Om katteleukemi (FeLV)

Katteleukemi er en smittsom sykdom som kommer av viruset felint leukemivirus (FeLV). Det er en plagsom sykdom som også angriper kroppens immunforsvar slik at katten blir mer alvorlig syk hvis den får andre infeksjoner, så det kan potensielt sett være en veldig farlig sykdom.

Det typiske med katteleukemi er såkalt anemi, altså at katten har lav blodprosent. Ofte kan katten lide av anemi veldig jevnlig, og da være slapp, få feber eller generelt være i dårlig form.

Om katten først før katteleukemi må den leve med sykdommen hele livet, men kan ofte leve et OK liv selv med sykdommen. Noen katter «vokser av seg» anemien, men ikke alle.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Slik smitter katteleukemi

Katteleukemi kan kun smitte fra katt til katt, og ikke indirekte via mennesker på samme måte som for eksempel kattepest kan. Viruset kan derimot smitte på en rekke måter mellom kattene; via urin, via avføring, om katten parer seg, i forbindelse med slåssing eller via spytt. I noen tilfeller kan viruset smitte via vann- eller matskåler.

Smitte foregår derfor ofte hos utekatter som krangler eller er i kontakt med hverandre, eller for katter som ofte er med på utstilling eller andre steder hvor det er mange katter.

For innekatter regnes risikoen for å få katteleukemi som lav. Generelt sett er viruset som forårsaker katteleukemi sjeldent i både Norge og resten av Europa, selv om det dukker opp fra tid til annen.

Forebygging av katteleukemi

Det er mulig å vaksinere katten mot katteleukemi, og i noen tilfeller anbefaler dyrlege at man gjør dette. Men denne vaksinen øker risikoen for noen typer kraft, så det er noe man må vurdere. Hvis du har en katt som du tror har økt risiko for katteleukemi kan det være lurt å vurdere det.

Ellers vil viruset som forårsaker katteleukemi være nokså dårlig til å overleve utenfor kroppen til katten. Så vanlig renhold av hjemmet og kattedoen, og ikke minst hyppige bytter og vask av vann- og drikkeskåler er som oftest nok til å fjerner viruset fra miljøet.

Tre ragdoll-katter
Tre ragdoll-katter. Foto: Eric Semling / CC BY 2.0.

Symptomer og sykdomsforløp hos katteleukemi

Hvis katten får katteleukemi vil du først og fremst merke dette i form av den såkalte anemien, altså lav blodprosent. Dette kan komme og gå, og når katten har anemi vil du kunne observere én eller flere av følgene symptomer:

  • Dehydrering.
  • Slapphet.
  • Feber.
  • Vekttap.
  • Diaré.
  • Røde øyne.
  • Forstørrede lymfeknuter.
  • Betennelse i tannkjøttet.
  • Hudinfeksjoner.

Hvis katten blir smittet av FeLV-viruset kan den ha dette i kroppen i en god stund før den får noen tegn på sykdom. Noen ganger kan den ha det i kroppen i flere år før den får noen form for anemi.

Noen katter kan ha viruset i kroppen sin hele livet uten symptomer, mens andre kan få anemi som kommer og går, og så blir plutselig katten frisk igjen av seg selv. Så katter reagerer ganske ulikt på viruset.

Det er viktig å være klar over at katteleukemi også reduserer immunforsvaret til katten. Det betyr at katten har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp fra andre infeksjoner hvis den allerede har katteleukemi. Dette kommer av at sykdommen påvirker de hvite blodcellene i kroppen.

Bengalkatt
Bengalkatt. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av katteleukemi

Om man mistenker at katten har katteleukemi kan man sjekke dette hos dyrlegen ved at de tar en blodprøve av katten.

Det er ingen behandling for sykdommen, men det er noen grep man bør ta hvis katten blir syk. For det første bør katten bli en ren innekatt hvis den får påvist viruset. Dette er for å unngå at den skal smitte andre katter når den ferdes ute.

Ellers bør katter med katteleukemi få jevnere oppfølging hos veterinær enn vanlig, og nøyaktig hvor hyppig man må være til helsesjekk avhenger litt av katten og hva veterinæren mener.

Legg igjen en kommentar