Raseprofil: Norsk skogkatt

Norsk skogkatt er den eneste norske katterasen, kjent for sin store, silkemyke pels og bustete hale. Den kommer i veldig mange ulike farger og mønstre, og passer godt som både inne- og utekatt.

Hvis man er ute etter en middels aktiv familiekatt kan norsk skogkatt være et ypperlig alternativ. De gjør ikke så mye ut av seg, men trenger eiere som kan gi dem både lek og litt kos når katten ønsker det.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Norsk skogkatt raskt oppsummert

  • Norges nasjonalkatt.
  • En middels aktiv katt; verken altfor aktiv eller daff.
  • Glad i alle menneskene den bor med.
  • Litt skeptisk til fremmede som kommer på besøk.
  • Elsker å klatre.
Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos norsk skogkatt

Norsk skogkatt er en slags mellomting mellom de energiske sprettballkattene og de rolige kosebamsene. Her får du litt av begge verdener, for norsk skogkatt er både aktiv og energisk, samtidig som den ligger rolig for å slappe av ganske ofte.

Noen mener at norsk skogkatt kan minne veldig mye om en hund, og de tar kanskje ikke så feil. Denne rasen er nemlig ypperlig egnet til å drive klikkertrening, samtidig som den liker å dilte etter eierne sine på samme måte som mange hunder gjør.

Norsk skogkatt regnes som en veldig intelligent katterase med et stort jaktinstinkt, og det kan være lurt å investere litt penger i interaktive katteleker som er designet for å utfordre hjernen til katten.

Som nevnt ovenfor kan de fint klare litt enkel klikkertrening. Dette trener man ved å kjøpe en klikker, og gir godbit samtidig som du klikker når katten gjør som du ønsker. Med litt trening kan de komme på innkallelse og gjennomføre enkle kommandoer som ligg, sitt, kom eller lignende.

Til vanlig er norsk skogkatt ganske rolig av seg, men om du inviterer til lek vil den sjelden takke nei. De liker å ligge høyt oppe et sted og følge med på hva eierne driver med, og kan godt finne på å følge etter eiere fra rom til rom for å undersøke hva som skjer.

Hvis man ikke finner den norske skogkatten sin kan det være lurt å løfte blikket. Dens foretrukne sted er nemlig høyt oppe, og steder som på toppen av kjøleskapet, i gardinstanga eller på toppen av bokhylla blir gjerne favoritter.

De godtar litt kos, og kan godt legge seg ved siden av deg for å bli klappet, men er ikke noen direkte kosekatt. Når de først koser blir de gjerne ganske raskt lei.

Norsk skogkatt går for det meste veldig godt overens med barn. De liker helst litt eldre barn som kan leke med dem, og det er viktig at barna lærer å respektere grensene til katten.

De er også sosiale mot andre katter og hunder, men trenger ofte litt tid på å godta nye dyr og mennesker. Dette merker man tydelig hvis man får besøk av noen som aldri har vært der før, for da kan de fint finne på å luske i bakgrunnen og undersøke disse menneskene ganske lenge før de godtar å hilse på dem.

Katten vil alltid bestemme selv, og regnes som veldig selvstendig. Hvis du prøver å få den til å gjøre noe den ikke vil kan du bare glemme det, så tvangskos er mer eller mindre umulig med norsk skogkatt.

Norsk skogkatt fungerer både som inne- og utekatt, og har pels som åpenbart er laget for å håndtere nordisk klima. Hvis den holdes som innekatt bør den få muligheten til å bruke kroppen sin, og vil ha det aller best hvis den har litt ulike klatremuligheter. Et stort klatrestativ pleier å være et godt kjøp når man har denne rasen.

Mange tror at norsk skogkatt må være utekatt, men de er overraskende fornøyde med å være innekatter, og en del av dem uttrykker ikke noe spesielt ønske om å forlate hjemmet. Det er faktisk ikke uvanlig at de holder seg veldig tett på hjemmet sitt selv om de får gå fritt ut og inn.

Norske skogkatter modnes for øvrig veldig sent, og kan bruke 4 – 5 år før de regnes som voksne. Det betyr også at man bør vente ganske lenge med å tilvenne dem til å være ute alene, og helst ikke starte treningen før tidligst 12 måneders alder.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til norsk skogkatt

Norsk skogkatt er en veldig stor katterase, med en stor, kraftig og muskuløs kropp. En hannkatt kan faktisk veie opptil 10 kg, men alt mellom 5 og 10 kg er normalt for dem. Hunnkattene blir noe mindre, og veier gjerne et sted mellom 3 og 6 kg når de er fullvoksne.

Mange mener at utseende til katten minner om villkatter, og det er i alle fall veldig mange huskatter som ligner på norsk skogkatt her i landet. Man kan derimot ofte skille dem fra hverandre på størrelsen alene.

Halen til norsk skogkatt er kjent for å være massiv, bustete og dekket av lang pels.

Norsk skogkatt kommer i nesten alle ulike farge- og mønsterkombinasjoner. Pelsen er lang og avstøter vann.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Stell av norsk skogkatt

Den lange pelsen til en norsk skogkatt trenger litt stell, og det anbefales å gå over pelsen med en metallkam omtrent 2 til 3 ganger i uken for å fjerne floker. Hvis man er for lat med børstingen kan man raskt oppleve at katten får floker, og disse er både smertefulle og plagsomme å børste ut.

Rasen røyter veldig mye, spesielt på våren, og da kan det være kjekt å børste den ennå oftere for å fjerne død pels som ellers ville falt av.

Norsk skogkatt trenger også jevnlig oppfølging av veterinær, og det anbefales å ta en årlig helsesjekk av katten samtidig som den får de årlige vaksinene sine.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av norsk skogkatt

Norsk skogkatt trenger næringsrik kost, spesielt de fem første leveårene når den ennå vokser. De har et nokså høyt aktivitetsnivå, og trenger fôr deretter. Noen har problemer med at de spiser altfor mye, og da må man gi dem fôr som krever at de tygger mer. Siden rasen har kraftige kjever kan ofte vanlig kattefôr tygges altfor enkelt, og da rekker den å spise veldig mye før den merker at den blir mett.

Royal Canin har eget fôr spesialutviklet for norsk skogkatt som garantert inneholder alt katten din trenger. Dette er også utviklet med tanke på de kraftige kjevene til rasen.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos norsk skogkatt

Norsk skogkatt har ikke all verdens med arvelige helseproblemer, men det er noen få ting man som eier bør være obs på.

Alle katter kan få hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hvor hjertet er større enn det skal være, og også norsk skogkatt er utsatt for denne arvelige sykdommen. HCM kan i verste fall føre til blodpropp og ulike hjertesykdommer, og det anbefales sterkt å kun kjøpe kattunger fra oppdrettere som har sjekket avlsdyrene for hjerteproblemer.

Rasen har også en viss forekomst av hofteleddsdysplasi (HD), men disse er sjeldent av en så alvorlig grad at det blir problematisk for katten.

Norsk skogkatt kan også få medfødt glykogenlagringssykdom hvor katten ikke kan lagre glykogen og gjøre det om til blodsukker som er kroppens energi. De fleste katter med denne sykdommen dør innen de er et par måneder gamle.

Til tross for at det altså er litt småtterier å følge med på regner man norsk skogkatt for å være blant de sunneste katterasene.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Norsk skogkatt sin rasehistorie

Norsk skogkatt er den eneste norske katterasen, men opphavet er noe ukjent. Det er debatter rundt hvorvidt russiske katter som sibirkatt eller tyrkiske langhårede katter som tyrkisk van eller tyrkisk angora er opphavet, men vi vet med sikkerhet at rasen var til stede allerede i vikingtiden. Tanken er enten at den kom hit via handelsmenn som handlet i Russland, eller vikinger som røvet dem med seg når de reiste til Tyrkia eller områder i nærheten.

Etter den tid har katten vært en del av norsk kultur, og har utviklet seg til å tåle det skandinaviske klimaet veldig godt.

Under andre verdenskrig holdt norsk skogkatt på å dø ut, men på grunn av noen ivrige entusiaster på 60-tallet klarte man å få rasen til å overleve selv om den var nesten helt utryddet. Det var først i 1977 at rasen ble godkjent som en egen katterase.

I dag er norsk skogkatt ganske populær her i Norge, men også i Finland, Danmark og Sverige finnes det en del av den. Andre land i Europa ser ut til å bli mer begeistret for rasen nå om dagen, og dens popularitet i utlandet er stigende.

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om norsk skogkatt

Er norsk skogkatt en god familiekatt?

Norsk skogkatt regnes som en god familiekatt som tilpasser seg de fleste familier.

Går norsk skogkatt godt overens med andre katter?

Norsk skogkatt går for det meste godt overens med andre katter, men kan trenge litt tid på å bli kjent med nye katter før den godtar dem. Men som regel går det helt fint å ha en norsk skogkatt i samme hjem som andre katter.

Går norsk skogkatt godt overens med barn?

Man regner norsk skogkatt for å være flink med barn, og den liker spesielt godt barn som er glade i å leke med den. Det er viktig at barna lærer å respektere grensene til katten.

Hvor mye koster en norsk skogkatt?

Prisen for en kattunge av rasen norsk skogkatt med NRR-stamtavle er gjerne et sted mellom 12 og 15 000 kroner. Det er en middels sjelden rase.

Er norsk skogkatt en kosete rase?

Norsk skogkatt er ikke spesielt kosete av seg, men kan godt godta litt klapping fra tid til annen.

Er norsk skogkatt en inne- eller utekatt?

Norsk skogkatt fungerer som både inne- og utekatt, så det kan man velge helt selv.

Er norsk skogkatt allergivennlig?

Norsk skogkatt regnes ikke som allergivennlig.

Røyter norsk skogkatt mye?

Norsk skogkatt røyter ikke spesielt mye.

Hvor lenge lever en norsk skogkatt?

Den forventede levealderen til en norsk skogkatt er mellom 14 og 16 år, men noen kan også bli eldre enn dette.

Er norsk skogkatt en god rase for førstegangs katteeiere?

Norsk skogkatt egner seg godt for de som skal ha sin første katt. Den er ikke spesielt kravstor av seg, og byr ikke på noen spesielle utfordringer.

Hvor mye veier en voksen norsk skogkatt?

Norsk skogkatt kan veie alt mellom 3 kg for de minste hunnkattene, til over 10 kg hos de største hannkattene.

Denne artikkelen inneholder reklame for Vetzoo.

Legg igjen en kommentar