Om flått på katt

Katter kan få flått akkurat som mennesker og hunder kan, og også kattene kan få ulike virus og bakterieinfeksjoner som følge av bittet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan beskytte katten din mot flått, hvor farlig flåttbitt er, og hva du bør gjøre når den først har fått flått.

Som regel er ikke flåttbitt farlig, men med hvert flåttbitt som har vært på katten i over 24 timer er det en viss risiko for at det overføres bakterier og virus som kan fremkalle sykdom hos katten. Den vanligste sykdommen som smitter katten via flått er anaplasmose.

Sibirkatt
Det er fort gjort at det dukker opp litt flått i pelsen til katter som denne sibirkatten. Foto publisert med tillatelse.

Slik beskytter du katten mot flåttbitt

Det finnes en rekke ulike preparater som beskytter katter mot flåttbitt, og de aller fleste av disse er reseptpliktige. Det betyr at du må få en veterinær til å skrive ut en resept på dem, og dette kan man enten gjøre ved å booke en time på en veterinærklinikk, eller ved å bestille en videokonsultasjon med en veterinær over mobilen.

Det er altså et par ulike typer flåttmiddel til katt, og det er både fordeler og ulemper med alle.

Flåttabletter til katt fungerer ved at man gir katten et tablett som den spiser, så har den beskyttelse mot flått i omtrent 3 – 4 måneders tid. Da vil all flåtten som fester seg på katten dø relativt raskt, før den rekker å spre noen sykdommer til katten. Denne typen flåttmiddel fungerer godt, men noen katter får litt bivirkninger av tablettene.

Spot-on-flåttmiddel til katt fungerer ved at man drypper et par dråper med et preparat i nakken til katten, så absorberes det inn i kroppen til katten via huden. Dette fungerer godt mot flått, men det er et par ulemper; først og fremst at spesielt barn må holde seg unna katten i 2 – 3 dager etter at katten har fått flåttmiddelet. Det er sjeldent med bivirkninger, men det forekommer. Og siden det dryppes er det ikke alltid så enkelt å fjerne det hvis katten får bivirkninger.

Flåtthalsbånd til katt fungerer litt annerledes ved at halsbåndet hele tiden skiller ut litt flåttmiddel i nakken til katten. I praksis fungerer det veldig likt som med spot-on-flåttmiddelet, men istedenfor én stor dose én gang får heller katten en liten dose jevnlig. Her er ulempen at katten må gå med halsbåndet på seg, mens fordelen er at det er veldig enkelt å fjerne hvis katten først får en bivirkning fra båndet.

Hvilken du skal velge er egentlig litt opp til deg selv. Siden alle krever resept fra dyrlege kan man dessuten få hjelp og veiledning av dyrlegen underveis før man bestemmer seg.

Aldri bruk flåttmiddel som er beregnet på hund på katter! Dette kan potensielt sett være svært giftig for katten, og i noen tilfeller kan katten dø.

Les mer: Slik beskytter du katten mot flåttbårne sykdommer.

Hvilke katter trenger flåttmiddel?

Det er langt ifra alle katter som trenger flåttmiddel, og i mange tilfeller er det godt nok å bare sjekke katten sin for flått hver kveld. Men hvis du har en utekatt som ofte ferdes i områder med mye flått, eller i områder hvor det er kjent at flåtten har mange smittsomme sykdommer, er det ofte anbefalt å bruke flåttmiddel.

Innekatter og katter som sjeldent får flått frarådes for det meste å få flåttmiddel. Grunnen er at mange katter får litt ulike bivirkninger, så det er ikke noe vits i å utsette katten for disse hvis den ikke egentlig trenger flåttmiddelet.

Sphynx
Innekatter trenger ikke flåttmiddel. Foto publisert med tillatelse.

Slik fjerner du flått fra katten din

Dersom man bor i områder med flått anbefales det å sjekke katten for flått daglig. Hvis man gjør det hver dag kan man i stor grad fange opp flått før de fester seg i kroppen, og da er det bare å bruke en tett kam for å kjemme over katten og fjerne all flåtten.

Flåtten må brennes eller kastes i do. Hvis den kastes i søpla eller ut i hagen risikerer du at den krabber tilbake og fester seg igjen.

Dersom flåtten har festet seg bør man bruke en flåttfjerner. Disse er jevnt over veldig mye enklere å bruke enn en pinsett, men pinsett eller til og med fingrene fungerer i nødstilfeller.

Vri flåtten av ved å vri den minst 360 grader før du drar forsiktig opp. Det er viktig å ikke røske den opp uten å vri den, for da kan man rive av hodet til flåtten, noe som kan føre til hudinfeksjoner for katten hvis du ikke får det løst.

Jo tidligere man fjerner flåtten, jo mindre er risikoen for at den har overført noen virus eller bakterier som kan forårsake sykdom hos katten.

Flåttbårne sykdommer som rammer katten

Flåtten er ikke farlig i seg selv, men grunnen til at vi regner den som farlig for både katter, hunder og mennesker er at den suger blod fra andre dyr. Disse kan ha sykdommer som flåtten kan ta med seg videre til neste vert den suger blod fra, og slik kan katten få en sykdom.

Hos katter er det primært anaplasmose som regnes som farlig for katten. De kan trolig også få borreliose, men det er ukjent om katten kan få symptomer eller noen problemer som følge av borreliose-viruset.

Anaplasmose, kjent som granulocytær anaplasmose og tidligere ehrlichiose (det er jo moro å stave!), er en nokså ufarlig sykdom for katter. Dersom katten blir smittet av anaplasmose vil den typisk få høy feber, smerter og stivhet i kroppen. Man ser ofte at katten blir veldig slapp, og bare vil ligge stille for å hvile. De aller fleste katter reagerer veldig lite eller ingenting på bakterien, og har et immunforsvar som tar seg av dem.

Man behandler anaplasmose med antibiotika, så hvis du mistenker at katten din kan ha fått denne bakterieinfeksjonen fra en flått må du kontakte veterinær. Det er viktig å være klar over at det kan ta hele 5 måneder fra katten blir bitt til den faktisk blir syk!

De fleste katter blir altså ikke syke som følge av flåttbitt, så det er ikke veldig dramatisk om de blir bitt av flått.

Husk at katte- og hundeeiere har høyere risiko for flåttbitt

Selv om flåttbitt ikke er så farlig for katten er det viktig å passe på for din egen del. Studier har vist at personer med katter og hunder har nesten dobbelt så høy risiko for å oppdage flått på seg selv, og 50 % høyere risiko for flåttbitt. Da utsetter man seg selv for en risiko, for flåtten har flere sykdommer som kan være fryktelige for oss mennesker.

Det kan derfor være lurt å gjennomføre tiltak for å begrense flått på katten selv om det ikke er noen stor risiko for at katten selv kommer til å bli syk.

Når skal man kontakte veterinær ved flåttbitt?

Det anbefales å kontakte veterinær hvis katten får redusert allmenntilstand etter at den hadde et flåttbitt. Slapphet, dårlig appetitt, stivhet i kroppen, feber, halting eller smerte rundt der hvor flåtten satt er også symptomer som regnes som nok til at du bør oppsøke en veterinær.

Merk også at det altså kan ta opptil 5 måneder fra bittet til sykdommene kan angripe katten, så dette er noe man hele tiden bør følge med på, og ikke bare rett etter den ble bitt.

Kilder

Legg igjen en kommentar