Hvordan aktivisere katter: Stor guide med 13 tips

Alle katter har behov for aktivisering, både for å bruke kroppen sin så vel som for å bruke hjernen. Om du har en vanlig utekatt får den i stor grad aktivisert seg godt selv, men mange rasekatter har et høyt aktiviseringsnivå selv om de holdes som innekatter. Da må vi som katteeiere ta på oss jobben med å aktivisere katten slik at den får et fint liv, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan aktivisere katter.

Derfor bør du aktivisere innekatter

Det er mange grunner til å aktivisere katten sin, og det er som sagt spesielt viktig med innekatter siden de ikke får jaktet, utforsket og lekt utendørs.

Ved å aktivisere katten din hjelper du katten med å holde en sunn vekt og ha et balansert energinivå. Katter som aktiviseres jevnlig har mindre stress og uro i kroppen ettersom de får brukt hodet sitt slik de skal. Man forhindrer også ujevn belastning på ledd og muskler, og hjelper katten med å holde seg frisk og sunn.

Det er en del katter som rett og slett har utrolig mye energi. Dersom du har en bengalkatt eller abyssiner i hus vil du merke at du rett og slett bare må aktivisere den, for hvis ikke vil den bli veldig rampete og i mange tilfeller destruktiv. Ved å aktivisere den godt nok kan du spare møbler fra rampete katter, og ikke minst egne hender og føtter.

Bengal
Bengalkatt. Foto publisert med tillatelse.

13 måter å aktivisere katten på

Det er mange ulike måter å aktivisere katten sin på, og nedenfor har jeg samlet sammen 13 konkrete ting man kan prøve for å få katten aktivisert. Her er det bare å finne de tingene som du og katten din liker best, og fokusere på disse. Og ikke glem å legge til denne siden som et bokmerke, så kan du komme tilbake for noen flere tips hvis dere begynner å bli lei av de tingene dere har prøvd.

1) Gå en tur med katten

Det er mange innekatter som lever hele livet sitt innendørs, men selv om det er en renraset katt betyr det ikke at den ikke kan få komme ut. Det er nemlig veldig enkelt å trene katter til å bruke sele og bånd, og da kan man ta den med ut på tur akkurat som om det var en hund.

Ute kan man enten ta med katten på en kort liten tur i nabolaget, eller bare la den få utforske hagen og nærområdet sitt. Den vil uansett synes det er veldig spennende å få snuse og se på ting den kanskje bare har sett ut vinduet tidligere.

Noen katter bruker litt tid på å godta seler, så det kan være lurt å planlegge å ha på selen innendørs i ulike intervaller for å gjøre den komfortabel med selen før dere faktisk går ut. Det finnes et stort utvalg av katteseler og -bånd hos Zoo.no. Jeg personlig foretrekker sele fremfor halsbånd, men det er jo opp til hver enkelt hva man vil ha.

Det er også godt mulig å trene opp katten til å gå på tur uten sele og bånd, men det avhenger litt av rasen og hvor lydhør den er. Det er mange som har trent opp katten sin til å bli med ut for å hente posten, tømme søpla eller gå en liten tur.

En katt med sele
En katt med sele og bånd. Foto publisert med tillatelse.

2) Flytt matskålen til et nytt sted

Det er bare fint om katten må jobbe litt for å få maten sin, og en enkel og grei måte å aktivisere katten på er ved å flytte litt rundt på matskålen når du fyller den med mat. Det er ikke så altfor vanskelig for katten å finne den siden den har såpass god luktesans, men det tvinger den til å bruke hodet og sansene sine for å finne frem.

Det kan også være greit å ha matskålen et sted slik at katten må klatre litt eller hoppe for å komme opp til den. Da får man også frem litt bevegelse i jakten på maten.

Vær litt mer forsiktig med å flytte vannskålen, for det er viktig at katter har tilgang til rent vann hele tiden. Det er også naturligvis mye vanskeligere for katten å lukte seg frem til hvor vannskålen er.

3) Prøv katteagility

De fleste forbinder nok sporten agility med hunder og kaniner, men katter er også kjempeflinke til å drive med agility hvis du klarer å motivere dem. Det er riktignok ikke en kattesport med premier og et miljø, men det er fint mulig å lage egne agilityhinder for katten din som du kan bruke for å aktivisere den.

Noen gode øvelser du kan lage hinder til er balansering, hopp, tunnelsniking og slalåm. Her er det bare å finne frem resteplank, hammer og spiker, så er det kun fantasien som setter grenser for hva slags hinder du kan lage til katten.

Agilityhinder beregnet til små hunder eller store kaniner kan også fungere OK til katter, så det er mulig å kjøpe dette på dyrebutikker hvis du ikke føler deg så handy.

Balansehinder til katt
Balansehinder til katt. Foto publisert med tillatelse.

4) Kjøp en leke som stimulerer hjernen til katten (IQ-leker)

Det finnes mange leker som er spesiallaget for å få katten til å måtte bruke hjernen sin, og dette er ofte en veldig god investering hvis man har en nokså smart katterase som trenger å få brukt hodet sitt jevnlig. Katte-IQ-leker kommer i mange ulike former, så her må man nesten bare prøve seg litt frem for å se hvilke som fungerer godt for katten din.

En favoritt her i huset er Catit Senses 2.0 Wave Super Circuit. Denne har en slags ball som går frem og tilbake i berg-og-dalbanen, og så vil katten prøve å fange den. Dette får den jo ikke til, men en energisk katt kan fort forsøke i godt over en time. Banen kommer også i mange moduler slik at du kan sette den opp slik du måtte ønske, og endre på formen etter hvert som katten begynner å bli vandt til den.

Et annet godt alternativ er Catit Senses 2.0 Digger. Her fyller du på godbiter, så må katten prøve å få tak i disse på kort tid. Dette er garantert en slager, men «ulempen» er at katten får litt godbiter, noe som kan være dumt om du har en katt som er på slankern.

Catit Senses 2.0 Digger
Catit Senses 2.0 Digger aktivitetsleke til katt.

Det finnes også mange andre typer aktivitetsleker, så det er egentlig bare å stikke innom dyrebutikken for å se hva de har. De fleste gode dyrebutikker har et ordentlig utvalg av aktivitetsleker til katter.

5) Gi katten mat via en aktiviseringsball

Dersom du har en overvektig katt som helst bør få litt mer aktivisering før den får spise, kan en aktiviseringsball være den geniale løsningen du har vært ute etter. Dette er en god måte å aktivisere katten på uansett om den er overvektig eller ikke, og både stimulerer jaktinstinkt og fører til at katten ikke blir slukt i et rekorttempo.

Aktivsieringballen er egentlig bare en ball med et lite hull i. Her fyller du ballen med dagens mat, og så må katten rulle ballen rundt på gulvet for å få ut maten fra den. Her må du åpenbart bruke tørrfôr, for dette fungerer neppe veldig godt med våtfôr.

6) Ta med katten til et nytt sted

Om du har mulighet til å ta med katten på besøk til familie eller venner kan det kanskje være noe som er bra for katten, litt avhengig av stedet dere reiser til. Så lenge dette stedet er kattevennlig og trygt for katten kan et besøk være et fin opplevelse for den, og gir den mulighet til å utforske et helt nytt sted i noen timer.

Det er en del som alltid tar med seg katten sin når de reiser på besøk, mens andre stort sett alltid lar den ble hjemme. Men tenk på muligheten til å ta med deg katten neste gang du skal reise på besøk til noen, så kanskje den får sjansen til å oppleve noe helt nytt.

7) Sett av tid til å leke med katten

Noen ganger er det enkle også det beste, og en av de aller beste måtene å aktivisere katten sin på er ved å leke med den. Kjøp gjerne noen nye leker, og rotér på dem slik at det alltid er noe nytt for den. De fleste katter er glade i å leke alene med leker, men det er jo ennå bedre å leke med leker sammen med eieren sin!

Her i huset er «pinner med leke i snor på», også kjent som fiskestangleker, de som er favoritter. Disse er både billige og enkle (og kan kjøpes for en hundrings). Da er det bare å la katten hoppe og prøve å få tak i leken, så drar du den vekk akkurat før den klarer det. Få ting trigger jaktinstinktet like godt for katter.

Takket være teknologiens fremskritt finnes det også leker som gjør jobben for deg, som denne katteleken som beveger seg frem og tilbake selv.

Katt som leker
Katt som leker. Foto publisert med tillatelse.

8) Kast kattematen ned fra trappa

Hva med å gjøre måltidet til en artig lek for katten? Stå på toppen av trappen, la katten løpe opp, og når den nærmer seg toppen kaster du 5 – 10 fôrbiter ned til bunnen slik at den må pile ned og lete etter maten. Etter en del runder opp og ned trappen, kombinert med å måtte lete etter bitene, har katten fått brukt både hode og kropp, og fått en god runde med aktivisering.

Du trenger for øvrig ikke å gjøre det helt fra toppen av trappen, og det er selvsagt også mulig å kaste fôrbitene til andre siden av rommet eller inn i naborommet også. Poenget er bare at katten skal måtte lete litt, og gjerne løpe litt i samme slengen.

9) Lær katten å komme på innkallelse

De aller fleste katter er mye smartere enn det eierne tenker, og så godt som alle katter kan lære seg å komme på innkallelse. Det er nok enklere med smarte katteraser, men dette er noe de første bør få til med litt innsats.

For å trene katten til å komme på innkallelse gjør du mye av det samme som du gjør med hunder. Rop på katten, og gi ros og godbit når den kommer. Det tar ikke lange tiden før katten legger sammen to og to og kommer løpende for å få godbit når du roper på den.

10) Jobb med å lære katten et triks

Dersom katten skjønner poenget med å komme på innkallelse kan du ta det hele steget lenger, og lære katten din triks. Her er det tydelig forskjell på smarte og litt enklere katteraser, men med tålmodighet kan de fleste katter lære en del triks på kort tid.

Fremgangsmåten er lik som på å trene innkallelse. Gi en kommando, hjelp katten litt på vei med å gjøre som den skal, og gi godbit og ros når den får det til. Om du skal trene ligg kan du for eksempel enten vente til den legger seg før du gir godbit og ros, eller hjelpe den med å legge seg.

Noen triks man nokså enkelt kan lære katter er ting som:

  • Gi labb.
  • Sitt.
  • Ligg.
  • Bli.
  • Sitte bamse.
  • High five.

For øvrig er det verdt å merke seg at katter gjerne ikke er så veldig utholdende på treningen. Etter 5 – 10 minutters tid er de gjerne litt lei, spesielt om de ikke er veldig sultne, så ta heller mange korte økter fremfor noen få lange treningsøkter.

Balineser
Balineser er en intelligent katterase som enkelt kan lære triks. Foto: Edison/Azureys Cats / CC BY-SA 3.0.

11) Lag et tunnelsystem med bokser med ulike lukter i

Om du vil ta aktiviseringen skrittet lenger kan du finne frem noen gamle pappesker, kjøpe inn noen kattetuneller, og kombinere de slik at katten har én eller to innganger, og må krabbe gjennom tunellene for å komme fra eske til eske. Gjør det hele ekstra moro ved å fylle de ulike eskene med godbiter eller noe som lukter godt for katten, eller ha noe den kan utforske i esken.

12) La katten få leke med vann

Selv om det sies at katter hater vann, gjelder dette først og fremst bading. Når det kommer til å leke med vann er katter derimot ofte veldig interessert. Så hva med å fylle en balje med litt vann, kjøpe inn noen katteleker som flyter, og la katten få ha en vannlek? Dette er noe kattene ofte synes er litt skummelt i starten, men når de først skjønner at det er trygt er det få ting som er like moro som å leke med vann.

13) Last ned en katteapp på mobilen

Det høres kanskje helt tullete ut, men det finnes faktisk egne apper til katter. Disse kan man laste ned på mobil eller nettbrett, så kan katten spille!

Det er en del ulike apper, men grunnprinsippet er ganske likt. Det er noe som beveger seg på skjermen, så må katten ta på denne tingen for å få poeng. De fleste katter skjønner dette overraskende fort, og synes det er gøy å spille.

Den mest populære katteappen heter noe som enkelt som Game for Cats, og kan lastes ned gratis. Her må katten tappe på fisker, mus og andre ting for å få poeng.

Merk at dette kan slite litt på skjermen til mobilen eller nettbrettet ditt, så det er ikke noe jeg ville anbefalt deg som har en helt splitter ny mobil. Om katten finner ut at den skal bruke klørne for å fange tingene på skjermen kan det hende at det blir riper på skjermen.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar