Artsprofil: Gilaøgle

Gilaøgle (Heloderma suspectum) er en stor øgle som stammer fra ørkenområdene i USA og Mexico, kjent for å være et interessant, med farlig reptil å holde i fangenskap.

I mange land er den populær i reptilhobbyen, men den holdes kun av erfarne folk som er kjent med farene rundt å holde en øgle som har et potensielt dødelig bitt.

Gilaøgle er ikke lov å holde i fangenskap i Norge.

På engelsk kalles gilaøgle for «Gila monster», og det er noen få registrerte dødsfall selv om de fleste bitt ender med at eieren overlever.

Gilaøgle.
Gilaøgle.

Hold av gilaøgle

Det regnes som nokså krevende å holde gilaøgle i fangenskap (og ikke minst ulovlig i Norge), men det er en art som fungerer godt i fangekap om man først klarer å lage et godt miljø for den.

Gilaøgler er dagaktive, men er likevel veldig rolige reptiler som stort sett bruker tiden sin på å ligge stille. De lever lenge, og kan fort bli opptil 30 år i fangenskap.

Gilaøgle. Foto: Jeff Servoss.
Gilaøgle. Foto: Jeff Servoss.

Terrariet til en gilaøgle

Størrelsen på terrariet bør være minst 120 x 60 x 60 centimeter. Terrariet skal etterligne ørkenområder, så det må være tørt og rent.

Bunnen bær ha et halvtykt lag av sand (som Exo Terra Sand) eller andre typer reptilsand.

Man må ha en varm sone samt en kald sone i terrariet. Den varme sonen bør holde 29 til 34 °C, mens resten av terrariet kan ligge på 26 – 30 °C. De trives dårlig i kalde miljøer, så pass på at det alltid er varmt nok i hele terrariet (ikke bare i små deler av det).

Som med mange andre reptiler trenger også gilaøgler UVB-lamper slik at den kan syntisere vitamin B3 og til å hjeple med å absorbere kalsium.

Terrariet bør innredes med noen gode gjemmesteder. Gilaøgler liker godt å grave seg ned under steiner, så dette kan gjerne etterlignes i terrariet.

Til slutt trenger gilaøglen også et sted den kan bade ved å dyppe seg ned i et badekar. Fyll dette opp slik at det dekker opp til magen, men ikke så dypt at den kan drukne. Det anbefales å velge et badekar som er tungt nok til at den ikke kan velte det!

Gilaøgle i terrarium. Foto: MonsterDoc / CC BY-SA 4.0.
Gilaøgle i terrarium. Foto: MonsterDoc / CC BY-SA 4.0.

Gilaøglens fysikk

En voksen gilaøgle blir omkring 50 til 60 centimeter lang medregnet halen (23 til 35 cm uten hale). Vekten ligger som oftest et sted mellom 550 og 800 gram.

Arten er kjent for den karakteristiske sorte kroppen med fargeinnslag av gul eller gulrød. De har en kraftig kropp, og ligger ofte paddeflat på magen sin.

De bytter ham veldig ofte de første leveårene. Halen til gilaøglen er tykk, og brukes som fettlager for dårlige tider.

Fôring av gilaøgle

Gilaøgler spiser først og fremst små rotter og mus i fangenskap. Fôr de én gang i uken, og ikke la deg lure til å overfôre, da de typisk elsker mat. Så det er dessverre fort gjort at de blir overvektige.

På vinteren kan de godt få ennå litt sjeldnere enn om sommeren.

Om gilaøglens bitt

Bittet er som oftest ikke dødelig for mennesker, og det anbefales å alltid bruke tykke lærhansker når man håndterer øglen. Om den først biter seg fast vil det være svært vanskelig å få den til å slippe, og den vil kontinuerlig slippe ut gift mot huden din når den biter fast.

Den enkleste måten å få den til å slippe taket på er ved å holde den under vann. Da vil den som regel slippe bittet sitt, og du kan komme deg løs. Dette er åpenbart ikke bra for gilaøglen, men som regel overlever de det. Men siden bittet potensielt kan drepe deg bør man gjøre alt man kan for å få den til å slippe.

Andre metoder for å få den til å slippe bittet er ved å bruke håndsprit eller lignende som sprutes inn i munnen dens. Dette er heller ikke bra for den, men ofte en effektiv måte for å få den til å slippe på.

Nærbilde av en gilaøgle. Foto: MonsterDoc / CC BY-SA 4.0.
Nærbilde av en gilaøgle. Foto: MonsterDoc / CC BY-SA 4.0.

Som oftest er bittet ikke-dødelig for voksne, friske mennesker, men i noen tilfeller kan det føre til dødsfall. Bittet et uansett ekstremt smertefullt!

Det anbefales å kontakte legevakt dersom du blir bitt, selv om arten ikke er lov å holde i Norge. Dette er siden bittet potensielt kan føre til permanent skade eller til og med død, og bør behandles av helsepersonell.

Mange lar seg lure til å bli bitt, da gileøgler er svært rolige og avslappede. Men ikke la deg lure: de kan bite når som helst! Selv når de virker helt uinteressert i å gå til angrep. Det er anbefalt å kun håndtere dem med tykke lærhansker, uansett om du tror du har full kontroll eller ikke.

Legg igjen en kommentar