Derfor bør du kastrere katten din: 10 gode grunner til kastrering

Man hører ofte om hvor viktig det er å kastrere katten sin, for en ukastrert katt kan føre til uønskede kattunger. Det er derimot veldig mange andre gode grunner til at man bør kastrere katten sin, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor det er vel verdt å bruke mellom 1 000 og 2 500 kroner på å få katten sin kastrert hos en veterinær.

Ragdoll
Ragdoll. Foto: Eric Semling / CC BY 2.0.

1) Kastrerte katter kan ikke få kattunger, og bidrar til å redusere antallet hjemløse katter

Det er estimert til å være et sted mellom 50 000 og 100 000 katter som trenger et nytt hjem bare her i Norge, og dette er åpenbart et enormt problem. Det er en del usikkerhet knyttet til akkurat disse tallene, men det er ingen tvil om at det er veldig mange katter som trenger et nytt hjem å bo i.

Disse kattene er et resultat av katteeiere som ikke har kastrert dyrene sine, og fått flere katter enn det egentlig er ønske om her i landet. Da ender de opp på omplasseringshjem og midlertidige hjem i håp om at noen skal adoptere dem.

Ved å kastrere katten din er du med på å begrense dette problemet. Om du eier en hannkatt kan ikke denne pare seg med hunnkatter den møter ute, mens du som eier en hunnkatt slipper å måtte ende opp med mange kattunger du kanskje ikke klarer å gå kvittet deg med.

Katt med kattunger
Huskatt med kattunger. Foto publisert med tillatelse.

2) Kastrerte katter blir mer stedbundne

Både hann- og hunnkatter som har gjennomgått kastrering blir mer stedbundne. Forskjellen merkes best hos hannkatter ettersom disse har større operasjonsradius før de kastreres, men du vil merke forskjell hos begge kjønn.

Grunnen er enkel nok at kattene reiser hjemmefra for å finne seg partnere, og det er under disse ekspedisjonene de kan vandre langt eller være borte i mange dager. Etter kastreringen stopper dette ønsket, og da har de ikke lenger noe behov for å reise langt vekk.

Mange katter endrer seg fra å gå mange kilometers turer og bli vekk i mange dager i strekk, til stort sett å holde seg i nærheten av hjemmet sitt etter å ha blitt kastrert. Så hvis du ikke liker at katten er vekk mange dager i strekk er det lurt å kastrere den.

Les også: Forskjellen på kastrering og sterilisering.

3) Kastrerte hannkatter slutter å markere

Hannkatter har en slags markering hvor de sketter en liten mengde konsentrert urin på ting. Denne lukter mye sterkere enn vanlig kattetiss (som om ikke det lukter ille nok i seg selv!), og noen hannkatter markerer til og med innendørs.

Igjen er denne markeringen en atferd som er knyttet opp mot kjønnsdrift, og som vil forsvinne helt hvis man kastrerer den.

Det kan være ganske vanskelig å få ukastrerte hannkatter til å slutte med markering uten å kastrere dem, så dette kan være et stort problem hvis man får en katt som finner ut at den vil markere innendørs. Som regel er markering innendørs sjelden, men det skjer jo fra tid til annen.

To chartreux-katter
To chartreux-katter. Foto publisert med tillatelse.

4) Kastrerte hunnkatter slipper risiko for kreft på livmor og jur

Ukastrerte hunnkatter har høyere risiko for å utvikle jurkreft enn kastrerte hunnkatter, og jo tidligere katten kastreres, jo lavere regner man med at risikoen for å utvikle jurkreft er. Det samme gjelder jo også livmorkreft, da kastreringen av hunnkatter innebærer at man fysisk tar ut livmoren, så da kan den jo heller ikke få kreft.

Den lavere risikoen for kreft bør ikke være nok til å gjennomføre en kastrering i seg selv, men det er jo også en liten fordel man får av å kastrere katten sin.

5) Kastrerte hannkatter slipper risiko for testikkelkreft

Akkurat som med livmorkreft hos hunnkatter har også hannkatten noen kreftrelaterte fordelen med å bli kastrert. Siden kastreringen innebærer at testiklene fjernes kan jo ikke katten utvikle testikkelkreft.

Det er i utgangspunktet svært sjeldent at katter får testikkelkreft, men det kan jo skje hvis den er uheldig.

Les også: Beste fôr til kastrerte katter.

6) Kastrerte katter slåss sjeldnere med andre katter

Det er spesielt ukastrerte hannkatter som slåss med andre katter, og dette gjør de for å forsvare territoriet og for å slåss om en partner. Dette kan jo selvsagt være farlig for katten, for hvert eneste kutt kan føre til infeksjon. Det er jo heller ikke noe moro når pusen kommer blodig hjem på morgenkvisten.

Når man kastrerer katten forsvinner trangen dens til å forsvaret territoriet sitt, og den har heller ingen interesse av å slåss for å få pare seg. Selv om noen kastrerte katter kan havne i en slåsskamp fra tid til annen er det derimot mye mindre risiko for at den gjør det, og frekvensen på slåsskamper reduseres betydelig.

Les også: Bør man velge hann- eller hunnkatt?

Bengal
Bengalkatt. Foto publisert med tillatelse.

7) Kastrerte hunnkatter slipper den plagsomme løpetiden

Hunnkatter har løpetid omtrent hver tredje uke fra våren til høsten, og i denne perioden kan de være skikkelig plagsomme. Noen hunnkatter blir skikkelig masete og bråkete, mens andre blir så kosesyke og klengete at de omtrent henger på eieren sin dagen lang. I tillegg vil de være veldig interessert i å prøve å snike seg ut av åpne vinduer eller en dør som står på gløtt i noen sekunder. Noen katter kan også begynne å skvette litt tiss innendørs for å prøve å tiltrekke seg hannkatter, og denne lukter ikke spesielt godt.

Noen synes katten er helt OK under løpetiden, mens andre synes katten blir fryktelig humørsyk og irriterende. Det er stor forskjell i hvordan hver enkelt katt reagerer på løpetiden, men det er absolutt en del katter som blir slitsomme i denne perioden.

Når man kastrerer hunnkatter slutter de å produsere hormonene som er ansvarlige for løpetiden, så etter kastreringen slutter de helt med løpetider. Da får man en mer stabil og jevn katt.

8) Det lukter mindre av tisset til kastrerte katter

Synes du det lukter litt vel stramt av kattedoen? Du er nok ikke alene, spesielt ikke om du deler hjem med en ukastrert hannkatt. Disse har nemlig en ekstra sterk urin, noe som skyldes at de også produserer konsentrert urin som brukes for å markere. Selv om de ikke direkte markerer i dokassen vil resultatet bli at kattetisset er noen hakk strammere enn det trenger å være.

Når hannkatten er ferdig kastrert vil det lukte mindre stramt av tisset dens, men det vil jo fortsatt lukte ubehagelig da.

9) Kastrerte hannkatter blir ofte mer kosete av seg

Skulle du ønske at katten din var mer kosete av seg? Det kan være at kastrering hjelper på akkurat dette! Kastrerte hannkatter vil ofte ha en atferdsendring hvor de blir mer interessert i kos og klapping enn tidligere, og det er mange som har opplevd at katter som tidligere var nesten uinteressert i kos plutselig elsker å ligge på fanget.

Her er det også store forskjeller fra katt til katt, så det er ingen garanti for at katten blir en kosebamse etter å ha blitt kastrert, men i mange tilfeller blir den nettopp det.

Russisk blå
Russisk blå. Foto publisert med tillatelse.

10) Kastrerte katter har lavere risiko for å få FIV / «katte-HIV»

FIV, felint immunsviktvirus kalles ofte for «katte-HIV» på grunn av at viruset omtrent er kliss likt på menneskelig HIV-virus. Det er heldigvis ganske sjeldent her i Norge, men det dukker opp fra tid til annen. Selve sykdommen er alvorlig, og ikke noe man ønsker at pusen sin skal få.

Det er mest vanlig at FIV smitter via blod, og slagsmål er kanskje den vanligste årsaken til smitte. Så siden kastrerte katter har sjeldnere for å havne i slåsskamp, vil de også ha lavere risiko for å få den kjipe virusinfeksjonen som før eller siden vil føre til at katten dør.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar