Stor oversikt: 24 sunne hunderaser

Det er store forskjeller på hvor friske de ulike hunderasene er, hvor lenge det er forventet at de lever, og ikke minst hvor stor risikoen er for at de får en skade eller sykdom.

Det er aldri noe moro med en hund som ofte skader seg, eller som må lide av ulike sykdommer gjennom hele livet, så vi har samlet en stor oversikt over 24 av de hunderasene som regnes som sunne og friske.

Alle hundene på denne listen er hunder som sjeldent blir syke, lever lenge, og er kjent for å ha lite skader, så kan den kanskje være en inspirasjon for å hjelpe deg med å finne en hunderase som passer for deg samtidig som den er frisk og sunn.

1) Finsk lapphund

Finsk lapphund er en nydelig gjeterhund fra Finland, og som regnes som en aktiv, lærevillig og litt krevende hund, akkurat som gjeterhunder flest.

Dette er en rase som må luftes på gode turer daglig, men som også må få brukt hodet sitt til noe fornuftig. De kan fungere godt som brukshunder, men agility eller lydighetstrening holder som regel fint.

Noe av de beste med finsk lapphund er at de er utrolig snille mot barn, og passer godt inn i barnefamilier – gitt at man har tid og energi nok til å dekke alle behovene dens. Om dere er en aktiv og friluftsinteressert familie kan den bli et supert familiemedlem.

Finsk lapphund er en av de sunneste hunderasene som finnes, og ligger helt på toppen over statistikken over hunder som gjennomsnittlig bruker minst penger hos veterinæren.

De har en gjennomsnittlig levealder på rundt 13,5 år, men det er ikke uvanlig at de blir 16 – 17 år gamle, noe som er veldig høyt for en hund i denne størrelsen.

Finsk lapphund har også en tendens til å bli overopphetet. De har så mye pels at de egner seg dårlig til å ligge i solsteika eller gå lenge turer på de aller varmeste sommerdagene. Det er jo ikke en direkte helseplage, men om man ikke er obs på det kan den få heteslag.

Les mer om finsk lapphund på raseprofilen dens her.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Apdevries / CC BY-SA 2.5.

2) Shiba

Shiba er en veldig populære hunderase fra Japan, og regnes som en av de eldste hunderasene som finnes. Det er en skikkelig urhund, og dette har både fordeler og ulemper.

Med en shiba trenger man å være tydelig. Du må ha tydelig grenser for hva du godtar og ikke, og hvis du ikke er tydelig nok vil den absolutt prøve å overstyre deg.

Om du har litt erfaring med hund kan det derimot være en skikkelig flott hund. De trives godt i familier, men trenger en del mosjon og mental aktivisering for å være rolige.

Shiba og resten av de nært beslektede spisshundene fra Japan regnes alle som veldig sunne og friske. De er billige å forsikre, lever gjennomsnittlig rundt 13 – 15 år, men kan også bli oppimot 20 år gamle. Shibaer pleier å være veldig friske og vitale selv om de er gamle, og pleier å holde seg friske helt til de dør av alderdom.

Les mer om shiba på raseprofilen dens her.

Shiba
Shiba. Foto publisert med tillatelse.

3) Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er en liten hund som er kjent for å være en super familiehund. De trives godt med både små og store barn, og passer inn i de fleste familier som har mulighet til å gå en del tur med hunden.

Når man er innendørs er dansk-svensk gårdshund stille og rolig, men som samtidig elsker å gå lange turer i skogen og på fjellet når de får sjansen. Ikke la deg lure til å tro at de er late på grunn av hvor rolige de er inne, for de er skikkelig utholdende på tur.

Dansk-svensk gårdshunder lever lenge, og de aller fleste blir 13 – 14 år gamle. De har ingen typiske raseproblemer, og har også en tendens til å være veldig vitale og livlige selv om de blir gamle.

Les mer om dansk-svensk gårdshund på raseprofilen dens her.

Dansk-svenske gårdshunder
Dansk-svenske gårdshunder. Foto: Lindanne1 / CC BY-SA 4.0.

4) Norsk buhund

Norsk buhund er en gammel hunderase som fungerer som en gårdshund som sier ifra når det kommer folk på besøk. Den er både aktiv og allsidig, og kan egentlig brukes til det aller meste. Denne kan du derfor både ta med på utstilling, på jakt, på agilitykonkurranser eller bruke til å gjete dyr på gården.

Det er stort sett en snill og trivelig hund som går godt overens med alle i familie, barn inkludert. Den er kjent for å knytte tette bånd til eierne sine, og ser på alle den bor sammen med som en del av flokken.

Det er verdt å merke seg at det er en ganske energisk hund, og den trenger ganske mye mosjon og mental aktivisering for å trives.

Norsk buhund regnes som veldig sunn, og det er lite utbredt med sykdommer hos rasen. De er utrolig billige å forsikre, og blir altså sjeldent syke. Det har vært litt hofteleddsdysplasi (HD) i rasen, men det er selvsagt ikke lov til å avle på foreldre som har problemer med dette, så det er ikke et veldig stort problem.

Vanlig levealder er mellom 10 og 15 år, men noen norske buhunder blir hele 20 år gamle. Også disse har en tendens til å være veldig friske og raske hele livet, og oppføre seg som om de var 4 – 5 år gamle selv om de kanskje er 16 – 17 år!

Les mer om norsk buhund på raseprofilen dens her.

Norsk buhund
Norsk buhund. Foto: Canossa / CC BY-SA 4.0.

5) Whippet

Whippet er en mellomstor mynde som regnes som en fantastisk familiehund. De er avlet frem for å løpe fort, og det kan de så absolutt gjøre!

Selv om whippeter kan løpe i opptil 50 km/t, er de det man kaller for sofapoteter når de er inne. Den vanligste plassen å finne whippeten sin er daffende i sofaen eller hundesenga, og aller helst gjemt under et pledd eller noe. De elsker å kose seg, men er samtidig ekstremt energiske når de er utendørs.

Whippet er en utrolig god familiehund som tåler det meste, og ikke krever noen ekstrem mengde mosjon. De bør få løpe fritt et par ganger i uken, men ellers er de fornøyde med normal lengde på turer.

Det er en ganske lettstelt rase som har svært få arvelige sykdommer. Det største problemet hos rasen er kryptorchisme hvor hannene mangler én testikkel. Det er en del whippeter som har bilyd på hjertet, men dette er ikke forbundet med noen helserisiko. Ellers er det ingen store raseproblemer å tenke over.

Den gjennomsnittlige levealderen er litt over 12 år, men noen blir også rundt 15 år gamle. I løpet av denne tiden vil de færreste utvikle noen spesielle problemer, men kollisjonsskader ved at de krasjer når de løper fritt kan forekomme. Dette er først og fremst noe som skjer hos unge hannhunder som ikke helt har lært å kontrollere kroppen sin godt nok.

Les mer om whippet på raseprofilen dens her.

Whippet portrett

6) Australian shepherd

Australian shepherd er en gjeterhund som betegnes som en aktiv livsnyter samtidig som den er en allsidig arbeidshund. Den kan brukes til veldig mye forskjellig, og passer deg som har en aktiv hverdag, og muligheten til å sette hunden i arbeid.

Så lenge man klarer å aktivisere den godt nok vil en Australian shepherd være en god familiehund, og den vil kunne brukes til både gjeterarbeid, agility og lydighet uten problemer.

Dette er på alle måter en krevende rase, og må virkelig jobbes med for at den skal fungere godt.

Det er derimot en helt super hund for deg som vil ha en lærevillig og aktiv hund. Australian shepherd er som mange andre gjeterhunder veldig sunn, og det er forventet at de lever lenge, og holder seg friske og aktive gjennom hele livet.

Det er noen få arvelige sykdommer hos Australian shepherd, og man må følge litt med på øyesykdommer. Det har vært litt hofteleddsdysplasi i rasen tidligere, men det er ikke et utbredt problem nå om dagen.

Australian shepherd
Australian shepherd. Foto publisert med tillatelse.

7) Puddel

Puddel er en veldig populær hunderase som kommer i flere forskjellige størrelser. De er tillitsfulle, rolige og snille hunder som passer godt inn i de fleste familier. De trenger en helt normal mengde mosjon, så man må regne med å gi de en god luftetur hver dag.

Om du skal ha puddel må du regne med en del tid til pelsstell, for det tar mye innsats for å vedlikeholde pelsen og ha den fin. Det er mulig å klippe dem for å gjøre arbeidet enklere, men det er fortsatt mye å jobbe med.

Puddel er en jevnt over frisk hund som lever mellom 12 og 15 år. De færreste pudler får noen helseproblemer i det hele tatt, men det er visse arvelige sykdommer man skal følge litt med på.

De vanligste problemene er øyeproblemer og tannproblemer. Øyeproblemene må man følge med på, mens tannproblemene i stor grad kan unngås hvis man er flink til å ta tannpuss.

I tillegg må man følge godt med på ørene. Siden pudler har hengeører og mye hår rundt ørene kan de få øreinfeksjoner hvis det blir tett i øregangen, eller det ikke kommer nok frisk luft inn i øret.

De fleste helseproblemene til puddel er av arten som er plagsomme, men som fint kan holdes i sjakk med litt innsats eller hjelp fra dyrlegen. Det er derfor stort sett en frisk hund som lever lenge uten noen alvorlige problemer.

Mellompuddel
Mellompuddel. Foto publisert med tillatelse.

8) Norsk lundehund

Norsk lundehund er en artig krabat. Disse skiller seg kraftig fra andre hunder på noen sære måter, blant annet ved at de har seks tær på hver fot, kan folde sammen ørene sine, og kan bevege skulderbladene slik at forbeina kan stå rett ut til siden. Hunden kan også bøye hodet sitt bakover på grunn av et usedvanlig fleksibelt nakkeledd.

Det er ikke bare selve anatomien som er litt sær, for norsk lundehund regnes også som en sær hund når det kommer til personligheten. De kan være veldig sta, og har som regel veldig mye personlighet.

Det er en rase som i dag kun er en selskapshund, og er en grei og lettstelt hund. De er veldig gode turkamerater, og setter pris på å få gå turer i skog og mark, men har ingen enorme krav til mosjon.

Norsk lundehund regnes som en veldig sjelden rase, og det er ikke spesielt enkelt å få tak i en valp. Det er gjort godt arbeid for å øke antallet av rasen, og hvis du er interessert i den kan du komme i kontakt med oppdrettere som ønsker å videreføre rasen.

Selv om norsk lundehund har mange særtrekk er det en av de friskeste rasene som finnes. De lever veldig lenge, og har sjeldent noen helseproblemer.

På grunn av hvor få norske lundehunder som finnes igjen i verden er innavl er problem. Tarmsykdommen intestinal lymfangiectasi (IL) er den vanligste innavlssykdommen, og bør behandles hos veterinær.

Les mer om norsk lundehund på raseprofilen dens her.

Norsk lundehund
Norsk lundehund. Foto: Andrva / CC BY-SA 3.0.

9) Norsk elghund

Norsk elghund er den vanligste av de norske hunderasene, og er svært populær her i landet på grunn av de gode egenskapene til å jakte elg. Det finnes to raser med norsk elghund, både grå elghund og sort elghund. Disse er relativt like.

Dette er en typisk jakthund som er både energisk og modig. De egner seg ikke som selskapshunder, og er utelukkende jakthunder og brukshunder. Du må ha mulighet til å bruke den til jakt eller klare å bruke den på en tilsvarende måte for å få en behagelig hund.

Både grå og sort norsk elghund har utrolig lave forsikringskostnader, og regnes som ekstremt friske. De lever i 12 til 15 år, og er stort sett friske hele livet. Noen individer plages av hofteleddsdysplasi, men det er ikke direkte utbredt innenfor rasene.

Les mer om norsk elghund grå på raseprofilen dens her.

Norsk elghund grå
Norsk elghund grå. Foto: Sannse / CC BY-SA 3.0.

10) Greyhound

Om du leser denne artikkelen fra A til Å har du allerede lest deg opp på whippet, og greyhound er på nesten alle måter storebroren til whippet. Både utseende, lynnet og atferden er mer eller mindre lik, men greyhounden er flere hakk større.

Det betyr at greyhound er en super familiehund som er utrolig rolig når den er innendørs. Med en gang du tar den ut eller begynner å leke med den vil den ha eksplosivt mye energi, og elsker å løpe!

Dette er også en god førstegangshund, da de er relativt enkle å ha med å gjøre, selv om den kan være noen notoriske mattyver. De krever en del mosjon, men denne kan i stor grad gjennomføres ved å la den løpe fritt på en hundegård eller lignende, da den trenger å få brukt spurten sin.

For øvrig er greyhound en hunderase som går veldig godt sammen med barn!

Greyhound har visse helseproblemer. De har hatt problemer med noe som heter arvelig greyhound nevropati, en sykdom som kan bæres uten symptomer, men som er 100 % dødelig om begge foreldrene til en valp bærer den slik at valpen får det som et dominant gen.

Heldigvis er det mulig å ta en gentest for å sjekke om greyhounder bærer genet, så seriøse oppdrettere sjekker dette før de får kull. Det betyr at du ikke trenger å tenke over dette så lenge du kjøper hunden fra en seriøs oppdretter.

En annen ting man må følge litt med på er magedreining. Dette er noe greyhounder og andre store hunder med lav brystkasse kan få, men det er en del ting du som eier kan gjøre for å i stor grad unngå det.

Les mer om hvordan man unngår magedreining her.

Til tross for disse to problemene er greyhounder veldig friske, og lever som regel veldig lenge. De blir sjeldent syke, og så lenge du er litt obs på magedreining ved å bløtlegge fôret og ta det rolig etter fôring er det egentlig veldig få helseproblemer.

Les mer om greyhound på raseprofilen dens her.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

11) Chihuahua

Chihuahua er verdens minste hunderase, og en veldig populær hund. Til tross for den lille størrelsen er det en veldig modig hund som ikke er redd for å tøffe seg selv mot hunder som veier ti ganger som mye som den selv.

Det er en intelligent hunderase som knytter seg ekstremt tett til eieren sin. De har vært avlet frem som vakthunder, og vil derfor bjeffe for å si ifra om potensielle farer. De har en tendens til å være litt vel glad i å bjeffe, så de krever mye trening for å ikke bli veldig gneldrete.

Helsen til chihuahua er litt spesiell. Det er nemlig en hunderase som har litt ulike arvelige sykdommer, noen mer alvorlige enn andre, men som likevel har en vanvittig høy gjennomsnittlig levealder. Mange chihuahuaer blir over 20 år gamle, noe som er usedvanlig gammelt for en hund.

Når det er sagt er det en veldig populær rase med både seriøse og delvis useriøse oppdrettere, og dette har ført til litt ulike helseutfordringer. Noen ting man må følge med på et patellaluksasjon (kneskål som dettet ut av ledd), ulike typer bittfeil, luftrørkollaps og tannmangel. Disse er sjeldent livstruende, og de fleste chihuahuaer kan derfor leve lenge og tilnærmet normalt selv om de har litt helseproblemer.

Chihuahua
Chihuahua. Foto publisert med tillatelse.

12) Bichon havanais

Bichon havanais er en søt, liten hund som er kjent for den lange pelsen sin. Dette er en ganske enkel hunderase som passer for de som er nye til hundehold, og som vil ha en grei hund som ikke tar altfor mye plass.

Det er en røytefri hunderase, men som krever veldig mye pelsstell. Man må være klar for å bruke en del tid på å stelle med pelsen dens hvis man skal stille den ut, men om du ikke skal det kan du klippe den kort for å gjøre det litt enklere for seg selv.

Helsetilstanden til bichon havanais er litt unik. For den har noen arvelige sykdommer man må følge med på, og en del av hundene får problemer med enten øyne, tenner eller ører i løpet av livet.

Til tross for dette lever de utrolig lenge. Gjennomsnittlig levealder er på over 14 år, og det er ikke uvanlig at hunder kan bli 18 – 20 år gamle! Dette er betydelig mye lenger enn de fleste andre hunderaser, så selv om en del har litt helseproblemer lever de vanvittig lenge.

Ellers er bichon havanais en veldig god familiehund som elsker alle den bor med. De bjeffer lite, går godt overens med barn, og er veldig lærevillige, så det er mye fint med rasen.

Les mer om bichon havanais på raseprofilen dens her.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

13) Beagle

Den lille jakthunden beagle regnes som en veldig sunn og frisk rase. Det er noen som har litt problemer med øyne, men det er jevnt over veldig lite utbredt innenfor rasen.

De har større sjanse for å få småskader enn mange andre raser på listen, men har likevel en tendens til å leve veldig lenge, og det er ikke unormalt med hunder som blir over 15 år gamle.

Ellers er beagle en utmerket jakthund som først og frem bør holdes av jegere som har mulighet til å gi den all den mosjonen og treningen den trenger. Om du leter etter en familiehund til å bo i en leilighet er det nok ikke rette valget, men om du er ute etter en hund du kan ta med på lange skogsturer og jakte med kan beagle være et godt valg.

Beagelen kommer godt overens med barn og andre hunder, og har et stort krav til mental aktivisering.

Beagle
Beagle. Foto publisert med tillatelse.

14) Siberian husky

Siberian husky er en polarhund som er skapt for et liv utendørs. Den er en skikkelig flokkhund som trives aller best om den får bo sammen med andre huskyer, og vil ha det helt topp i en stor kennel.

Rasen er kjent for å være både robust og hardfør uten noen store arvelige helseproblemer. Det er en av ganske få raser som ikke har noen krav til arvelige sykdommer, for det er rett og slett ingenting å følge med på.

Selv om den er veldig frisk er den ikke immun på plager, og det er noen siberian huskyer som får øyeproblemer eller diverse hudlidelser. Likevel er totalsummen en av de sunneste hunderasene vi har.

Å leve med en siberian husky er en litt spesiell opplevelse. Disse er avlet frem for å være et flokkdyr som fungerer til bruk, og er derfor supergodt egnet til å dra pulk eller være sledehunder. Samtidig er det mange hunder som knytter sterke bånd til eieren sin.

Det sies å være ganske stor individuell forskjell på siberian husky, men det er i alle fall en utrolig frisk og fin rase.

Siberian husky
Siberian husky. Foto publisert med tillatelse.

15) Østsibirsk laika

Østsibirsk laika er en mellomstor og kraftig urhund som er kjent for å ha et tydelig urhundpreg. Dette er en god jakthund som passer til friluftsinteresserte folk som bruker mye tid ute i skog og mark.

På grunn av jakthundinstinktet sitt må den ha en erfaren eier som kan sette tydelig grenser for hunden. Norsk Kennel Klub fraråder å skaffe seg en Østsibirsk laika hvis man ikke kan bruke den som jakthund.

Om du tror en Østsibirsk laika passer for deg kan du i alle fall regne med å få en veldig frisk og sunn hund. Det er en rase som har få arvelige sykdommer, og som lever lenge. De pleier å være friske og raske selv om de blir 13 – 14 år gamle, og kan brukes i jakt lenge.

Østsibirsk laika
Østsibirsk laika. Foto publisert med tillatelse.

16) Basenji

Basenji er en artig, liten hund. Dette er en rase som har mange særpreg, og mest kjent er den kanskje for jodlingen sin. Basenjier kan nemlig ikke bjeffe, men lager en slags melodisk jodlelyd istedenfor.

Om det ikke var nok er det en hunderase som slikker både seg selv og andre familiemedlemmer rene, akkurat som en katt. Det er en veldig fin familiehund, men som krever en erfaren eier som kan sette grenser.

Basenji er en urhund som er veldig god til jakt, selv om den ikke er veldig mye brukt som jakthund her i Norge. Den lever veldig lenge, og har ingen spesielle arvelige sykdommer man må følge med på. Prisen for å forsikre dem er veldig lav, noe som tyder på at de fleste basenjier som er forsikret ikke bruker forsikringen stort.

Les mer om basenji på raseprofilen dens her.

17) Border collie

Border collie er en av de mest populære hunderasene her i Norge, og også en av de hunderasene som har minst helseproblemer blant de populære rasene.

Til tross for at veldig mange har border collie, er det egentlig en ganske krevende rase som krever mye mosjon, og veldig mye mental aktivisering. Aller helst bør den få jobbe, men om du bruker den til agility eller lydighet kan den også få tømt seg på denne måten.

Om du tror du kan trives med en border collie i hus, og gi den alt den trenger, får du til gjengjeld en utrolig førerorientert hund som har som største ønske å gjøre det eieren ber om. De er utrolig smarte, og lærer nye ting på null komma niks!

Border collier kan ofte leve til de er rundt 15 år gamle. Noen hunder får problemer med hørselen, og noen ytterst få får epilepsi, men til tross for dette er det en sunn hunderase hvor sannsynligheten for sykdom og skade er lav.

Les mer om border collie på raseprofilen dens her.

Border collie
Border collie. Foto publisert med tillatelse.

18) Jämthund

Jämthund er en svenske jakthund, og er Sveriges nasjonalhund. Denne er på mange måter ganske lik på grå elghund, og er en super jakthund for både elg og andre dyr som bjørn, grevling og mårdyr.

Som mange av de andre nordiske jakthundene er jämthund en hunderase som har svært få arvelige sykdommer, og som veldig sjeldent skader seg. De fleste er sunne og raske, og lever lenge.

Jämthunder er først og fremst egnet for deg som vil ha en jakthund, og passer sjeldent inn i vanlige familier med mindre man tilpasser store deler av hverdagen til hunden. Det er en rase som trives godt i hundegård, selv om den også kan være en god familiehund.

Jämthund
Jämthund. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

19) Karelsk bjørnehund

Karelsk bjørnehund er en jakthund som stammer fra området på grensa mellom Finland og Russland. Det er en jakthund som er avlet for å gå lydløst etter byttet ditt, og gjør en god jobb med dette.

I Norge er rasen relativt sjelden, da de fleste jegere her ser ut til å foretrekke de norske eller svenske jakthundrasene. Det er likevel en svært frisk rase som lever lenge, sjeldent blir syk eller skadet, og som er veldig billig å forsikre.

Karelsk bjørnehund
Karelsk bjørnehund. Foto: Fraczek.marcin / CC BY-SA 4.0.

20) Mudi

Mudi er en svært energisk og aktiv gjeterhund som krever mye av eieren sin. Det er langt ifra noen nybegynnerhund, men om du har mulighet til å dekke behovene til rasen kan du få en utrolig vakker hunderase som er ypperlig egnet til hundesport som agility eller lydighet.

De aller fleste mudier er veldig friske, og jevnt over regnes det som en veldig sunn rase. Det har vært noen tilfeller av hofteleddsdysplasi og epilepsi i rasen, men det er sjeldent. Totalt sett får du en sunn rase som lever lenge uten stor risiko for noen sykdommer.

Mudi
Mudi. Foto: Taru T Torpström / CC BY-SA 3.0.

21) Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff er en helt enorm, og veldig spesiell hund. Det er en ordentlig primitiv hunderase som har sterkt urhundpreg, til tross for at man mistenker at det er en hunderase som ble domestisert lenge før mange andre.

Helsen til tibetansk mastiff er litt spesiell. For den regnes som en ekstremt sunn hunderase, men det forutsetter at den får godt med fôr av høy kvalitet, spesielt mens den er valp og unghund. Hvis den får det er det en veldig frisk rase, men om man gir den billig og dårlig hundefôr vil man nesten alltid oppleve helseproblemer.

Husk at dette er en hund som kan veie over 100kg i visse tilfeller, så kvalitetsfôr koster deg flere tusen kroner i måneden. Det er en hund for spesielt interesserte som er villig til å jobbe mye med hunden sin, og som har erfaring med urhunder.

Tibetansk mastiff
Tibetansk mastiff. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

22) Västgøtaspets

Västgøtaspets er en rar, liten hund med veldig korte bein. Det er en svensk gårdshund som kan ligne en del på corgi-rasene, men det er litt usikkert i hvor stor grad den er beslektet med disse. Dette er en aktiv gårdshund som fungerer som vakthund, og liker å ha mye aktivitet og mosjon i hverdagen sin.

Som de andre nordiske jakthundrasene er västgøtaspets en veldig sunn rase som koster veldig lite å forsikre, som lever lenge, og som har få sykdommer i rasen.

Det er verdt å merke seg at västgøtaspets er en brukshund som bør ha en del arbeid for å trives. De fungerer godt som gårdshunder hvor de også kan være vakthunder, og kan trenes veldig gode til å gjeste både storfe og hest.

Les mer om västgøtaspets på raseprofilen dens her.

Västgøtaspets
Västgøtaspets. Foto: TS Eriksson / CC BY 3.0.

23) Japansk spisshund

Japansk spisshund er en ganske liten hund som på mange måter er en slags liten shiba. Den er derimot litt enklere å ha med å gjøre enn en shiba, og er en super hund for deg som vil ha en frisk og liten spisshund.

Dette er en selskapshund som foretrekker å bruke mye tid sammen med familien sin. Den trenger en normal mengde mosjon, og blir veldig glad om den får litt mental aktivisering i form av agility eller lignende.

Japansk spisshund er kjent for å ha nesten ingen arvelige sykdommer, og skader seg sjeldent. Den er veldig billig å forsikre, og sannsynligvis ikke en hund som kommer til å få store problemer i løpet av livet sitt.

Les mer om japansk spisshund her.

Japansk spisshund
Japansk spisshund. Foto publisert med tillatelse.

24) Islandsk fårehund

Islandsk fårehund er en mellomstor, smidig og kraftig gjeterhund fra Island. Den er kjent for å være veldig snill og glad, men også robust, utholdende og sterk når den settes til arbeid.

Dette er en god familiehund som vil trives aller best om den får en arbeidsoppgave. Det er en ypperlig gårdshund som trives med en rekke ulike arbeidsoppgaver som gjeting og vakthund, og vil også egne seg godt til agility eller lydighet.

Den er nært beslektet med norsk buhund, men regnes i dag som en egen rase. Det er en ganske sjelden rase både i Norge og verden over, og det er heller ikke spesielt mange av dem på Island.

Islandsk fårehund er en hunderase som er kjent for å leve veldig lenge, og som er friske og aktive selv i høy alder. Det er ikke uvanlig å se en 15 år gammel hund som lever som om den var 5 år.

Det er en del hunder med en viss grad av hofteleddsdysplasi (HD), men det er sjeldent at hundene får problemer som følge av det. Det har også vært litt problemer med arvelige sykdommer, så alle hunder som skal brukes i avl må få øyelysing før de kan brukes til oppdrett.

Islandsk fårehund
Islandsk fårehund. Foto: Gangleri / CC BY-SA 3.0.

Slik er listen over de sunneste hunderasene satt sammen

Når jeg satte sammen listen over de sunneste hunderasene brukte jeg et par ulike faktorer som ble tatt med i beregningen:

  • Forsikringssum. Forsikringsselskapene vet godt hvilke hunderaser som har størst sjanse for å ha ulykker eller sykdommer, og dette reflekteres i hvor mye det koster å forsikre dem.
  • Forventet levealder. Forventet levealder forteller om hvilken alder det er vanlig at friske hunder blir.
  • Gjennomsnittlig levealder. Med gjennomsnittlig levealder kan vi se på forskjellen mellom den forventete levealderen for en frisk hund, og hvor gamle de faktisk blir. En høy gjennomsnittlig levealder tyder på en frisk hund.
  • Forsikringsselskapets liste over friskeste hunderaser. Forsikringsselskaper som driver med hudneforsikring publiserer fra tid til annen en oversikt over hvilke raser som har færrest registrerte sykdommer.
  • Rasespesifikk avlsstrategi (RAS) for ulike hunderaser. Denne inkluderer som regel god informasjon om hvordan helsetilstanden er for hunderasen.

Med alle disse tingene har jeg laget en slags oversikt over de sunneste hunderasene. Merk at den aldri kan bli 100 % riktig, og tallene i artikkelen ikke har noe å si. Men alle rasene i denne artikkelen er det som kan regnes som funne og friske hunderaser.

En sunn hunderase garanterer ikke sykdomsfri hund

Når man velger en sunn og frisk hunderase er det betydelig mindre sjanse for problemer og sykdommer enn om du velger hunderaser som mops eller cavalier, men det er viktig å merke seg at sunne hunderaser ikke er noen garanti mot at hunden blir syk eller får skader.

Alle hunder kan få sykdommer, og alle hunder kan skade seg. Omtrent alle hunderasene har også ulike problemer man må være litt obs på, selv med disse rasene som regnes som de sunneste hunderasene som finnes.

Nordiske hunderaser og polarhunder er ofte veldig friske

På listen over alle de friskeste hundene ser man at nordiske hunderaser og polarhunder ofte går igjen, og det er ikke så rart, for denne typen hund har over lang tid blitt avlet frem for å kunne være i bruk.

Når man avler på hunder som faktisk kan brukes godt til jakt i mange år, eller kan være med på polekspedisjoner, istedenfor å avle på visse fysiske særtrekk, får man over tid sunnere hunder.

Generelt kan man si at spisshunder, jakthunder og polarhunder ofte er veldig friske og fine hunderaser, selv om det også er noen unntak her.

Legg igjen en kommentar