Hunderaser som ligner på ulv – de mest ulvelignende hunderasene

Hunder er bare en underart av ulv, men gjennom tusenvis av år har vi avler på hunderaser til at det nesten virker uvirkelig at dette er samme art. Du må jo legge lit godvilje til for å se at mops og ulv er samme art, men det er de faktisk.

Det er likevel ikke alle hunderaser som er så ulike fra ulven som det en mops, afghansk mynde eller meksikansk nakenhund er. Det finnes nemlig hunderaser som ligner på ulver, enten som en konsekvens av at det er urhunder som ikke har blitt endret stort, eller som en følge av at vi mennesker har prøvd å avle frem ulvelignende hunderaser.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av de hunderasene som ligner mest på ulv, og da snakker vi først og fremst om å se like ut, ikke om å oppføre seg likt.

1) Tsjekkoslovakisk ulvehund

Av alle hunderasene i verden er trolig den tsjekkoslovakiske ulvehunden den rasen som liger mest på en ulv. Og det er ikke så rart, for denne rasen ble laget ved å krysse schæferhund med ulv over mange generasjoner. Målet var å lage en hunderase som hadde både de beste egenskapene fra hund og ulv.

Her i Norge er tsjekkoslovakisk ulvehund ulovlig! I «Forskrift om hunder» §1 står det nemlig at tsjekkoslovakisk ulvehund er ulovlig fordi det anses som en blanding av ulv og hund. I dag regner man med at omtrent 11 – 12 % av genmaterialet i rasen kommer fra ulv.

En tsjekkoslovakisk ulvehund kan være helt vanvittig lik på en ulv når det kommer til utseende, og det er veldig vanskelig å se forskjell på disse.

Les mer om de ulovlige hunderasene her.

Ellers er det en relativt krevende rase som må aktiviseres, og må få mye mental stimuli. De kan være veldig fine hunder så lenge man klarer å oppdra dem, men de trenger en konsekvent og erfaren leder. Om alt dette er på plass kan det være en veldig fin familiehund.

Tsjekkoslovakisk ulvehund
Tsjekkoslovakiske ulvehunder. Foto: wilczakrew / CC BY-SA 3.0.

2) Saarloos wolfhond

Også saarloos wolfhond er en hunderase som kommer av at schæferhund har blitt krysset med ekte ulver, og også dette er en rase hvor det kan være skikkelig vanskelig å se forskjell mellom hund og ulv.

Saarloos wolfhond er lovlig i Norge, til tross for at studier har vist at det er et sted mellom 18 % og 33 % ulv i genmaterialet til rasen [kilde], noe som er langt høyrere enn hos den ulovlige tsjekkoslovakiske ulvehunden.

Atferden til saarloos wolfhond er også sterkt preget av at den har mye ulv i seg. Den er nemlig både forsiktig og sky mot fremmede, og vil være ekstremt skeptiske til andre mennesker hvis den ikke sosialiseres i stor grad fra veldig ung alder av.

Samtidig er den utrolig flokkorientert, og har et tydelig kroppsspråk. Den har fluktinstinkt så det holder, og hvis det oppstår en ukjent situasjon vil den ha en tendens til å stikke av, mye på samme måte som en ulv ville gjort om det skjedde noe uventet.

Rasen har også noen andre utfordringer, som at den som oftest vil utvikle separasjonsangst. Den bør også ha en svært tydelig leder som vet at man må nødt til å bli lederen i flokken, for hvis ikke kan hunden selv prøve å ta denne rollen. Her må du ha veldig mye tid til sosialisering, oppdragelse, aktivisering og mosjon, så denne rasen passer ikke for hvermannsen.

Les mer om saarloos wolfhond på raseprofilen dens her.

Saarloos wolfhond
Saarloos wolfhond. Foto: Claudia Schröder / CC BY-SA 4.0.

3) Tamaskan

Tamaskan er en spisshund som har blitt avlet opp for å ligne så mye på en ulv som mulig, samtidig som målet har vært å beholde gode egenskaper som familiehund. Ved første øyekast kan den ligne skikkelig på en ekte ulv, men størrelsen er litt mindre enn det en ekte ulv sin er. Dessuten har den litt lengre ører og et tydelig skille mellom hode og snute.

Så selv om det uten tvil er mulig å se forskjell på en tamaskan du møter, og en ekte ulv, er det ikke spesielt lett hvis du ser den på avstand. I motsetning til de to ovenfor er dette en hund som har blitt avlet frem til å ligne på ulv uten å bruke ulv i krysningsarbeidet. Det er derfor helt lovlig å eie denne hunden.

Rasen er laget ved å blande sammen det som trolig har vært schæferhund, alaskan malamute og siberian husky, men både blandingsforhold og alle eventuelle andre raser er ukjent.

Tamaskan er ikke anerkjent som en egen rase av verken FCI eller NKK. Det er likevel et miljø som driver ganske streng avl på rasen, så det kan være potensiale for at den anerkjennes som en egen rase på et punkt i fremtiden.

Den brukes først og fremst som en selskapshund, da den ikke er like godt egnet som trekkhund eller hundekjøring som andre raser.

Denne rasen kan fungere godt for deg som vil ha en ulvelignende hund som først og fremst er en hund, men den har likevel litt urhundpreg. Det er blant de mest vokale hundene som finnes, og den vil lage mye lyd uansett om den er glad, sint, kjeder seg, har det moro eller har et annet humør.

Tamaskan er veldig flokkorientert, og trenger mye mosjon. En tamaskan som kjeder seg kan gå alvorlig ut over inventaret i hjemmet ditt!

Tamaskan
Tamaskan. Foto: Poachersfarm / CC BY-SA 3.0.

4) Utonagan

Utonagan er veldig tett beslektet på tamaskan, og også denne er avlet frem for å ligne så mye på en ulv som overhodet mulig. Heller ikke disse har noe moderne genmateriale fra ekte ulv, og derfor helt lovlig å holde som hund.

Ellers er utonagan svært lik på tamaskan på alle måter, og er også en hund som først og fremst brukes som en familiehund eller selskapshund for veldig aktive personer som ønsker en ulvelignende hund med stort aktivitetsbehov.

Den store forskjellen mellom tamaskan og utonagan er at tamaskan har strenge avlsmål hvor målet fortsatt er å ligne mest mulig på ulv. I dag er heller målet til utonagan å være en god familiehund, men i praksis er den største forskjellen hvilke pelstyper og farger som godtas. Så all informasjonen om atferd på tamaskan gjelder også for utonagan.

Merk derfor at utonagan kan variere stort i utseende sitt, så mange hunder kan være kliss like på ulver, mens andre kan se ganske ulike ut. Ofte har de litt lengre pels enn den hunden på bildet under, og ligner derfor ikke alltid like mye på ulv.

Utonagan
Utonagan. Foto publisert med tillatelse.

5) Kugsha

Kugsha, også kjent som amerikansk malamute, er en myteomspunnet rase som ikke er anerkjent av noen hundeklubber. Man antar at rasen oppsto som en blanding mellom alaskan malamute og noe annet, og trolig er det brukt en type husky i miksen et sted. Det går også rykter om at det er avlet inn vanlig ulv i blandingen, men det er ingen som kan verken bekrefte eller avkrefte dette.

Atferden er også sterkt preget av ulv. Her har du en hund som kan tidvis være veldig vanskelig å håndtere, og som kun vil høre på deg om du klarer å få den underdanig. Den vil bli superstressa om den er alene hjemme, og trolig ødelegge hele huset ditt hvis den må være noen timer alene hjemme.

Det kan godt tenkes at denne blandingsrasen er ulovlig å holde i Norge, avhengig av om det faktisk er ulv i den eller ikke. Men det er helt umulig å vite uten genetiske undersøkelser av dyrene, noe vi kan håpe at forskningsmiljøet undersøker en gang i fremtiden.

6) Kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en polarhund som noen ganger kan ligne en del på ulv. Om du har tid til å studere dyret på nært holde ser du jo raskt at det ikke er en ulv, men om du møter den i farta ute i skogen er det fort gjort å ta feil.

Dette er en skikkelig brukshund som har lang historie med å bli brukt som trekkhund til de aller tyngste ekspedisjonene som finnes. De har så høye krav til bruk at de regnes som mer eller mindre umulig å holde som familiehund, og må nødt til å få brukt kroppen sin til å trekke ting for å trives.

Kanadisk eskimohund kommer i mange farger, inkludert farger som kan ligne veldig på ulv. De kan ha halen på hengende eller liggende over ryggen, og om halen er over ryggen er det jo enkelt å skille dem fra ulver.

For øvrig er dette en rase som helt nylig har blitt anerkjent av FCI, så det er gode sjanser for at den også godkjennes som en ekte rasehund av NKK om noen år. Problemet er bare at den er så utrolig sjelden at man ikke har noen eksemplarer her i Norge!

Kanadisk eskimohund
Kanadisk eskimohund. Foto: Mondarruego2011 / CC BY-SA 4.0.

7) Sikoku

Sikoku er en type spisshund fra Japan, og en av de japanske nasjonalehundene. Dette er den eneste rasen på lista som ikke kommer fra svært nordlige eller polar områder, men det er likevel en skikkelig ulveaktig hund.

I motsetning til flere av hundene på denne lista er ikke sikoku avlet frem for å ligne mest mulig på en ulv, men trolig er utseende heller en konsekvens av at det er en svært gammel rase som har betydelig urhundpreg.

Ikke bare ser den ut som en hund, men den vil i stor grad også oppføre seg ganske likt som en ulv. Det betyr at den er utrolig flokkorientert, og trenger en eier som kan ha kontrollen, for hvis ikke vil den selv utpeke seg til flokklederen. Med riktig eier vil det derimot være en god hund, for den er ekstremt førerorientert.

Dette regnes som en av de mest primitive hundene, så dette er noe man må være klar over før man skaffer seg en.

Rasen er svært sjelden utenfor Japan, og det er trolig rundt 100 hunder utenfor landet. Det har vært noen i Norge, men ingen som lever per dags dato. Tradisjonelt har den blitt brukt for å jakte storvilt som hjort, villsvin eller til og med bjørn!

Shikoku
Shikoku. Foto: Bigsteeve (en.wikipedia) / CC BY-SA 3.0.

8) Alaskan malamute

Alaskan malamute er en av ganske få hunder på listen som faktisk er en godkjent hunderase, så dette er en helt vanlig rasehund. Den har ikke blitt krysset med ulv i moderne tid, men mange synes likevel den kan ligne en del på ulv, spesielt om du møter den i farta.

Man kan derimot enkelt se forskjell mellom alaskan malamute og ulv på halen, for som regel har alaskan malamute en hale som stikker opp.

Som andre polarhunder er alaskan malamute en rase med store krav til eieren sin, og bør holdes av personer som bruker veldig mye tid utendørs. De trives godt om de får bo i flokk, og kan godt brukes som trekkhunder.

Rasen er laget for å trekke tungt og løpe fort, og fungerer greit som familiehunder hvis de også brukes til noe. Det er en rase som er sosial og glad i mennesker, og er godt førerorientert.

Ellers er det greit å være klar over at det er en litt krevende rase som du må jobbe en del med for å holde lydig, men kan være veldig fine hunder for de som har nok tid til dem.

Alaskan malamute
Alaskan malamute. Foto: waga11 / CC BY-SA 3.0.

9) Alaska husky

Alaska husky er en populær blandingshund som brukes som både trekkhund, selskapshund og turhund. De trives aller mest om de får jobbe, og egner seg ypperlig som trekkhunder til slede eller lignende.

Det er også mange som har alaska husky som en familiehund, og de fungerer helt fint til dette hvis de får nok mosjon og mental stimuli. Det er en hund som krever en del, og må mosjoneres mye for å være fornøyd.

Det er stor variasjon i utseende til alaska husky, og en del av dem ligner ulver, mens andre ikke ligner i det hele tatt.

Les mer om alaska husky på raseprofilen dens her.

Alaska husky
Alaska husky. Foto publisert med tillatelse.

10) Siberian husky

Siberian husky er en hunderase som på mange måter ligner på både alaskan malamute og alaska husky. Det betyr at det er en polarhund som vil være mest fornøyd om den får brukt kroppen til et arbeid, som for eksempel trekkhund, og kan fungere greit som familiehund.

Siberian husky er en skikkelig flokkhund som bør bo sammen med andre hunder. Om den bor alene bør den få være tett på menneskene, da disse blir flokken dens.

Siberian husky kommer i mange ulike farger, men det er spesielt pelsfargen «wolf gray» som ligner på ulver. Denne har heller ikke typiske ulveatferd selv om den kan ligne på en ulv.

Siberian husky
Siberian husky. Foto: m.prinke / CC BY-SA 2.0.

Disse rasene har mest ulvelignende atferd

Av de rasene som ligner mest på ulv er det også noen som utpreger seg ved at de også har en atferd som minner veldig om ulver. Disse er tsjekkoslovakisk ulvehund (ulovlig), saarloos wolfhond, kugsha og sikoku.

I praksis er det kun saarloos wolfhond som er mulig å oppdrive her i Norge. Du kan få tak i en sikoku hvis du er villig til å reise til Japan for å skaffe deg en, mens tsjekkoslovakisk ulvehund er ulovlig, og kugsha er såpass sjelden at folk utenfor et spesielt miljø ikke kan få tak i den.

Ulv
Det er ikke alltid så enkelt å se forskjell på ulv og hund. Dette er en ekte ulv. Foto publisert med tillatelse.

Hva er egentlig hundelignende atferd?

Men hva menes egentlig med at de har ulvelignende atferd? I motsetning til hva mange tenker er ikke ulver spesielt tøffe eller skumle, men heller skeptiske, redde og flokkorienterte.

Ulver lever i flokker hvor det er et lederpar som bestemmer over flokken. Så disse fire hunderasene vil trenge en leder eller et lederpar som tar tydelig sjefsrollen, og som får hunden til å bli underdanig. Ulvehunder som disse må trenes på en ganske ulik måte fra typiske familiehunder.

De er svært knyttet til flokken sin, og vil mistrives sterkt om de må være borte fra flokken. Det betyr at det i praksis ofte ikke fungerer å ha noen andre til å passe hunden din, og du må være med hunden din 24/7. Har du en jobb du må reise til fungerer ikke disse hunderasene. De lider veldig ofte av separasjonsangst, og kan ødelegge hele hjemme ditt hvis det må være alene hjemme. Noen eiere kan ikke engang gå ut med søpla uten at hunden får helst angst og ødelegger ting.

Hunderasene med ulvelignende atferd trenger også konsekvente rutiner. De hater overraskelser, og vil helst ha et skjema de kan følge hver dag. Så gi dem mat til samme tid hver dag, gå luftetur samme tid hver dag, og gjør omtrent de samme tingene hver dag.

Ellers er disse hundene stort sett ekstremt skeptiske til andre mennesker og hunder, men dette kan til en viss grad reduseres ved å drive med sosialisering fra ung alder av.

Hunder som har ulvelignende atferd er med andre ord utrolig krevende, og kun noe man bør prøve seg på dersom man er villig til å legge om hele livet sitt for å få hunden til å trives. Dette er ikke en hund som kan formes til å passe inn i livet du allerede har, men hvor du heller må tilpasse seg livet ditt til de tidvis urimelige kravene til hunden.

Legg igjen en kommentar