Leopargekko er en av de 19 reptilene på positivlista som er lovlig å holde som hobbydyr i Norge, og det er trolig det reptilet som er mest populært av dem alle. Veldig mange som vil holde reptiler velger leopardgekko som sin første reptil, og det er ikke så rart.
Leopardgekko er en fin nybegynnerreptil som har et utrolig vakkert mønster på kroppen, er hardfør av seg, og har denne helt spesielle halen sin. De kommer i mange ulike farger og varianter, og er først og fremst nattaktive. De tåler håndtering godt, men må temmes som alle dyr.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du trenger å vite om å holde leopardgekko i et terrarium, og når du er ferdig med å lese er du klar for å ut og kjøpe deg din første leopardgekko.
Hold av leopardgekko
Når det kommer til hold av leopardgekko er de ikke så kravstore av seg.
Som reptiler flest trenger de et riktig innredet terrarium (mer om dette lenger ned), fôring 2 – 3 ganger i uken, og en timer som sørger for at de får stabilt med lys og mørketid.
Leopardgekkoer trenger ikke kos eller oppmerksomhet fra oss mennesker, så du velger selv helt hvor mye oppmerksomhet og tid du skal bruke på den. De tåler det derimot godt, og mange har dem utenfor terrariet daglig.
Ellers er det bare å passe på at den har mat, vitaminpulver og drikke, ikke viser noen tegn på sykdom, og at alt utstyret fungerer som det skal.
Alle leopardgekkoer skal holdes alene, og selv om noen mener at det går bra å ha flere sammen er det ikke noe jeg anbefaler. I naturen vil du aldri finne leopardgekkoer sammen, og de trives rett og slett ikke i hverandres selskap. Så ha kun ett dyr per terrarium med mindre du har veldig stort terrarium.
Leopardgekkoer er nattaktive dyr, så det er ikke all verdens du ser til dem på dagtid. Men de lærer seg raskt å våkne når det er tid for mat.
Håndtering av leopardgekko
Det er fullt mulig å håndtere leopardgekkoer, og som andre burdyr bør man bruke god tid til å temme den før du tar den ut av buret. En skremt leopardgekko kan i verste fall kaste halen sin! Dette er ikke farlig, men den nye halen blir aldri like fin som den originale.
Start temmingen med å sitte ved terrariet og ha hånden rolig på innsiden av det. Gjør dette i et kvarters tid et par ganger om dagen frem til leopardgekkoen blir vandt til hånden din. Etter en liten stund vil den bli nysgjerrig og oppsøke den, og klatre opp.
Snakk gjerne litt rolig til den samtidig slik at den blir vandt til stemmen din også.
Etter et sted mellom 5 og 8 dager vil de fleste leopardgekkoer bli trygge nok på hånden din til at du kan ta de litt ut av terrariet. Start med korte økter på 15 til 25 minutter.
Noen håndterer de utenfor terrariet daglig, men husk at de kun skal ha korte økter på maks en halvtime om gangen, og heller tilbringe mesteparten av tiden sin inne i terrariet.
Grunnen til at de ikke bør være utenfor lenger er enkelt nok at de ikke kan regulere varmen sin like enkelt utenfor terrariet.
Leopardgekkoens fysikk og utseende
En voksen leopardgekko veier mellom 50 og 80 gram, og er da mellom 25 og 30 centimeter lange. Under riktige forhold kan en leopardgekko leve i opptil 25 år! Det er derimot mest vanlig at de blir mellom 6 og 10 år gamle, så ikke forvent at den skal leve i over 20 år.
Selve arten er en type firfisle som kun lever på bakken, og mangler sugekoppene som lar mange andre firfisler klatre. Den vil derfor alltid holde seg på bakken, og du trenger ikke å sikre terrariet like godt på toppen som hos andre reptiler.
Det finnes utrolig mange fargevarianger og ulike tegninger hos leopardgekko, og disse kalles for «morphs». De mest sjeldne og populære morphene kan koste mange titalls tusen kroner, men det finnes også mange fine morphs som har en mer normal prislapp.
Per 2022 finnes det flere hundre ulike morphs, og nye morphs utvikles hele tiden av oppdrettere.
Terrariet til en leopardgekko (Alt om utstyr og innredning)
Når man skal ha en leopardgekko er det svært viktig at alt er som det skal i terrariet dens. Både luftfuktighet, bunnmateriale, varmesoner og alt slikt må være på plass for at den skal trives, og det krever en del utstyr. La oss ta en nærmere titt på nødvendig utstyr!
Selve terrariet
Det første du trenger er selve terrariet. En leopardgekko må ha et terrarium som er minst 60 centimeter langt, 40 centimeter bredt, og 30 centimeter høyt (60x40x30cm). De klatrer ikke, så om du ønsker større bør du heller øke i bredde og lengde, ikke høyde.
Terrarier i størrelsen 90x45x30cm eller 90x45x45cm er vanlige i handelen, og er ypperlige terrarier for leopardgekkoer.
Les mer om valg av terrarium til leopardgekko her.
Bunnmateriale
Bunnen av terrariet må jo være dekt av noe, og det finnes svært mange ulike typer bunnsubstrater for reptiler på markedet. Det er derimot ikke alle som egner seg like godt for leopardgekkoer.
Det beste valget av bunnmateriale er ørkensand laget for leopardgekkoer. For eksempel kan man bruke Exoterra Sand.
Andre gode alternativer er :
- Reptilsand fra Trixie.
- Zoo Med Excavator Clay.
Ellers er det folk som bruker skiferplater, ubehandlede baderomsfliser eller parkett som bunnsubstrat i terrariet. Dette fungerer fint, men gir jo ikke helt den samme autentiske looken som ekte bunnmateriale.
Unngå bunnmateriale som stein, grus, jord, flis eller kokosfiber. Alt som støver frarådes.
Temperatur (varmesoner, luftfuktighet osv.)
Å ha riktige temperatursoner og riktig luftfuktighet er noe av det aller viktigste for leopardgekkoer, så dette er viktig å sette seg inn i! Det er heldigvis enkelt, og jeg skal fortelle deg alt du trenger å vite.
Siden ingen reptiler kan produsere egen varme trenger de en god varmekilde hvor de kan varme seg, samtidig som det er minst like viktig at de kan kjøle seg ned når det er for varmt. Innred terrariet med en kald og en varm sone.
Den varme sonen bør dekke en tredjedel av terrariet, mens den kalde sonen bør dekke resten.
Den beste måten å lage en varm sone på er ved å kjøpe en varmematte som denne fra Exoterra. Dette gir en mye mer stabil varme enn hvis du kjøper en varmelampe. Det viktigste er å finne en matte som verken er for stor eller for liten, og altså dekker omtrent en tredjedel av terrariet.
Prøv å få den varme sonen til å være mellom 30 og 32 grader.
I resten av terrariet (den kalde sonen) trenger du ikke noe utstyr, men du bør prøve å holde mellom 21 og 25 grader på dagen. Om natten kan den godt synke til 18 til 20 grader. Dette gjør du enkelt ved å ha terrariet i et rom med en jevn temperatur på dagtid.
Den siste tingen som henger sammen med temperatur er luftfuktighet. Leopardgekkoer skal alltid ha mellom 30 % og 40 % luftfuktighet. Her er det viktig å være nøye!
Om luftfuktigheten er for lav vil det være skadelig, men det vil være minst like skadelig om luftfuktigheten er for høy over tid. Kjøp et godt hygrometer for å måle, og vurder om du trenger en fogger for å øke luftfuktigheten.
Les om hvordan du kan kontrollere luftfuktigheten i terrariet i egen artikkel her.
Lys
I motsetning til mange andre reptiler trenger ikke leopardgekkoer all verdens med lys. De klarer seg ofte helt fint med naturlig lys fra rommet den står i, men de fleste ønsker jo å ha et eget lys i terrariet også.
Normale lyspærer fungerer helt fint, og bør stå på 12 timer hver dag. Kjøp en god timer for å sørge for at lyset faktisk står i 12 timer.
Man trenger ikke å ha UVB-lys til leopardgekko, men om du ønsker det kan du velge en UVB-lyspære med 7 % styrke. Velg en som gir normalt, hvitt lys.
Skåler
Man må ha minst to skåler tilgjengelig for leopardgekkoen; én vannvskål og én vitaminskål.
Vannskålen skal naturligvis inneholde vann, og dette må byttes daglig. Skålen bør ikke være dyp, for leopardgekkoer bader ikke. En vannskål som denne er helt utmerket! Husk at vannskåla må plasseres utenfor varmematta.
Vitaminskåla skal også alltid stå fremme, og denne må ha kalsium i seg. Reptilkalsium kan kjøpes her, og er helt essensielt for at leopardgekkoen skal overleve.
Dekorasjon og huler
Man vil jo gjerne innrede terrariet for å se fint ut, men det er også viktig for leopardgekkoen at du har et par huler og gjemmesteder. Ideelt sett bør du ha minst tre ulike huler tilgjengelig:
- En kald hule som plasseres på den kalde siden av terrariet.
- En varm hule som plasseres over varmematten.
- En fukthule som plasseres med en tredjedel over varmematten. Ha plantation soil i bunnen av hulen for å holde på fuktigheten der.
Fôring av leopardgekko
Riktig fôring er en viktig del av å få leopardgekkoen til å trives, og leopardgekkoer er rene insektsetere. De spiser altså kun insekter, og du kan bare glemme å fôre dem noe annet.
Ja, det betyr at du må ha levende insekter i huset ditt om du skal ha en leopardgekko!
Du bør variere hva du fôrer leopardgekkoen med, og noen gode alternativer er:
- Dubiakakerlakker.
- Sirisser.
- Greshoppere.
- Melormer.
- Voksmøllarver.
- Zophobas.
- Rosenbillelarver.
Unge leopardgekkoer på under ett år bør få mat daglig, mens voksne leopardgekkoer kun trenger å bli matet 2 til 3 ganger i uken.
Alle insekter må dyppes i kalsium med vitamin D3 før man gir dem til leopardgekkoen. Det er også anbefalt å fôre insektene med frukt før man serverer dem, så inneholder de mye mer næring enn sultne insekter.
Når man fôrer må man alltid gi insekter som ikke er for store. Dette kan i verste fall føre til at de setter seg fast i halsen og kveler den. Så heller flere små enn få store.
Som nevnt under utstyret er det også viktig at leopardgekkoen har fri tilgang til reptilkalsium i en egen skål, selv om du er flink med å dyppe insektene i pulveret.
Slik skaffer du en leopardgekko
Leopardgekko er den mest populære reptilen, så det er veldig vanlig å se de til salgs i dyrebutikker. Prisen for en leopardgekko er typisk mellom 600 og 1 100 kroner.
Det finnes også en håndfull med seriøse leopardgekkooppdrettere i Norge. Disse kan ofte ha mer spennende fargemorpher enn du finner i dyrebutikken, og gir samtidig en god anledning for å lære mer om dyrene enn du kan i dyrebutikken. Så sjekk gjerne om det finnes noen oppdrettere i nærheten av der du bor før du tar turen til en dyrebutikk.
Noen ganger ligger også voksne leopardgekkoer til salgs ute på steder som Finn.no, og her er det ofte mulig å gjøre et godt kupp med terrarium, utstyr og leopardgekko i ett kjøpt.
Leopardgekko i naturen
I naturen lever leopardgekkoer i ørkenområder i Pakistan, og deler av India og Afghanistan. De lever som solitære dyr, noe som vil si at de bor og lever helt alene, og møtes kun for å paring. De er kun aktive om natten, noe som ikke er så rart med tanke på at de bor i en ørken i en av verdens varmeste områder.
På natten løper leopardgekkoen rundt for å lete etter mat, og finner insekter i sprekker og huler, og under steiner. De store øyne gir dem et godt syn, og dette bruker de aktivt for å se etter bevegelse når de jakter.
I naturen kan leopardgekkoene gå i mange uker uten å spise, men når de først finner mat kan de spise utrolig mye. All ekstra mat lagres som fett i halen, og så kan den tære på dette halefettet i perioder hvor det er færre insekter tilgjengelig.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.
Dette var fantastisk nå vet jeg masse!