Skotsk hjortehund er en mynderase som har den karakteristiske myndekroppen, og kort, strihåret pels. Den kan ligne mye på en blanding mellom en irsk ulvehund og en greyhound, og det er ikke så rart, for den er svært nært beslektet til begge to.
Som oftest kalles rasen bare for hjortehund, og var originalt brukt for å drive hetsjakt på hjort før mennesker oppfant skytevåpen. I dag er denne jakten forbudt i Norge og mesteparten av verden ellers, og hjortehunden er primært en familiehund.
Skotsk hjortehund gjør derimot en helt fantatisk jobb som familiehund! Den er avlet frem for å være sympatisk mot mennesker, og regnes som en av verdens snilleste hunderaser. Disse snille kjempene finner seg i det meste – fra lange joggeturer med eieren sin til å bli nappet i halen av småbarn. Det er få raser som er bedre med barn enn denne, og det er enkelt å føle seg trygg på å ha denne i hus.
Skotsk hjortehund kort oppsummert
- En supersnill kjempe som er en ypperlig familiehund.
- Elsker mennesker!
- Trenger mye plass å boltre seg på, både inne og ute.
- Harmonisk innendørs, eksplosiv aktiv utendørs.
- Trenger en del mosjon, gjerne med friløping uten bånd.
- Veldig enkel å trene, og kan egne seg for eiere med lite hundeerfaring.
- Bør ikke være for mye alene.
Hjortehunden er både tillitsfull og kjælen, og liker alle mennesker selv om eierene selvsagt har en spesiell plass i hjertet dens.
Som med andre mynder har den en tendens til å være en sofapotet når den er hjemme. Selv om den er atletisk bruker den mesteparten av tiden på å halvsove i sofaen eller i hundesenga. Når den er ute på tur er den derimot ekstremt raskt, og tåler selv lange turer.
Til tross for at den kan veie over 50 kg er det en elendig vakthund som kanskje ikke engang vil bry seg stort om noen skulle forsøke å bryte seg inn i huset på natta. Den vil derimot kunne virke avskrekkende på grunn av størrelsen i seg selv.
Skotsk hjortehund sine krav til trening og aktivitet
Skotsk hjortehund er ikke spesielt kravstor til mosjon, trening eller aktivitet, men kan tåle en skikkelig langtur dersom man ønsker det. I hverdagene blir den fint fornøyd om den får for eksempel to korte turer på morgen og kveld, og én lengre tur midt på dagen. Denne turen bør være på minst en times tid, og kan godt vært i et høyt tempo dersom du ønsker det.
Akkurat som hos andre hunderaser kan den bli litt rampete og utålmodig dersom man er litt for dårlig med mosjonen i en periode, men den blir ikke direkte destruktiv slik mange andre raser kan bli når de ikke får nok tur. Uansett, prøv å få til minst en skikkelig tur daglig, så vil den være veldig harmonisk og grei.
I tillegg bør skotsk hjortehund få løpe fritt ganske jevnlig, minst én eller to ganger i uken. Her er det ideelt om man har tilgang til et lufteområde hvor den virkelig får strekt på bena uten å måtte være i bånd. Noen bruker åpne jorder eller store hager til samme formål, men husk at skotsk hjortehund har jaktinstinkt som alle andre mynder, og uten trening vil den kunne fiksere på dyr som kaniner, ekorn eller andre smådyr som løper. Så det er viktig å trene innkallelse hvis man skal ha hunden mye løs-
Dersom man lever en aktiv livsstil kan absolutt skotsk hjortehund passe inn i denne. De klarer fint å bli med på lang skogs-, eller fjellturer, og takker ikke nei til en lang joggetur, men som alle andre hunder må de trenes litt opp til det.
Skotsk hjortehund som familiehund
Skotsk hjortehund regnes av mange som en av verdens beste familiehunder, og dette er fordi den er rolig og sindig i omtrent alle situasjoner. Selv småbarn som prøver å ri på dem eller drar dem i halen klarer ikke å få frem en sterk reaksjon fra hjortehunden, og om det blir for mye for den trekker den seg heller unna.
Barn skal selvsagt ikke plage hunder, men man vet jo aldri hva småbarn gjør når de får sjansen. I disse situasjonene er derimot hjortehunden til å stole på, så man kan føle seg trygg på den sammen med barn til tross for den store størrelsen dens.
Hjortehuden har ellers et veldig rolig lynne innendørs, og man kan nesten fort glemme at den er der. Så den passer ofte godt inn i familier hvor det er mye å gjøre, så lenge man har tid til å lufte den ofte nok. Men den blir ikke sjalu om man bruker mye av tiden sin på å styre med småbarn, så lenge den altså får litt oppmerksomhet i form av lufteturer og lek utendørs daglig.
Det er enkelt å trene skotsk hjortehund, for det ligger helt naturlig for den å høre på eieren sin. Så du trenger ikke å måtte dra den 40 kilo tunge hunden etter deg, for den vil stort sett alltid gledelig følge etter deg når du ber den om det.
Helsen til skotsk hjortehund
Skotsk hjortehund er en rase med veldig få arvelige sykdommer, og det regnes som en sunn og frisk rase. Man må være obs på magedreining, og man bør ta forhåndsregler for å unngå dette. Ifølge NKK har magedreining vært sjeldent her i Norge.
Ellers er det viktig å vite at levetiden er som forventet hos store hunderaser, og man kan regne med en levealder på 9 – 11 år. Ofte er det hjertet som svikter, slik det ofte er med disse enorme hunderasene.
Pelsstell hos skotsk hjortehund
Man bør børste pelsen til skotsk hjortehund et par-tre ganger i uken for å unngå at det blir for mye røyting. Dette går egentlig veldig fort, for den har ikke spesielt lang pels. I tillegg må den nappes for hånd to til tre ganger i året.
Hjortehundens fysikk
Skotsk hjortehund kan omtrent beskrives som en strihårete greyhound, men det er også et par andre forskjeller. Den har en del tyngre beinbygning enn greyhounden, og kan få en vekt på ca. 45 kg for hanner og ca. 35 – 36 kg hos hunner.
Den er med andre ord en del mindre enn irsk ulvehund, og er omtrent på størrelse med en borzoi.
Mankehøyden ligger mellom 71 og 75 cm hos tisper, og 76 til omtrent 80 cm hos hanner. Pelsen kan komme i litt ulike fargemønstre som mørk blågrå, lys grå, brindle med gul, sandfarget rød eller rød fawn med sorte avtegninger. Grå er derimot uten tvil den vanligste fargen å se på rasen.
Skotsk hjortehund sin historie
Skotsk hjortehund er en rase som stammer fra en tid før moderne skytevåpen var oppfunnet. Da ble den brukt som jakthund av skottene etter at skottene hadde fått se hvordan romerne jaktet med mynder. De krysset romerske mynder med sine egne jakthunder, og over tid fikk de frem en enorm hund som brukte synet for å jakte.
De ble brukt til å jakte det meste, men de har jo fått navnet sitt fra hjortejakten. Det var først og fremst adelen som hadde tilgang til denne rasen, mens vanlige folk som skulle jakte måtte nøye seg med mindre jakthunder.
Skotsk hjortehund som jakthund
Skotsk hjortehund ble for lang tid siden brukt til hetsjakt på hjortedyr, selv om dette er langt tilbake i tid. De kan fortsatt fungere til dette, men denne typen jakt er ulovlig i Norge og veldig mange andre land. Så i virkeligheten har hjortehund null verdi som jakthund.
Andre bruksområder for skotsk hjortehund
Man kan bruke skotsk hjortehund til både utstilling, agility og lydighet, men den er ikke utpreget flink til agility eller lydighet. Den kan derimot fint delta på et mosjonsnivå hvor man gjør det for moro skyld fremfor for å vinne.
Skotsk hjortehund kan også brukes til lure coursing, men blir enkelt slått av greyhound. Det er likevel egne klasser for skotsk hjortehund på lure coursing-stevner, så man kan ha det mye gøy med dette hvis man trener på det.
Vanlige spørsmål og svar om skotsk hjortehund
Nedenfor har vi samlet mange vanlige spørsmål om skotsk hjortehund, og svarene på disse. Hvis det er noe du savner er det bare å ta til ordet i kommentarfeltet nedenfor.
Skotsk hjortehund er en sofapotet hjemme, men den trenger fortsatt regelmessige turer. Man bør helst gå én lengre tur hver dag, pluss to kortere turer på henholdsvis morgen og kveld.
Langturen bør være på minst en times tid for å få en atletisk og sunn hjortehund. Den kan klare seg med færre eller kortere turer i perioder uten at det fører til spesielt store problemer, men på lang sikt bør man jobbe mot å få til såpass.
Skotsk hjortehund er ikke spesielt allergivennlig. Den har ikke all verdens med pels, og røyter heller ikke spesielt mye, men om man har hundeallergi vil den ikke være betydelig bedre enn andre raser med tilsvarende lite røyting.
Skotsk hjortehund regnes som en av de rasene som går aller best overens med barn og unger, så dette er en helt ypperlig rase for deg med småbarn.
Skotsk hjortehund er relativt enkel å trene og oppdra, og bør trenes med positiv forsterkning akkurat som andre mynder. Den lærer fort, og hvis den får godbiter som belønning går det selvsagt raskere.
Det kreves relativt lite pelsstell med skotsk hjortehund, så man trenger ikke å sette av mye tid. Det eneste som tar tid er når den skal nappes, men det er jo bare noen få ganger i året.
Prisen for valp av en skotsk hjortehund ligger som oftest et sted mellom 20 000 og 25 000 kroner.
Skotsk hjortehund har såpass med pels slik at den trives greit selv på kalde dager her i Norge. I motsetning til mynder med kort pels trenger ikke skotsk hjortehund å ha på klær på vinteren.
Det er veldig sjeldent å se skotsk hjortehund til omplassering.
Det er relativt få oppdrettere av skotsk hjortehund i Norge, så man må regne med å stå på venteliste en liten stund før man få tak i en valp. Men det er nok oppdrettere til at man stort sett får tak i en valp innen et års tid hvis man følger litt med.
Skotske hjortehunder er lekne når de er utendørs, både mot mennesker og andre hunder. Inne er de stort sett stille og rolige
Skotsk hjortehund tilhører Norsk Myndeklubb. Der er det et eget hjortehundutvalg som er ansvarlig for rasestandarden til skotsk hjortehund.
Skotsk hjortehund er en av rasene som kan få problemer med magedreining, og som eier bør man ta forhåndsregler for å redusere sjansen for at hunden skal få magedreining.
Forventet levealder for skotsk hjortehund er relativt kort, med en gjennomsnittlig levealder på mellom 9 og 11 år.