Hellig birma er en populær katterase med halvlang pels. Rasen skiller seg fra andre katteraser ved at den har såkalte himalayategninger, noe som vil si at ansiktet, ørene, halsen og bena har mørkere farge enn resten av kroppen, mens selve potene skal være snøhvite.
En hellig birma er en ypperlig familiekatt som liker alle i hjemmet, og liker både lek og kos, og kan være både inne- og utekatt. Den tilpasser seg fort hjemmet den bor i, men liker ikke å være alene for lenge av gangen.
Hellig birma raskt oppsummert
- En veldig ålreit katterase med et rolig gemytt.
- Veldig kosete av seg.
- Trenger ikke så mye pelsstell.
- Lager mye lyd, og er skikkelig pratsom.
- En veldig sosial rase.
Atferd og personlighet hos hellig birma
Personligheten til hellig birma preges av at den lenge har vært en tempelkatt, og den er en hengiven, kjærlig og rolig katt som beveger seg på en elegant måte.
Som oftest er hellig birmakatter stille og rolige, og liker godt å ligge på fanget å få kos. De er ganske kosete av seg, og er ikke redd for å kreve oppmerksomhet hvis de synes at det har vært litt for lite kos i det siste.
Hellig birma knytter seg til alle i familien, og regnes som en god familiekatt. Den godtar både kos og å bli båret av barn, men som med alle katter er det viktig å lære barna å respektere grensene til katten. Om barna liker å leke med katten kan de få seg en venn for livet!
I motsetning til noen katteraser vil en hellig birma tydelig si ifra hvis barn eller andre krysser grensene dens. Den lager en spesiell «boffelyd» for å si ifra at nok er nok, så lær barna å trekke seg unna hvis katten lager denne lyden.
Selv om mange synes hellig birma kan være en litt vel daff katt, er den også nysgjerrig og leken. Om du har noen katteleker blir den alltid med om du inviterer til lek, og leker gjerne litt med seg selv innimellom, selv om den på ingen måte er en katt som kommer til å bruke mange timer på leking hver dag.
Hvis de får sjansen vil de gjerne få med seg alt som skjer, og kan fint finne på å følge etter eierne sine fra rom til rom for å se hva du skal gjøre. Om du åpner et skap vil de gjerne forte seg å hoppe inn dit for å utforske det før du lukker det igjen.
Nysgjerrigheten kan også være litt problematisk, spesielt om du har katten som utekatt. Det er ikke uvanlig at de sniker seg inn til naboer gjennom åpne vinduer eller gjør andre ting de helst ikke burde gjøre.
Det er også verdt å merke seg at hellig birma er en intelligent rase. Den trenger litt mental aktivisering i form av katteleker eller enkelt lydighetstrening.
Hellig birma kan være skikkelig pratsom, og både mjauer og lager andre lyder for å kommunisere med eieren isn.
En hellig birma er både sosial og snill mot andre kjæledyr, og går godt sammen med både andre katter og hunder. Noen opplever rasen som territoriell mot andre katter, men som regel lærer de seg raskt å godta «egne» katter de deler hus med. Utekatter kan derimot være flinke til å holde nabokatten unna hagen sin.
Den sosiale atferden kan også være problematisk, og det er kjent at rasen kan slite litt med å være lenge alene. Om du har en normal fulltidsjobb eller er ute av huset i mange timer om dagen kan det være en fordel å kjøpe to katter, så slipper de å være alene. Noen hellig birmaer tåler dårlig å være alene hjemme, og kan utvikle ulike psykisk problemer hvis de må være alene hjemme hver dag. Men dette gjelder ikke alle.
Utseende og fysikken til hellig birma
Hellig birma er en mellomstor katt som skiller seg fra andre raser ved at den har disse såkalte himalayategningene. Det betyr at den har en lys kropp med mørke partier på ører, ansikt, bein og hale, samtidig som potene er snøhvite.
Rasen kommer i seks ulike pelsfarger, men alle kattene skal ha disse himalayategningene. Knallblå øyne og snøhvite poter er kjennetegn som går igjen på alle fargene.
Selve kroppen er slank og lang, med nokså korte bein. Til tross for dette er de flinke til å hoppe!
Vekten til voksne hellig birmakatter er som regel mellom 3 og 4,5kg hos hunnkattene, og et sted mellom 4,5 og 7 kg hos hannene. Det er altså ganske stor forskjell på størrelsen mellom kjønnene.
Stell av hellig birma
Selv om hellig birma har halvlang pels trenger den ikke all verdens med pelsstell. Rasen mangler nemlig underull, og den vanlige pelsen klarer kattene ofte å holde helt fint selv. Det er derimot anbefalt å gå over pelsen med en kam omtrent hver uke for å fjerne død pels.
Om du har en hellig birma som utekatt vil den røyte mye i løpet av vinteren, og da bør man øke hyppigheten på børstingen ofte hvis du ikke vil ha store mengder med røyting i hjemmet ditt.
I tillegg må en hellig birma ha årlig oppfølging av veterinær i form av en helsesjekk og årlige vaksiner.
Fôring av hellig birma
De fleste med hellig birma mener at de fint klarer å holde vekta selv om de får tilgang til så mye mat de vil, mens andre sliter litt med overvekt. Hvis katten din holder vekten sin fint selv kan du bare mate den når som helst, men overvektige katter må ha en gitt mengde mat, og ikke noe mer.
Ellers er det lurt å gi høykvalitetsmat fra en anerkjent fôrprodusent hvor katten får i seg alle vitaminer og næringsstoffer den trenger.
Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.
Helseproblemer hos hellig birma
Hellig birma har noen rasespesifikke sykdommer man må følge litt med på. Blant annet har de økt risiko for hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hvor hjertet er større enn det skal være. Over tid kan dette føre til blodpropp og andre hjerteproblemer.
Rasen har også en viss risiko for polycystisk nyresykdom (PKD) hvor det utviklet seg væskefylte cyster på nyrene til katten. Mange katter kan leve fint med dette i mange år, men en del får også nyresvikt, spesielt når de begynner å bli eldre.
Både PKD og HCM er arvelig fra foreldrekatter, og man kan i stor grad unngå begge to ved å kjøpe kattunger fra en seriøs oppdretter som har sjekket begge foreldrene for disse.
Hellig birma sin rasehistorie
Det er stor usikkerhet knyttet til opprinnelsen til hellig birma, men man regner med at rasen kommer fra Sør-Asia et sted. Det vi vet med sikkerhet er derimot at den ble importert til Frankrike i 1925, og har vært populær helt siden. Man antar at rasen ble eksportert fra Myanmar (tidligere Burma), der katten ble og blir holdt som tempelkatter.
I Myanmar er det mange myter om rasen, og det sies at alle burmesiske prester som dør blir gjenfødt som en hellig birma. Dette har også ført til «hellig»-delen av navnet til rasen. Det er også en myte som sier at en buddhistisk gudinne skapte rasen, noe som også anses som en grunn til at den har hellig i navnet sitt.
Spørsmål og svar om hellig birma
Hellig birma er en super familiekatt som går godt overens med alle i familien, uansett om de er voksne mennesker, barn, katter eller hunder.
Hellig birma går godt overens med andre katter, men kan noen ganger bruke litt tid på å godta andre katter i hus. Men de vil nesten alltid godta andre katter etter noen dager eller uker i et nytt hjem.
Helldig birma fungerer godt sammen med barn, og spesielt litt eldre barn som respekterer grensene til katten.
Prisen på en hellig birma er typisk et sted mellom 13 og 15 000 kroner for en NRR-registrert kattunge.
Hellig birma er veldig kosete av seg, og takker gjerne ja til å ligge på fanget og bli klappet.
Man kan ha hellig birma som både inne- og utekatt, og det er opp til hver enkelt hva man foretrekker.
Hellig birma regnes ikke som allergivennlig.
Hellig birma røyter en god del, og spesielt de som har hellig birma som utekatter. Da vil de røyte noe helt enormt på vintertid. Innekattene røyter også en del, men ikke like mye.
En hellig birma har en forventet levealder på rundt 14 – 15 år, men noen kan også bli eldre enn dette.
Hellig birma er en katterase som er veldig enkel å ha med å gjøre, så den kan fint egne seg for førstegangs katteeiere.