Pelsmidd er små edderkoppdyr som lever i hårsekkene og overhuden hos katter, og forårsaker kløe og ubehag for dyret. I de fleste tilfeller klarer katter å håndtere infeksjoner med pelsmidd selv ved å stelle seg, men syke, eldre eller utsatte dyr kan få store oppblomstringer av plagsom pelsmidd.
Man regner pelsmidd for at være en av de vanligste årsakene til flass hos katt, og pelsmidden kalles noen ganger for «vandrende flass».
De små edderkoppdyrene smitter fra katt til katt enten ved direkte kontakt eller via utstyr som børster, kattesenger, klorestativ eller lignende. Kattens pelsmidd kan kun legge egg i pelsen til katter, så man får kun denne smitten fra andre katter – ikke andre kjæledyr.
Symptomer på pelsmidd hos katt
Det vanligste symptomet på pelsmidd hos katt er at den klør seg mer enn normalt. Katten vil ha mer flass enn vanlig, og mye flass kan være et tydelig tegn på at katten har pelsmidd.
Det er normalt med noe hårtap i området hvor det er en koloni med pelsmidd, så katter som er hardt rammet får små flekker hvor pelsen faller av. Dette området vil være veldig tørt og flassete.
Dersom katten klør seg i øret er det tegn på en annen type midd, kalt øremidd. Dette er en annen art en pelsmidden.
Bør man reise til dyrlegen om man tror at katten har pelsmidd?
Selv om de fleste katter pleier å klare å holde kolonier med pelsmidd i sjakk selv er det anbefalt å reise til dyrlegen hvis man tror at katten har midd.
Dette er fordi katten aldri vil klare å kvitte seg med all pelsmidden selv, så du må ha hjelp for å få bukt på problemet ved rota.
Når det er sagt finnes det flere andre årsaker til at katter flasser og klør, og andre årsaker kan i noen tilfeller behandles selv. Men dersom du er i tvil er det bedre å spørre veterinær enn å prøve seg frem hjemme selv.
Behandling av pelsmidd hos katt
Pelsmidd hos katt behandles med dryppreparater hvor man drypper noen dråper med medisin i nakken på katten. Dette gjør at pelsmidden dør når den biter i huden.
Problemet med behandlingen er at den ikke kan drepe pelsmiddegg, så man må gjenta behandlingen omtrent én gang i måneden i 2 – 3 måneder for å være sikker på at man får med seg all midden.
Under behandlingsperioden anbefales det også å være nøye med rengjøringen i huset, og vaske og rengjøre tingene som katten bruker ofte.
Spesielt viktig er det å være nøye med å rengjøre ting som brukes til pelsstell, og steder hvor katten sover eller slapper av. Ikke la katten få ligge i eierens seng i behandlingsperioden.
Det finnes noen få reseptfrie preparater mot flass her i Norge, men disse har ikke i nærheten like god effekt som de preparatene man kan få på resept hos dyrlegen, så book deg en time hos nærmeste dyreklinikk om du mistenker pelsmidd.
Pelsmidd kan smitte mennesker og andre dyr!
Det er mulig at pelsmidd smitter fra katt til menneske eller fra katt til andre kjæledyr som kanin eller hund. Man regner med at eiere smittes av pelsmidd i omtrent 30 % av tilfellene hvor katten får det.
Pelsmidden kan overleve i opptil 10 – 12 dager på mennesker, og dør av seg selv. Den kan heldigvis ikke legge egg på mennesker eller andre dyr enn katt (om det er snakk om kattepelsmidd), så problemet går over av seg selv på oss mennesker.
Symptomer på pelsmidd hos mennesker er utslett som nesten kan ligne på vepsestikk. Disse kommer typisk på steder med tettsittende bekledning.
Det er ikke farlig med kattens pelsmidd, men det klør og er ubehagelig. Siden det går over av seg selv på mennesker trenger vi ikke behandling mot kattens pelsmidd.
Ulike arter har ulik art pelsmidd
Nesten alle kjæledyr kan få pelsmidd. Det er nokså vanlig både på hund, katt og kanin, men hvert enkelt kjæledyr har en egen pelsmiddart. Disse er nært beslektet, men likevel ulike.
I praksis har det seg slik at kattepelsmidd kun kan smitte andre kjæledyr på samme måte som det kan smitte mennesker. Så andre dyr i huset kan få pelsmidd, men disse vil dø av seg selv etter rundt 10 dager.
Man trenger derfor ikke å behandle alle dyrene i hus for pelsmidd selv om katten får det.
Hvilke preparater anbefales på katter for å bli kvitt pelsmidd?
Hei.
Det må du nesten spørre en veterinær om.
Mvh Nicklas