Kattepest er en svært alvorlig sykdom som smitter veldig raskt fra katt til katt, og som i verste fall kan føre til døden for katter som blir syke. Vaksinerte katter er så godt som immune mot kattepest, men alle uvaksinerte katter er i faresonen for å få kattepest hvis det kommer et lokalt utbrudd. Unge katter er mest utsatt, og over 90 % av de ubehandlete ungkattene dør av sykdommen.
Det er viruset som heter parvovirus som forårsaker kattepest, og viruset er svært overlevelsesdyktig i miljøet, og kan spre seg til innekatter som aldri har satt en pote utenfor døren ved at mennesker frakter viruset med seg på skoa eller på klærne sine.
Forebygging av kattepest
Det er heldigvis veldig enkelt å forebygge mot kattepest, da man kan gi katten sin vaksine mot det. Om du tar den årlige helsesjekken og vaksinen får katten din vaksine mot parvovirus, og er derfor godt rustet mot å få kattepest. Katten blir ikke 100 % immun mot sykdommen, men får veldig milde eller ingen symptomer.
Katten trenger to doser med vaksine for å bli motstandsdyktig mot kattepest. Dette gir som regel mens kattungen er mellom 8 og 16 uker gammel, men det er også mulig å ta det i voksen alder hvis katten ikke allerede er vaksinert. Man trenger kun å vaksinere mot parvovirus hvert tredje år, men det er andre vaksinasjoner du må gi den årlig (katteinfluensa).
Så jeg anbefaler å vaksinere katten din hver 12. måned, så kan du slippe å tenke stort mer over potensialet for kattepest.
Les mer om vaksinasjon av katt her.
Slik smitter kattepest
Kattepest er ekstremt smittsomt, og vi ser ofte at kattepest kommer i utbrudd. Ofte blir flere katter i samme kommune smittet i løpet av kort tid, før sykdommen forsvinner fra området igjen etter en liten stund.
Selve viruset spres fra katten til miljøet via avføringen til katten.
Sykdommen er såpass smittsom at du kun trenger å være i nærheten av en kattebæsj for å kunne få virus på deg. I teorien kan viruset ligge for eksempel på bakken i et par år før du tråkker på det med skoen din, og så tar du det med deg hjem.
Dette betyr altså at innekatter kan smittes via mennesker, og det er umulig å være helt sikker på at man ikke får med seg viruset.
Dersom du av en eller annen grunn ikke har vaksinert katten din bør du følge litt med på lokalnyhetene i tilfelle det dukker opp tilfeller av kattepest. Om det er kattepest i nærheten av der du har katten er det dessverre umulig å sikre seg 100 % mot at man får viruset, men man kan øke hyppigheten på hvor ofte man vasker sko, yttertøy og andre ting som potensielt kan være i kontakt med andre katter eller katteavføring.
Kattepest rammer først og fremst yngre katter, og de fleste tilfellene er hos katter under 2 år.
Merk også at hundepest også kommer av parvovirus, men det faktiske viruset er forskjellig fra hund til katt. Så hunder kan ikke smitte katter eller omvendt.
Mer spesifikt rammes katter av parvoviruset som heter feline panleukopenia virus (FPLV), mens hundene angripes av viruset canine parvovirus (CPV / CPV2).
Symptomer på kattepest
Kattepest er en veldig alvorlig sykdom, og i noen tilfeller ser man at kattene dør bare noen få timer etter at de første symptomene dukker opp. Du må derfor være rask med å kontakte dyrlege hvis du mistenker kattepest!
Symptomer på kattepest er:
- Høy feber.
- Kraftig nedsatt allmenntilstand.
- Brekninger, ofte kraftige og intense.
- Blodig diaré.
- Magesmerter.
Det er jo ganske alvorlige symptomer, så for de fleste er det ganske innlysende at det er nødvendig med hjem fra veterinær.
Hvis du mistenker at katten din har kattepest må du ringe veterinæren før du drar til klinikken. Aldri ta med katter med mistanke om kattepest inn på venterommet, men møt heller veterinæren utenfor eller som avtalt med veterinær på telefon. De fleste klinikker har en ekstrainngang man kan ta med smittsomme dyr gjennom.
Behandling av kattepest
Behandling av kattepest foregår ved at katten får intravenøs væske på dyreklinikken. Den ligger til observasjon og får muligens ulike medikamenter mens immunforsvaret tar seg av selve kampen mot viruset.
Det er dessverre høy risiko for at katten dør hvis man ikke drar til veterinær, og man regner sjansen for dødsfall til å være over 90 %. Prognosene er bedre hvis man kommer til veterinær i tide, men det er langt ifra noen sikkerhet at katten overlever virusangrepet likevel.