Om Dyreliv.no

Dyreliv.no sitt mål er å lære bort god informasjon om riktig dyrehold. Jeg ønsker å bruke denne siden til å lære hvordan man skal drive med kjæledyr for å gi de et så godt liv som mulig.

Så godt som all tekstinformasjon på Dyreliv.no er skrevet og utviklet av Nicklas Iversen. Jeg har vært lidenskapelig opptatt av kjæledyr hele livet, og ønsker derfor å bruke denne nettsiden til å dele litt av lidenskapen min med resten av Norge. Jeg fungerer som både eier, utvikler og innholdsforfatter på nettsiden.

Faglig har jeg god kunnskap og dyr via utdannelsen min som økolog ved Universitetet i Sørøst-Norge. Økologi er studier om interaksjoner mellom det levende og det ikke-levende, eller med enklere ord, hvordan ting som klima og miljø påvirker dyr og organismer som lever der. Dette har gitt en god innføring i dyr og biologi, men det er viktig å huske at jeg ikke er veterinær eller dyrepleier.

Bildene på Dyreliv.no er en kombinasjon av egne bilder, Public Domain-bilder som kan brukes fritt, Creative Commons-bilder som publiseres her med korrekt lisens og kreditering, og bilder sendt inn av lesere.

Jeg blir superglad om du sender meg gode bilder av ulike hunderaser, kaninraser, katteraser, reptiler, fisk eller annet du har! Om jeg får lov til å bruke bilder av dyret ditt vil jeg selvsagt kreditere med navn hvis du vil, så får du sjansen til å vise frem dyret ditt til tusenvis av besøkende.

Jeg kan kontaktes på nicklas@dyreliv.no.

Annonsering og sponsing av produkter på Dyreliv.no

Dersom dere er interessert i å annonsere, promotere et produkt eller få produktomtaler på Dyreliv.no kan dere ta kontakt på e-post for å finne en avtale som fungerer for begge.

Hvordan jeg samler informasjon til innholdet på Dyreliv.no

Selv om jeg har lang erfaring med mange ulike hunderaser, fisker, gnagere og andre dyr, er det likevel slik at jeg må samle informasjon for å lage komplette artikler på Dyreliv.no.

I utgangspunktet samler jeg informasjon ved å lese flere ulike kilder. Ved å bruke kildekritikk gjør jeg mitt beste for å avgjøre hvor troverdig en kilde er, og hvor troverdig teksten til denne kilden er. Når jeg skriver om noe som har med sykdom å gjøre bruker jeg i hovedsak direktekontakt med veterinærer og fagbøker om veterinærvitenskap. All informasjon dobbeltsjekkes med andre kilder, men dersom det er sprikende informasjon prøver jeg å 1) opplyse om dette i teksten, og 2) fokusere på den kilden som er mest troverdig.

Når det er sagt er det viktig å bruke kildekritt selv når du leser om dyr, både her på Dyreliv.no og andre steder. Om du tror dyret ditt er sykt bør du alltid ta kontakt med en autorisert veterinær fremfor å stole på hva du leser på internett, uansett hvor mye research vi som skriver artiklene legger i det.

Mine kjæledyr

Per nå har vi to hunder, to kaniner, en katt, og noen akvariefisk her i huset. Begge hundene er mynder, hvor vi har en whippettispe og en borzoihann. Tidligere har jeg erfaring med andre hunderaser, en del ulike gnagere, diverse fugler inkludert papegøye og veldig mange ulike fiskearter.

Borzoi
Borzoien vår Nedo. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.
Whippet
Whippeten vår Wilma på. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.
Ragdoll ungkatt
Ragdollen vår Hoid, men som bare kalles for pus til vanlig. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.
Kaniner
Kaninene våre Phil i forgrunnen, og Kompis som gjemmer seg bak. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Ønsker du å bidra med innhold til Dyreliv.no?

Dersom du ønsker å dele noe om kjæledyr uten å ha en god kanal for å gjøre det, kan det være en mulighet for å dele innholdet ditt på Dyreliv.no. Her kan du nå til tusenvis av besøkende, så dette er en super anledning for å få delt informasjon om favoritthunderasen din, om en spesiell type produkter du liker å bruke på kjæledyrene dine, eller om du bare vil dele erfaring fra å være dyreeier.

Her er det bare å ta kontakt, så finner vi ut av det! Som bidragsyter vil du kunne få din egen profilside på Dyreliv.no med oversikt over innhold du har skrevet.

Dersom du for eksempel er oppdretter av en rase eller lignende blir det selvsagt rom for å nevne dette med link til oppdrettsiden din i teksten. På denne måten kan innholdet også fungere som en slags promotering for oppdrettet ditt.

Dette tilbudet er ment for privatpersoner som brenner for noe som har med kjæledyr å gjøre eller deg som driver oppdrett av et dyr eller en rase, men gjelder ikke for kommersielle aktører som fôrprodusenter, dyrebutikker og lignende.

Hvilke dyr får plass på Dyreliv.no?

På Dyreliv.no er det plass til alle dyr som holdes i fangenskap eller som kjæledyr. Her skriver jeg om både ilder, snegler, reptiler, fugler, katter, hunder, kaniner, gnagere og det meste annet som er lov å holde som kjæledyr.

I praksis ekskluderes hest fra nettsiden på grunn av mangel på erfaring og interesse med dyret.

Innhold om akvariumhobbyen og fisk publiseres på Akvaportalen, en annen nettside jeg har drevet i lang tid.

Produksjonsdyr har i utgangspunktet ikke plass på Dyreliv.no. Dersom du ønsker å finne informasjon om riktig hold av gårdsdyr må du lete en annen plass. Unntaket er gårdsdyr som fungerer som kjæledyr, som for eksempel minigris.

Om rase- og artsprofiler på Dyreliv.no

Rase- og artsprofiler er en viktig del av Dyreliv.no, og det som trekker mange besøkende hit. På disse profilene prøver jeg å gi et godt overblikk over hva man kan forvente seg om man har et dyr av denne rasen eller arten i hus, og nevne litt av det fine, men også noen av tingene som kan bli problematiske med å ha denne rasen / arten.

Det er likevel slik at ingen raseprofil er komplett, og kan aldri gi et 100 % riktig bilde på hvordan denne rasen eller arten faktisk er. Enkeltindivider kan avvike fra hva som er ansett som normalt for rasen / arten, og for eksempel er det jo slik at mange hunderaser bjeffer lite eller ingenting, men så vil det alltid finnes hunder innenfor denne rasen som bjeffer som et uvær.

ta all informasjonen i raseprofilen som et utgangspunkt, men husk at du får din ditt individuelle dyr med sin egen personlighet og ønsker.

Det er mange som er uenige i at blandingsraser og ikke-anerkjente hunderaser skal få en egen raseprofil her på Dyreliv.no, men dette er likevel noe jeg selv ønsker å drive med. Min mening er at det er bedre at folk får tilgang til informasjon om rasen uansett om den er anerkjent av NKK eller ikke, og får heller gjøre sin egen vurdering på om de skal ha en rasehund eller blandingshund.

Det er viktig å merke seg at jeg mangler direkte erfaring med mange av rasene som det skrives raseprofil om. For å kompensere for dette gjør jeg grundig research om rasen, og vil forhøre meg med oppdrettere, personer som har denne rasen, lese på forum og Facebook-sider for rasen, og ikke minst bruke tradisjonelle kilder som bøker, rasestandarden, rasespesifikk avlsstrageti (RAS) og ikke minst den offisielle informasjonen fra rasens raseklubb.