Vannhale er en betennelsestilstand som kan inntreffe alle badeglade hunder, og kan være en smertefull opplevelse for hunden. Det er heldigvis ikke farlig, men siden det er smertefullt er det noe å følge med på.
Som man kanskje skjønner fra navnet kan hunder få vannhale når de bader. Det er først og fremst retrievere og spanieler som får tilstanden, men alle badeglade hunder kan rammes av betennelsen. Også jakthunder som jakter i kaldt regnvær kan få vannhale.
Vannhale kommer av at hunden har badet for ofte eller gått for mye ute i regn. Det som skjer er at nerver i haleroten og halemuskulaturen blir betente, og halen blir hoven og betent.
Det er usikkerhet rundt akkurat hvorfor hundene får vannhale, men man regner med at det har med å gjøre at haleroten og bakparten til hunden er utsatt for kulde for lenge.
Symptomer på vannhale
Vannhale utarter seg ved at halen stikker litt ut, og deretter står rett ned. Se bildet under for å se hvordan vannhale kan se ut på en labrador retriever.
Man kan også se om hunden har vannhale ved å se etter følgende symptomer:
- Hunden logrer ikke der den normalt ville gjort det.
- Halen henger slapt ned.
- Haleroten er øm eller hoven.
- Hunden nekter å sitte.
- Hunden synes det er ubehagelig om du tar ved haleroten.
- Hunden tisser i en annen stilling enn normalt for å skjerme halen for bevegelse (spesielt tisper).
- Hunden har redusert allmenntilstand.
Som med alle sykdommer kan hunden få én eller flere symptomer, og trenger ikke å få alle. Samtidig kan flere av symptomene skyldes andre årsaker, så det kan være fornuftig å spørre en veterinær om en vurdering.
Forebygging av vannhale
Man kan i stor grad unngå at hunden får vannhale ved å forebygge. Forebygging av vannhale foregår enkelt nok ved å tørke halen når den er våt. Dette kan man gjøre ved å ta med et lite mikrofiberhåndklede når man er på tur, og disse får faktisk plass i lommen. Tørk halen etter at hunden har badet, spesielt inne ved haleroten.
Det kan også være verdt å vurdere om man skal ha med dekken på tur, så kan man ta på dette etter at hunden har badet og er tørket.
Når hunder bader i saltvann bør du skylle over dem med vanlig ferskvann når du kommer hjem, og tørke dem godt.
Ellers bør man være litt obs mot å la hunden bade for mye i sjøen hvor det er strømninger, eller i vann hvor det er bølger. Dette krever at hunden må bruke halen mer under svømmeøkten, og øker sjansene for vannhale.
Man må være ekstra obs på forebygging hos hunder som allerede har hatt vannhale. Det er nemlig stor risiko for at de får det igjen hvis man ikke tar mer hensyn.
Behandling av vannhale
I utgangspunktet skal vannhale gå over av seg selv. Ta tre til fire dager hvor dere ikke bader i det hele tatt, og heller gir hunden rolige turer og ta det mer rolig enn vanlig.
Hvis betennelsen ikke blir bedre etter noen få dager bør man kontakte veterinær for behandling. Som regel går den derimot over helt av seg selv.
Dersom hunden er plaget av smertene kan man også kontakte veterinær for å få smertestillende medisin til hunden.