9 tips for å slanke hunden (på en trygg måte)

Overvektige hunder har betydelig høyere risiko en hel haug ulike sykdommer enn det normalvektige hunder har, og det er viktig å passe på at hunden ikke har noen kilo for mye på kroppen. Å skulle slanke hunden sin til å gå fra å være overvektig til normalvektig er derimot ikke så enkelt som mange kanskje skulle tro, men i denne artikkelen har jeg samlet 9 gode tips du kan prøve for å få hunden din til å gå ned i vekt.

For noen holder det med å prøve ut et par av tipsene, mens andre må gå hardere til verks. Husk at hunden ikke har blitt overvektig over natta, og kommer heller ikke til å gå ned i vekt over natta. Så ta deg god tid i prosessen med å slanke hunden, og gjør det til en morsom aktivitet for dere begge.

1) Sørg for at hunden får riktig mengde fôr

Det er mange som tenker at hunden fint klarer å regulere hvor mye den skal spise selv, men hvis den begynner å bli overvektig er det gjerne et tegn på at den faktisk ikke er så flink til det. Så en god start er å veie hunden, og bruke tabellen på fôrsekken til å måle opp nøyaktig hvor mye hunden skal ha å spise.

Ofte merker man at hunden skal spise mindre enn det man tror, så da er det bare å legge seg på det nivået man burde. Det er viktig å ikke sultfôre hunder som skal ned i vekt, men heller kun gi den den mengden for den skal ha, og ikke noe mer.

Matskål til hund
Foto publisert med tillatelse.

2) Øk tempoet på turene

De fleste er jo klar over at en god måte å slanke hunden på er ved å gi den mer mosjon, men det mange ikke er klar over er at det som regel er mye bedre for slankingen om man øker tempoet på turen fremfor å øke mengden tur.

Rolige turer hvor hunden får traske i et rolig tempo er vel og fint for hunden, men det har ikke all verdens å si på kaloriforbrenningen dens. Om du derimot øker tempoet slik at hunden hele tiden må ha en viss fart for å henge med, så øker du også hvor mye den forbrenner. Så gå gjerne turer i et raskt tempo hvor hunden ikke har tid til å dilte rundt hele tiden, men heller må følge tett på deg.

Noen jogger eller sykler med hunden for å slanke den, og det kan også være en god måte for å få hunden ned i vekt på. Her er det jo et høyt tempo. Men vær forsiktig med å ikke starte for hardt, for en overvektig og kanskje litt utrent hund kan raskt pådra seg skader om den kastes ut til å måtte løpe etter en sykkel i stort fart.

Om du skal jogge eller sykle med hunden er det viktig å gradvis trene den opp til å bli komfortabel med tempoet, så start med turer i raskere tempo, korte joggeturer i et ganske rolig tempo, og gradvis øk det til sykkelturer eller jogging i et raskt tempo.

Cane corso på tur
Cane corso på tur. Foto publisert med tillatelse.

3) Bytt til lavkalorigodbiter

Godbiter kan være en del stor av deg daglige kaloriinntaket hos mange hunder, spesielt de som gir pølsebiter eller skikkelig fettete godbiter ofte. Det er jo litt dumt, da disse ofte er knallgode for å trene hunden med, men for mange hunder kan det være veldig godt for vekta om man skifter over til godbiter i lavkaloriform.

I tillegg bør man vurdere om man gir for mye godbiter. Det er helt OK å gi godbiter under trening, men hunder trenger ikke å få middagsrester og annen menneskemat bare fordi de er så søte.

Det finnes mange typer godbiter som har lav kalorimengde, og for overvektige hunder kan det være vel verdt å bytte til disse, så sant treningen fungerer like effektivt som før da.

4) La hunden jobbe for maten sin

Hunder som får sluke all maten sin på kort tid spiser ofte mer enn hunder som får maten litt mer spredd, så en enkel måte å la hunden bli litt mettere på og selv regulere hvor mye den spiser er ved å la den jobbe for maten sin.

Dette kan man gjøre ved å ha maten i en aktivitetsleke (som denne) eller en slikkematte (som denne). Da tar fôringen litt lenger tid, og sjansen for at hunden får kastet i seg maten på 5 sekunder er betydelig lavere.

Som en bonus er dette god mental aktivisering av hunden, så dette er bare positivt for hunden uansett om man har en krevende eller enkel rase.

Snusematte til hund
Snusematte til hund.

Det er også mulig å dele opp fôret litt ved å trene lydighet og kommandoer når man forer den. Alt som gjør at hunden spiser litt tregere er med på å regulere appetitt og vekt.

Hvis du har en hund med god luktesans kan du til og med kaste fôret ut i hagen slik at den må snuse seg frem til det. Da får den også veldig mye mentaltrening samtidig!

5) Ta med hunden til hundeparken

Hvis du vil la hunden være aktiv og livlig uten å måtte legge all verdens innsats i det selv kan dere ta turen til nærmeste hundepark. Her kan hunder få løpe fritt og leke med andre hunder, og de fleste hunder synes det er veldig gøy å leke med andre hunder i hundeparken.

Her kan man sette seg ned med en kopp kaffe i en times tid mens hunden spurter rundt og leker med andre hunder, og den får brukt kroppen sin veldig aktivt.

Det er både trivelig og sosialt for eier, og både mentalt og fysisk krevende for hunden. Perfekt for en hund som trenger å slanke seg litt!

Gapahuken i hundeparken på Gulset
Gapahuken i hundeparken på Gulset. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

6) Legg inn noen ekstra «powerwalks» i løpet av dagen

Som nevnt ovenfor er raske turer en av de beste måtene å få en hund ned i vekt på, så hvis du kan legge til 1 eller 2 powerwalks i tillegg til de normale turene kan det ha mye å si for vekten til den firbente. Disse powerwalks-turene trenger ikke å være mer enn 10 – 15 minutter lange, men bør ha et såpass høyt tempo at hunden må gå i trav eller rask gange for å holde følge. Den skal bli litt sliten, men ikke slites helt ut.

Å legge til noen få powerwalks er en knallgod måte å kontrollere vekta på, og et veldig enkelt tiltak for oss hundeeiere.

7) Test om agility er noe for dere

Hundesporten agility er populært innenfor hundemiljøet, men man kan godt drive agility hjemme i hagen for moro skyld også. Her er det bare å sette opp egne hindre hvor man trenger hunden til å gjennomføre dem. Her må hunden både bruke hodet og kroppen sin, og det er supergod trening for hunden, spesielt når den er litt kjent med hinderne og kan gjennomføre løypen ganske raskt.

Nå er ikke agility noe som passer for enhver hund (eller eier for den saks skyld), men det kan være verdt å prøve. Om du ikke vil styre med agilityhinder hjemme finnes det også mange hundeklubber som har utstyr til dette.

Man kan også kjøpe ferdige agilityhinder på nettbutikker, eller lage egne. Det koster en del for agilityhinder som er etter standarden, men som hobbyist kan man også komme langt med brøytestikker fra Biltema og litt kreativitet.

Hund som løper slalåm
Å løpe slalåm er et agilityhinder som også fungerer godt for mental aktivisering. Foto publisert med tillatelse.

8) Vurder om hunden trenger slankefôr

Hvis du ikke klarer å få hunden til å gå ned i vekt på andre måter kan slankefôr være en potensiell løsning. Dette er fôr som er mindre kaloririkt enn normalt hundefôr, og for noen hunder er dette en god løsning. Det er bedre med slankefôr enn å minske mengden mat den får, da slankefôret sørger for at hunden får i seg alt den trenger av vitaminer, mineraler og andre stoffer samtidig som det har mindre kalorier. Om du bare kutter ned på mengden fôr til å være mindre enn hunden trenger kan du risikere vitaminmangel over tid.

Royal Canin sine Light Weight Care-produkter er populære, men finn den løsningen som passer best til hunden din. Generelt anbefales det å gå over til vektregulerende versjoner av den typen fôr hunden allerede er vandt til.

Om du er usikker på det med fôret anbefales det å snakke med veterinær om dette er noe som passer for hunden din.

Les også: Slik bytter du fôr til hund.

9) Aldri gi hunden noen form for menneskemat

Et annet veldig godt råd er å aldri gi hunden noen form for menneskemat! Hvis du lar hunden slike middagstallerken eller få en halv brødskive er dette faktisk utrolig mange kalorier for en hundekropp, spesielt for små hunderaser. De fleste blir overrasket over hvor mye hunden kan gå ned i vekt bare av å slutte med menneskemat!

Så mens hunden skal slankes må alt av menneskemat kuttes ut. Både stort og smått. For mange kan det være vanskelig, spesielt når hunden allerede er vandt til å få rester, men husk at du gjør dette for hundens beste.

Overvekt hos hunder er farlig!

Mange tenker kanskje at det ikke gjør noe om hunden er litt tjukk, men det er faktisk slik at overvektige hunder har mye høyere risiko for veldig mange sykdommer enn det normalvektige hunder her. Ikke bare kan de få problemer med hjerte og typiske overvektssykdommer som diabetes, men hunder som veier med enn de skal belaster også bein og ledd mye mer enn normalvektige hunder. Det betyr at de kan ha høyere risiko for å utvikle problemer med hofteledds- eller albueleddsdysplasi (HD og AD).

Det er dyreeier sitt ansvar at hunden ikke er overvektig, og hvis du sliter med at hunden veier mer enn den burde er det noe du er ansvarlig for å ta tak i.

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no og Tropehagen.

Legg igjen en kommentar