Urinstein, også kalt for blærestein, er en sykdom som forekommer relativt ofte hos hannkatter, men som også kan ramme hunnkatter.
Selve urinsteinen kommer av mineraler som krystalliserer seg i urinrøret til katten. Dette skjer fordi katten drikker for lite vann, og den konsentrerte urinen har for høyt innhold av mineraler. Det kan også ha sammenheng med at det er for mye salter og mineraler i fôret til katten.
Når dette skjer dannes det da en krystall i urinrøret til katten. Denne krystallen kan gjøre at det er vondt for katten å tisse, og kan helt eller delvis blokkere urinstrømmen.
Kontakt veterinær med det samme hvis du mistenker urinblokkering!
Tegn på at katten din har urinstein
Tegn på at katten har urinstein kan være:
- Blodig i urinen.
- Katten får ikke tisset i det hele tatt.
- Hyppige dobesøk.
- Smertefull urinering.
- Ved urinblokkering: katten er urolig og ser ut til å ha smerter, spesielt når den skal urinere.
Om katten ikke tisser i det hele tatt har den såkalt urinstopp som følge av urinsteinen. Dette er livstruende, og her er det bare snakk om noen få timer før nyrene får store nok skader til at katten kan dø.
Urinstopp kan observeres ved å se om katten virker til å ha det vondt når den prøver å tisse. Som oftest kommer det ingenting, mens andre ganger kommer det bare noen få dråper med blod.
Dersom man mistenker at katten har urinstein bør man kontakte veterinær. Dersom du tror at urinveien er helt blokkert (urinstopp) må du kontakte veterinær med det samme, for dette er en akutt og livstruende tilstand!
Behandling av urinstein hos katt
Første steg for å finne ut om katten har urinstein er ved å ta en urinprøve av katten. Dette kan gi tegn på at det er urinstein ved å se på mineralinnholdet i urinen. Det er derimot ikke nok til å stille en sikker diagnose, men kan være et nyttig første steg for å finne ut om urinstein er et potensielt problem.
Når man kommer til veterinæren vil de gjerne sjekke om katten har urinstein og hvor stor den eventuelt er ved å ta røntgen og ultralyd. Det er nemlig flere andre ting som kan ha tilnærmet like symptomer som urinstein, og man vil jo være sikker før man begynner behandlingen. Det er heldigvis enkelt å oppdage urinstien på ultralyd og røntgen.
Selve behandlingen av urinstein hos veterinær består av å spyle urinrøret. Dette gjøres som oftest når katten er i narkose hvis katten tåler det (avhenger av nyretilstanden hos katter med urinblokkering). Om den er for stor til at man kan skylle den ut må noen ganger veterinærene bruke et endoskop til å fjerne urinsteinen.
I gamle dager måtte man noen ganger kirurgisk fjerne urinsteinen ved å åpne opp urinrøret, men dette har heldigvis stort sett blitt byttet ut med endoskopbehandling i moderne tid.
Små urinsteiner kan også behandles ved å gjennomføre de forebyggende tiltakene jeg har skrevet om nedenfor. Ved å forhindre videre oppbygning av urinsteinen kan man gradvis bli kvitt den, da urin uten for mye salter og mineraler kan redusere urinsteinen. Dette er kun hvis katten har litt hyppig vannlating, for urinblokkering må behandles med det samme.
Forebygging av urinstein hos katt
Det er et par ulike ting man kan gjøre for å forebygge urinstein hos katten sin, og noe av det viktigste du kan gjøre er:
- Gi den fôr av høy kvalitet. Se etter kattefôr med lite salter og mineraler, gjerne spesiallaget for kastrerte katter.
- Alltid har vann tilgjengelig slik at den kan drikke når den vil. Ha gjerne flere ulike vannskåler plassert rundt fordi der hvor katten oppholder seg for å oppmuntre den til å drikke mer.
- Sørg for at katten er normalvektig. Overvektige katter har betydelig høyere risiko for å få urinstein.
Det er også mer vanlig for hannkatter ettersom de har et smalere urinrør. Kastrerte hannkatter har igjen ennå høyere risiko. Så hvis man har en kastrert, overvektig hannkatt må man følge godt med.