Beste kattesand: Slik velger du riktig type kattesand

Alle som har katter trenger et kattetoalett med kattesand. Da kan katten gjøre fra seg selv om den er innendørs, og med riktig utstyr lukter det noe helt minimalt fra toalettet dens. Som katteeier merker man raskt at det er stor forskjell mellom de ulike typene kattesand som finnes, og riktig kattesand gjør jobben med å rense doen mye enklere.

Når man skal velge kattesand er det viktig å velge en som klumper seg godt slik at det er enkelt å plukke opp de delene av sanden som har blitt tisset på eller som har fått avføring på seg.

Samtidig er det viktig å ha en type som skjuler lukten godt. Dette gjør den ved at lukten binder seg til kattesanden og nøytraliserer den.

Det finnes utrolig mange typer kattesand å velge mellom, så hvordan skal man velge den beste kattesanden? Som mangeårig katteeier har jeg selv prøvd litt av hvert, og hatt varierende suksess med ulike typer.

Så i denne artikkelen kommer jeg til å dele erfaringene mine om valg av beste kattesand, så slipper forhåpentligvis du å måtte gjennom like mange ulike merker som meg.

Katten ligger i kattedoen
Kanskje ikke helt sånn kattedoen skal brukes? Foto: Laura LaRose / CC BY-SA 2.0.

Beste kattesand: Ever Clean

Av alle typer kattesand er det uten tvil Ever Clean som er vinneren. Denne lukter rett og slett mindre, klumper seg bedre, og gjør hele prosessen med å rengjøre kattedoen mye enklere og raskere enn noe annet merke jeg har prøvd. Typen som heter Ever Clean Total Cover er den jeg liker best, men jeg vet det også er mange som foretrekker Ever Clean Lavender som har en lavendellukt som maskerer lukten fra doen.

Når man ser spørsmål om beste kattesand på nettforum eller på kattesider på Facebook er også svaret stort sett Ever Clean. Det samme gjelder når man leser eksperttester om temaet.

Det er rett og slett slik at de aller, aller fleste katteeiere er enige om at Ever Clean er den beste kattesanden på markedet.

En boks med 10 liter Ever Clean pleier å koste mellom 300 og 350 kr i dyrebutikker, men man kan spare litt penger ved å bestille det fra en nettbutikk som zoo.no.

Her må man enten kjøpe litt kattemat eller flere bokser kattesand samtidig for å komme opp til en totalsum av 500kr slik at man får gratis frakt.

Uansett er Ever Clean stort sett litt dyrere enn de andre merkene på markedet. Min mening er at de ekstra pengene er vel verdt det.

Den varer lenger siden den klumper seg så godt, så man må bytte all kattensanden sjeldnere enn med dårligere kattesand. Så selv om den er dyrere i innkjøp er det ikke sikker at den blir så mye dyrere i bruk som man skulle tro.

Kattesand med eller uten lukt?

Det er sterke meninger om det er best å velge kattesand med eller uten lukt. Noen liker å ha lukten av lavendel i kattedoen, mens andre mener at det lukter kunstig og rart.

Her må man nesten bare prøve og se hva man liker best. Kattedoen bør uansett byttes jevnlig uavhengig av om man har lukt av lavendel eller ikke.

Personlig synes jeg en del av typene med lukt har en litt for «kjemisk» lukt på en måte, så jeg holder meg til den vanlige utgaven selv.

Noen ganger liker ikke kattene kattesand med lukt heller, så da må man jo bare velge en luktfri kattesand.

Andre typer Ever Clean

Dersom du synes vanlig Ever Clean lukter for mye finnes det Ever Clean Fast Acting Odour Control. Denne er parfymert og inneholder mer luktbindende stoffer. Dette er veldig kjekt for deg som har kattedoen i et lite rom slik at det begynner å lukte vondt raskere.

Om du derimot synes at den vanlige varianten ikke klumper seg godt nok har du Ever Clean Extra Strong Clumping. Denne er veldig lik på den normalt Ever Clean-varianten, men som navnet tilsier har den sterkere klumpeegenskaper.

Hvis du sliter med at det ikke klumper seg godt nok med vanlig Ever Clean når katten har tisset kan denne være et alternativ. Selv har jeg aldri hatt problemer med vanlig Ever Clean, men kanskje andre har det.

Det finnes også Ever Clean Multiple Cat som er spesialutviklet for deg som har flere katter i hus. Siden jeg alltid har hatt kun én katt om gangen har jeg ikke prøvd denne, men det kan være verdt å teste den ut om du har mange katter.

Med flere katter i hus må man jo bytte oftere på kattedoen for å holde den ved like, men ved å bruke denne kattesanden kan man begrense litt hvor mye lukt det kommer fra dem i mellomtiden.

Ever Clean Multiple Cat
Ever Clean Multiple Cat.

Beste miljøvennlige kattesand

Det finnes mange ulike typer kattesand, og mange av disse regnes som miljøvennlig kattesand. Noen er laget av trepellets, noen av mineraler, og andre av fornybare resurser.

Av de typene kattesand som regnes som miljøvennlig kattesand mener jeg den beste er kattesand som er laget av 100 % bentonitt. Dette er en type leire som sveller i kontakt med vann, så den har en viss klumpeevne, selv om den er langt ifra like klumpende som Ever Clean.

Canem kattesand

Dessverre synes jeg ikke at noen av de miljøvennlige kattesandene er like godt som normal kattesand, så det er ikke nødvendigvis et godt alternativ for alle. Men man kan jo prøve selv for å se hva man liker og hva som fungerer for en selv.

Hold deg langt unna kattesand laget av trepellets, sagflis eller lignende med mindre du trenger det av allergigrunner eller tilsvarende. Disse lukter mer, er mer stress å rengjøre og trenger dessuten spesialtoaletter for å fungere godt.

Er billigmerkene av kattesand fra dagligvarebutikker gode nok?

Jeg har selvsagt havner i situasjoner hvor jeg har trengt kattesand uten å ha en dyrebutikk i nærheten, og falt for fristelsen til å kjøpe kattesand på dagligvarebutikken. Der selger de typisk kattesandmerker som Catsan, Maxcat eller Vitakraft. I tillegg har de typisk billigmerker som First Price kattesand, Coop kattesand eller Prima kattesand.

Min mening er at disse billigmerkene av kattesand fungerer i nødstilfeller, men er betydelig dårligere enn et kvalitetsprodukt som Ever Clean. Og igjen er jeg sterk tilhenger av å velge de produktene som ikke er de billigste, for de billigste har dårligere klumpeevne, lukter raskere og må byttes oftere.

Sørg for å ha en god kattedo også!

Det holder ikke bare med å velge den beste kattesanden, for man bør også velge en god kattedo hvis man vil gjøre jobben med å rense kattedoen så enkelt som mulig. Selv er jeg veldig glad i kattedoer med kullfilter og dør.

Kullfilter (også kalt karbonfilter) binder fast molekyler med dårlig lukt, og gjør at det hele lukter mindre. Ulempen er at dette filteret bør byttes ut omtrent én gang i måneden, så det er jo litt arbeid med å huske å alltid ha et nytt filter liggende.

Et godt kattetoalett som jeg anbefaler er Nestor Jumbo. Dette er en stor og fin do med kullfilter og dør som gjør at det lukter lite, som er enkelt å rengjøre når det trengs, og har en grei prislapp. Husk å kjøp med ekstra kullfilter hvis du bestiller den, så du har det klart til det trengs. Kullfiltre koster ikke mange kronene, så jeg liker å kjøpe inn en god del om gangen slik at man alltid har et klart.

Hvis du vil gjøre jobben så enkel som mulig kan du vurdere kattedo med elektrisk filter som Kerbl Odor Removing Litter Box. Denne må kobles til et strømuttak, så filtrerer den luft inn i doen og rett inn i et kullfilter, så den lukter i praksis ingenting. Også disse må ha nytt kullfilter omtrent én gang i måneden, for når filteret er brukt opp har det ingen effekt lenger. Disse kattedoene fungerer godt, men om det er verdt over 2 000 kroner er jo opp til hver enkelt å vurdere..

Kattunge i en kattedo
Kattunge i en kattedo. Foto: Tom Thai / CC BY 2.0.

Så ofte bør du rense kattedoen

Den beste måten å sikre seg mot at det lukter vondt fra kattedoen er å rense den ofte nok. Jeg vil tippe at de færreste rengjør kattedoen så ofte som det er anbefalt, noe som faktisk er to ganger daglig! Da bruker man en kattedospade for å fjerne alle klumper og synlig avføring. Hele doen med all kattesand bør byttes ut omtrent annenhver uke.

Husk at all vanlig kattesand skal kastes i restavfallet. Selv om man har miljøvennlig kattesand av 100 % bentonitt skal det i restavfallet, for leire har ingenting å gjøre i matavfallet eller på kompostbingen å gjøre.

Et siste triks for å holde kattedoen luktfri er å ha et tykt lag med kattesand. Jo tykkere laget er, jo mer lukt vil det absorbere.

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar