En av de største valgene man må ta når man skal skaffe seg en katt er hvorvidt man vil ha en bestemt rase eller ønsker seg en huskatt. Huskatter er en fellesbetegnelse for alle katter som ikke har noen rase, men som kommer som følge av uplanlagte kull fra utekatter.
Så bør man velge huskatt eller rasekatt? I denne artikkelen skal vi se nærmere på både huskatter og rasekatter, og se på både fordeler og ulemper med begge delene.
Dette er en huskatt
Huskatt er en hvilken som helst katt som ikke regnes som en rasekatt eller blandingsrasekatt (hvor det er kjent fordeling av ulike raser i katten). En huskatt er det man ville kalt for en «gatemiks» om det var snakk om en hund. Ofte vet ikke den som selger kattungene hvilken katt som er faren, så det er aldri helt enkelt å vite hva man får.
De fleste utekatter er huskatter, og folk som ønsker seg en katt til å kverke mus på låven velger vanligvis huskatter til jobben. Huskattene er godt vandt til det norske klimaet, og tåler godt å være utendørs både om sommeren og vinteren (selv om de må ha tilgang til å komme inn når de vil).
Huskatter har som regel et sterkt jaktinstinkt, og trives ofte dårlig som innekatter. Kattene har ikke stamtavler, og det er sjeldent vanlig å ha kontroll over familietreet.
Fordeler med en huskatt
Det er en del fordeler med å ha huskatt. Den største fordelen er kanskje helsetilstanden. Siden huskatter utsettes for et visst seleksjonspress når de er utendørs og skal formere seg vil katten være godt tilpasset det nordiske klimaet. Kun de sterkeste kattene får pare seg, og dette fører til friske katter med få eller ingen arvelige sykdommer.
En annen stor fordel er jo at man får katten billig. Det koster mye penger å kjøpe inn alt utstyret man trenger med en ny katt i hus, så da er det jo kjekt at katten ikke koster over 10 000 kroner. For 10 års tid siden var det vanlig å gi bort huskatter gratis, men det er heldigvis slutt på det nå. Nå er det normalt å betale alt fra 500 til 2 000 kroner for en huskattunge.
For deg som bare vil ha en frisk, sunn og helt vanlig katt er huskatt et godt valg.
Ulemper med en huskatt
En av de største ulempene med huskatter er at det er så stor variasjon i hva man får. Noen huskatter elsker å kose, andre hater det. Noen vil ligge inne foran peisen mens andre knapt nok ønsker å være inne i huset utenom for å spise. Noen huskatter har lang pels, andre har kort. Noen er slappe, andre er energibunter av en annen verden.
Det er aldri heller helt enkelt å vite hvor stor katten blir, hvor mye pelsstell man må regne med når den er voksen, og hvordan personligheten kommer til å bli.
Dette er en rasekatt
Rasekatter er noe ganske ulike fra huskatter, og består av litt over 40 ulike, godt definerte raser. Disse skiller seg fra hverandre både på utseende, personlighet og ikke minst væremåte. Selv om alle katter er unike er det store likhetstrekk mellom katter fra samme rase, så hvis man vil ha en katt som elsker å kose er det betydelig større sjanse for å få en kosekatt ved å velge seg en rase som devon rex eller ragdoll fremfor en huskatt.
Rasekatter kommer med egen stamtavle som må godkjennes av Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR). Oppdrettere må forholde seg til strenge regler for hvilke katter de kan bruke i avlen, samt hvilke helsetester som må gjennomføres før de kan sette et kull.
Alle de ulike rasekattene har egne avlsmål, og det er oppdrettere som jobber for å nå disse målene. Avlsmålene tar for seg både oppførsel så vel som fysisk utseende.
I korte trekk får du vite mye mer om hva du får når du kjøper en rasekatt, både på godt og vondt.
Fordeler med en rasekatt
Den største fordelen med å velge en rasekatt er at du vet hva du får, i alle fall sånn omtrentlig. Du kan lese seg godt opp på ulike raseprofiler for å finne den katten som passer deg og dine behov, og sjansene for å få en katt som er som du håper på er store.
Noen vil ha kosekatter mens andre vil ha energiske katter som er høyt og lavt og elsker lek. Og det finnes raser for begge deler! Du kan møte på andre katter av samme rase for å bli kjent med dem, og kan forvente å få en katt som ser omtrent lik ut og har mange av de samme personlighetstrekkene.
Man vet også hva man får med tanke på pelsstell, størrelse og andre fysiske detaljer. Om du vil ha en allergivennlig katterase kan du velge det, men om du heller vil ha en fluffy pelsball kan du velge dette.
NRR stiller krav til alle oppdrettere som skal avle på rasekatter, så hvis du kjøper en kattunge med stamtavle kan du være sikker på at foreldrene har blitt undersøkt av en veterinær. Det er vanlig at kattene får hjerte og øyne sjekket, men noen raser anbefaler også at man sjekker andre kroppsdeler. Alle rasekatter leveres dessuten med veterinærattest, ID-chip og stamtavle.
Du kan bla i den digitale stamtavlen til katten for å se om foreldre, besteforeldre eller andre slektninger har hatt noen helseproblemer, så da kan du finne ut om det er noen spesielle sykdommer du bør være bevisst på.
Det finnes også katteutstillinger som lar deg stille ut katten din. Dette er kanskje for spesielt interesserte, men det er et interessant hobbymiljø som åpner seg opp for deg med rasekatt.
Ulemper med en rasekatt
Det er selvsagt noen ulemper med rasekatter også. En av de største problemene er at rasekatter har målrettet avl mot personlighet eller fysisk utseende, og når det ikke er naturlig seleksjonspress som i naturen eller hos utekatter vil det ikke alltid være slik at de sterkeste og best tilpasningsdyktige kattene får spredd genene sine. I praksis betyr det at rasekatter ofte er dårligere tilpasset et hardt liv ute i naturen, og mange egner seg dårlig som utekatter.
Det er selvsagt noen unntak fra dette. Det finnes hardføre rasekatter som maine coon, norsk skogkatt, sibirkatt eller britisk korthår som klarer seg fint ute.
En annen ulempe med rasekatter er at mange raser har arvelige sykdommer. Mest kjent er kanskje perseren med sin flate nese. Ikke bare har denne problemer med pusten, men det er også svært utbredt med rennende øyne, problemer med nyrene, hjerteproblemer og arvelige problemer med øyne. Denne rasen har betydelig høyere risiko for å måtte behandles av en dyrlege i løpet av livet sitt enn en huskatt har.
En tredje ulempe med rasekatter er at de ofte koster mye penger. Noen raser koster over 15 000 kroner for et kattunge, og alt mellom 10 og 20 000 kroner for en renraset kattunge er vanlig. Dette er jo mye penger for folk flest!
Blandingskatter: verken rasekatt eller huskatt
De siste årene har det også dukket opp en ny «type» katt som omtales som blandingskatt. En blandingskatt er gjerne en katt som er blandet av to eller flere kjente raser. De kan da selges som «50 / 50 % ragdoll og siameser». Her får du på en måte vite litt mer om hva slags katt du får, men du mister også litt av kontrollen du typisk får ved å velge en renraset katt.
Blandingskatter selges uten stamtavle, og kan ikke stilles ut til utstilling. Det er en del som mener at man skal kalle alle katter uten stamtavle for huskatter, men her på Dyreliv.no velger jeg å bruke betegnelsen blandingskatt siden disse ikke har de typiske trekkene man forbinder med huskatter.
En blandingskatt kan være et godt alternativ om du finner en katt du liker som består av to rasen du synes er fine og passer for deg.