hunden, og det viktigste er at den har litt forskjellig den kan tygge på.
Jeg anbefaler å ha minst 3 – 4 leker liggende klar til valpen kommer i hus, så kan man heller fylle på med flere etter hvert som de blir ødelagt og slitt.
Her i hjemmet har vi mange leker fra merket Kong. Disse koster litt mer enn de billigste lekene, men de har mye lenger levetid. Dersom du skal ha en veldig aktiv eller ganske stor hunderase bør du vurdere å kjøpe litt kvalitetsleker først som sist, for en mellomstor eller stor hund klarer fint å rive i stykker små tøyleker på to minutter.
Så selv om mange av lekene fra Kong koster dobbelt så mye som de andre lekene er det vel verdt det når de varer ti ganger så lenge.
Hundeposer
Man må selvsagt ha hundeposer liggende klar til man henter valpen, for den kommer ikke til å vente med å bæsje til du har fått tak i dette.
En rull med hundeposer får man kjøpt for en tier på en hvilken som helst dagligvarebutikk, men om du ønsker litt mer fancy hundeposer som nedbrytbare hundeposer må du innom en dyrebutikk eller bestille fra en nettbutikk. For eksempel er Canem bioposer et godt valg for deg som vil tenke på naturen.
PS. husk å ta med deg en rull til bilturen hjem fra oppdretter!
Børste (for langhårede raser) og annet utstyr til pelsstell
Dersom du har en hunderase som får lang pels eller trenger pelsstell er det lurt å ha børstene klare fra dag én, og begynne arbeidet med å gjøre hunden trygg på pelsstell fra tidlig alder av. Det finnes mange ulike typer børster og kammer, og hvilken du trenger avhenger av pelstypen til hunden din.
De fleste langhårede hunderasene trenger også sjampoer og annet utstyr for å holde pelsen ved like, men dette er det som regel ikke like hast med å fikse.
Førstehjelpssett for hunder
Det er helt nødvendig med et førstehjelpssett for hunder i hus når man har en valp eller hund. Dette kan du gjøre enkelt ved å kjøpe et ferdig, lite førstehjelpssett til hund fra Zoo.no her. Det viktigste er å bli litt kjent med utstyret og vite hvordan du bruker det om uhellet først er ute.
Det er også fint mulig å lage sitt eget førstehjelpssett ved å kjøpe inn ting man trenger fra apoteket. Ideelt sett bør man ha et litt større førstehjelpssett liggende hjemme, og et lite og lett førstehjelpssett som du kan ta med deg når dere skal ut på tur.
Les også: Hva bør egentlig hundens førstehjelpsskrin inneholde?
Reisebur eller reisesele
Allerede fra når du henter valpen hos oppdretter trenger du en trygg måte å sikre valpen i bilen på. De fleste velger et reisebur som er godkjent for bruk i bil, mens andre foretrekker å feste hunden forsvarlig ved å bruke en godkjent reisesele.
Det viktigste er at utstyret er godkjent for bruk i bil slik at hunden ikke kan skade seg selv eller andre om uhellet først er ute.
Om du er ute etter et veldig godt og trygt reisebur til bil bør du vurdere MimSafe. Dette er veldig gode hundebur, men kjøp i den størrelsen som passer til den voksne hunden, for man kan ikke akkurat bruke så mye penger på et eget valpebur som må byttes ut når hunden er litt større.
Det bør nevnes at det ofte kan være litt skummelt for valper å kjøre bil siden de færreste har gjort det tidligere, og da er det gjerne litt tryggere i et bur enn å være løst med reiseselen.
Hundemat
Valpen trenger jo noe å spise, men som oftest får den med seg litt mat fra oppdretteren slik at den får den maten den er vandt til å spise. Mange foretrekker derimot gjerne å kjøpe eget valpefôr som står klart slik at man har dette på plass, og slipper å stresse med dette de første dagene med ny valp i hus.
Når man skal kjøpe valpefôr er det viktig å velge et merke som gir deg fôr av høy kvalitet, samt at man bruker god tid på å få valpen vandt til å spise det nye fôret før man skifter helt over. Jeg har allerede skrevet en ganske omfattende artikkel om hvordan man velger et godt valpefôr og får valpen til å spise dette, så ta en titt på den guiden for mer info om temaet.
Men om du bare vil ha svaret kan du trygt kjøpe en av følgende valpefôrtyper:
- Acana Puppy.
- Orijen Puppy.
- Royal Canin i størrelsen Mini, Medium eller Maxi (avhenger av størrelsen på hunderasen).
Refleksvest
På vinterhalvåret bør valpen få ha en egen refleksvest som festes på kroppen til hunden når dere er ute på tur. Disse koster ikke all verdens mye, men kan være forskjellen på en påkjørsel eller ikke.
Dersom du glemmer å kjøpe en egen refleksvest kan det fungere med å feste menneskereflekser til selen eller båndet til valpen, men det er ikke ideelt.
Husk for øvrig at reflekser er ferskvare, og bør byttes omtrent annenhvert år. Dette gjelder både for reflekser til hundene, så vel som for oss mennesker.
Godbiter
Det kan være lurt å ha godbiter klart allerede før valpen kommer, så kan dere begynne treningen fra første dag.
Nå tenker jeg ikke at dere trenger hard lydighetstrening med det samme, men om dere begynner med godbiter og positiv forsterker til hunden når den gjør noe riktig allerede med det samme, er det mye enklere å trene den i fremtiden. Her snakker jeg om å rose hunder og gi den godbit hvis den tisser ute eller tilsvarende «enkle» ting.
Godbiter kommer i mange ulike utgaver, og det er egentlig bare å prøve å finne noe som hunden liker. Om du ikke har kjøpt egne valpegodbiter kan du kutte vanlige grillpølser eller kyllingfilet i små biter som kan brukes.
Ting som er kjekt å ha klart før man får valpen
Resten av tingene på listen nedenfor er ting du ikke nødvendigvis må ha på plass fra første dag du har valpen i hus, men som kan være kjekt å kjøpe inn før eller siden. Her er det jo bare å se an hva du føler at du trenger eller ikke, og vurdere om du skal kjøpe det med det samme eller se det an litt.
Urinfjerner og tørkepapir
Det er jo selvsagt et mål å trene valpen til å bli stueren, men det kommer trolig til å bli mange uhell før dere har fått dette i orden. Valper har nemlig omtrent 0 blærekontroll frem til de er minst 16 uker gamle, og du kommer til å måtte tørke opp flere uhell.
Jo flinkere du er til å lufte hunden hver gang den har lekt, spise, sovet eller vært aktiv, jo mindre er sjansen for uhell, men det er likevel over 99 % sikkert at den kommer til å ha et uhell inne før eller siden.
En god urinfjerner kan derfor være kjekt å ha. Denne sprayes på området hvor valpen tisset, så løser sprayen opp de organiske bindingene som finnes i urin. Da blir man også kvitt den ekle lukta uten å måtte gni og skrubbe i lang tid. Jeg bruker i alle fall disse urinfjernerne nokså flittig når jeg har valp i hus, så de kan være kjekke å ha stående i vaskeskapet.
Kloklipper og blodstoppulver
Man trenger sjeldent å klippe klørne til valpen de første dagene med den, men samtidig bør du ikke utsette kloklippen for lenge. Da trenger man en god klotang som denne, så går det så enkelt som mulig.
Om du klipper for langt inn og treffer nerven vil kloa begynne å blø, og da er det viktig å ha et blodstoppulver liggende klart. Dette kan man kjøpe på dyrebutikken, men et godt og billigere alternativ er å bruke potetmel. Legg pulveret mot kloa i rundt 10 sekunder, så stopper det å blø.
Noen hater å klippe klørne til hundene sine, og da kan man vurdere å kjøpe en klofilemaskin som denne fra Oster. Det tar mye lenger tid enn å bruke en klotang, men det får jobben gjort. Jeg har selv prøvd denne på små hunder med godt resultat, men vil ikke anbefale det til større hunder, rett og slett fordi det tar veldig lang tid.
Hvis du virkelig ikke vil ta klostellet selv er det også mulig å gjøre dette hos veterinæren, men dette koster jo selvsagt mer penger enn om du fikser det selv.
Sele
Noen liker halsbånd, mens andre liker sele. Selv er jeg veldig glad i seler når jeg skal på turer med hundene mine, og synes dette er bedre for hunden enn halsbånd.
Det finnes mange ulike typer seler, men personlig er jeg veldig glad i Non-Stop sine seler. Disse tåler en god trøkk, og holder i årevis, så det er etter min mening en god investering.
Man kan jo selv vurdere om det er vits i å kjøpe en god og dyr sele til valper som er i full vekst, spesielt om det er en rase som vokser flere centimeter hver måned.
Her kan man eventuelt kjøpe en litt billigere sele i valpetiden, og heller investere i en god sele etter hvert som valpen har blitt en unghund, og passer i voksenstørrelsen til selen.
Flåttfjerner
Om du får valp på våren, sommeren eller tidlig på høsten må du ha en flåttfjerner klar. Det er definitivt verdt å bruke litt småpenger på å kjøpe en god flåttfjerner fremfor å styre med pinsett på en hund, spesielt hvis de synes det er litt ekkelt når du skal fjerne den.
Personlig er jeg veldig glad i kubeinflåttfjernere når jeg fjerner flått fra hund, da jeg synes disse er enklest å bruke for å fjerne flått i pelsen.
Og et lite tips; kjøp en ekstra flåttfjerner som du legger i bilen eller ryggsekken.
Sjekk gjerne for flått under armer, bak ører i på hodet til hunden etter turer. Du kan også vurdere om valpen skal få et flåttmiddel, men velg de som skrives ut fra dyrlegen, ikke de som selges i dyrebutikken. Det er mulig å få resept til flåttmiddel over en app fra AniCura, så det er ikke så tress som man kanskje tenker.
Sporline
Sporliner er kjekt å ha til hunden sin uansett om man skal jakte med den eller ei. Disse langt linene er alt fra 5 til 15 meter lange, og er laget for å henge etter hunden når den går fritt på tur. Dette er en fin mellomting mellom når du vil ha hunden løs på tur, samtidig som du ønsker litt mer kontroll enn du får uten et bånd i det hele tatt.
Personlig er jeg glad i gummisporliner i fargen blå eller oransje, da dette gir god kontrast mot de fleste underlag ute på tur. Av en eller annen grunn er ofte oransje standardfargen, men disse er ikke alltid så gode når det er mye løv og slikt på bakken på høsten.
Snellebånd
Selv om jeg nevnte tidligere at jeg selv foretrekker å vente med snellebånd til valpen er litt eldre (og ikke minst litt lydig), er det jo mange som vil ha disse fra hunden er ung av. Med et snellebånd får hunden mer frihet til å virre rundt som den selv ønsker på tur, og du som eier slipper å ha hunden tett på deg hele tiden.
Med småhunder kan du egentlig bare kjøpe et billig snellebånd som tåler like mye vekt som hunden veier, mens for større hunder anbefaler jeg sterkt å kjøpe et kvalitetssnellebånd som dette fra Flexi.
Billige snellebånd har nemlig raskt for å gå i stykker med litt sterke eller store hunder, så da kan man like greit kjøpe et skikkelig snellebånd først som sist, istedenfor å gå runden med å ødelegge flere billige snellebånd i året (som jeg gjorde det første året med kraftig hund).
Dekken
Hvis du har en hund med tynn eller lite pels kan det være at du trenger dekken til vinteren, for hunden kan jo ikke fryse når den er ute på tur. En del mynder som whippeter, greyhounder og italienske mynder må ha dekken fra sent oktober til mars året etterpå, mens andre raser som meksikansk nakenhund eller chinese crested noen ganger må ha dekken selv om det bare blåser kaldt.
Det er ikke bare hunder som fryser lett som bør vurdere å ha dekken. Du kan nemlig gjøre det mye bedre for deg selv hjemme om du kjøper er regndekken til valpen din, for våt hund lukter aldri godt!
Du kan klikke her for å se det store utvalget av dekken hos Zoo.no. Det kan være litt vanskelig å finne riktig dekken på internett, og den beste måten å få riktig dekken er ved å måle hunden din med et målebånd, og legge til ca. 2 – 3 centimeter alle veier for å få den litt mer romslig.
Klikker
Hvis du har tenkt å drive med klikkertrening for å få hunden lydig bør du kjøpe et par stykker først som sist.
Klikkere er en god måte å trene valpen på, ved at man bruker klikkeren samtidig som man roser og gir godbit til valpen. Etter hvert vil den forbinde klikkeren med godbit og riktig oppførsel, så kan man bruke denne til å trene uten å måtte rose den med stemme hele tiden.
Potesokker
Det er veldig kjekt med potesokker når det er veldig kaldt ute, og når gradestokken kryper under 5 minusgrader bør man ta på potesokker når man skal ut for å gå tur.
Det kan være litt vanskelig å finne noen gode potesokker som passer for hunden din, og jeg anbefaler egentlig å ta turen innom en lokal dyrebutikk hvor de lar deg prøve sokkene på hunden før du kjøper dem. Da maksimerer du sjansene for å finne noen som passer hunden din.
Hvis du ikke har en dyrebutikk i nærheten kan man selvsagt bestille potesokker fra Zoo.no, og de har et stort utvalg av ulike potesokker. Jeg har god erfaring med potesokkene fra Non-stop. Disse sitter veldig godt på, men ulempen er at de er litt dyre, så det er litt risikosport å kjøpe dem uten å prøve dem på hunden først.
Hvilket utstyr passer for akkurat deg?
Når det kommer til hundeutstyr er det mange ulike produkter, og minst like mange ulike meninger. Det er kanskje slik at mange av produktene jeg har nevnt passer bra for deg og valpen din, mens andre ikke er like nyttige. Om du har andre ting du mener man trenger når man får seg en valp, så bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor til å dele dine meninger og erfaringer med alle andre.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.