Artsprofil: Pigghaleagam

Pigghaleagam er en av de 19 reptilene som er lovlig å holde her i Norge. Det er en fargerik og spennende agam, men som ikke er spesielt populær ettersom det er krevende å holde den i fangenskap. Den regnes som en art som passer best for de som allerede har litt erfaring med å holde reptiler, og som ikke blir skremt av å måtte ha flere ulike soner i terrariet.

Fordelene med pigghaleagamen er at den er robust og hardfør, og er ganske enkel når det kommer til maten. Den er mye synlig i terrariet, så man får mye glede av den, og den er faktisk til og med dagaktiv.

Man holder pigghaleagamer i ørkenterrarier, og de kan enten bo helt alene eller i en gruppe. De blir sjeldent mer enn 30 centimeter lange, og er kjent for sine vakre farger over kroppen.

Pigghaleagam. Foto: Quartl / CC BY-SA 3.0.

Utfordringene med pigghaleagamer er derimot at de må ha et stort terrarium, og de må gå i dvale om vinteren. Til tross for at det er en ganske ny art i handelen kan de bli nesten like tamme som skjeggagamer.

Det vitenskapelige navnet til pigghaleagam er Uromastyx ocellata. På engelsk kalles den gjerne for ocellated spinytail. Navnet piggagam har den på grunn av piggene på halen sin.

Levealder regnes for å være minst 20 år under gode forhold. Det fanges mange eksemplarer i naturen, og de har fått plass på CITES Appendix II, noe som krever at man må ha en CITES-tillatelse for å importere dem til Norge.

Terrariet til pigghageagam

Pigghaleagamer bør ha et terrarium som er minst 150 cm langt, 60 cm dypt, og 60 cm høyt. Disse krever altså litt størrelse på terrariet sitt. Innred terrariet med et ugjødslet substrat som blandes med sand eller grus. Substratet må være minst 8 – 9 cm dypt. Selve terrariet skal være tørt, for denne arten er sensitiv for fukt.

Man må dele inn terrariet i to soner hvor en sone er varm, mens den andre er kaldere. I det varme område må det være en godt UV-B-lys av høy kvalitet. Denne bør byttes ut hver 6. måned for å sikre seg at den fungerer optimalt.

Pigghaleagam. Foto: Deadbilly6 / CC BY-SA 4.0.

Under UV-B-lampen kan det være så mye som 55 grader, mens resten av terrariet kan holde mellom 28 til 33 grader. Om natten kan godt området utenfor lampen synke lavere, ned mot 17 – 18 grader, noe som også skjer der hvor man finner pigghaleagamer i naturen.

Pigghaleagamer er helt avhengige av en sterk UV-B-lampe, og tar raskt skade av det dersom pæren er dårlig eller ødelagt.

Selve terrariet kan godt innredes med steiner, huler, bark, røtter og mer eller mindre det du måtte ønske. Unntaket er ting som skaper fukt, som levende planter som må vannes ofte. Kaktuser bør unngås for å unngå å skade dyret.

Det anbefales å ha kun én pigghaleagam i hvert terrarium, i alle fall til å begynne med. Noen holder de sammen i små grupper med hell, men dette krever litt erfaring med arten, for man må følge nøye med på atferden deres. De kan nemlig være aggressive mot hverandre, så man må ta hensyn når man skal holde flere i samme terrarium.

Fôring av pigghaleagam

Pigghaleagam er en ekte planteeter som kun kan få insekter når den er helt ung. Voksne dyr skal kun få grønnsaker, og kan fôres med salat, blader, blomster, fuglefrø, linser og bær. Ikke gi for mye sukkerholdige ting, men velg heller næringsfattig plantekost som løvetannblader, salatblader og lignende. Gi de gjerne tilgang til å spise høy ved siden av de ferske grønnsakene.

Pigghaleagam. Foto: Björn Kreis / GNU 1.2.

Man bør tilføre litt kalsium og vitamin D3 til maten deres. Dette får man kjøpt på dyrebutikker som har et greit utvalg av utstyr til reptiler.

Pigghaleagamens atferd

Pigghaleagamer er dagaktive agamer som faktisk viser seg frem en del i terrariet. De er kule å se på, og kan gjøre en del ut av seg. Dette er ikke en art som er spesielt glad i å bli håndtert av mennesker, så man bør ikke ta den ut av terrariet enn det som er strengt nødvendig.

Om man skal ha den mye utenfor terrariet må den trenes til det over tid, og noen individer kan fint lære seg å bli trygge på å være utenfor terrariet.

Pigghaleagam. Foto: Postdlf / CC BY-SA 3.0.

Det er en ganske treg art som bruker mesteparten av tiden sin på å ligge i solsteika under UV-lampen. På natten vil den foretrekke å gjemme seg for å sove i en sprekk eller et skjul, og bruker den piggeste halen sin for å blokkere inngangen for inntrengere.

Pigghaleagam i naturen

I naturen finner vi pigghaleagamer i ørkenområder i Egypt, Israel, Somalia og på den Arabiske halvøy. Der bor den i sprekker i steiner, og lever av å spise plantemateriale. Den klatrer noen ganger opp i de få trærne som vokser opp i ørkenlandskapet for å få i seg mat, så det er en god klatrer. Pigghaleagam er ikke truet med utryddelse i naturen.

Pigghaleagam er en art som hører til i Uromastyx ocellata-artskomplekset av Uromastyx, slekta. Denne gruppen består altså av denne arten og en liten håndfull med ekstremt lignende arter som så godt som krever DNA-analyse for å skille dem fra hverandre. Hele systematikken deres er veldig rotete, men trolig vil vitenskapspersoner klare å rydde opp i dette i fremtiden.

Vi vet per 2021 ikke all verden om hvordan pigghaleagamen er i naturen. Grunnen er enkelt nok at den bor på områder det er veldig vanskelig for oss mennesker å oppholde oss i, og det har ikke blitt prioritert å studere den i sitt naturlige økosystem.

Anskaffelse og pris for pigghaleagam

Pigghaleagamer er veldig sjeldne i Norge, men noen dyrebutikker kan få tak i dem. Det er sjeldent å se dem til salgs på Finn.no eller andre steder på det private markedet, selv om de selvsagt dukker opp fra tid til annen. Prisen ligger typisk på rundt en tusenlapp, eller litt over det, per individ privat, men kan fort koste alt mellom 3 og 5 tusen i dyrebutikker.

Pigghaleagam. Foto: Tequila I / CC BYSA 3.0.

Dersom du skal importere den fra utlandet må du ha en CITES-tillatelse, og ta kontakt med Mattilsynet før du fører den inn i Norge. Ettersom den er såpass sjelden her i Norge kan det være at man må nødt til å importere den privat fra utlandet for å klare å få tak i den.

Oppdrett av pigghaleagam

Befruktede pigghaleagamer legger mellom 8 og 20 egg som graves ned i sanden i terrariet på våren eller tidlig sommer like etter de kommer opp fra dvalen. Der ligger eggene i 8 til 10 uker før de klekker, men de nyfødte ungene gjemmer seg under sanden i flere uker til før de kommer opp for første gang.

De blir trolig kjønnsmodne et sted mellom to og tre års alder.

Legg igjen en kommentar