Om valpefôr

Valper har et annet behov for næringsstoffer enn det voksne hunder er, så det er viktig at man gir valper og unghunder et eget valpefôr de første 1 til 2 leveårene dens. Dette valpefôret inneholder blant annet mer vitaminer og mineraler enn voksenfôret, da valpene trenger mer av dette for å klare å vokse så raskt som de gjør.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på valpefôr, og hjelpe deg med å finne et valpefôr som passer til hunden din.

Matskål til hund
Foto publisert med tillatelse.

Hvilket fôr skal man velge til valpen sin?

Det finnes drøssevis av ulike typer fôr der ute, og det er ikke alltid så lett å føle at man velger riktig. Det er heldigvis noen veldig enkle triks man kan bruke for å sørge for å få kvalitetsfôr til valpen sin:

  • Sørg for at kjøtt er øverst på næringsinnholdet.
  • Unngå fôr fra de fleste dagligvareforretninger.
  • Sørg for at det ikke er veldig mye ris, mais eller mel i innholdsfortegnelsen.

Det aller, aller viktigste er å sørge for at det er så mye proteiner og kjøtt som mulig. Hvis du bare vil gjøre det enkelt kan jeg anbefale følgende fem fôrmerker og typer for valper:

Av disse er Acana, Orijen og Farmina kjent som premiumfôr som har veldig høy kvalitet, men koster deretter. Royal Canin og Eukanuba er begge gode fôrmerker som også har veldig høy kvalitet, men som er litt billigere. Orijen skiller seg for øvrig ut som å være den beste typen, men er betydelig dyrere enn de andre merkene.

Royal Canin har den fordelen at de har spesialfôr for ulike raser som trenger spesialfôr, og disse finnes også i valpevarianter. Disse kan være kjekke, men det er heller ingen krise om man velger en ikke-rasevariant. De mest populære rasene har typisk eget fôr, mens mer sjeldne raser får klare seg med standardfôret.

Når man skal velge valpefôr eller hundefôr for den saks skyld deles de gjerne opp i størrelser som mini, small, medium, large eller giant ettersom hvor stor hunden er. Her skal man velge basert på hvor stor hunden kommer til å bli som voksen, ikke hvor stor den er akkurat nå. Det er litt forskjell på selve næringsinnholdet til disse, samt ulik størrelse på selve bitene.

PS. det er veeeeldig mange meninger rundt hvilket fôr og fôrmerke som er det beste. Så de jeg anbefaler ovenfor er kun mine egne meninger, og det jeg har brukt på egne hunder. Ta ditt eget valg, men se etter høyt kjøtt- og proteininnhold, da dette er noe som hunder må ha for å trives over tid. Del gjerne egne erfaringer med valpefôr i kommentarfeltet nedenfor.

Shibavalp
Valper som denne shibavalpen trenger eget valpefôr. Foto publisert med tillatelse.

Bør man fortsette med samme fôr som oppdretteren brukte?

Når man kjøper en valp får man nesten alltid med en sekk med fôret de allerede er vandt til å bruke som en del av valpepakken de fleste oppdrettere gir bort. Ofte er det fôr til 1 – 2 ukers tid, men det kan avhenge av hva oppdretteren gir deg.

Men skal man egentlig bytte fôr med det samme, eller fortsette med samme merke som oppdretteren brukte? Det er opp til hver enkelt. Det er ingenting i veien med å begynne å bytte til et annet fôrmerke (mer om hvordan du gjør dette lenger ned) med det samme, så det er fullt mulig.

Les også: Utstyrsliste med alt du trenger til valpen din.

Kan man bruke våtfôr til valper?

De fleste hunder og valper elsker våtfôr, men på et generelt grunnlag er selv ikke det beste våtfôret godt nok som basisfôr. Både valper og voksne hunder bør få tørrfôr som hovedmaten sin, og heller få litt våtfôr ved siden av.

Grunnen til dette er enkelt nok at det er for mye væske i våtfôret til at det kan g et balansert og korrekt kosthold. Her blir valpene mette før de får i seg alt de trenger.

Dersom du sliter med at hunden spiser for lite kan du ta noen få skjeer våtfôr sammen med tørrfôret for å legge til litt smak i skålen.

Det er også helt OK å gi våtfôr som bonusfôr eller godbit et par ganger i uken, så lenge det ikke erstatter vanlige måltider med tørrfôr.

Les også: Slik får du valpen stueren.

Bør man bløtlegge valpefôret?

Det er veldig mange som velger å bløtlegge valpefôret inntil valpen er minst 6 måneder gammel. Dette er egentlig ikke strengt nødvendig, men det regnes som nyttig fordi det garanterer at valpen får i seg nok vann til måltidet, og det virker preventivt mot magedreining for store hunderaser.

Det er mange som slutter å bløte opp fôret ganske lenge før valpen fyller 6 måneder også, og det pleier som regel å være helt problemfritt. Så man kan egentlig selv bestemme hvor lenge man ønsker å bløte valpefôret.

Dersom du ønsker å bløte fôret til valpen bør det få ligge og svelle i minst 30 minutter slik at det rekker å ta til seg vannet.

Hundefôr som er bløtlagt
Hundefôr som er bløtlagt. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Hvor mye fôr skal valpen ha?

Når man skal gi fôr til valper er det viktig at de verken får for mye eller for lite. Noen liker å ta valpene spise fritt til de er mellom 3 og 6 måneder gamle, mens andre foretrekker å holde seg til det som står på fôrsekken hele tiden. Alle produsenter av kvalitetsfôr er flinke til å oppgi riktig mengde på fôrsekken, så regn ut hvor mye hunden din trenger basert på forventet vekt i voksen alder.

Overvekt er et stort problem blant norske hunder, men det skal en del til for at valpene blir overvektige. Det er derimot lurt å begynne vanen med å fôre riktig mengde allerede fra den er ung av, så hunden ikke blir vandt til fri tilgang til mat.

Labrador retriever valp
Valper som denne labrador retrieveren kan godt få mye fôr, men som voksen har de fort for å bli overvektige. Foto publisert med tillatelse.

Hvor ofte skal valpen få mat?

Hos valper er det normalt å fôre dem 2 eller 3 ganger hver dag. Husk at mengden fôr på fôrsekken forteller deg om dagsbehovet, så del denne på 2 eller 3 for å regne ut hvor mye valpen skal ha til hvert måltid.

Generelt sett anbefales det å gi tre måltider frem til valpen er 4 – 6 måneder gammel, før man går ned til 2 måltider om dagen. Noen velger å gi 2 måltider livet ut, mens andre går ned til kun ett daglig måltid etter at hunden er fullvoksen.

Når er det på tide å slutte med valpefôr?

Valper skal jo ikke ha valpefôr for alltid, og etter hvert som hunden begynner å bli voksen er det på tide å slutte med valpefôr og begynne på et normalt hundefôr. Nøyaktig når man skifter fra valpefôr til vanlig hundefôr avhenger faktisk er hundens vekt:

  • Små hunder under 10 kg begynner på voksenfôr når de er rundt 10 – 12 måneder gamle.
  • Mellomstore hunder på mellom 10 og 20 kg begynner på voksenfôr når de har blitt 12 måneder gamle.
  • Store hunder på 25 til 45 kg begynner på voksenfôr en gang mellom 15 og 18 måneder.
  • Gigantstore hunder på over 45 kg begynner på voksenfôr etter 18 til 24 måneder.

Igjen vil jeg minne på at vi snakker fullvoksen vekt! Om du er usikker på hva slags vekt du kan forvente kan du spørre oppdretteren hvor mye mor eller far veier, så får du en god indikasjon.

Tidsperiodene ovenfor er også bare veiledende. Den faktiske grunnen til å gå over til voksenfôr er når hundene slutter å vokse i høyden.

Schæferhund med valp
Denne schæfervalpen har noen centimeter igjen før den er klar for voksenfôr. Foto publisert med tillatelse.

Slik skifter du fôr

Når man skal skifte fra et valpefôr til et annet, eller fra valpefôr til voksenfôr, er det viktig å gjøre det på riktig måte. Det er heldigvis ikke veldig vanskelig å skifte fôr, og det viktigste er at du gjør det gradvis over en periode på 9 til 14 dager.

Man skifter fôr ved å ta en liten del av det nye fôret sammen med det gamle fôret, og øker gradvis mengden helt til det kun er litt av det gamle fôret i blandingen. Da får valpen god tid til å bli vandt til det nye fôret som tross alt kan ha litt andre næringsstoffer, og kan føre til ulike mageproblemer hvis man bytter for raskt.

Les mer: Slik bytter du fôrtype.

Nedenfor er en tabell som viser en god måte å skifte fôr på, men det er mulig å gjøre det raskere eller tregere avhengig av hvor godt valpen responderer på det nye fôret.

DagNytt fôrGammelt fôr
1 og 220 %80 %
3 og 440 %60 %
5 og 660 %40 %
7 og 880 %20 %
9 og videre100 %0%

Dersom valpen er dårlig i magen kan det være tegn på at du går litt for fort frem, så da er det bare å ta et steg tilbake på tabellen, og heller bruke litt lenger tid på skiftet.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar