Om p-piller til katt

For bare et tiårs tid siden var det vanlig å gi katter p-piller som prevensjon, men i dag har man stort sett gått bort fra denne typen prevensjon. Det er likevel noen katter som bruker p-piller, så i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan p-piller for katter fungerer, hva slags bivirkninger man kan forvente, og hvorfor det ikke lenger er vanlig å gi katter p-piller.

Huskatt som klappes
Huskatt som klappes. Foto publisert med tillatelse.

Slik påvirker p-pillene katten

P-piller for katter er i praksis hormonpiller som er fulle av et hormon som ligner svært på hormonet progesteron. Dette vil lure katten til å tro at den er gravid, så da utvikler den ikke løpetid. Resultatet blir at den da heller ikke kan bli gravid så lenge den går på p-pillene.

Mens katten går på p-piller vil den verken kunne bli gravid eller få løpetid. Den vil ikke ha noen kjønnsdrift, og bli mer stedbunden til hjemmet sitt.

Om katten slutter å ta p-piller vil den få løpetid igjen etter en kort stund.

Bivirkninger av å gi katten p-piller

De heftige bivirkningene av p-piller er kanskje den viktigste grunnen til at det stort sett frarådes å gi p-piller til hunnkatter nå om dagen. Den farligste bivirkningen er at katten har betydelig forstørret risiko for å få jurkreft. Dette kommer av at hormonene i p-pillene også fører til mutasjoner på cellene i melkekjertlene til katten.

Risikoen for at katter som går på p-piller utvikler jurkreft er dessverre velig høy, og blir gradvis høyere ettersom katten blir eldre.

Andre bivirkninger av p-piller er at katten har økt risiko for livmorbetennelse, og en liten økning i risiko for å utvikle diabetes mellitus.

Huskatt som steller seg
Huskatt som steller seg. Foto publisert med tillatelse.

Usikkerhetsmomenter rundt bruk av p-piller som prevensjon for katter

Den andre store grunnen til at dyrleger ikke lenger anbefaler å bruke p-piller som prevensjonsmiddel for katt er at det er veldig mange usikkerhetsmomenter rundt bruken. Noen typiske problemer som kan oppstå er ting som:

  • Katten har uregelmessig løpetid, så man timer p-pillene feil.
  • Katten spiser ikke p-pillen som gjemmes i maten dens.
  • Katten kaster opp p-pillen uten at du merker det. Det er nokså vanlig at utekatter spiser gress og kaster opp.
  • P-pillen har ikke 100 % effekt, og katten får likevel løpetid.
  • Du glemmer å gi p-pillen til rett tid.

Det er ikke rent sjeldent at katteeiere får en gravid katt selv om de gir den p-piller, og selve prevensjonen regnes som relativt dårlig over tid. Før eller siden vil det skje et uhell, og det tar ikke lange tiden for et katt som plutselig får løpetid å bli befruktet.

Hvorfor ikke kastrere katten?

Det finnes derimot typer prevensjon som fungerer 100 % sikkert mot uønsket drektighet, og ikke minst fjerner all kjønnsdriften og plagene som oppstår i løpetiden til katten. Det er nemlig mulig å kastrere hunnkatter. Da fjerner man livmoren, eggstokker og eggledere, og katten slutter helt med løpetid og har ikke mulighet til å bli befruktet.

Dersom man ikke har planer om å avle på katten i fremtiden anbefales det å kastrere katten. Kastrering av katt mange mange fordeler, inkludere flere helsefordeler som redusert risiko for jurkreft og høyere terskel for at katten stikker av.

Spørsmål og svar om p-piller til katt

Er det vanlig å gi katter p-piller?

Det regnes som sjeldent å gi katter p-piller her i Norge, og kastrering er mye mer utbredt som prevensjon for katter. Det er først og fremst katter som skal brukes i avl på et senere tidspunkt som får p-piller en periode.

Sparer man penger på å gi katten p-piller istedenfor å kastrere den?

Ettersom man trenger jevnlige helsesjekker og resepter for å kunne gi katten p-piller regnes det som et tapsprosjekt sammenlignet med å kastrere katten. I «gamle dager» da p-piller var reseptfritt kunne man spare litt penger, men ikke nå lenger. P-piller har også økt kraftig i pris de siste årene.

Når kan katten begynne med p-piller?

Katter kan begynne på p-piller etter at de har hatt sin første løpetid.

Finnes det p-piller i sprøyteform?

Det finnes p-pille i sprøyteform hvor katten får en injeksjon med hormoner. Da trenger katten å få en sprøyte hver 5. måned. Disse er utbredt i en del land, men ikke i Norge.

Er p-piller for katt 100 % trygt?

P-piller for katter regnes som langt ifra 100 % trygge, og det er mange usikkerheter som gjør at p-pillene kan ha redusert effekt.

Kan man få p-piller til katt reseptfritt?

Man må ha resept fra dyrlegen for å få tak i p-piller til katt, og det finnes ingen reseptfrie alternativer. Katter som skal begynne på p-piller bør dessuten gjennomgå en helsesjekk før de begynner på p-pillene.

Hvor ofte må katten få p-piller?

Katter må få en p-pille hver uke.

Legg igjen en kommentar