Tyrkisk van er en ganske spesiell katterase som er kjent for å være en av veldig få katteraser som liker å bade, eller til og med svømme. Disse kattene er hvite med markeringer på ansikt og hale, og regnes som veldig sjeldne her i Norge.
Hvis du vil ha en spesiell, sjelden, energisk og lojal katt kan tyrkisk van være noe for deg, spesielt om du synes det er OK med litt røyting i hjemmet.
Tyrkisk van raskt oppsummert
- En leken og energisk katt.
- En av få katteraser som kan svømme.
- Har betydelig lengre pels på vinteren.
- Elsker lek!
- Veldig sjelden rase.
- Bytter mellom sommer- og vinterpels.
Atferd og personlighet hos tyrkisk van
Tyrkisk van er en veldig sosial, leken og energisk rase. Denne katten vil bruke så mye tid som mulig på å leke med kattelekene sine, og elsker et hjem hvor den jevnlig får nye leker.
Ellers er det altså en energisk katterase som ofte er å finne på toppen av gardinstanga, klatrende rundt på steder man ikke skulle tro at den kunne nå, eller løpende rundt i huset.
Hvis katten føler at du ikke leker nok med den vil den gjerne gå for å hente en leke. Det er nokså enkelt å trene rasen til å apportere eller gjøre enkle kommandoer som å sitte eller ligge.
Tyrkisk van er også en svært sosial rase. De er kjent for å knytte tette bånd til eierne sine, og kreve mye oppmerksomhet fra de. Den har ingenting imot å kreve oppmerksomhet ved å hoppe opp på tastaturet til laptopen eller legge seg mellom deg og mobilskjermen din, og foretrekker å være i nærheten av eierne sine dagen lang.
I tillegg til å knytte sterke bånd til eiere vil de også gjerne knytte bånd til andre kjæledyr, og kommer fint overens med både andre katter og hunder. De godtar også stort sett fremmede, men vil sjeldent oppsøke gjester for kos eller lek på samme måte som de gjør med eierne sine.
Tyrkisk van kan like å kose, men ikke så lenge om gangen. Kosing og klapping foregår på kattens premisser, så den velger tid og sted for kos, og krever at du skal kose når den vil. Om den derimot ikke vil kose kan du bare glemme å få den til å godta det.
Når det er sagt kan den fint finne på å ligge på fanget for å få kos hvis du sitter for å se på TV, så det er langt ifra de rasene som nekter å kose.
Ofte så går tyrkisk van greit overens med barn, og foretrekker naturligvis barn som liker å leke dem den. De pleier ofte å ignorere eller ikke bry seg om de minste barna, men så fort barna blir en 3 – 4 år skjønner katten raskt at de kan få seg en god lekekamerat.
Det skal også sies at tyrkisk van fort kan bli fornærmet på barn som ikke respekterer grensene deres. Det er derfor veldig viktig at barna får god opplæring i å respektere grensene til katten, og lære de tegnene på at katten begynner å bli irritert.
En veldig spesiell ting med tyrkisk van er at den elsker vann. Den er kjent som «den svømmende katten», for ikke bare kan den bade, men den er også en dyktig svømmer. Det er ikke uvanlig å se de hoppe inn i dusjen, ta seg et band i en vanndam, eller slå på vannkrana på kjøkkenet.
Tyrkisk van fungerer både som inne- og utekatt, og den tykke vinterpelsen dens tåler det nordiske klimaet fint. Merk at dette er en rase som bruker lang tid på å bli voksen, så man bør vente med å tilvenne dem et liv utendørs til de er minst et år gamle.
Utseende og fysikken til tyrkisk van
Tyrkisk van er en ganske stor katt med halvlang pels. Denne er litt spesiell da den er helt vanntett, og med en lengde som varierer av årstidene. Den myke pelsen mangler underull, og kjennes nesten som kashmir når man tar på den.
Kroppen er kraftig og sterk, med et bredt bryst. Beina er både lange og muskuløse, så den er en kapabel hopper. Vekten for en fullvoksen hunnkatt er mellom 3 og 6 kg, mens hannkattene kan veie så mye som 4 til 8 kg. De blir derimot ikke fullvoksne før rundt tre til fem års alder.
Pelsen kommer alltid i hvit grunnfarge med flekker som kalles for «van flekker». Flekkene dekker deler av hodet og halen, og kan være enten sort, blå, rødbrun / rødtabby, krem eller skilpadde.
Stell av tyrkisk van
Til tross for at tyrkisk van har nokså lang pels er det ganske lite pelsstell. Det er lurt å gå over katten med en børste en gang i uken, men for de aller fleste kattene er dette mer enn nok. Noen tyrkiske vankatter trenger litt ekstra pelsstell på vinteren, spesielt hvis de er ute i snøen.
Tyrkisk van har for øvrig merkbar røyting på vår og høst. På sommerhalvåret har den nokså lett pels som er ganske kort, mens den om vinteren får en lang og tykk pels som gjør at den fint tåler kulden.
I denne røyteperioden kan du enten børste den oftere, eller bare finne frem støvsugeren hver kveld.
I tillegg til selve pelsstellet trenger tyrkisk van normal oppfølging hos veterinær. Det er en nokså frisk rase, men den trenger årlige helsesjekker og kattevaksiner.
Fôring av tyrkisk van
Tyrkisk van er en katterase som fort kan bli litt overvektig, så det er viktig å være nøye med fôret. Gi den god kvalitetsmat, og hvis den begynner å slite med vekta må du heller måle opp daglig mengde med mat, og ikke gi den godbiter eller matrester ved siden av.
Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.
Helseproblemer hos tyrkisk van
Tyrkisk van regnes som en veldig sunn og frisk katterase uten noen rasespesifikke problemer. Det har vært rapportert om noen som har utviklet hypertrofisk kardiomyopati (HCM), en sykdom hvor hjertet er større enn det skal være, og som gir stor sjanse for blodpropp.
HCM er derimot noe alle katter kan få, og det er ingenting som tyder på at tyrkisk van har større risiko enn huskatter eller andre katteraser. Dette er for øvrig en arvelig sykdom, så ved å kjøpe kattunge fra en seriøs oppdretter som har sjekket hjertet til foreldrene kan man minimere risikoen for at katten får HCM.
Ellers er overvekt et problem som kan oppstå, og med overvekt er det høy risiko for ulike hjertesykdommer, leddslitasje og litt sånt.
Det skal sies at det godt kan hende at tyrkisk van også har andre sykdommer som inntreffer sjeldent, men siden det er en veldig sjelden rase er det vanskelig å vite så mye om sykdom hos dem.
Tyrkisk van sin rasehistorie
Tyrkisk van antas å stamme fra Vansjøen i Tyrkia, men det er ingen som vet helt sikkert når rasen oppsto eller hvordan det gikk til. Man regner med at rasen er minst 300 år gammel, men det kan godt være at den også er eldre enn dette. Det var derimot først på 1950-tallet at den ble importert til Europa.
Da tyrkisk van ble godkjent som rase av FIFe på i 1960 ble den kalt for tyrkisk katt, men da tyrkisk angora også ble en godkjent rase måtte tyrkisk katt endre navn til tyrkisk van for å gjøre skillet mellom disse to rasene tydeligere.
I dag er tyrkisk van en veldig sjelden katterase, men via bevaringsprogrammer holdes den i live. I Tyrkia regnes rasen som en nasjonalskatt.
Spørsmål og svar om tyrkisk van
Tyrkisk van er en katt som knytter sterke bånd til alle i familien, og passer godt inn i de fleste familier.
Tyrkisk van går for det meste veldig godt overens med andre katter.
Tyrkisk van går greit sammen med barn, men helst med litt eldre barn. Det er viktig at barna kan respektere grensene til katten, og ikke prøver å tvinge den til å kose eller noe sånt.
Tyrkisk van er ikke en kosete rase. De kan godt oppsøke eierne sine for litt kos, men de vil aldri bli noen kosebamser som tilbringer store deler av dagen på fanget til eieren sin.
Tyrkisk van fungerer både som inne- og utekatt, så her kan man velge litt hva man selv ønsker.
Tyrkisk van regnes ikke som allergivennlig, selv om den mangler underull.
Tyrkisk van røyter mye, og har to røyteperioder i året hvor den bytter all pelsen sin. Så her er det bare å finne frem støvsugeren først som sist.
Tyrkisk van lever ganske lenge, og blir typisk 15 – 16 år gammel, selv om noen også kan bikke over 20 år.
Tyrkisk van er middels krevende, og kan fungere for de som skal ha sin første katt, men det krever at man setter seg godt inn i rasen og behovene dens.
Flott side, informativ