Når man skal kjøpe seg en katt må man velge om man skal kjøpe en kattunge eller adoptere en voksen katt. Det er hundrevis, om ikke tusenvis, av katter som leter etter et nytt hjem her i Norge, og mange av disse er ypperlige familiekatter som er vel så gode som om man får seg en ny kattunge.
Det er opp til hver enkelt om man vil ha seg en kattunge eller adoptere en voksen katt, men i denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av fordelene man får av å adoptere en voksen katt.
1) Du kan velge en katt med ferdig utviklet personlighet
Katter utvikler gjerne personligheten sin over tid, og selv om du kjøper en kattunge som elsker å ligge på fanget er det dessverre ingen garanti for at den kommer til å like det når den er voksen. Kattene vokser rett og slett, og det er aldri mulig å vite hvordan kattunger kommer til å bli som voksne.
Når man adopterer en voksen katt kan man derimot få akkurat den katter som passer for deg. De som jobber med omplasseringen kjenner godt til alle kattene de har, og kan hjelpe deg med å finne en katt som passer akkurat det hjemmet du kan tilby den.
Ønsker du en selvstendig katt som holder seg litt i bakgrunnen? Det har det nok! Hva med en katt som er som limt fast på fanget ditt? Det har de nok også!
Ettersom katten allerede er voksen kan du være trygg på at personligheten har «satt seg», så da er det liten risiko for at den plutselig endrer atferden sin helt etter et års tid.
2) Du får en katt som er ferdig vaksinert og kastrert
Kattunger trenger ikke bare vaksiner og ID-chip, men når de blir kjønnsmodne bør de også kastreres. Når du adopterer en voksen katt via en dyrebeskyttelse eller omplasseringshjem vil du få en katt som er «ferdig». Det vil si at den er fullvaksinert, har ID-chip, og er ferdig kastrert.
Da trenger du ikke å tenke på mer enn at den må inn til årlige helsesjekker hvor den også får påfyll av vaksinen.
3) Du slipper den hektiske kattungetiden
Det første året med en kattunge i hus kan være ekstremt hektisk. Ikke bare er kattunger mye mer avhengig av eierne sine, men de har også en utømmelig energi som de bare må få ut. Det kan bety jaktlek med tærne dine, raptuser hvor de løper frem og tilbake i en vanvittig hastighet, eller en katt som minner mer om en sprettball enn en katt.
Noen kattunger har tilsynelatende evig energi, og har ikke tid eller interesse av å kose eller slappe av. Hvis du har unger i huset som hadde håpet å få klappe katten mens den sover på fanget kan de fort bli skuffet over denne energibunten som nå bor med dem.
Denne atferden roer seg jo ned etter hvert som katten blir voksen, men når du adopterer en voksen katt slipper du denne hektiske og slitsomme perioden som mange kattungeeiere gleder seg til er over.
4) Du slipper å ha katten som innekatt i nesten et helt års tid
Det er sterkt anbefalt å ha alle kattunger som innekatter frem til de er mellom 8 og 12 måneder gamle, da de rett og slett ikke har utviklet stedssansen godt nok til at de bør være utekatter før denne alderen. I denne perioden er jo katten både nysgjerrig og aktiv, og det er mange som drømmer om tiden når katten skal få lov til å bli utekatt, men må bare pent vente.
En voksen katt trenger i utgangspunktet kun å holdes inn i 4 til 8 ukers tid før den er klar for å gradvis tilvennes til å bli en utekatt igjen. Man bør likevel gå litt forsiktig frem og la den være ute noen timer på dagtid den første tiden for å sørge for at katten er helt sikker på hvor den bor og hvordan den kommer seg hjem igjen.
5) Det er enklere å oppdra voksne katter
Man tenker kanskje at ordtaket om at gamle hunder ikke kan lære nye triks stemmer for katter også, men det gjør det ikke. Teknisk sett er det ikke et veldig godt ordtak for hunder heller, men nok om det.
Voksne katter kan faktisk lære ny atferd raskere og enklere enn ungkatter. Så uansett om du ønsker å sette grenser for hvor i huset den får lov til å være, ønsker å lære den triks som å sitte eller ligge, eller bare vil oppdra den er det et enklere prosjekt med en voksen katt.
Selv katter som begynner å bli gamle kan fint lære nye ting, og er stort sett åpne for dette.
6) Katten er allerede godt vant til å være alene
Kattunger kan synes det er vanskelig å være hjemme alene, og det kan være litt krevende å få en kattunge i hus samtidig som man selv er i full jobb fra 8 til 4. De fleste klarer det greit med litt planlegging, men med en voksen katt er dette som regel et ikke-problem. De fleste omplasseringskatter er godt vant til å være alene store deler av dagen, og om noen av kattene der ikke skulle takle det ville du fått informasjon om det på forhånd.
Så når du har adoptert en voksen katt kan du trygt reise på jobb igjen neste dag, så lenge du er helt sikker på at hjemmet er helt kattesikkert og det ikke er noen risiko for at katten klarer å rømme ut av huset.
7) Møbler og pyntegjenstander har større sjanse for å overleve
Med en kattunge i hus lever de fleste pyntegjenstander på lånt tid. Hvem har vel ikke opplevd at kattungen har revet ned gardiner, dyttet ned ting fra hyller, eller klort i stykker møbler man likte godt? Dette er helt normalt for kattunger, men som pleier å roe seg betydelig ned etter hvert som katten blir voksen og blir mer harmonisk.
Ved å adoptere en voksen katt kan du øke sjansene for at tingene dine overlever, og slipper å budsjettere inn store summer for å bytte ut møbler og andre ting som blir ødelagt i løpet av den første tiden.
8) Du får gitt et hjem til en katt som ellers kanskje aldri ville fått et
Det er dessverre slik at mange katter som bor på et omplasseringshjem ikke kommer til å få et hjem, så ved å adoptere en voksen katt derfra er du med på å gi en katt en sjanse som den kanskje ellers ikke ville fått. Det er jo en fin tanke når du ligger der med en kosete katt på fanget!
9) Du får bedre oversikt over arvelige sykdommer
Det er mange ulike arvelige sykdommer som rammer katter, og visse katteraser er spesielt utsatt. Disse arvelige sykdommene dukker ofte ikke opp før katten er et par år gammel, og noen ganger senere. Når man adopterer en voksen katt får man et mye bedre overblikk over hvilke sykdommer den eventuelt har.
Man har selvsagt ingen garanti for at ikke katten vil utvikle andre sykdommer, men man får i alle fall bedre oversikt enn man gjør når man kjøper en kattunge.
Slik adopterer du en voksen katt
De fleste byer og tettsteder har egne lokalgrupper for omplassering av katter hvor man kan adoptere voksne katter. Siden jeg ikke kan liste opp hver enkelt her anbefaler jeg å søke etter «adoptere katt kommune» på Google, og selvsagt bytte ut kommune med navnet på den kommunen eller stedet du bor.
Det er normalt at det koster alt mellom 1 000 og 2 500 kr for å kjøpe en voksen katt. Denne summen er ikke bare for å dekke utgifter knyttet med kastrering, ID-chip og vaksinering av katten, men er også med på å bidra til at tilbudet kan opprettholdes.
Å skulle vaksinere, ID-merke og kastrere en kattunge vil i de aller fleste tilfeller koste godt over denne summen.