Keisersnitt på katt: alt du må vite om å ta keisersnitt på katten

Hvis det oppstår problemer under fødselen av kattunger kan det være nødvendig å reise til veterinær for å ta et keisersnitt. Det er heldigvis ganske sjeldent at kattemor trenger keisersnitt, men om det først oppstår problemer under fødselen er keisersnitt den vanligste løsningen på problemet.

Det er mange ulike årsaker til at man må ta keisersnitt av katten, og veterinærene har god kunnskap om når det er OK å vente litt, eller når man bare må gå i gang med keisersnittet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på grunner til at man må ta keisersnitt, når man bør kontakte veterinær, hvor mye det koster med keisersnitt, og hvordan det foregår.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår med kattunger. Foto publisert med tillatelse.

Når skal man kontakte veterinær for fødselsplager?

Det kan være litt vanskelig å avgjøre hvorvidt man skal kontakte veterinær eller ikke under fødselen, men tommelfingerregelen er at du bør kontakte veterinær hvis det virker som det er noe galt.

En god løsning for alle som har forsikret katten sin er å bruke muligheten for telefon- eller videokonsultasjon med veterinær. Dette er noe de fleste katteforsikringer inkluderer i dag, og lar deg snakke med en veterinær for en digital konsultasjon. Da kan denne veterinæren hjelpe deg med å avgjøre om du burde reiser inn til en dyreklinikk eller om du skal se det an litt.

Ellers er det normalt å kontakte veterinær i situasjoner hvor:

  • Katten har utflod.
  • Katten har skjelvninger.
  • Katten har pressveer uten at det skjer noe.
  • Katten er utrolig og andpusten.
  • Katten er varm / har feber.

Om du er i tvil er det bedre å kontakte en dyrlege én gang for mye enn én gang for lite. Komplikasjoner under fødsel er ikke bare en stor risiko for kattungene, men også for den fødende katten.

Grunner til at man må ta keisersnitt på katten

Noen av de vanligste grunnene til at man må ta keisersnitt på katten er:

  • For svake veer.
  • For trangt bekken.
  • Katten er for ung / ikke ferdig utviklet.
  • Skade på bekken.
  • Kattungen er misdannet slik at den ikke kommer ordentlig ut.
  • Dødfødsel.

Undersøkelse av den drektige katten hos veterinæren

Når man kommer til veterinæren med en katt som har fødeproblemer begynner man ofte prosessen med en hel haug spørsmål du må svare på. Her er det en fordel om du vet omtrent når katten ble drektig og hvordan katten har hatt det og oppført seg det siste døgnet og tiden før fødselen.

Dette følges opp av en blodprøve hvor man analyserer innholdet av kalsium og glukose. Neste steg er å ta en ultralyd av katten for å se om eller hvor mange kattunger som ligger igjen i livmoren, og hvordan disse eventuelt ligger til. Dette er helt avgjørende når veterinæren skal ta beslutning på om de må ta keisersnitt av katten eller ikke.

Hvis katten og kattungene virker OK friske vil veterinæren ofte prøve å gi katten medisiner som er riestimulerende. Dette kan starte fødselen på normal måte, og pleier å fungere i underkant av 20 % av tilfellene hvor det er fødselproblemer.

Hvis dette ikke fungerer, eller man av ulike årsaker er bekymret for helsen til moren eller kattungene kan det besluttes å ta keisersnitt på katten for å få ut ungene.

Slik er det å ta keisersnitt av katt

Keisersnittet foregår ved at kattemoren legges i en narkose. Når hun er helt nede snittes det opp midt på buken mellom jurradene. Veterinæren tar ut lovmoren via snittet, og lager et lite hull på denne. Deretter plukkes kattungene ut av livmoren, én etter én. Når de tas ut fjerner man slim på luftveier slik at de kan puste, og kutter navlestrenger.

Kattungene må tørkes og masseres slik at de kvikner til, og legges så inntil morens spener slik at de kan drikke melk. Livmoren og buken sys igjen, og det gis vekkemiddel til henne for å få henne opp fra narkosen.

Som oftest er moren slik med å stelle kattungene når hun våkner opp, men i sjeldne tilfeller vil hun ikke ta seg av dem. Dette pleier derimot å løse seg når man tar katten hjem igjen, for det skyldes som oftest at kattemoren er for stressa når hun våkner opp hos dyrlegen, men faller til ro igjen hjemme.

Katt med kattunger
Huskatt med kattunger. Foto publisert med tillatelse.

Pris for å ta keisersnitt på katt

Det kan koste en del penger å ta keisersnitt på katten. Først og fremst koster det rundt en tusenlapp for røntgen som skal avgjøre om det er tid for å ta keisersnitt eller ikke, og deretter kan det koste alt fra 8 000 til 10 000 kroner for selve keisersnittet.

I tillegg må man legge til alt av utstyr man trenger, noe som også blir dyrt. Katten må jo i narkose blant annet.

Totalkostnaden for å ta keisersnitt på en katt kan derfor fort ligge på rundt 15 000 kroner hos billigere veterinærer, og nærmere 20 – 25 000 kroner på dagtid hos de på den øvre enden av prisskalaen. Prisen vil dessuten fort stige med over 10 000 kroner om keisersnittet må utføres på kveldstid eller på en helligdag.

Dekker forsikringen keisersnitt av katt?

De fleste forsikringsselskap dekker i utgangspunktet utgiftene knyttet mot at katten må ta keisersnitt, under gitte forhold. Krav som vanligvis må være oppfylt er at katten må ha vært registrert hos forsikringsselskapet i en viss periode, og må ha medisinske grunner som gjorde det helt nødvendig med keisersnitt.

Når det er sagt er det viktig å sette seg inn i de faktiske vilkårene du selv har på katteforsikringen din, så slipper du å få noen kjipe overraskelser.

2 kommentarer om “Keisersnitt på katt: alt du må vite om å ta keisersnitt på katten”

  1. Da katten min tok keisersnitt i august 2022 endte prislappen på 25.000 kroner. Dette var på dagtid på en hverdag. Prisen var ikke unormal, nevnte veterinær.

    Svar

Legg igjen en kommentar