Hemofili hos katt

Hemofili hos katt er en blødersykdom som skyldes en feil i de store og komplekse koagulasjonsfaktorene. Enkelt forklart betyr dette at blodet ikke klumper seg slik det skal, men forblir tynt.

Man ser hemofili når katten skader seg ved at såret ikke slutter å blø. Friske katter (og mennesker også for så vidt) vil ha blod som koagulerer og stopper mer blod fra å renne ut av såret, mens de med hemofili opplever at blodet bare fortsetter å fosse ut som om såret var helt ferskt hele tiden.

Sykdommen kan også være mer alvorlig enn bare sår som blør, for det kan også føre til at indre organer blør ut i vevet, at katten får blodpropp eller at katten blør i hjel.

Hemofili hos katt er arvelig, og går altså i arv fra foreldre til unger. Det finnes gentester man kan ta av katten sin for å oppdage om katten har eller er bærer av hemofili, og dermed unngå å bruke katter med sykdom videre i avl.

Dersom katten har hemofili vil de fleste ungene med alvorlig grad av sykdommen dø før fødselen eller i løpet av de første leveukene, men det vil alltid være noen få kattunger som klarer seg til de blir ungkatter og voksne.

Symptomer på at katten kan ha hemofili

Det mest typiske symptomet på hemofili er jo at katten får et sår som blør mye lenger enn det som er normalt. Noen katter kan også oppleve såkalt spontantblødning hvor de begynner å blø fra tannkjøttet eller andre steder med tynt vev uten at det er noen grunn til det.

Hemofili oppdages veldig ofte når katten er inne til vaksine, kastrering eller helsesjekk, eller om katten får et sår som eieren merker at ikke leges som det skal.

Mange katter kan gå nesten hele livet sitt uten å få kutt eller store skader, og det er faktisk en del katter som kan leve med uoppdaget hemofili i flere år før noen legger merke til det. De fleste katter er symptomfrie frem til de får en skade.

De to typene hemofili hos katter

Hemofili A (faktor VIII-mangel) er den vanligste typen hemofili, og er dessuten den minst alvorlige. Denne varianten opptrer først og fremst kun når katten får et sår eller skade som ikke slutter å blø.

Hemofili B (faktor IX-mangel) er betydelig mer sjelden enn hemofili A, men også mer alvorlig. Med hemofili B er det større risiko for at katten dør som kattunge, samtidig som det er mer vanlig med spontanblødninger fra tannkjøtt eller lignende. Denne utgaven har også en større risiko for internblødninger hvor blod kan spre seg inn til hulrommet i hjertet, sentralnervesystemet eller andre steder hvor det kan bli en alvorlig situasjon.

Det er kun hos rasene himalayakatt, siameser og britisk korthår at det er oppdaget hemofili B så langt, og det er uhyre sjeldent selv hos disse rasene.

Britisk korthår
Britisk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av hemofili

Man kan ikke behandle hemofili i seg selv, men om katten blir syk som følge av det kan man behandle det ved blodtransfusjon av blod eller av blodplasma.

Kilder

Til denne artikkelen har jeg brukt informasjon fra boken The Merck / Merial Manual for Pet Health Home Edition.

Legg igjen en kommentar