Raseprofil: Belgisk kjempe

Belgisk kjempe er en kaninrase som er kjent for sin gigantiske størrelse med de overdimensjonerte ørene. Normalvekten for en belgisk kjempe er nemlig et sted mellom 5 og 10 kg, selv om visse kaniner har veid så mye som 13 kg. Man kan derimot regne med at vanlige belgiske kjemper sjeldent veier mer enn 8 kg.

Denne kaninrasen er den aller største, og blir helt enorm sammenlignet med mindre kaninraser.

Som man kan forvente fra størrelsen er belgisk kjempe en kaninrase som trenger store områder å boltre seg på. Den bør sees på som en liten hund som må få lov til å leve fritt i huset, og heller kun bruket buret til å spise, sove og gjøre fra seg i. Denne rasen vil ikke trives om den går hele livet sitt i bur.

En belgisk kjempe med høner i bakgrunnen
En belgisk kjempe med høner i bakgrunnen. Foto publisert med tillatelse.

Buret må for øvrig være veldig høyt for å unngå at den klemmer ørene som kan stikke veldig langt opp fra kroppen.

På engelsk kalles belgisk kjempe for «Flemish giant» etter Flandern-regionen i Belgia hvor rasen stammer fra.

Belgisk kjempe har relativt lang pels, og krever at du setter av en del tid til å stelle pelsen dens for å unngå floker. Ettersom kroppen er såpass stor tar det litt tid å få børstet hele dyret.

En belgisk kjempe med et shetland sheepdog.
En belgisk kjempe med et shetland sheepdog. Foto: Stamatisclan / CC BY-SA 3.0.

Adferden til belgisk kjempe

Belgiske kjemper er veldig rolige kaniner som er enkle å temme. De trenger å håndteres forsiktig av mennesker helt fra de er unge, men vil knytte sterke bånd til en eier som bruker mye tid på å gjøre dem trygge.

Disse kaninene kan bli stresset og ukomfortable dersom de blir båret feil, da den store størrelsen gjør at det er ubehagelig for dem å halvveis henge. De må derfor bæres stødig med en hånd under baken slik at ikke halve kroppen henger.

Mange regner belgisk kjempe som en helt super kaninrase for deg som vil ha en kosekompis i familien. De har lett for å bli tamme, og blir ofte veldig tamme når de først blir tamme!

Belgiske kjemper er også utrolig rolige av seg, og blir ikke lett stresset i situasjoner som ville oppkavet mange andre kaninraser. Så de kan derfor passe bedre sammen med barn som kan være litt brå.

En belgisk kjempe
En belgisk kjempe. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av belgisk kjempe

Belgisk kjempe er jo en enorm kanin, og spiser deretter. Man må regne med å måtte kjøpe mye kraftfôr for å få den i riktig størrelse, samtidig som den skal ha fri tilgang til høy akkurat som alle andre kaniner.

Det er en del som sliter med å få belgiske kjemper til å nå den ideelle vekten, noe som skyldes at det ofte er vanskelig å få i dem nok mat. Man må derfor hele tiden følge med på at den spiser godt på en måte som gjør den kraftig og god uten at den blir overvektig. Dette er ikke alltid like enkelt som man skulle tro.

Samtidig må man velge mat med riktig næringsinnhold, noe som vil si at du velger eget kaninfôr av høy kvalitet.

Gode kaninpellets er Oxbox Adult Rabbit og Science Selective Rabbit. Disse har alle næringsstoffene kaninen trenger, og bør gis ved siden av daglig høy.

Tenk deg godt om før du kjøper en belgisk kjempe

For mange er belgiske kjemper en slags drømmekanin som mange har ønsket seg i lang tid, men før man faktisk går så langt at man skaffer seg en belgisk kjempe må man tenke seg veldig godt om. Dette er nemlig en rase som krever mye tid, omsorg og ikke minst penger fra deg som eier, og et valg du må leve med i lang tid.

Først og fremst har belgiske kjemper samme basisbehov som andre kaniner. De må derfor ha rikelig tilgang til å være utenfor buret sitt, og denne rasen bør til og med helst kun bruke buret på natten for å sove i. Samtidig bør man alltid ha to kaniner sammen, da de ikke vil trives om de bor alene.

Når du skal kjøpe en belgisk kjempe kan vi anbefale å lete etter en seriøs oppdretter som avler på friske dyr, og selger dem med stamtavle. De kan ikke bare gi deg en frisk og rask kaninunge til en ålreit pris, men også være til hjelp om du skulle ha spørsmål om rasen eller bare trenger litt hjelp og veiledning.

Belgisk kjempe sin historikk

Belgisk kjempe stammer fra Flandern i Belgia. Der ble den originalt avlet til å bli så stor som mulig for å gi enkel kjøttproduksjon, og har for så vidt fungert godt til dette. Rasen brukes fortsatt til kjøttproduksjon, selv om den også har blitt populær blant hobbyholdere.

Trolig er belgisk kjempe en av de eldste kaninrasene, og noen mener at de kan stamme helt tilbake fra 1500-tallet.

Pelsfarger hos belgisk kjempe

Pelsen til en belgisk kjempe skal være både tykk, blank og halvlang. Det er en rekke ulike pelsfarger på belgisk kjempe, og følgende farger er mulige:

  • Viltgul.
  • Jerngrå.
  • Viltgrå.
  • Mørkegrå.
  • Viltsvart.
  • Viltblå.
  • Viltrød.
  • Chinchilla.
  • Svart.
  • Blå.
  • Hvit.
  • Albino (hvit med røde øyne).
Belgisk kjempe
Belgisk kjempe. Foto publisert med tillatelse.

Pris på belgisk kjempe

Det er ganske sjeldent å se belgiske kjemper til salgs i vanlige dyrebutikker, men det er en del som driver med oppdrett av belgiske kjemper her i Norge. Man kan derfor stikke til Finn.no for å prøve å få tak i en belgisk kjempe.

Prisen for en belgisk kjempe pleier å ligge på et sted mellom 400 og 600 kroner per kaninunge fra det private markedet. Det er trolig noen hakk dyrere i dyrebutikken, men jeg har ennå til gode å se en renraset belgisk kjempe til salgs i en dyrebutikk, så akkurat dette er jeg litt usikker på. Men rundt 400 til 600 kroner er vanlig pris på Finn.no fra private oppdrettere.

For øvrig kan det være verdt å merke seg at belgiske kjemper med pelsfargen viltgul ofte er dyrere enn andre farger. Disse koster gjerne en et sted mellom 1 000 og 1 500 kroner for en unge.

Belgiske kjemper
Flere belgiske kjemper. Foto: Radosław Drożdżewski (Zwiadowca21) / CC BY-SA 3.0.

Kan belgiske kjemper veie over 20 kg?

Det finnes steder på internett som forteller om belgiske kjemper som veier over 20 kg, men det stemmer nok ikke helt. De største belgiske kjempene veier «bare» rundt 13 kg.

Det som har skjedd her er nok at disse nettsidene har blandet sammen belgisk kjempe med en rase som på engelsk heter «Continental Giant rabbit». Dette er en kaninrase som er avlet videre fra belgisk kjempe, men som nå er så ulike at de ikke regnes som belgiske kjemper lenger.

Disse har satt verdensrekorder som tyngste kanin med vekt på over 24 kg. Continental Giant rabbit er ikke en godkjent kaninrase i Norge. Noen regner fortsatt rasen for å være en del av belgiske kjemper, men de fleste er enige i om at det er en egen rase. Så dette er grunnen til at det er så mye forvirring rundt akkurat maksvekten til belgisk kjempe.

Spørsmål og svar om belgisk kjempe

Hvor mye kan en belgisk kjempe veie?

Vanligvis veier belgiske kjemper et sted mellom 5 og 10 kg, selv om noen individer kan bli 12 – 13 kg tunge! Kaniner på rundt 7 kg regnes som idealvektige.

Hvor får man tak i en belgisk kjempe?

For å få tak i en belgisk kjempe må man først og fremst regne med å kjøpe fra oppdrettere. Det er relativt mange oppdrettere av belgisk kjempe i Norge, så det er store sjanser for å finne noen som holder til relativt i nærheten av der du bor.

Hvem passer en belgisk kjempe for?

Belgisk kjempe passer for deg som har mye tid du kan bruke på kaninen din, og som er villig til å bruke både tid og penger på at kaninen skal ha et bra liv. Man må ha plass til at kaninen kan gå mye fritt.

Hva må man tenke over når man kjøper en belgisk kjempe?

Før man kjøper en belgisk kjempe bør man være klar over at den kan leve i 8 – 9 år, og trenger store mengder mat, kjærlighet og tid i hele denne perioden. Det er en kanin som krever en del av eieren sin.

Kan man ha belgisk kjempe utendørs?

Når kaninen har blitt et år gammelt kan man gradvis tilvenne den til å være utendørs. Belgiske kjemper bør få leve inne det først leveåret sitt, da ungdyr ikke tåler kulde spesielt godt.

Hva er forventet levealder på belgisk kjempe?

Den forventede levealderen til belgisk kjempe er mellom 8 og 10 år.

Hvor lange blir belgiske kjemper?

Belgisk kjempe har verdensrekorden for å være verdens lengste kanin, og denne ble hele 129 centimeter lang. Det er ikke direkte uvanlig at de blir 90 – 100 centimeter lange, selv om lengder på over 120 cm er veldig sjeldent.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

10 kommentarer om “Raseprofil: Belgisk kjempe”

  1. Hei!
    Hva en tankene rundt å ha en kanin sammen med en liten, snill og tøysete Boston terrier? Blir kaninen ulykkelig da? Eller er det dårlig match? Kjenner fler som har hund og kanin som er gode venner.

    Svar
    • Hei, Ida.

      Kanin og hund sammen kan fungere helt godt det, og det er mange eksempler på at dette går helt fint. Men det spørs jo på både hunden og kaninen da. Dessverre er det nesten umulig å vite uten å prøve. Hva med å la hunden din bli kjent med noen andre kaniner først, for å se hvordan den reagerer på dem?

      Kaninen må uansett få ha et trygt sted den kan være uten at hunden kommer til.

      Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
    • Hei, Marita.

      Såpass store kaniner bør få ha store områder de kan gå fritt på, ikke et bur. For eksempel tilgang til et eller flere rom i huset / på fjøset hvor de kan ferdes som de vil. I tillegg må de få ha en egen sone hvor de kan sove, hvile, få være i fred, og få mat. Denne trenger ikke å være spesielt stor så lenge de får komme ut mesteparten av dagen.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  2. Hei! Kan en slik kanin gå overens med en mindre kanin (blanding hermelin og løvehode)? Kan de to trives i lag? Eller blir det for store forskjeller til at de kan bondes?

    Svar
    • Hei, Synnøve.

      Både ja og nei. Ofte går det veldig fint, og så lenge de to kaninene går godt overens er det null problem.

      Problemet er derimot hvis den belgiske kjempen enten er i overkant dominant, for sjefete eller bare ikke liker den andre kaninen. Da kan størrelsesforskjellen bli problematisk, og i verste fall føre til en del skader på den mindre kaninen.

      Den beste løsningen vil være å introdusere dem godt og gradvis, og håpe at de godtar hverandre. Ikke ha dem alene uten tilsyn før du er trygg på dem. Dersom de ikke bonder godt må du rett og slett ha to separate bur, eller finne en annen løsning for å holde dem fysisk adkilt fra hverandre.

      Lykke til!

      Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no

      Svar

Legg igjen en kommentar