Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos katt

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er den vanligste hjertesykdommen hos katt, og kan ramme både huskatter så vel som rasekatter. Sykdommen kan være vanskelig å oppdage, og kan i verste fall føre til at katten får blodpropp hvis den ikke oppdages tidlig nok.

Det som skjer når en katt får hypertrofisk kardiomyopati er at hjertet vokser seg større, noe som også har ført til at mange kaller sykdommen for «forstørret hjerte-sykdom». I kattemiljøet er det derimot mest vanlig å kalle det for forkortelsen HCM.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva HCM er for noe, hvilke symptomer du må følge med på, hvordan sykdommen behandles, og hva det er viktig at du som katteeier er klar over.

Ragdoll
Ragdoll har økt risiko for HCM. Foto: Peter Munks / CC BY 2.0.

Symptomer på HCM

Det kan være ganske vanskelig å finne symptomer på HCM, og mange katter med sykdommen vil ha svært milde eller nesten ingen symptomer i det hele tatt.

Noen symptomer på tidlig utvikling av HCM er:

  • Nedsatt matlyst.
  • Slapphet / trøtthet.
  • Kortpustethet.

Symptomer på mer alvorlig grad av HCM er mer tydelige, og er ting som:

  • Problemer med å puste.
  • Hjertet slår raskere enn normalt.
  • Væskeansamling i lunger.
  • Lammelse av bakkropp (sjeldent).

I noen tilfeller kan katten virke helt frisk én dag, men ha store pusteproblemer neste morgen.

Slik oppdages hypertrofisk kardiomyopati

De aller fleste katteeiere finner ut at katten har hypertrofisk kardiomyopati når katten er til årlig helsesjekk hos veterinær. Her vil veterinæren lytte til hjertet til katten for å høre etter bilyder, noe det vil være om katten har HCM.

Neste steg er å ta en ultralyd av hjertet til katten. Her kan dyrlegen fastslå om katten har hypertrofisk kardiomyopati, eller om det er noe annet som forårsaker bilyden.

De fleste oppdager altså HCM helt «tilfeldig» når de er på helsekontroll, men det er også noen som oppdager symptomer hjemme, og bestiller time for å sjekke det ut. Hvis du mistenker at katten har HCM bør du booke time hos en dyrlege med det samme.

Hypertrofisk kardiomyopati er for øvrig en genetisk lidelse, noe som betyr at man bør varsle oppdretter hvis katten får HCM. Disse kan igjen da varsle andre katter med samme foreldre for å passe på at disse sjekker det ekstra godt.

Hvordan HCM påvirker kattens kropp

Hvis katten får HCM vil hjertet gradvis vokse. Som regel begynner sykdommen mellom 6 måneder og 2 års alder, og hjertet kan vokse i ulikt tempo fra katt til katt.

Når hjertet begynner å bli større enn det skal være vil det føre til at muskulaturen i hjertet blir stivere, og klarer ikke å hvile som det skal. Da må hjertet slå hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen til katten, og da får den altså høyt blodtrykk.

Samtidig vil hjerte slite med å faktisk klare å pumpe ut nok blod i kroppen, og katten lider også av blodmangel. Dette gir symptomene på slapphet og pusteproblemer, da katten ikke får nok oksygen til lunger og andre deler av kroppen (for blodet fraktet jo oksygen rundt i kroppen).

Med HCM vil det også noen gager samle seg opp små blodklumper som fester seg i mindre blodkar. Dette kalles for en trombe eller blodpropp, og er smertefullt for katten. I verste fall fører dette til lammelser i bakbeina.

Sykdommen vil også kunne påvirke stoffskiftet til katten, og gi den problemer med et for høyt stoffskifte.

Behandling av hypertrofisk kardiomyopati

Det er ingen direkte behandling av HCM, og det eneste man kan gjøre er å følge med på sykdommen for å sørge for at det ikke utvikler seg i en retning som er farlig for katten.

Om katten har økt blodtrykk eller for høyt stoffskifte kan man derimot behandle disse problemene.

I praksis gis kattene ofte blodfortynnende medisin, da dette reduserer blodtrykket, og igjen minsker risikoen for blodpropp. Katter som får blodfortynnende medisin blir ofte friskere enn før de fikk symptomene på HCM, og kan veldig ofte leve et tilsvarende normalt liv.

Noen katter må også ha andre typer medisin, avhengig av dens egne symptomer og sykdomsbilde.

Katter som er symptomfrie, men som har HCM i en viss grad anbefales å ha jevnlige kontroller for å oppdage eventuelle symptomer og følgesykdommer (høyt blodtrykk, høyt stoffskifte osv.) i et tidlig stadium. Det anbefales å ha kontroll hver 6. måned i de fleste tilfeller.

Levealderen vil veldig ofte være betydelig redusert hvis katten har HCM, og det er dessverre normalt at katten dør 3 til 5 år etter at hjertet begynner å vokse.

Noen katteraser har økt risiko for HCM

Hypertrofisk kardiomyopati er genetisk arvelig, og foreldre med sykdommen har betydelig større sjanse for å få unger med HCM enn friske katter. Dette har også ført til at noen katteraser har økt risiko for HCM sammenlignet med huskatter (blandingsraser). Noen av rasene som har økt risiko er:

  • Maine coon. Her har omtrent 30 % av alle kattene HCM.
  • Ragdoll. Også her lider mange av HCM.
  • Devon rex. Rasen regnes for å ha litt økt risiko for HCM sammenlignet med huskatter.
Maine coon
Maine coon har betydelig økt risiko for HCM. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar