Raseprofil: Ragdoll

Ragdoll er en populær rasekatt, og er verdens nest største katterase etter maine coon. Ragdollen er kjent for å være svært snille, og er nesten helt uten jaktinstinkt.

Navnet ragdoll kommer av det engelske order for filledukke, og kommer av at den ikke yter noen motstand når man løfter den opp.

Ragdoll
Ragdoll. Foto: Eric Semling / CC BY 2.0.

Ragdoll kort oppsummert

  • Veldig sosial rase.
  • Krever en del pelsarbeid.
  • Kan bli veldig stor.
  • Mild personlighet.
  • Går godt overens med barn.
  • Er veldig føyelig.
Ragdoll
Ragdoll. Foto publisert med tillatelse.

Atferden og personlighet hos ragdoll

Ragdoll er en mild og sosial katterase som fungerer godt sammen med både barn, andre katter og til og med hunder. Den tilpasser seg eierne sine, og passer inn i de fleste typer hjem som ønsker seg en kosete katt.

Rasen er utpreget sosial, og vil ha kos både fra barn og voksne. Den kan til og med prøve på å få kos fra hunder i huset, men det er jo ikke alltid at hundene har så lyst til.

De liker godt å ligge i fanget og bli klappet, og sovner ofte under klappestunder. De pleier fint å klare å tilpasse seg barnas alder og behov, og kan bli med på leken til barn nesten uansett hvor gamle de er.

Ragdoller liker å dilte etter eieren sin, og du må tåle at den følger etter deg fra rom til rom for å se hva du skal drive med. De er som regel ikke direkte klengete, men observerer heller hva du holder på med fra avstand.

Hvis man har en ragdoll som er veldig klengete kan det tyde på at den er understimulert, og trenger mer mental aktivisering og oppmerksomhet.

Noe av det som skiller ragdoll fra andre katteraser er hvor fleksibel den er. En ragdoll kan nemlig ligge i omtrent hvilken som helst stilling når den er avslappet, og den bøyer seg på måter du ikke skulle tro var mulig.

Ragdoll som stekker seg ut
Ragdoll som stekker seg ut. Foto: Leijurv / CC BY-SA 4.0.

Man kan derfor se en ragdoll ligge i de merkeligste stillinger når de ligger og sover, og noen av disse kan se utrolig ukomfortable ut, men det er helt OK for den. Det er også vanlig at den ligger og sover med alle fire beina i ulike retninger.

Rasen har høy toleranse for å bli båret, men husk at selv om den er fleksibel i alle retninger må den bli båret riktig med to henger som sørger for at hele kroppen får støtte. De er kjent som veldig føyelige katter.

Ragdoll fungerer både som inne- og utekatt. Den regnes som relativt enkel å trene. Dersom den skal være innekatt er det viktig at man har diverse leker og oppgaver for å utfordre den litt mentalt, siden den ikke får disse utfordringene utendørs slik som de fleste andre katter.

Utendørs har den nesten ikke noe jaktinstinkt, så du trenger ikke å være redd for at den kommer bort til deg med en død mus i «gave». Det betyr også at den fungerer aldeles dårlig til å kontrollere gnagerbestander på for eksempel gårder.

Som med de andre store katterasene tar det lang tid før en ragdoll er fullvoksen. Man regner med at det tar minst 3 år før den regnes som en voksen katt, men det kan også ta opptil 4 år i noen tilfeller. Så her får man kattungeperioden ganske lenge før den blir skikkelig voksen.

Noen har ragdoll alene, men de er også svært sosiale katter som trives godt med andre katter. Om du har mulighet er det best å ha to likesinnede katter sammen, men de klarer seg også helt fint alene med mennesker.

Tre ragdoll-katter
Tre ragdoll-katter. Foto: Eric Semling / CC BY 2.0.

Utseende og fysikken til ragdoll

Ragdoll er en stor katt med lyseblå øyne. Pelsen er halvlang med lite underull, og skal være fin og silkemyk. Kroppen er muskuløs med et kraftig nakkeparti og hode.

Pelsen kommer i opptil 60 ulike fargevarianter, fordelt på seks hovedgrupper;

  • Bicolor. Bicolor kjennes igjen med en omvendt V på pannen. De har en lys grunnfarge og hvite bein.
  • Mitted. Denne er masket med hvite poter og hake, og rosa poter. De har ofte hvite striper på nesen.
  • Colorpoint. Colorpint-ragdoller har en lys kroppsfarge som står i kontrast til mørke bein, maske og ører.
  • Tabby (kalles også lynx). Tabby-mønster som er synlig på beina og halen, og ellers er det mønster på resten av kroppen i tabby-stil.
  • Torbie. En kombinasjon av tortie (under) og tabby.
  • Tortie. Skilpaddemønster med stor variasjon.

Bicolor, mitted og colorpoint er de tre desidert vanligste variantene.

Selve vekten på rasen kan være helt opptil 9,5 kg for store hanner, selv om alt mellom 4 og 7,5 kg er normalt. Hunner kan veie mellom 3,5 kg og 6,5 kg.

Ragdoll
Ragdoll. Foto: Peter Munks / CC BY 2.0.

Stell av ragdoll

Den halvlange pelsen til ragdollen må stelles 1 eller 2 ganger i uken for å unngå at den floker seg. Den bør bades eller vaskes etter behov, men så lenge man børster pelsen ofte nok er det sjeldent noe man trenger å tenke mye på.

Man må børste ekstra mye på vår og høst når den har røyteperioden sin. Sørg for å være ekstra flink til å sjekke på magen/buken og rundt beina, da dette er typiske områder hvor pelsen floker seg.

De fleste ragdoller er glade i å bli børstet, men det er noen unntak. Det er derfor anbefalt å begynne børstingen fra ung alder av, og gi godbiter mens man børster slik at det blir en positiv opplevelse for katten.

Som alle katter bør man sørge for at ragdollen får vaksinene de trenger årlig, samt at man tar en helsesjekk samtidig. Selv om det er en sunn rase er det lurt å sørge for at en veterinær kan undersøke på kroppen, øyne og tenner, da de har utstyr og kompetanse til å oppdage helseproblemer som vanlige katteeiere ikke klarer å oppdage selv.

Ragdoll
Ragdoll. Foto: Ariele / CC BY-SA 3.0.

Fôring av ragdoll

Selv om ragdoll er en stor katt trenger den ikke nødvendigvis noe spesialfôr. Vanlig kattemat fungerer som regel helt fint for rasen. Man kan enten fôre med tørrfôr, bløttfôr eller en kombinasjon av begge.

Som hos alle katteraser kan overvekt bli en problem, så det er viktig å passe på at den ikke legger på seg. Kattunger skal derimot få spise så mye de vil, og det vil jo i praksis si de første fire leveårene til ragdoll-katter.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Ragdoll ungkatt
Ragdoll ungkatt. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Helseproblemer hos ragdoll

Ragdoll er jevnt over en sunn katterase, men den har noen få ting man som eier må følge med på.

Som alle katter kan ragdoll få hypertrofisk kardiomyopati (HCM), og har en betydelig hevet sjanse sammenlignet med vanlige katter. Dette kan i verste fall øke sjansen for, eller føre til blodpropp. Hvis man skal avle på katten er det anbefalt å ta gentest eller ultralyd for å oppdage sykdommen. I noen land er det krav til utredelse av hjertet før man kan bruke ragdoll-katter i avl, men ikke i Norge per 2021.

Ragdoll er også utsatt for urinstein, og her er det spesielt hannene som er utsatt. Dette kan utfolde seg som at katten ikke får urinert eller har blodig urin, og må undersøkes av veterinær. Det er heldigvis ikke direkte vanlig, men ha det i bakhodet hvis du har en ragdoll som plutselig ikke tisser som vanlig.

Les mer om forebygging, symptomer og behandling av urinstein hos katt her.

Ragdoll
Ragdoll. Foto: Shadowmeld Photography / CC BY-SA 4.0.

Ragdoll som rasehistorie

Ragdoll er en ganske ny katterase, og ble utviklet av en kvinne med navn Ann Baker i California i USA på 1960-tallet. Den ble avlet frem fra hvit huskatt som hadde angoralignende pels sammen med en sort perser.

Litt senere ble både hellig birma, flere persere og burmeser krysset inn i rasen. Alle dagens ragdoll-katter kan spores til disse kattene, og siden ble rasen lukket.

På 90-tallet ble rasen godkjent av de store internasjonale katteklubbene, og siden den gang har interessen for ragdoll tatt helt av. Nå regnes den som en veldig populær rase, selv om den ennå ikke har fått skikkelig fotfeste her i Norge.

Om å kjøpe en ragdoll fra oppdretter

De siste årene har vist at det er en del useriøse oppdrettere av rasekatter her i Norge, og dessverre er det ikke noe unntak for ragdoller. Når man skal kjøpe en ragdoll er det viktig å sette seg godt inn i rasen og bruke god tid på å finne en god oppdretter til kattungene.

En renraset ragdoll skal selges med stamtavleoppføring på Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR) sine nettsider, skal komme med helseattest, og skal ha foreldre som er godkjente avlskatter. Det er ditt ansvar som kjøper å sjekke at oppdretteren har kontroll på disse tingene.

Det er heldigvis mulig å sjekke kattens stamtavle digitalt, så spør oppdretterne om oppdretternavnet på foreldrene, så kan du sjekke foreldrene sine.

Ragdoll kattunge
Ragdoll kattunge. Foto: Leijurv / CC BY-SA 4.0.

Spørsmål og svar om ragdoll

Er ragdoll en kosete rase?

Ragdoll-katter regnes som ganske kosete, og vil gjerne ligge på fanget og bli koset med i lange stunde.r

Går ragdoll godt overens med barn?

Ragdoll regnes som en katterase som går veldig godt overens med barn. Man må være litt forsiktig så barnet ikke skader katten, for katten vil finne seg i overraskende mye rart fra barna.

Hvor lenge lever en ragdoll?

Den forventede levealderen til en ragdoll er alt fra 10 til 15 år, hvor 12 – 13 år er vanligst.

Røyter ragdoll mye?

Ragdoll røyter ganske mye. Men reduserer mengden med røyting litt ved å børste den ofte, men selv med daglig børsting er det ikke nok til at den ikke røyter i det hele tatt.

Er ragdoll allergivennlig?

Ragdoll regnes ikke som allergivennlig for de med pelsallergi, og produserer mengder av begge de to ulike allergifremkallende proteinene,

Er ragdoll en anerkjent rase?

Ragdoll er i dag anerkjent som en egen katterase både i Norge og internasjonale.

Krever ragdoll eiere med katteerfaring?

Ragdoll er relativt enkelt å ha med å gjøre, og man trenger ikke å ha mye katteerfaring for å lykkes med en ragdoll. Den egner seg godt for førstegangs katteeiere.

Går ragdoll godt overens med hunder?

Ragdoll-katter går veldig ofte bra sammen med hunder, men det er litt avhengig av hunden egentlig. De fleste opplever at det går fint.

Hvor mye koster en ragdoll?

Prisen for en ragdoll-kattunge med helseattest, stamtavle og alt det der ligger typisk på et sted mellom 7 000 og 14 000 kroner.

Går ragdoll godt overens med andre katter?

Ragdoll går som regel veldig fint overens med andre katter. Det har vært en myte om at ragdoll er usosial, men dette er kun en myte. Om du har to eller flere ragdoller sammen vil de bruke mye tid på å være sosiale sammen.

Hvor mye veier en voksen ragdoll?

En voksen ragdoll veier typisk 5 til 6 kg, men kan også bli et par kilo tyngre.

Legg igjen en kommentar