Hvordan få en trygg julefeiring for katten

De fleste av oss gleder oss til å ferie jul, men når man har en katt i hus bør man ta en del forhåndsregler for at katten skal få en trygg og fin julefeiring. For det er ikke spesielt moro å måtte reise til veterinæren på selveste julaften, få juletreet veltet, eller få en katt som er stressa og redd.

I denne artikkelen skal jeg se nærmere på hvordan man kan få en trygg og god julefeiring for pusen.

Katt som leker med julepynt på juletreet
Katt som leker med julepynt på juletreet. Foto publisert med tillatelse.

Ting du må passe på når du feirer jul med en katt i hus

I juleferinga er det en del ting du må passe ekstra godt på når du har en katt i hus, og nedenfor går vi over det aller viktigste å følge med på.

Levende lys

Levende lys og katter er en dårlig kombinasjon. Veldig mange katter er utrolig nysgjerrige på disse, og i beste fall brenner de seg litt. I verste fall velter de stearinlyset når du ikke følger med, så kan det utvikle seg til en brann.

Om du skal ha levende lys i jula må det i alle fall gjøres på en måte slik at katten ikke får tilgang til lysene, og du må være ekstra forsiktig med å forlate rommet eller ikke følge med på lysene. For det tar ikke mange sekundene for en katt å velte et stearinlys!

Og når vi først er inne på levende lys; en del katter kan også være så nysgjerrige på peisen at de prøver å hoppe inn eller smake på brennende ved. Så vær forsiktig med å ha åpen peis sammen med katten.

Juleplanter

Det er mange av de vanligste juleplantene og -blomstene som er skikkelig giftige for katter, og som i verste fall kan føre til at katten dør av forgiftning om den spiser på planten.

Noen av de giftige juleplantene du må holde vekk fra katten din er:

  • Alle typer liljer.
  • Amaryllis.
  • Svibel / hyasint.
  • Tulipaner.
  • Julekaktus.
  • Juleroser.
  • Julestjerne.

Alle disse er i en viss grad giftige for katten. Jeg ville anbefalt å unngå å ha disse i hus i jula, og om du skal ha det bør de stå i et rom hvor katten ikke har tilgang til å spise på dem.

Kontakt veterinær med det samme dersom katten har spist på en av disse juleplantene og sikler, kaster opp eller har redusert allmenntilstand.

Les mer: Disse blomstene og plantene er giftige for katter.

Juletreet

Juletreet kan by på farer for katten. For det første kan barnåler som faller ned fra treet virke som noe som er spennende å smake på for katten, og dette kan føre til overraskende store skader. Hvert år må flere katter opereres for å fjerne barnåler fra magesekk og tarm! Siden de er spisse kan de i verste fall gjøre store skader på magesekk og tarm, og det er veldig viktig at man passer på at katten ikke får tilgang til å spise barnåler.

For det andre er vannet grantreet står i giftig. Her skilles det ut ting som terpentiner i vannet, og om katten drikker fra juletrefoten kan den bli skikkelig syk. Kjøp derfor en juletrefot som fungerer slik at katten ikke får tilgang til å drikke vann fra den.

Katt inne i juletreet
Katt inne i juletreet. Foto publisert med tillatelse.

Julematen

Det er kanskje fristende å la pusen få smake litt på årets julemat, men her er det viktig å ha tunga rett i munnen. Det er langt ifra all julemat som er trygg for katten, selv om noe går greit. Generelt sett bør du passe på at katten ikke spiser ting som:

  • Ribbe (for mye fett).
  • Pinnekjøtt (for salt).
  • Lutefisk.
  • Alt av kål og løk.
  • Kalkunskinn (dette er overraskende fellfylt, og har drept flere katter).
  • Pepperkaker.
  • Sjokolade og godteri.
  • Druer og rosiner.
  • Nøtter,

Jeg anbefaler heller å kjøpe eget snacks til katten istedenfor å gi den noe fra julemiddagen. Det du kan gi den er ukrydret kalkun hvis dere spiser det til jul, men ikke gi den noe av skinnet eller bein.

Les mer om mat som er farlig og giftig for katter her.

Gavebånd og dekorasjoner

Gavebånd som festes rundt julepakker kan dessverre fort utvikle seg til å bli dødsfeller for katter, for det er en del katter som prøver å spise disse gavebåndene. Her er problemet om katten svelger båndet slik at det havner i magen. Det kan ende opp med å bli liggende i magesekken eller i tarmen og blokkere avføring, og kan føre til alvorlige skader på katten.

Hvert år ser man katter som både må til dyrlegen, og katter som dør som følge av dette, så gjør ditt beste for å holde gavebåndene vekk fra katten.

La katten ha et rolig og trygt sted i juleferinga

Om dere skal feire jul hjemme med gjester er det viktig at katten har mulighet til å trekke seg vekk. Å ha mange mennesker på besøk i en slik hektisk tid kan virkelig stresse katten, så sett opp noen steder hvor den kan trekke seg vekk for å få ro. I noen situasjoner kan man for eksempel flytte klatrestativet, senga og tingene til katten til et annet rom hvor det er roligere.

Her er det selvsagt variasjon fra katt til katt. Noen katter er supersosiale og trives godt med mange gjester på besøk, så tilpass litt etter hva du tror katten din liker.

Det kan også være fornuftig å la katten bli litt slitt ut før selve julefeiringa. Lek med den og hold den opptatt på formiddagen slik at den er sliten og rolig når selve kvelden kommer.

Slik holder du katten unna juletreet

Katter seg på juletreet som en enorm katteleke hvis de får lov, for her er både treet selv og ikke minst all pynten supermoro for katten. Det er ikke rent få katteiere som har opplevd å få juletreet ramponert av den firbente vennen sin, enten det er snakk om å velte hele treet, ødelegge all pynten, eller bare lage et komplett kaos av treet.

Det er heldigvis noen triks du kan bruke for å få katten til å holde seg unna treet, og jeg har allerede skrevet en artikkel med mange tips for å få katten til å la juletreet være i fred. Det viktigste tipset er kanskje å spraye juletreet med en bitterspray som denne, eller lage egen ved å blande seg sitt eget sitronvann.

Skvis saften fra en sitron eller lime i en sprayflaske og fyll opp med vann. Spray denne på juletreet, så vil de fleste katter holde seg vekk. Dessverre er det noen katter som ikke bryr seg, så da må man nesten prøve litt andre metoder. Men dette fungerer godt for de aller fleste katter!

Katt som leker med julepynt på juletreet
Katt som leker med julepynt på juletreet. Foto publisert med tillatelse.

Hold katten innendørs rundt nyttår

Når det kommer til at selve julefeiringa er over, er det fortsatt et stort stressmoment igjen for katten, nemlig nyttårsaften. Dette er en skummel tid for katter, for det er mange katter som er redde for fyrverkeri. På den andre siden er det også en del katter som ikke bryr seg stort om fyrverkeriet, så igjen må man nesten se av hvordan katten din er.

Om katten synes det er skummelt med alle disse høye smellene kan det være lurt å gjøre den om til en innekatt rundt nyttår. Typisk begynner fyrverkeriet på kveldene på natten den 29. eller 30. desember, og er åpenbart verst på selve nyttårsaften. Noen idioter skyter også opp raketter på første nyttårsdag (1. januar), så det kan være OK å holde den inne også denne kvelden, spesielt hvis det var overskyet på selve nyttårsaften.

Hvis katten er veldig stressa på nyttårsaften kan du vurdere å gi den litt beroligende spray. Det finnes reseptfrie duftsprayer som denne fra Feliway som gjør katten mer avslappet. Denne sprayes på områder hvor katten oppholder seg, som senga og huler, så skal den være mer avslappet og rolig der, og bedre rustet for å takle rakettene.

Ha veterinæren klar i baklomma!

Selv om du tar alle verdens forhåndsregler kan det alltid skje uhell, og når uhellet først skjer er det viktig å være klar for å kontakte dyrlege. Om katten fikk i seg litt julebakst, virker syk, brant seg i peisen, eller skadet seg på andre måter, så er det viktig å kontakte veterinær med det samme.

Dersom katten er forsikret har du nesten garantert tilgang til gratis veterinærkonsultasjoner over videochat. Dette fungerer ved at du laster ned en app (hvilken app avhenger av forsikringsselskapet ditt), så kan du bruke denne appen for å få veterinærhjelp over telefon og videochat. Da kan veterinæren hjelpe deg med å vurdere hvor alvorlig skaden er, og om det er noe du kan behandle selv, eller om du trenger å reise ned på en dyreklinikk.

Denne artikkelen inneholder annonser for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar