Det er få ting som er like spennende som å skulle få et nytt kjæledyr, men før du kan gå ut for å kjøpe en kattunge er det en del ting som må på plass først. For hva spiser egentlig katter? Hvordan gjør man det med dotrening? Og hvordan skal man forholde seg til kattungen de første dagene i det nye hjemmet dens?
I denne artikkelen prøver vi å svare på alt det dere fremtidige katteeiere lurer på før dere skal skaffe dere deres første kattunge.
Rasekatt, huskatt eller blandingskatt?
Akkurat som med hunder finnes det rasekatter og blandingskatter, i tillegg til huskatten. Huskatt er et navn på alle vanlige raseløse katter, og disse kan komme i alle slags farger og fasonger. Generelt sett er huskatter friske og sunne, og fungerer godt som utekatter.
Rasekatter er litt mer omfattende, for hver rase har sine egne spesielle trekk. Noen er noen skikkelig sprettballer med utømmelig mye energi, andre er rene kosebamser, og mange er en blanding. Hvis du velger en rasekatt får du stor mulighet til å få en katt som passer behovene dine, og her kan man velge en katterase som passer inn i det livet du allerede lever.
En av de aller største fordelene med rasekatter er at du vet omtrent hva du får. Det er vanlig at avlsdyr får en skikkelig helsesjekk slik at du vet hvilke sykdommer de potensielt kan arve, og ved å velge en god oppdretter kan du i stor grad minimere risikoen for ulike sykdommer.
Selv om det er mange fordeler med rasekatter, er det også noen ulemper. Istedenfor å betale noen hundrelapper eller et par tusenlapper for katten kan du regne med å punge ut med godt over 10 000 kroner for en kattunge.
Det skal også sies at noen raser har store helseproblemer. For eksempel vil en perser eller exotic har en del arvelige sykdommer som ikke forekommer hos andre raser. Noen av de ikke-godkjente rasekattene som munchkin eller scottish fold regnes for å veldig høy risiko for alvorlige lidelser.
Å velge riktig rase er en krevende prosess. Ta gjerne en titt på de ulike raseprofilene og les litt om personligheten til noen av de rasene som interesserer deg, så finner du forhåpentligvis en som passer for deg.
Hvis du trenger litt tips for å komme i gang kan du ta en titt på de 15 mest populære katterasene i Norge.
En rasekatt bør være registret hos Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR) og ha en stamtavle der. Her er det også mulig å sjekke
I kattemiljøet er det også en del blandingskatter hvor man ser katter som for eksempel er 50 % maine coon og 50 % ragdoll. Disse kommer da uten stamtavle, og min subjektive mening om temaet er i alle fall at du ikke burde betale like mye for disse som en renraset katt med stamtavle fra en skikkelig oppretter.
Det er ingen ting som tyder på at blandingskatter er sunnere, og tvert imot kan de arve sykdommer fra begge foreldrerasene eller få uventede problemer.
Hva med å adoptere en eldre katt?
Dersom du ønsker deg en huskatt vil jeg også anbefalt å vurdere muligheten for å adoptere en eldre katt. Da får man ikke den hyggelig kattungetiden, men til gjengjeld kan man være med på å gi et fint hjem til en trengende katt. Det finnes omplasseringsorganisasjoner i de fleste byer rundt om i Norge.
I resten av artikkelen fokuserer vi derimot først og fremst på dere som skal få en kattunge, selv om mye av informasjonen også passer for deg som skal adoptere en voksen katt.
Utstyr du må ha klart før du henter katten din
Når man skaffer seg et dyr er det viktig at alt utstyret er på plass før dyret kommer i hus, og det gjelder også med katter. Her skal vi se nærmere på hva slags utstyr du må ha, og hva slags utstyr som kan være kjekt å ha når du får deg en ny katt.
Jeg har også inkludert noen linker til steder man kan bestille utstyret jeg nevner, men det er selvsagt også mulig å kjøpe dette i en lokal dyrebutikk hvis du foretrekker det.
Utstyr til mat og drikke
Først og fremst trenger alle katter mat- og drikkeskåler. Mat- og drikkeskålene bør være ganske store. Dette er fordi små skåler fører til at værhårene til kattene bli bøyd når de drikker eller spiser, noe som faktisk er litt ubehagelig for dem.
Så vann- eller matskåler som denne egner seg bedre enn de smale og trange skålene. Unngå at de blir for dype, så slipper katten å bli plaget med å bøye værhårene.
Hvis du ønsker kan du gjerne la katten drikke av en kattevannfontene istedenfor den vanlige vannskålen. Katter elsker å drikke av rennende vann, noe du raskt vil merke hver gang du skår på en kran i huset for å pusse tenner eller ta deg et glass vann.
Kattefontener koster naturligvis mer enn en drikkeskål, men hvis du vil skjemme bort den nye pusen er det et godt kjøp. Det finnes et stort utvalg av gode drikkefontener hos Zoo.no.
Noen katter blir veldig glad i å drikke fra fontener, så det skal sies at det kan være krevende å vende dem av vanen igjen dersom de først begynner.
Klorestativ eller noe katten kan kvesse klørne på
Noe av det viktigste å kjøpe inn til katten sin er klorestativet. Mange ferske katteeiere utsetter å kjøpe dette av en eller annen grunn, men alle katter (inkludert kattunger) trenger å kvesse klørne sine, og vil gjøre dette uansett. De fleste katter er flinke til å skjønne at de skal gjøre det på klorestativet, men om du ikke har et klorestativ vil de gå løs på sofaer, stoler, gardiner eller lignende ting.
I verste fall kan det hende at du regelmessig må klippe klørne til katten hvis man ikke har et klorestativ (men det er heldigvis sjeldent nødvendig).
Man velger selv om man vil gå for enkle og praktiske klorestativ eller klorebrett, eller om man velger store møbler som inkluderer klorestativ i samme konstruksjon. De billigste klorestativene kan koste så lite som et par hundrelapper, og fungerer helt godt for å la katten få kvesset klørne sine.
Det er heller ingenting i veien for å kjøpe et kattemøbel eller kloremøbel. Dette er typisk et stort møbel som er mellom 1 og 2 meter høyt, og inneholder ett eller flere sovehus, ulike etasjer, og mange ulike kloremuligheter på møbelet.
Prisen for et fullverdig kattemøbel er jo litt større enn for et lite klorestativ, men det er likevel noe mange katter og katteeiere elsker å ha i hjemmet sitt. Her får nemlig katten mulighet til å klatre opp i høyden og følge med på eierne sine og hjemmet sitt, noe de fleste katter elsker.
Kattedo
Katter må ha et toalett innendørs, og det finnes mange typer kattedoer. Noen gjør det så enkelt som å kjøpe en kattedo i plast til litt over hundrelappen. Disse er åpne løsninger som fort kan lukte litt hvis man ikke rengjør dem ofte nok, men for mange fungerer de helt greit.
En del folk liker heller kattedoer med et tak, og gjerne med luftfilter i. Disse er mindre sjenerende, og lukter litt mindre. Vi er godt fornøyd med Savic Nestor kattetoalett her i hjemmet i alle fall, men andre modeller fungerer sikkert også like godt.
Om du vil være helt sikret mot lukt fra kattedoen finnes det også ennå mer avanserte toaletter. For eksempel har man Trixie sin selvrensende kattedo som har elektronisk luftfjerner med vifte. Her er det omtrent ingen lukt i det hele tatt, men prislappen gjør den kanskje litt utilgjengelig for folk flest.
De fleste bruker helt vanlig kattesand i kattedoen, og det finnes et stort utvalg av ulike typer kattesand. Her er det egentlig bare å prøve seg litt frem til man finner et merke man er fornøyd med, og en lukt man liker hvis man velger en med tilsatt lukt. Det er likevel slik at de aller fleste er enige i at Ever Clean er det beste kattesandmerket, så det kan være greit å gå for det hvis du er usikker.
Les mer: Hvordan velge riktig kattesand for din katt.
Til slutt trenger man også en dospade. Disse koster bare noen få tiere, men gjør det mye enklere å bli kvitt møkka. Det kan være fornuftig å bytte kattespaden med jevne mellomrom, da de blir slitt i bruk over tid.
Les også: Slik kaster du kattesand riktig.
Reisebur
Det er helt nødvendig med et reisebur for katten sin, både for når man skal frakte katten hjem fra oppdretter, så vel som når man må ta katten til veterinær. Jeg anbefaler å velge et bur som kan festes med setebilte i bilen, så er katten også forsvarlig sikret hvis du skulle være uheldig å kollidere når du kjører.
Gode transportbur er Trixie Capri 1 til de minste kattene, og Trixie Capri 2 til de litt større katterasene. Dette er et solid bur som er enkelt å få med seg, har god ventilering, og kan festes med bilbelte (som du kan se omtrent midt på mot toppen av bildet nedenfor).
Soveplasser
Katten må jo ha et sted å sove, både når den daffer på dagen så vel som på natten. Noen katter liker å sove i senga til eieren, andre foretrekker sofaen, og noen vil helst sove i egne kattehus.
Det finnes mange ulike typer soveplasser og kattehuler, så her må man bare velge en type man liker. De fleste katter setter pris på sovehuler eller soveplasser hvor det er kun én åpning og et tak, selv om noen også liker å ligge helt åpent. Igjen må man bare prøve seg litt frem, så merker man raskt hva katten foretrekker.
Større kloremøbler kommer gjerne også med et par sovehuler, og om man har dette trenger man kanskje ikke noe mer.
Leker til katten
Det finnes et helt enormt utvalg av katteleker, fra små, enkle leker, til avanserte typer som koster litt penger. Min anbefaling er å kjøpe litt ulike typer billige leker, og se hva katten liker. Ofte ser man at lekemusa til 10 kroner er mer populær enn avanserte labyrintleker til 400 kroner.
En del rasekatter trenger mental aktivisering når de blir eldre, og da kommer disse labyrintene, kattepuslespillene og sånt til nytte, men generelt sett er det ikke noe jeg anbefaler at du bruker mye penger på mens katten ennå er en kattunge. Da er en liten ball med bjelle i ofte mye morsommere.
De fleste katter setter pris på variasjon, så kjøp heller inn litt nye leker jevnlig, eller rotér på hvilke leker som er tilgjengelig for katten.
Kattefôr
Det er veldig lurt å ha kattefôr klart i hjemmet før man reiser for å hente katten. Om du kjøper fra en oppdretter er det vanlig å få med seg en liten sekk med kattefôret katten er vandt til derfra, men om du liker å ha alt klart kan du gjerne bestille en ekstra sekk med kattefôr som står klart.
Det er viktig at katten får det samme fôret som den er vandt til de første dagene. Deretter kan du blande 50 / 50 % av gammelt og nytt fôr i 1 til 2 uker for å tilvenne den en annen type.
Jeg anbefaler generelt sett å velge kattefôr fra et anerkjent kvalitetsmerke. Fôret er kattens eneste måte å få i seg alt den trenger av mineraler, vitaminer, aminosyrer og alt sånt, og det er livsviktig for den at fôret gir den alt den trenger.
Noen kvalitetsmerker jeg kan anbefale er (med link til kattungefôret):
- Royal Canin.
- Orijen.
- Farmina.
- Acana.
- Eukanuba.
Kattunger skal alltid ha eget kattungefôr, ikke fôr beregnet for voksne katter. Katter har en tendens til å være kresne av seg, og det er ikke uvanlig å oppleve at de rett og slett neker å spise fôr de ikke er vandt til. Så noen ganger må man rett og slett bytte fôr fordi katten vil det. (Her er for øvrig Orijen sitt fôr unntaket siden hele fôret er like næringsrikt som vanlig kattungefôr, og det egner seg godt til både kattunger og voksne).
Det kan være litt krevende å velge hvilket kattefôr man skal bruke, men jeg har allerede skrevet en omfattende guide til hvordan man velger riktig kattefôr. Så les denne for å få mer informasjon om hvordan du selv kan avgjøre om ingrediensene i kattefôret et bra nok for katten din.
Katter skal også kun spise kattefôr, ikke menneskemat. Det er faktisk en del vanlig mat som er giftig og direkte farlig for katten, så det er viktig å passe på at den ikke får tilgang til å spise fra skap eller kjøleskap.
Les også: Beste kattmat for kattunger.
Første dagen sammen med kattungen
Når alt utstyret er på plass er det endelig tid for å hente den nye kattungen, og dette er jo et høydepunkt for de fleste katteeiere. Selv om det er et høydepunkt for eier, er det derimot ofte en traumatisk opplevelse for kattungen. Ikke bare skal den skilles fra mor og søsken, men den skal også bo på et helt nytt og ukjent sted.
Før man reiser for å hente kattungen er det viktig å sørge for at følgende ting er i orden:
- Hjemmet må være kattungesikret.
- Dere må ha mat klar, hvis dere ikke har avtalt å få med fra oppdretter.
- Utstyret må være på plass og klart til bruk.
- Fjern all mat som er giftig eller farlig for katten.
- Fjern alle planter som er giftige for katter.
Reisen hjem fra oppdretter
Man trenger et godt reisebur når man henter katten. Ha gjerne et teppe i bunnen av reiseburet for å gjøre det litt mer komfortabelt for den, og pakk helst med deg et ekstrapledd eller -teppe i tilfelle den har et uhell.
På bilturen hjem er det opp til deg om dere vil ha en person som prøver å trøste katten eller bare la den være i fred. Ofte er det like greit for kattungen om den får slappe av i fred og ro.
De første timene i et nytt hjem
Etter hvert som man kommer hjem med kattungen er mantraet å la den få så mye tid som den trenger. Mange katter må bruke en god stund på å tørre å gå ut av reiseburet, mens andre kommer ut med det samme. La katten få bestemme tempoet.
Når den kommer ut av reiseburet må du la den få utforske i sitt eget tempo, og unngå å dra den med deg eller løft den opp uten at den ønsker det. Det er viktig at den har et hus, en hule eller reiseburet som den kan trekke seg inn i når den vil.
Kattunger liker å ha et fast sted de kan gjemme seg hvis noe er skummelt. Hvis den går inn til et slikt gjemmested må dere la den komme ut i sitt eget tempo.
Det er lurt å lære kattungen hvor dokassen, matskålen og drikkekålen er, og helst ha de i nærheten av gjemmestedet dens.
Nå skal det sies at noen katter ikke på noen måter er sjenerte og trenger å gjemme seg og ta det i et rolig tempo. Noen kattunger vil nemlig være frempå fra første stund, og løpe rundt og utforske det nye hjemmet i et overraskende tempo.
Introduksjon til andre familiemedlemmer og kjæledyr
Etter hvert som kattungen begynner å bli kjent med det nye hjemmet sitt kan man vurdere å introdusere andre kjæledyr som katter og hunder, og andre familiemedlemmer til den. Igjen er det viktig å la kattungen få bestemme tempo, og pass på at verken barn eller kjæledyr presser den.
Gjør dette på en plass hvor kattungen føler seg trygg, og sørg for at den alltid har anledning til å trekke seg unna hvis de andre kjæledyrene blir for pågående.
Mye av det samme gjelder for barn; ta det gradvis og på kattungens premisser. La den trekke seg unna og bli kjent i sitt eget tempo. Samtidig må man sørge for at barnet ikke tråkker over grensene til kattungen.
De fleste kattunger kan knytte sterke bånd til både store og små barn, men da er det viktig at kattungen ikke er redd for barnet. Om barnet er altfor ivrig og pågående på katten kan kattungen føle at barnet er mer som en plage enn en venn, så det er viktig å lære barnet å være rolig og forsiktig med katten.
Forsikring fra første dag?
Det er mange som tenker at forsikring er noe man kan vente med, men vi anbefaler å være raskt ute. Nøyaktig hvor rask man må være avhenger litt av forsikringsavtalen katten hadde hos oppdretter, men generelt sett bør man prøve å få i orden forsikringen samme dagen eller dagen etterpå.
Ofte vil forsikringen gjelde fra dag 1 om du fikser forsikringen med det samme, og dermed slipper du karantenetid.
En forsikring for katt koster alt fra 200 til 400 kroner i måneden, avhengig av rase, alder og litt andre ting, men sparer deg for mye penger om katten først trenger veterinærhjelp. En liten operasjon av katten kan fort koste godt over 10 000 kroner!
Den første natten
De første nettene kan man egentlig selv velge om man vil ha kattungen i reiseburet eller om den skal få være fritt i et kattesikkert rom den har blitt kjent med. For noen kattunger er det tryggest å være i reiseburet de første nettene, for dette er trygt og kjent.
Som oftest er det ikke noe problem med søvn de første nettene, og kattungene har fått så mye inntrykk i løpet av dagen til at de sover gjennom hele natten. Hvis ikke kan det hende at man får litt mjauing, men det er sjeldent store problemet med nye kattunger de første nettene.
Når det er sagt er det klart at natten er litt ekstra skummel for kattungen. Den skal jo være vekk fra mamma og søsken for første gang, og den er vandt til å sove tett sammen med de andre kattene, så det er en uvanlig situasjon for den. Så hvis den er urolig den første natten er det ikke nødvendigvis noe galt med dette heller, og noe som vil gå over av seg selv etter hvert.
Pass på at katten ikke har tilgang til planter, for det er mange planter og blomster som er giftige for katter.
De første ukene med kattunge
De første få ukene med en kattunge i hus handler litt om å lære seg å kjenne katten, og la den bli kjent med rutinene til de den bor sammen med. Her er det bare å være tålmodig med kattungen og la den få ta livet i et rolig tempo.
Det er likevel en noen ting man bør få unnagjort i løpet av de første ukene, samt noen gode rutiner man bør jobbe med å få på plass.
Pelsstell
Noen katteraser trenger mye pelsstell når de er voksne, men det kan faktisk ta alt mellom 2 og 4 år før pelsen er utvokst. Det kan likevel være lurt å begynne pelsstell allerede fra de første ukene du har katten, og gjøre det til en vane å drive med det minst et par ganger i måneden ettersom den blir eldre.
Som regel liker de fleste katter å bli børstet og stelt med, men hvis du du begynner fra den er kattunge av er du så godt som garantert at det går fint selv når den er voksen.
Sørg for at katten spiser godt og gjør fra seg regelmessig
Man må følge litt ekstra med på katten de første ukene for å sikre seg at den spiser som den skal, gjør fra seg som den skal, og ikke har noen problemer med noen av disse tingene. Hvis den ikke vil spise eller gjøre fra seg kan det være tegn på sykdom eller at det er noe galt, så da bør man kontakte oppdretter eller veterinær for råd og hjelp.
Kattedoen bør sjekkes og tømmes for klumper to ganger om dagen, og hele sanden bør byttes ut omtrent hver 14. dag. De fleste kattunger er veldig flinke til å bruke kattedoen uten noen problemer, men jeg har allerede skrevet en artikkel med råd til de som opplever problemer med å få kattungen til å bruke kattedoen. Så klikk deg inn der hvis du sliter med at kattungen tisser eller gjør fra seg på andre steder enn i kattedoen.
Vaksinasjon og ID-merking
Dersom du kjøpte kattungen fra en oppdretter er det svært sannsynlig at den har fått begge vaksinene og har fått ID-chip med et unikt nummer. Om du derimot kjøpte en huskatt for en billig penge kan det være at den aldri har vært hos veterinær før, og da er dette noe du må ta tak i i løpet av de første ukene den bor med deg.
Vaksinasjonen kan gis når som helst etter at katten er 8 uker gammel, og den må få to doser. Dose 2 må settes omtrent 4 uker etter første dose.
Du kan lese mer om vaksinering av katt her.
Når man først er hos veterinæren for vaksinering anbefales det å ID-merke katten. Dette er en mikrochip som festes rett under huden til katten i nakkeområdet dens, og gir den et unikt nummer. Dette er koblet opp mot din kontaktinformasjon, så kan andre potensielt lese av ID-chippen og kontakte deg hvis de finner katten om den stikker av.
Må man klippe klørne til katter?
Man skal i utgangspunktet ikke trenge å klippe klør hos katter, verken på kattunger eller voksne katter. De vil kvesse klørne selv, så det er viktig med et klorestativ eller noe til dem, hvis ikke vil det gå utover gardiner, sofaen og møbler.
Når kan katten få komme ut av huset?
For noen tiår siden var det helt vanlig å la kattungene få komme ut av huset og leve som utekatter etter kort tid, men i dag anbefales det en litt mer restriktiv tilnærming. På et generelt grunnlag bør man ikke la kattunger få være ute alene før de er minst 8 til 12 måneder gamle, og gradvis tilvenne dem å være utekatter.
I motsetning til hva mange tror har ikke kattunger utviklet en skikkelig stedsans, og har stor risiko for å gå seg bort eller bli utsatt for ulykker og skader.
Les mer om å tilvenne katten sin til å bli utekatt her.
Man kan selvsagt kjøpt sele og bånd i mellomtiden, og det er bare fint for katten om den får vært utendørs i trygge omgivelser sammen med eieren sin.
Vanlige spørsmål og svar om å få en ny kattunge i hus
Nedenfor har jeg tatt med noen av de vanligste spørsmålene som nye katteiere har, og selvsagt svarene til disse. Om du lurer på noe annet er det bare å fyre løs i kommentarfeltet nedenfor!
Hvorvidt man skal velge rasekatt eller huskatt er opp til hver enkelt, avhengig av hva slags type katt man ønsker seg. Huskatter har ofte en egen oppførsel, men her er det store variasjoner. Med rasekatter kan man i mye større grad velge en spesiell katt med sin helt egne atferd.
Det anbefales at katten er minst 12 uker før den forlater mor og søsken. I «gamle dager» var rådet på 8 uker, men moderne forskning har vist at de fire ukene mellom 8 og 12 ukers alder er utrolig viktige for kattungen, og at den bør få mulighet til å være med søsken og moren i denne perioden.
Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no og VetZoo.