Om våteksem hos hund: Symptomer, forebygging og behandling!

Våteksem, også kjent som hotspot, er en fuktig eksem som skaper en hudinfeksjon hos hunder som får det. Denne vil se ut som en skorpe med klissete sekret, og kan enkelt mistolkes som et sår.

Som navnet våteksem tilsier er det en type eksem som er våt, noe som betyr at den renner og er fuktig, og kan sees som et klissete sekret fra eksemen.

Hunder er mest utsatt for våteksem på sommeren, og man ser gjerne at infeksjonen starter på varme sommerdager og dager hvor hunden har badet. Dette er fordi fuktig pels irriterer huden, noe som stimulerer til bakterievekst der.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på våteksem, sette oss inn i hvilke symptomer du må følge med på, ta for oss hvilke ting du kan gjøre for å forebygge det, og ikke minst hvordan du behandler våteksem hos hund.

Gordon setter som bader
Gordon setter som bader. Foto publisert med tillatelse.

Derfor for hunder våteksem

Våteksem kommer av en bakterieinfeksjon i huden til hunder. Det er helt vanlig at hundene har bakteriene som forårsaker våteksem i pelsen sin, og vanligvis er det helt ufarlig.

Det er derimot i visse situasjoner at bakterieinfeksjonen kan «vinne» over immunforsvaret i hudlaget, og bli til en faktisk infeksjon.

Den vanligste årsaken til at det blir oppblomstring av våteksem er at hunden bader i saltvann, eller har mye våt pels på sommeren.

Ellers er pollen eller insektbitt kjent for å være irriterende for huden, og kan føre til at hunden klør på områdene, som igjen kan føre til våteksem.

Disse årsakene er mindre vanlig enn fukt, men likevel en potensiell forklaring på hvorfor noen hunder får våteksem uten å bade.

Noen hunder får våteksem som en del av en allergi. I disse tilfellene vil man se at hunden får våteksem igjen og igjen uten at det hjelper med rådene om å forebygge.

Her har hunden en ekstern allergi (for eksempel en matallergi eller pollenallergi) som gjør at huden er ekstra sensitiv, og at det blir enklere for bakteriene som forårsaker våteksem å få fotfeste.

Om hunden får gjentagende våteksem må den utredes for allergier hos veterinær.

Havapoo som bader
Havapoo som bader. Foto: Mich Hall / CC BY 2.0.

Symptomer på våteksmen

Våteksem ser ofte ut som et sår eller sårskorpe som har et klissete sekret på seg. Huden er gjerne rød og irritert, og væsken renner fra «såret». Om du tar på såret føles det varmt.

Det er også normalt at huden blir hoven, og vanligvis er det en skarp grense mellom infeksjonen og resten av huden (så du enkelt ser hvor infeksjonen stopper).

Du som eier kan oppdage våteksem på hunder med lang pels ved at den klør noe helt vanvittig på disse flekkene. For mange hunder vil det også være smertefullt med våteksem, og hunden har tydelig ubehag når den klør seg.

Golden retriever med våteksem cc
En golden retriever med våteksem. Foto: Kalumet / CC BY-SA 4.0.

For hunder med mindre pels kan man som regel se våteksemen enkelt med det blotte øyet. Men det er betydelig mer sjeldent hos hunder med kort pels.

Til å begynne med er disse «sårene» / infeksjonsområdene nokså små, men en unik ting med våteksem er at de kan voksne noe helt enormt raskt.

For eksempel kan flekken være på størrelse med et kronestykke når man legger seg, men er plutselig på størrelse med et eple neste morgen.

Det er vanligst at hunden får våteksem på kinnene, under ørene, nakken, halsen, lårene, haleroten og ryggen, men det kan også dukke opp andre plasser.

Egenbehandling av våteksem

Dersom man oppdager våteksemen i et tidlig stadium kan man behandle den selv.

Da må du barbere bort pelsen over det betente området, vaske vekk sekretet, tørke huden godt, og vaske infeksjonen med et bakteriedrepende middel. Midler som inneholder klorhexidin fungerer godt.

Når du steller infeksjonen selv bør du alltid barbere bort 3 – 4 cm ekstra i alle retninger fra infeksjonen og behandle kantområdene også.

Som regel vil våteksemen forsvinne etter 3 til 7 dager med daglig behandling.

En hund som bader og stelles
En hund som bader og stelles. Foto publisert med tillatelse.

Når det er på tide å kontakte veterinær

Dersom du ikke klarer å barbere og stelle infeksjonen selv, infeksjonen er smertefull for hunden, eller at den sprer seg såpass at hunden blir betydelig plaget, bør du kontakte veterinæren.

Behandlingen er i utgangspunktet ganske lik hos veterinær som hjemme, men hos veterinær kan de gjøre livet litt bedre for hunden ved å skrive ut smertestillende preparater.

I tilfeller hvor det er veldig smertefullt for hunden kan de også vurdere andre alternativer for å få behandlet infeksjonen, for eksempel ved å gi hunden en kombinasjon av beroligende midler og smertestillende.

Det er vanlig at hunden får smertestillende medisiner i en periode etter at man har vært hos veterinæren, og at man selv tar seg av stellet i tiden etterpå. Som nevnt ovenfor blir det som regel bedring etter bare noen få dager med riktig behandling.

Noen hunder må også ha krage på for å unngå at de slikker på området med eksem, da dette bare gjør alt verre.

Forebygging av våteksem

Våteksem kan i stor grad forebygges ved å drive regelmessig pelsstell. Hold pelsen fin og flokefri, ta jevnlige kontroller for at det ikke er noen parasitter som lopper og lus i pelsen, og følg med på småsår i huden.

Helt teoretisk kan ikke hunder få våteksem med mindre det er noe som irriterer huden (eller de har allergi), så om du følger godt med på huden deres kan du i prinsippet garantere at de ikke får våteksem.

Ellers er det viktig å tørke hunden godt etter at den har tatt et bad, spesielt på sommeren. Husk at pels som er tørr på utsiden kan være søkkvåt inne ved huden til hunden, så pass på å gi den en god omgang med håndkledet.

Noen områder som typisk er våtere og som ikke alltid tørkes godt nok er underkjeven, armhuler, lyske og rundt analåpningen.

Om hunden bader i saltvann bør du gi den en vask i ferskvann så raskt som mulig. Saltvann er svært irriterende for huden, spesielt om det ligger og gnager mot huden under tykk pels.

Dersom hunden er plaget med våteksem over tid bør den bades med en antibakteriell sjampo. Dette hjelper med å forebygge bakterieinfeksjoner i huden.

Airedale terrier på stranda
Airedale terrier på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Hunderaser som er utsatt for våteksem

Alle hunder med lang, krøllete eller krusete pels kan i utgangspunktet få våteksem, men det er likevel noen hunderaser som regnes som spesielt utsatt.

De mest utsatte hunderasene er:

Meksikansk nakenhund
Meksikansk nakenhund. Foto: Томасина / CC BY-SA 4.0.

2 kommentarer om “Om våteksem hos hund: Symptomer, forebygging og behandling!”

    • Hei, Liv.

      Ja, hunder kan få våteksem på oversiden av snuten. Dette kan også forverres ved at hunden slikker seg der, som igjen gjør det mer vått, og forverrer infeksjonen.

      Våteksem er ikke smittsomt.

      Anbefaler deg å ta kontakt med veterinær for råd for å forbedre det 🙂

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar

Legg igjen en kommentar