Raseprofil: Britisk korthår

Britisk korthår er en av de mest populære katterasene, og det er ikke så rart. Denne rasen er nemlig svært rolig og balansert, gjør lite ut av seg, og er utrolig søt!

Om du vil ha en kosekatt må du se etter en annen rase, for britisk korthår er langt ifra den mest kosete rasen. Denne liker derimot å være med eierne sine på en mer verdig måte, og vil heller ligge ved siden av deg i sofaen enn på fanget ditt.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Britisk korthår raskt oppsummert

  • En veldig snill og rolig katterase.
  • Kommer i veldig mange farger og mønstre.
  • Veldig stille og rolig innendørs, og kan nesten virke lat.
  • Fungerer godt med barn, andre katter og hunder.
  • Liker ikke å bli båret!
Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos britisk korthår

Britisk korthår er en veldig rolig og avslappet katt, som er både snill og enkel å ha med å gjøre. De krever ofte lite av eierne sine utover vanlig stell, mat og litt kos, og lager nokså lite lyd.

Man regner britisk korthår for å være middels kosete. Noen ganger godtar den å bli klappet og koset på, men det er langt ifra den katten som ligger timevis på fanget for å få kos.

Selv om de ikke er kosete, er de gjerne diltete, og elsker å være der det skjer. Om du er alene hjemme med katten må du regne med at den vil følge etter deg hvor enn du skal, fra rom til rom. De er ikke spesielt glade i å være alene, og liker seg mye bedre om de får være sammen med en eier eller et annet kjæledyr.

Britisk korthår er ofte litt skeptiske til fremmede, og trenger å få bruke litt tid på å bli kjent med folk før den vil bli klappet. De går derimot fint overens med både voksne, barn, hunder og andre katter når de blir vandt til dem.

Det er også verdt å merke seg at britisk korthår ofte hater å bli båret, verken av barn eller voksne. De har fire kraftige bein, og foretrekker å bruke disse for å komme seg frem.

Som oftest er britisk korthår veldig stille og rolige, men får noen ganger raptuser hvor de løper rundt som om de var kattunger igjen. Det er for øvrig en rase som bruker lang tid på å modnes, og er ikke fullt utvokste før de er mellom 3 og 5 år gamle.

Til vanlig er de altså rolige av seg, og regnes som veldig balanserte. De lar seg ikke jage opp selv om det er full aktivitet (f.eks barnebursdag) i hjemmet, og trekker seg heller unna hvis det er for mye styr for dem. Med som oftest blir de bare liggende i nærheten så lenge de får være i fred.

Dette betyr også at det er en katt som sjeldent ødelegger ting eller lager mye kaos i hjemmet. Den trenger å få bruke hodet sitt fra tid til annen, og har veldig godt av å ha en del ulike katteleker tilgjengelig, selv om det ikke er den katterasen som tar de mest aktivt i bruk. Ofte kan man få den med på lek hvis man som eier tar initiativet og lokker den i gang.

Det er vanligst å ha britisk korthår som innekatt, men de kan også fungere som utekatter. Til tross for sitt rolige vesen er de overraskende gode jegere, og kan renske nabolaget for mus og småfugler på kort tid. Den tykke underulla dens gjør den motstandsdyktig mot både vær og vind, og den tåler til og med det norske klimaet godt.

PS. hvis du synes det høres ut som en fin rase, men ikke er så glad i korthårede raser kan du vurdere «søsterrasen» som heter britisk langhår. Dette er mer eller mindre samme rasen, bare med lang pels istedenfor kort.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til britisk korthår

Britisk korthår er en middels stor katterase med en kraftig og muskuløs kropp. Voksne hanner veier ofte mellom 5 og 7 kg, mens hunnene veier et sted mellom 3 og 5 kg. Den har både kraftige poter og bein, så vel som en generell muskuløs kropp.

Pelsen er kort, men veldig kraftig, og kan minne nesten om en slags teddybjørn. Den kommer in god håndfull ulike mønster og mange ulike farger, så man får dem nesten i akkurat den fargen og mønsteret man måtte ønske seg. Den «originale» fargen er blå som du ser på det aller øverste bildet i artikkelen.

Også øyefargen kan variere, og er avhengig av pelsfargen. Både blå, grønn, oransje og kobberfargede øyne er vanlig.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Stell av britisk korthår

Britisk korthår har jo veldig tykk pels, og trenger derfor en del pelsstell. Det anbefales å gi den en god børst ukentlig. Ofte kan man få børstet ut en del pels her, men det vil nesten alltid være litt røyting ved siden av.

Utekatter bør børstes litt oftere, da de gjerne bytter ut pelsen oftere enn innekatter, og dermed får flere løse hår.

I tillegg til pelsstellet må den få de årlige vaksinasjonene og helsekontrollen som katter trenger.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av britisk korthår

Det er viktig å gi britisk korthår en god kvalitetsmat som inneholder mye proteiner, og alt den trenger av vitaminer og næringsstoffer. Denne katterasen har nokså enkelt for å bli overvektig, spesielt litt eldre innekatter, så gi heller kvalitetsfôr for å mette den istedenfor å gi den billigfôr (da dette ofte nesten er junkfood for katter med mye tilsetninger).

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos britisk korthår

Britisk korthår har visse arvelige sykdommer man må følge litt med på. Den største er hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hvor katten får et forstørret hjerte, og som kan føre til både problemer og redusert levetid for katten. Man kan i stor grad redusere risikoen for HCM ved å kjøpe kattunger fra oppdrettere som har sjekket avlskattene som er foreldre.

Rasen er også disponert for hemofili B. Dette er en arvelig blødersykdom som kan føre til blodpropp, blødning fra indre organer, eller blødninger fra andre steder. Symptomer er blødning fra tannkjøtt, eller sår som blør mer enn normalt. Det er heldigvis en sjelden tilstand, men som bør undersøkes hvis du mistenker at katten din har det.

Noen britisk korthår lider også av hypertyreose, noe som betyr at katten har høyt stoffskifte. Det er ikke en direkte farlig sykdom så lenge den behandles, men det er viktig at katten får behandling for å regulere stoffskiftehormonene. Symptomer er vekttap, økt appetitt, pesing, fettete pels og redusert allmenntilstand. Hypertyreose er heldigvis svært sjeldent, men kan forekomme hos rasen.

Det er litt usikkert om britisk korthår er mer utsatt for hypertyreose enn andre raser, men noen kilder tyder på dette uten at det er bekreftet av veterinærvitenskapen.

Britisk korthår har også en liten risiko for polycystisk nyresykdom (PKD). Dette kommer av at rasen har vært blander med perser, men det er sjeldent at britisk korthår får denne sykdommen. Her får kattene gradvis nyresvikt som følge av cyster som dannes på nyrene. Man kan sjekke om katten har dette ved å ta en gentest, så spør gjerne oppdretteren om foreldrene er sjekket!

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Britisk korthår sin rasehistorie

Britisk korthår er en ganske gammel katterase som stammer fra 1880-tallet. Da ble den kalt for «britisk blå» på grunn av at fargen alltid var blå (som på det øverste bildet i artikkelen). Rasen var lenge populær i Storbritannia, men som mange katteraser ble det betydelig færre av dem under andre verdenskrig.

I et forsøk på å redde rasen ble det krysset inn huskatter, russisk blå, perser og litt andre katteraser i et forsøk på å øke det genetiske mangfoldet til rasen. Da ble det også betydelig flere farger og mønstre hos rasen, slik som vi kjenner den i dag.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om britisk korthår

Er britisk korthår en god familiekatt?

Britisk korthår regner som en veldig god familiekatt som passer inn i så godt som alle familier.

Går britisk korthår godt overens med andre katter?

Britisk korthår pleier å gå veldig fint overens med andre katter.

Går britisk korthår godt overens med barn?

Britisk korthår går greit overens med barn som kan respektere den. Dette er som nevnt en katt som ikke liker å bli båret eller holdt fast for å få kos, men de er veldig glade i barn om de selv får velge hvor mye mas det skal bli. De bryr seg stort sett ikke om barna er ville og aktive ellers, så lenge de ikke aktivt «plager» katten når den slapper av.

Hvor mye koster en britisk korthår?

Britisk korthår er en relativt dyr katterase, og det er vanlig at de koster mellom 14 og 18 000 kroner for et kattunge.

Er britisk korthår en kosete rase?

Britisk korthår er ikke spesielt kosete av seg, men kan godta korte koseøkter innimellom.

Er britisk korthår en inne- eller utekatt?

De fleste har britisk korthår som en innekatt, og den trives godt med dette. Det er også en del som har dem som utekatter, så her kan du egentlig bestemme selv.

Er britisk korthår allergivennlig?

Britisk korthår regnes ikke som allergivennlig.

Røyter britisk korthår mye?

Britisk korthår røyter en god del, og har en kort og tett pels som ofte har løse hår. Her er det bare å finne frem støvsugeren ofte.

Hvor lenge lever en britisk korthår?

En britisk korthår blir gjerne 14 – 16 år gammel, men noen blir også 20 – 21 år!

Er britisk korthår en god rase for førstegangs katteeiere?

Britisk korthår er veldig enkel å ha med å gjøre, og er en super katt til de som vil ha sin første katt.

Hvor mye veier en voksen britisk korthår?

En voksen hannkatt av rasen britisk korthår veier gjerne mellom 3 og 5 kg, mens hunnene veier et sted mellom 2 og 4 kg når de er fullvoksne.

Hva er en «britisk blå»?

Britisk blå er det gamle navnet på rasen britisk korthår, men som ble endret ettersom rasen ble utvannet, og da også fikk andre farger enn kun blå. I dag er det noen som kaller den blå fargevarianten av britisk korthår for britisk blå.

Legg igjen en kommentar