Raseprofil: Chausie

Chausie er en katterase som er avlet frem ved å krysse tamkatt med villkatter av arten jungelkatt (Felis chaus). Det er en leken, aktiv og kontaktsøkende katt som trives godt sammen med mennesker og andre dyr.

Man regnes med at chausie fantes allerede i gamle Egypt, og det er funnet mummier av det som trolig har vært en slags variant av chausie. Dagens chausie stammer derimot ikke fra denne varianten, men ble utviklet ved å krysse jungelkatt med tamkatt på 1960-tallet.

Raseprofil Chausie

Chausie raskt oppsummert

  • En veldig energisk og aktiv katt.
  • Kontaktsøkende, trives godt tett på eierne.
  • Snill med andre katter og dyr, og barn.
  • Svært intelligent.
  • Trives dårlig helt alene.
  • Sjelden.

Atferd og personlighet hos chausie

Chausie regnes som en svært energisk katt som tilsynelatende aldri går tom for energi. Den trenger variasjon av leker hvis du ønsker at den ikke skal la det gå for hardt utover møbler eller lignende.

Disse kattene er som regel veldig intelligente. De trives godt med aktivitetsleker hvor de får brukt hodet sitt, og du bør helst rotere på en håndfull med ulike leker de kan bruke.

Mange har egne katteluftegårder eller lærer dem til å gå i sele og bånd. Dette er noe de trives veldig godt med.

Det er mulig å ha dem som utekatter. De trives godt ute i norsk natur, men er ekstremt kapable jegere, og kan enkelt ta seg av det meste av det lokale fugle- og gnagerlivet.

Selv om den er en skikkelig energibunt er også chausie-katter regnet som veldig kosete og hengivne mot eierne sine. De er stort sett veldig snille med barn og unge, og trekker seg heller vekk fremfor å forsvare seg hvis de føler at barna blir for pågående.

Som oftest er chausie-katter ganske stille av seg, men lager litt lyd når de føler de trenger det. Men det er absolutt ingen katt som mjauer og snakker i ett sett.

Chausie-katter trives godt overens med andre dyr, og kan få fint overens med både katter og hunder. Det kan være fornuftig å introdusere den til andre dyr mens den er ung.

Siden den er såpass sosial vil den også mistrives om den må være veldig mye alene. Dette er ikke katten som fungerer i hjem hvor alle forlater den alene i 7 – 8 timer mens dere er på jobb og skole, spesielt ikke hvis den ikke har noen andre katter eller dyr den kan være sammen med. Om du har et hjem hvor katten må være mye alene bør du vurdere å kjøpe to katter, eller om du heller skal vurdere en annen rase.

Chausie er en sjelden kattehybridrase. Foto: Wilczakrew / CC BY-SA 3.0.
Chausie er en sjelden kattehybridrase. Foto: Wilczakrew / CC BY-SA 3.0.

Utseende og fysikk hos chausie

Chausie regnes som en mellomstor til stor katt med en veldig atletisk kropp. Den har skarpe vinkler i ansiktet, og minner mer om villkatt i ansiktet enn det vanlige katteraser gjør.

Vekten kan ligge på mellom 3,5 kg for små hunner, til opptil 7,5 kg for de største hannene. Siden de har en atletisk kropp ser de betydelig større ut enn en normal katt med samme vekt.

Stell av chausie

Chausie trenger ikke noen spesiell stell utover det som kreves av enhver katt. Den har kort pels som bør børstes omtrent ukentlig. Chausie-katter røyter svært lite.

Chausie. Foto: Wilczakrew / CC BY-SA 3.0.
Chausie. Foto: Wilczakrew / CC BY-SA 3.0.

Chausie i Norge

Chausie er svært sjelden her i Norge. Det er lov å holde chausier som er tidligst 5. generasjon (F5). Disse regnes som katter, mens generasjon F1 til F4 regnes som hybrider, og er dermed ulovlige.

Det er ingen aktive chausie-oppdrettere i Norge, så det er nesten umulig å skaffe en kattunge her til lands.

Dersom du skal importere en chausie til Norge er det viktig at du har dokumasjon som beviser at katten faktisk er F5 eller mer. Dette er du selv ansvarlig for å skaffe og ha tilgjengelig ved importeringen.

Chausie. Foto: Lance Klausner.
Chausie. Foto: Lance Klausner.

Fôring av chausie

Chausie trenger et næringsrikt fôr med høy andel av protein fra animalske kilder (dvs. fra dyr). Siden chausie er såpass atletisk som den er er det ekstra viktig at du passer på at den får nok mat, og av god nok kvalitet.

Det er en del chausier som har litt trøbbel med sensitiv mage, og i så tilfeller må man noen ganger prøve ulike fôrtyper for å finne en som den reagerer godt på.

Noen gode fôrtyper til katt er Orijen Original Cat (regnes som «best i test» av de aller fleste), og Acana sine fôrvarianter. Disse, blant flere, er rike på kjøttproteiner og de næringsstoffene katten faktisk trenger, og gir katten din gode forutsetninger for et langt og godt liv.

Dersom du vil lære mer om kattefôr anbefaler jeg artikkelen om valg av riktig kattefôr. Der går vi i dybden på næringsstoffer katten trenger.

Chausie sin helse

Chausie er en nokså frisk katterase, men den har noen problemer som den har arvet fra jungelkatten da denne ble brukt i avlen. Det mest utbredte problemet er sensitiv mage, og for kort tarm. Mange er allergiske mot eller reagerer på ulike stoffer som brukes i fôret, og kan få både magetrøbbel og til og med problemer med hevelser i tarm som følge av fôret.

De fleste klarer å finen fôrtyper som fungerer godt for katten sin, men dette er altså en katt hvor man må være ekstra oppmerksom på at avføringen er som den skal, og at den ikke reagerer på det den spiser.

Chausie sin rasehistorie

Chausie som katterase ble utviklet ved at oppdrettere krysset abyssiner og korthårede katteraser med villkatten jungelkatt. Dette skjedde i USA på 90-tallet. I dag avler man stort sett rasen helt uten å blande inn villkatter, altså ved at man heller krysser chausie-katter med andre chausie-katter.

Jungelkatt er krysset med tamkatt for å utvikle rasen chausie. Foto: Davidvraju / CC BY-SA 4.0.
Jungelkatt er krysset med tamkatt for å utvikle rasen chausie. Foto: Davidvraju / CC BY-SA 4.0.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar