Det anslås at nesten halvparten av alle katter her i Norge regnes som overvektige, og dette er altfor mange. Overvekt hos katt kan være skadelig, og øker risikoen for en hel rekke sykdommer og lidelser.
Som katteeier er det ditt ansvar at katten din har et sunt kosthold, og det er heldigvis ikke så veldig vanskelig å få kattene ned til idealvekten igjen selv om det krever en del tålmodighet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor overvekt er farlig for katter, hvordan man kan vite at katten er overvektig, og ikke minst hva som skal til for å slanke katten.
Derfor er overvekt farlig for katten
Overvektige katter har økt risiko for en hel rekke sykdommer, som blant annet:
- Leddslitasje.
- Diabetes.
- Fettlever.
- Urinveisproblemer.
- Lungeproblemer.
- Svekket immunforsvar.
- Mage- og tarmproblemer.
- Hjertesykdommer som høyt blodtrykk.
- Høyt kolesterol.
- Komplikasjoner ved drektighet.
Katter som er overvektige vil gjennomsnittlig ha kortere levetid enn normalvektige katter, så du kan faktisk risikere at den pelskledde vennen din dør flere år tidligere enn den ville gjort som normalvektig.
Det er absolutt farlig for katter å være overvektige, og du bør ta tak i problemet så raskt som mulig.
Slik ser du om katten din er overvektig
Det er ikke alltid like enkelt å vite om katten er overvektig eller ikke, men det finnes noen tester man kan ta for å avgjøre dette.
Du kan sjekke om katten er overvektig ved å kjenne på ribbeina dens. Om du lett kjenner ribbein når du stryker over brystkassen er den normalvektig. Om du må trykke litt for å kjenne ribbeina er katten overvektig. Om du ikke klarer å kjenne ribbein i det hele tatt er katten sykelig overvektig, og lider av fedme.
En alternativ sjekk er ved å se på katten ovenifra. Den skal ha en tydelig midje. Fra siden skal den ikke ha en fettpute under buken.
Ellers kan det være lurt å ta månedlige vektkontroller av katten din, og skrive ned vekten et sted. Da ser du om den går opp i vekt over tid, eller om den holder seg stabil.
Om du skulle være usikker på om katten din er overvektig eller ikke kan du jo også ta den med til dyrlegen. Disse har lang erfaring med å kjenne etter om katter er normalvektige eller ikke, og kan enkelt finne ut av det for deg.
Årsaker til overvekt hos katt
I de aller fleste tilfeller er årsaken til kattens overvekt at den har fått for mye mat. En full matskål som er tilgjengelig hele dagen fører til at katten spiser litt for mye, så får den kanskje litt godbiter, en pose våtfôr eller litt annen snacks ved siden av.
Når man skal velge fôr til katten er det viktig å velge et kvalitetsmerke. Disse inneholder mye kjøtt og lite karbohydrater, og er best for å hjelpe til med å regulere vekten til katten. Billigmerkene har ofte brukt mye korn og sukker i fôret sitt, og dette fører raskt til at katten blir litt tjukk.
Det kan være litt vanskelig å finne et fôrmerke man er fornøyd med, og ikke minst forstå på næringsinnholdet hvilke som faktisk er gode. Heldigvis har jeg allerede skrevet en guide for hvordan du kan velge riktig fôr ved å se på næringsinnholdet i pakken. Da får du et fôr som garantert ikke er proppfull av sukker og korn i alle fall, og gir katten din et godt utgangspunkt for å holde en normalvekt.
Sykdom som årsak til overvekt
Det er noen sykdommer som har overvekt som et symptom, i tillegg til medisiner som har økt appetitt og dermed overvekt som en bivirkning. De fleste overvektige katter er heldigvis friske, men det kan likevel vært lurt å ta den med til dyrlegen for å få en kontrollsjekk om at katten ikke er overvektig som følge av en sykdom.
Noen sykdommer som kan forårsake overvekt hos katter er:
- Hypotyreose / lavt stoffskifte.
- Akromegali.
- Cushings syndrom.
Kastrering som årsak til overvekt
Når katten kastreres er det en viss risiko for at den blir overvektig. Generelt sett har kastrerte katter rundt 20 % mindre energibehov enn ukastrerte katter, så dette er noe man bør ta hensyn til når man fôrer dem. Kastrering er ikke noen god unnskyldning til å la katten bli overvektig, men om du har en katt som er nykastrert som har gått raskt opp i vekt kan dette være en del av forklaringen.
Det finnes eget fôr for kastrerte katter som kan være nyttig hvis man sliter med at kastrerte katter legger på seg.
Slik slanker du katten din
Den vanligste måten å slanke katten sin på er ved å begynne å begrense hvor mye fôr den får. Man skal aldri sulteslanke en katt, og man bør derfor gå veldig gradvis ned på fôret. Man sier at katten bør tape maks 2 % av kroppsvekten sin i uken, for over dette blir det helseskadelig for den.
Du bør heller ikke gi katten mindre mat enn det som er anbefalt på fôrsekkene. Om den kun får så mye fôr som den skal uten å gå ned i vekt kan det heller være nødvendig å bytte over til en type slankefôr. Ellers er det anbefalt å sterkt redusere eller helt kutte ut alt av godbiter og menneskemat.
I tillegg kan du som eier jobbe med å aktivisere katten din. Det er vanlig at veldig overvektige katter også er ganske late, og ikke gidder å bevege seg så mye. Her er det din jobb å finne frem katteleker som kan aktivisere den. Jo mer den beveger seg, jo raskere går den ned i vekt på en sunn måte.
Økt bevegelse er ikke bare bra for vekten, men også for den generelle helsen til katten. Det kan være krevende å få en lat og passiv katt til å aktivisere seg mer, men kjøp noen nye leker som du lokker den til å leke med, så kan det hende at den lar seg overtale.
Å slanke en katt med aktivisering kan for øvrig være en skikkelig tålmodighetsprøve, så her er det bare å ta den tiden som trengs.
Noen gode måter å aktivisere katten på er ved å:
- Ta på katten en sele og ta den med på tur.
- Lek med katten.
- Flytt matskålen til et høyere punkt slik at den må jobbe litt for å få mat.
- Lag oppgaver til katten som den kan løse.
- Bruk en såkalt «slow feeder» hvor katten må jobbe for å få maten sin.