Kaniner ute på vinteren: Alt du må vite!

Det er mange som tror at kaniner klarer seg helt fint ute på vinteren uten store tilpasninger, men dette stemmer sjeldent. Kaniner tåler ikke kulde spesielt godt, og kan absolutt ikke stå i et lite, uoppvarmet bur gjennom hele vinteren. Dette er direkte farlig, og kan føre til både beinskjørhet, luftveissykdommer eller at kaninene fryser i hjel.

Kaniner som holdes ute på vinteren trenger et godt isolert uthus som holder en temperatur på minst 6 – 7 °C. I praksis betyr det at man som oftest må bygge godt isolerte hus som varmes opp med vamelampe eller annen godkjent utendørs varmekilde.

Det er viktig å være klar over at kaniner tåler kulde veldig dårlig! Når temperaturen faller under 6 °C vil risikoen for sykdom øke betraktelig, og det regnes ikke som god dyrevelferd å ha de stående ute i et bur på vinteren uten å gi de nok varme.

Det er derimot langt ifra umulig å ha kaniner ute på vinteren så lenge du er villig til å tilrettelegge for det, så i resten av artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan lage en god uteplass for kaniner som de kan bruke gjennom hele vinteren.

Kanin ute i snøen

Slik lager du en god uteplass for kaniner på vinteren

Dersom du laget et godt uthus til kaninene kan de trives godt ute om vinteren, og de vil leke i snøen og ute så lenge de har et varmt sted etterpå.

Uthuset til kaninen

Selve uthuset er viktig at holder seg varmt, og det er ingen fasitsvar på hvordan man kan lage det. Det finnes ingen gode ferdigløsninger som selges i dyrebutikker og lignende, så man må som regel finne frem spiker og hammeren.

Ideelt sett bør man heve uthuset litt opp fra bakken, og isolere både gulv, tak og vegger. Det bør ha en litt romslig størrelse slik at kaninene kan bevege seg litt der, samtidig som et altfor stort uthus vil være vanskeligere å varme opp.

For å holde temperaturen lavbar for kaninene må man i de fleste tilfeller ha en kilde til oppvarming. Mange velger å løse dette ved å bruke varmelamper egnet til uthus, for eksempel slike som selges til å bruke på høns.

Noen velger løsninger hvor man kan fysisk gå inn til kaninene, og selve uthuset ligner mye på slike man vanligvis har til høns. Det er uansett smart å tenke over at du kan ha en løsning hvor det er enkelt å rengjøre selve uthuset, samt at man får mulighet til å tilbringe tid sammen med kaninene på vinteren også.

Som dør til uthuset kan det anbefales å bruke en katteluke eller lignende mekanismer for å holde varmen inne i huset.

Kaningrind / luftegård

Selve kaningrinden eller luftegården trenger ikke de helt store tilpasningene for vintertid, og man kan i stor grad bruke samme grind eller område som man bruker på sommeren. Noen liker å måke for å gi kaninene mer plass til å løpe, men det er opp til hver enkelt hva som fungerer best.

Det viktigste med grinden er tross alt at kaninene får et stort uteområde hvor de kan strekke bena, løpe, hoppe og kose seg. De bruker uteområdet noe mindre om vinteren, men du vil se at de koser seg godt ute i snøen når det er vindstille.

Kaniner tåler ikke hurtige temperaturendringer

I tillegg til å være dårlig egnet for selve kulda er også kaniner dårlig egnet for store endringer i temperatur. De liker dårlig om du tar de inn i 20 °C når de har stått ute i minusgrader, eller andre veien rundt. Så hvis du skal ta utekaniner inn i varmen må det gjøres gradvis.

I praksis løser man dette enkelt ved å flytte dem fra uteburet til å stå i et avkjølt rom. For eksempel en bod eller et lagerrom hvor du kan ha temperaturen lav. Start med 10 °C, og øk med et par grader per døgn frem til de er på det punktet du ønsker.

Du må heller aldri ta innekaniner ut på vinteren. Når de først er vandt til de varme og jevne temperaturene inne skal det svært mye til for å tilvenne dem utetemperaturer på vinteren. Du må heller vente til våren når det er mildt i været igjen, og heller legge til rette for å ha dem ute neste vinter, og få en gradvis tilnærming til vinteren.

Om kaninene blir flyttet mellom områder med for stor temperaturforskjell kan de bli syke, eller i verste fall få et slags sjokk.

Kanin. Foto publisert med tillatelse.

Tynne og syke kaniner må være inne om vinteren!

En tommelfingerregel er at kun friske kaniner med solid mengde underhudsfett kan være ute om vinteren. Dersom kaninen din nylig har vært syk, er litt tynnere enn den burde være, eller har andre problemer må den være inne på vinterhalvåret.

Kaninen trives best i temperaturer på mellom 15 og 20 °C, og kaldere temperaturer enn dette kan være direkte farlig for kaniner som ikke har nok fett på kroppen, eller som av andre grunner ikke er helt i form.

Legg igjen en kommentar