Høyt stoffskifte (hypertyreose) hos katt

Høyt stoffskifte, også kjent som hypertyreose, er en sykdom som kommer av forandringer på skjoldbruskkjertelen til katten. En katt med høyt stoffskifte vil få for mye av hormonet tyroksin (T4), som gjør at den får et høyere stoffskifte enn normalt.

Som oftest er det eldre katter på 8+ år som får høyt stoffskifte, men i noen tilfeller kan også unge katter rammes. Det er få rasekatter som har spesielt stor sjanse for å bli rammet, men man regner faktisk vanlige huskatter for å ha høyere risiko enn noen av rasene.

Noen kilder mener at britisk korthår er blant en av få raser hvor det er hyppigere forekomst av hypertyreose.

Det er vanligst at godartede svulster på skjoldbruskkjertelen er grunnen til høyt stoffskifte.

Høyt stoffskifte kan være farlig for katten over tid, men om den behandles i tide vil den kunne leve et langt og normalt liv. Som regel oppdages derimot sykdommen i god tid før det er farlig for katten, og høyt stoffskifte regnes ikke som en spesielt farlig sykdom lenger.

Britisk korthår
Britisk korthår har en viss risiko for hypertyreose. Foto publisert med tillatelse.

Symptomer på høyt stoffskifte hos katt

Det kan være litt vanskelig å oppdage høyt stoffskifte hos katten, og symptomene er noe som gradvis oppstår slik at det kan være litt vanskelig å merke.

Vanlige symptomer på at katten har høyt stoffskifte er:

  • Vektnedgang selv om den spiser like mye eller mer enn vanlig.
  • Drikker mer enn vanlig.
  • Hyppigere urinering.
  • Dårligere pels.
  • Oppkast.
  • Diaré.
  • Katten blir mer rastløs eller får økt aktivitetsnivå.

Hvor fremtredende symptomene er avhenger også av hvor forhøyet stoffskifte katten får. Noen katter kan bare ha litt høyere stoffskifte enn normalt, og da blir det heller ikke de heftigste symptomene. Katter som derimot har betydelig høyere stoffskifte enn normalt vil også ha tydeligere symptomer.

Dersom katten over lang tid har høyt stoffskifte kan det påvirke hjerte, og gi symptomer som:

  • Andpustenhet.
  • Økt hjerterytme.
  • Mer mjauing enn normalt.

Diagnostisering av hypertyreose

Hvis man mistenker at katten har høyt stoffskifte kan man ta den med til veterinæren for å stille en diagnose. Som regel begynner veterinæren med å ta en blodprøve hvor de kan lese av nivået av stoffskiftehormoner. Da er det ganske greit å stille diagnosen, men det er likevel vanlig å ta litt andre tester for å være 100 % sikker at det er riktig diagnose, og ikke noe annet som forårsaker symptomene.

Behandling av hypertyreose hos katt

Det finnes flere ulike måter å behandle hypertyreose hos katt på, og hvilken behandling man skal gi katten avhenger av alder, hva som er årsaken til sykdommen, og hvor alvorlig sykdommen er. Heldigvis trenger ikke du som eier å ta så mye stilling til dette, da veterinærene kan gi gode råd og tips for hvilken behandling som er best for akkurat katten din.

Behandling av hypertyreose ved å endre fôr

Hvis man har en innekatt er ofte spesiallaget fôr den beste løsningen. For å produsere tyroksin trenger nemlig skjoldbruskkjertelen grunnstoffet jod. I de fleste fôrblandinger finnes det mer enn nok jod, men for katter med for høyt stoffskifte kan man gå over til jodfritt fôr.

For at behandling ved å bytte til jodfritt fôr skal fungere må katten ikke spise noe annet enn kun kattematen. Det betyr at det i praksis ikke fungerer for utekatter som kan jakte mus eller småfugler.

For innekatter kan derimot fôrbehandling fungerer veldig godt med veiledning fra veterinær.

Behandling av hypertyreose med kirurgi

Dersom hypertyreosen skyldes svulst på skjoldbruskkjertelen kan man i mange tilfeller fjerne svulsten eller den ødelagte delen av organet for å fikse problemet. I omtrent 98 % av alle tilfellene er svulsten godartet, men ved å fjerne den kan man i mange tilfeller få skjoldbruskkjertelen til å produsere normalt mengder stoffskiftehormon igjen.

Ulempene med denne behandlingen er at det er kostbart, og at det er en viss risiko for at katten får lavt stoffskifte som må behandles med medisiner. Det er likevel som regel en veldig effektiv behandling.

Behandling av hypertyreose med radioaktivt jod

Radioaktivt jod kan injiseres i kattens blod, og vil raskt samle seg i kattens skjoldbruskkjertel. Der vil den bryte ned og ødelegge det overaktive vevet uten å skade andre organer eller den friske delen av skjoldbruskkjertelen.

Radioaktivt jod regnes ofte som den beste behandlingen, men må utføres ut an dyreklinikk som har fått godkjennelse til å utføre prosedyren, noe det er få av her i Norge.

I veldig mange land er behandling med radioaktivt jod den vanligste behandlingsformen, men ikke i Norge.

Behandling av hypertyreose med legemidler

Ved å gi katten visse medisiner kan man holde nivået av stoffskiftehormonet i sjakk slik at katten får et normalt stoffskifte. Dette krever individuell dosering av hver enkelt katt, men ved å ta blodprøver av nivået til katten kan man i stor grad korrigere hormonnivået godt.

Ulempen med denne typen behandling er at katten må gis medisiner 1 til 2 ganger om dagen, noe som kan være krevende med utekatter. Om de ikke får medisinen daglig vil de få høyt stoffskifte igjen.

Medisinsk behandling er den vanligste behandlingsformen her i Norge.

Det er også noen få katter som får bivirkninger fra medisinen, og kaster opp, klør eller blir sløve. Om det er tilfelle anbefales gjerne en annen type behandling.

Kilder

The Merck / Merial Manual for Pet Health Home Edition (s. 423).

Legg igjen en kommentar