Andre kjæledyr

På denne delen av Dyreliv.no finner du informasjon om andre kjæledyr som altså verken er hunder, katter, gnagere, kaniner, reptiler eller fugler. Det er nemlig noen kjente så vel som noen ukjente typer dyr som er mulig å holde som kjæledyr her. Så hvis de tradisjonelle kjæledyrene ikke er noe for deg kan det hende at du finner noe spennende på disse sidene!

Her er det litt av hvert for å si det mildt, fra knøttsmå pinnedyr og edderkopper, til større minigriser. Følgende dyr tar vi for oss her på Dyreliv.no sine sider om andre kjæledyr:

Minigris

Minigris er et litt spesielt dyr som stadig blir mer populært. Mange mener at minigris er et godt alternativ til hund, men hund og minigris har selvsagt svært ulike behov.

Det er også viktig å være klar over at minigris ikke er én art med gris, men heller utvalgte griser som er avlet for å være mindre enn vanlige. Man regulerer derimot mesteparten av vekten deres ved fôring, så det er viktig å være streng og følge godt med på matingen slik at du ikke får en enorm gris på hundre kilo boende i leiligheten din.

Les mer om å ha minigris som kjæledyr her.

Minigris

Ilder

Ilder (Mustela putorius furo) er et rovdyr fra mårdyrfamilien som er en utmerket jeger i naturen. Det er et uvanlig kjæledyr som krever veldig mye av eierne sine, men som samtidig kan bli et godt familiemedlem om man legger inn nok innsats i å temme og aktivisere ilderen.

Den tamme varianten av ilder regnes som en egen underart av den ville ilderen som lever i naturen, og kalles også for fritte på norsk, selv om den vanligvis bare kalles for ilder i dagligtale.

Les mer om å ha ilder som kjæledyr her.

Ilder

Edderkopper

Det er mange som har edderkopper som kjæledyr, og det er først og fremst taranteller som holdes som kjæledyr her i Norge. Dette er artige dyr som ikke trenger all verdens med plass eller utstyr, og som kan holdes av allergikere og mer eller mindre hvem som helst. De kommer i mange ulike størrelser og farger, og mange arter har spesiell oppførsel som gjør det spennende å følge med på dem.

Nå er ikke edderkopper eller taranteller akkurat kjæledyret for alle og enhver, men det er veldig givende for de som interesserer seg for disse dyrene.

Les mer om å ha taranteller som kjæledyr her.

Tarantell

Skorpioner

Akkurat som med edderkopper er det mange som har skorpioner i fangenskap. Disse er omtrent som edderkoppene, og krever verken mye spesielt utstyr eller stor plass.

Skorpioner er dyr man skal studere i terrariet sitt, og vil ikke bli spesielt glad om du tar det ut av terrariet for å dille med det ofte.

Når det er sagt er skorpioner spennende dyr som spiser levende insekter. De kan fort gjemme seg i noen dager i strekk, men så dukker de opp igjen til slutt.

Les mer om å ha skorpioner som kjæledyr her.

Malaysisk skogsskorpion
Malaysisk skogsskorpion. Foto: Jidnesh Doshi / CC BY-SA 4.0.

Andre leddyr

Det finnes også mange andre leddyr man kan holde som kjæledyr her i Norge, og mange synes dette er interessante dyr. Leddyr inkluderer veldig mange ulike typer dyr, og inneholder blant annet alle verdens insekter. Vi skal selvsagt ikke ta for oss de over én million ulike artene leddyr her på Dyreliv.no, men vi skal se litt nærmere på de vanligste «kjæleleddyrene».

Noen av de vanligste leddyrene (utenom skorpioner og edderkopper) som holdes i fangenskap er som følgende:

Pinnedyr eller vandrende pinner som de også kalles, er et relativt normalt leddyr å holde i fangenskap. Disse små insektene har utviklet en kamuflasje som gjør at de er nesten helt like små kvister, og bruker dette for å skjule seg i trærne mens de spiser på bladene fra treet.

Les mer om hold av pinnedyr her.

Knelere er en gruppe med insekter med et veldig spesielt utseende med sine to karakteristiske armer. Det er trolig mange tusen ulike knelerarter i verden, og flere av disse begynner å bli holdt som kjæledyr. Denne gruppen med insekter er fortsatt ganske uvanlig å se som kjæledyr i Norge.

Les mer om hold av knelere her.

Kneler.
En kneler.

Tusenbein og skolopendere er to grupper med dyr som begge inneholder dyr med lange kropper og veldig mange bein. Her er det utallige ulike arter man kan velge mellom, fra knøttsmå dyr til noen med ganske stor størrelse på. Å holde tusenbein eller skolopendere er kanskje for litt spesielt interesserte, men det er faktisk et miljø for dette her i Norge.

Les mer om hold av tusenbein og skolopendere her.

I tillegg finnes det en rekke leddyr man kan ha i akvariet sitt. Det er nemlig mulig å holde både krabber, reker og mange typer snegler i akvariet sitt, uansett om man har ferskvannsakvarium eller saltvannsakvarium.

Snegler

Det finnes også en del som holder snegler som kjæledyr, og når det er snakk om landlevende snegler er det først og fremst gruppen som kalles for afrikanske kjempesnegler det er snakk om. Dette er en gruppe med over 100 ulike arter, men felles for dem alle er at de ofte holdes av interesserte.

Afrikanske kjempesnegler er faktisk veldig artige dyr som er enkle å ta seg av. De spiser det meste som er av grønnsaker, og kan holdes uten all verdens med utstyr. Noen arter trives i normal romtemperatur, men det er også en del som trenger varmematte for å få økt temperaturen noen grader.

Det er litt forskjell i størrelsen på sneglene, men de største kan få et skjell på over 30cm, og veie over 1 kg! De minste artene får et skjell på «bare» 8 – 9 centimeter, men dette er likevel nok til at de fyller opp hele hånden din når du holder en.

Les mer om hold av afrikanske kjempesnegler her.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina). Foto: Sonel SA / CC BY-SA 3.0.