Man hører alltid at man må kastrere kaninene sine, men har du noen gang tenkt på hvorfor? I denne artikkelen skal jeg se nærmere på hvorfor det er anbefalt å kastrere kaniner, og har summert det med fem klare fordeler man får ved å kastrere de hårete kompisene sine.
Kastrering reduserer risikoen for ulike sykdommer og problemer
Kaniner har et reproduksjonssystem som er laget for å lage unger ofte. Dette betyr at celleaktiviteten hos kaninhunnene er svært høy, noe som igjen betyr en stor risiko for livmorkreft.
Faktisk regner man med at de fleste voksne ukastrerte hunnkaniner får problemer med livmorkreft når de begynner å bli godt voksne, og ofte er dette dødsårsaken til dyret.
Ved å kastrere hunnkaniner fjerner man både eggstokker og livmor, og fjerner derfor også all risiko for livmorkreft. I praksis betyr det at hunnkaniner gjennomsnittlig lever flere år lengre hvis de er kastrert!
Også hannkaniner får lenger forventet levealder når de kastreres, og de fjerner risikoen for både testikkelkreft, prostatakraft og prostatabyller ved kastrering. Ingen av disse er like vanlig dødsårsak som livmorkreft hos hunnene, men totalt sett er kasteringen likevel med på å gi dem en lenger forventet levealder.
Jevnt over er det også flere veterinærer og vitenskapsfolk som mener at kaniner jevnt over er friskere når de er kastrert. Logikken her er at når de slipper alt det hormonelle stresset ved å finne make, forsvare territoriet og andre energikrevende aktiviteter knyttet til seksualdriften, så har de mer energi som kan brukes på andre kroppslige funksjoner, deriblant å holde immunforsvaret friskere.
Kastrerte kaniner kan holdes sammen
Kaniner er sosiale dyr, og bør alltid holdes sammen. Dessverre er det sjeldent spesielt enkelt å holde to ukastrerte kaniner sammen, da dette enten fører til mye krangling, eller veldig mange unger.
Den beste løsningen for å holde to kaniner sammen er ved å kastrere begge to. Da får man to kaniner som har enkelt for å bli venner med hverandre, og sjansen for at de skal gå godt overens øker noe helt vanvittig.
Man motvirker hormonelt stress hos kaninen
Både hannkaniner så vel som hunnkaniner har mye hormonelt stress knyttet opp til seksualdriftene deres, og dette tar veldig mye tid og energi. Man ser at ukastrerte kaniner først og fremst fokuserer på dette, så kommer andre behov i andre rekke.
All denne atferden krever sitt av dyret, og når man kastrere dem får man mye mer balanserte og avslappede dyr som kan fokusere energien sin på andre ting.
Ved kastrering slutter kaninene helt med produksjon av kjønnshormoner.
Man får et mye roligere og mer kosete kjæledyr
Når kaninene ikke lenger har den vanvittige kjønnsdriften sin får man kaniner som er mye enklere å ha med å gjøre. For vår del betyr det kaniner som er enklere å temme, enklere å dotrene, går bedre overens med andre kaniner, er mer kosete og utfører mindre destruktiv atferd.
Før kastrering skal det mye til for å få en skikkelig kosekanin, mens kastrerte kaniner raskt kan lære seg at det er fint å sitte på fanget for å få kos av eieren sin.
Om man vil ha et rolig og balansert kjæledyr er kastering et godt hjelpemiddel for å få kaninen dit.
Du slipper kaninunger
Kastrering av kanin er selvsagt et veldig godt hjelpemiddel for å unngå at man får kaninunger, da kastreringen fjerner reproduksjonsorganene til kaninene. Det betyr at de aldri kan få kaninunger etter at de er kastrert.
Å få kaninunger høres kanskje hyggelig ut, men kommer også med et veldig stort ansvar. Man er ansvarlig for å skaffe gode hjem til alle kaninungene, noe som er mer arbeid enn mange tror. Det er sjeldent vanskelig å bli kvitt dem, men så er det jobben med å finne noen som faktisk egner seg til å ta over ungene da.
Med mindre du driver oppdrett av rasekaniner anbefaler jeg ikke å få kaninunger uten å vite hva du driver med. Å få unger fører med en del potensiell risiko for hunnkaninen, og kan bli en dyr affære hvis man trenger hjelp fra dyrlegen underveis i prosessen. Å måtte gjøre ting som å ta keisersnitt på kaninen koster mye penger!