Ilder som kjæledyr

Ilder er langt ifra det mest populære kjæledyret, men det er faktisk helt lovlig og absolutt mulig å holde dette mårdyret som kjæledyr. Det er derimot langt ifra den enkleste jobben, for man bør regne med en stor utfordring om man ønsker å prøve seg på ilderhold.

En ilder kan være et supert kjæledyr for den rette eieren, men det er ikke noe for alle og enhver. De elsker kos og lek, men har også et enormt behov for sosial kontakt. Du må for eksempel være klar for minst 3 – 4 timer med aktiv lek med ilderen hver dag, og i denne leken er ilderen svært hyperaktiv og energisk.

Siden de krever såpass mye aktiv lek anbefales det å kjøpe to ildere. Da kan de ha denne energiske leken med hverandre, og du som eier trenger ikke å sette av 4 timer til aktiv lek. Istedenfor kan du gjøre klar noen leker, slippe dem ut, og slå på TV-en eller lage mat mens de underholder hverandre.

Det krever ganske mye innsats i å temme ildere, men om du er tålmodig og har nok tid til å ha en ilder kan det bli en riktig så artig kjæledyr.

Ildere kalles også for tamilder eller fritte, selv om det er mest vanlig å kun bruke ordet ilder om dem.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Slik er det å ha et ilder som kjæledyr

Ildere er noen skikkelige dovne dyr som sover 14 til 18 timer hver dag, og er altså kun våkne i alt fra 6 til 10 timer. På vinteren kan de ble ennå latere, og faktisk sove så mye som 20 til 22 timer! Det er mest vanlig å ha dem i bur når de sover, og la dem få oppholde seg fritt i huset når man er hjemme med dem. Selv om de sover mye er de virkelig våkne med store bokstaver når de først er våkne! Når ilderen våkner vil den nemlig har utrolig mye energi, og være en skikkelig ball av energi i minst 3 – 5 timer før den roer seg ned igjen.

Når ilderen står opp fra «dvalen» sin er det derfor bare å slippe den eller de ut av buret og finne frem noen leker. Dersom du kun har én ilder bør du drive ganske aktiv lek med den for å få brukt energien dens. Man bør regne med rundt 4 timer aktiv lek hver dag, men som nevnt ovenfor kan man gjøre det litt enklere for seg ved å ha to ildere som kan underholde hverandre, så blir det ikke like mye krav til at du faktisk skal bruke så mange timer på lek hver bidige dag.

Ildere kan fint trenes til å være ute i hagen med deg, og de trives godt på en liten tur. Du kan enten trene dem til å gå fritt i hagen, eller ha de i bånd. De vil trives godt om det er en del hjemmesteder og ulike hindre de kan klatre på og utforske i hagen, og mistrives på åpne plasser. Ildere bør ikke få gå fritt i hagen uten tilsyn slik som du kan gjøre med katter.

Man regner med at ilder går OK sammen med hunder og katter, men de ser på mindre kjæledyr som undulater, hamstere eller kaniner som byttedyr, og kan definitivt finne på å jakte og drepe disse.

Noen ildere elsker å kose, mens andre ikke liker det spesielt godt. Generelt sett vil ikke ungildere være spesielt opptatt av kosing, så dette er noe man som regel ikke får overtalt ilderen sin til før den har blitt voksen.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Hvem passer ilder for?

Ilder passer for for deg som har mye tid til å bruke på kjæledyret ditt, som ikke er redd for å måtte legge mye innats i temming og oppdragelse, og deg som tåler å bli bitt.

En ilder vil alltid være nysgjerrig, og som eier må man være villig til å tilpasse hjemmet sitt til ilderen. Det er liten sjanse for at potteplanter får stå i fred, og du kan bare glemme å ha mat eller drikke stående fremme når ilderen er ute av buret sitt. De kan gjerne lære seg å åpne skuffer og skap, og lage fryktelig mye rot!

Som ildereier må man også regne med å lete mye etter ting. Ildere er nemlig glad i å gjemme ting de finner på de merkeligste plasser, og det mangler ikke på eksempler av folk som har «mistet» lommebøker, bankkort, bilnøkler og andre ting. Og etter mye leting dukker de opp på de merkeligste steder, og da skjønner man at det er ilderen som har gjemt det. Alt som kan bæres i munnen vil bli forsøkt stjålet på et punkt.

Det er ikke anbefalt å ha ilder hvis man har unge barn i hus. Som jeg kommer tilbake til nedenfor er det svært vanskelig å temme en ilder til å ikke bite, og hver eneste person som skal temme ilderen må gjøre det selv. I praksis betyr det veldig ofte at ilderen biter barna som bor i hus selv om de voksne har klart å gjøre dem tam mot seg selv.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Oppdragelse av ilder

Ildere rovdyr, og oppfører seg deretter. De trenger streng oppdragelse for å fungere godt som kjæledyr, og det regnes som utfordrende, vanskelig og tidskrevende å oppdra en ilder.

Det er i utgangspunktet to ting man må ha fokus på når man har en ilder i hus. Den første er bitetrening, og den andre er dotrening. Vi skal se mer i detalj på hvordan man oppdrar ilderen nedenfor.

Ildere biter ofte veldig mye, spesielt valper og ungildere, så det er viktig å ta stivkrampevaksine før man får ilderen i hus. Man kan ta stivkrampevaksine på et lokalt apotek eller på legesenteret. Det er 99 % sikkert at du kommer til å trenge vaksinen, så her er det best å være tidlig ute med å ta den.

Det er også viktig å være klar over at ildere må settes i respekt, og blir ikke oppdragene mot alle, men kun mot den som oppdrar den. Det betyr at alle som bor med ilderen selv må oppdra den, og man kan fint oppleve at den oppfører seg helt ufordragelig mot noen i huset, samtidig som den er kjempesnill og underdanig mot andre.

Dette betyr også at man aktivt må involvere barna i oppdragelse dersom man har unger.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Biteavvenning av ilder

Ildere vil bite mennesker frem til de oppdras til noe annet, og man må nødt til å sette seg i respekt hos dem for å få de til å slutte å bite. Man bør begynne trening for å avvenne biting allerede fra første dag etter at man får en ny ilder i hus, og man kan fort regne med at det tar 3 – 4 uker eller opptil et par måneder før man får et skikkelig resultat.

Generelt sett fungerer positiv forsterker ikke så veldig bra på ildere, og man må regne med å måtte være litt streng mot dem, og straffe de når de biter.

Den vanligste måten å trene ildere til å slutte å bite på er ved å være litt streng når de biter deg. Si tydelig nei i det den biter, og løft den opp etter nakkeskinnet. La den henge der til den roer seg ned, så lærer den at det ikke er noe moro å bite.

Om du ikke er komfortabel med å løfte den opp etter nakkeskinnet kan du legge den på ryggen på armen din som om den var en liten baby, og bruke den ledige hånden din for å holde den godt under forbeina. Tving den til å ligge i ro slik frem til den roer seg. Ikke kos når du gjør dette, for dette er en straff!

Man kan ha den i nakkeskinnet eller på farmen frem til de er helt rolige, og gjerne til de gjesper en gang eller to.

Alle må nesten bare finne den metoden som passer dem best, og det viktigste er at man er konsekvent og gjør det hver eneste gang den biter. Om man ikke trener dette vekk vil du få en ilder som alltid vil bite.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Dotrening av ilder

Ildere er i utgangspunktet veldig renslige av seg, og for velig mange ildere får dotreningen som en lek. De trenger likevel litt trening akkurat som hunder gjør, og vil ikke nødvendigvis skjønna dokassa helt av seg selv.

Du bør ha én dokasse til hvert rom den får oppholde seg i. Ildere foretrekker som regel å gå på do i hjørner, så legg gjerne dokassa i et hjørne.

Når du ser at ilderen må gå på do er det bare å løfte den over i kassa. De pleier som regel å måtte gjøre fra seg noen få minutter etter at de våkner om morgenen, så start gjerne dagen dens med å løfte den til dokassen.

Om den faktisk tisse på dokassa får den godbit og ros, og masse positiv oppmerksomhet.

Ha kattesand uten parfyme i dokassen. De fleste kattedokasser passer ilderen i størrelse, men de foretrekker ofte de med lokk som lar den gjemme seg når den går på do.

Husk å rengjøre dokassen ofte! Ildere er veldig renslige av seg, og vil ikke bruke en møkkete dokasse. Du kan godt la det ligge igjen ett ekskrement der, slik at ilderen skjønner at dette er dokassa.

Selv om ildere veldig ofte er flinke til å bruke dokassen, kan det også være noen som har store problemer. Hvis ilderen først har bestemt seg for at den liker å gjøre fra seg på en annen plass en dokassen kan det være vanskelig å få den til å ombestemme seg. Da er det bare å jobbe hardt med å flytte den hver gang den prøver å gjøre fra seg utenfor dokassen.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Én eller flere ildere sammen?

Ildere er svært sosiale av seg, og det anbefales alltid å ha to ildere sammen. Dette gir dem mye bedre forhold for å trives, og mye mindre arbeid for deg som skal sørge for at den får all den mentale stimulien de trenger fra leking. De må ha sosial kontakt i mange timer om dagen, og hvis du ikke har to ildere må du som eier sørge for å oppfylle denne sosiale kontakten.

Det er aller best å ha to hunner (tisper) eller én hann og én hunn sammen. Da blir det ikke noe krangling, men husk å kastrere den ene hannen hvis du holder den sammen med en tispe.

To hanner vil ofte krangle veldig mye, selv om de kastreres. Dette kommer av at de har naturlig atferd hvor de vil forsvare territoriet sitt mot andre hanner, og denne lever i en viss grad selv i et hjem.

Sikring av hjemmet når man skaffer seg ilder

Til tross for at ildere er energiske og hyperaktive har de overraskende dårlig kroppskontroll. De har også en eventyrlyst av en annen verden, og skikkelig dårlig dybdesyn, så det er mange ting i et vanlig hjem som kan være skadelig for ilderen.

I tillegg vil ildere komme inn på de trangeste plasser, og eventyrlysten fører til at de faktisk krabber inn alle steder hvor det er mulig. Det er nokså vanlig at de setter seg fast på ulike steder som bak kjøleskap, under sofaen eller andre trange steder.

Det er derfor viktig å ildersikre hjemmet sitt før man får en ilder i hus. Til å begynne med bør du sikre mot at den kan klatre altfor høyt, at den ikke kommer til bak hvitevarer og andre trange ting, og at eventuelle sprekker inn i sofaer, vegger eller andre slike steder er tettet igjen.

Når det er gjort er det fortsatt mye som gjenstår før hjemmet ditt er ildersikkert, men man må liksom bare ta det underveis som man oppdager hva slags ramp ilderen finner på. De fleste ildere er glade i å gnage på ledninger, så det kan være verdt å investere i ledningsbeskyttere rundt om i huset.

Man bør alltid ta en dobbeltsjekk av komfyr, vaskemaskin, oppvaskmaskin eller peisen før de tas i bruk. Alle disse er steder hvor folk har funnet ilderen sin sovende!

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Bur til ilder

De aller fleste som har ildere har dem i et bur hvor de låses inn på natta, når man ikke er hjemme, eller når man bare vil ha en liten pause fra dem. Ilderburet bør være stort og romslig, og ha litt høyde. Kanin- eller marsvinbur egner seg ikke godt til ildere.

Du kan derfor enten kjøpe et eget ilderbur som for eksempel Ferplast Furet Tower. Dette kommer med en del utstyr man trenger, og er et godt utgangspunkt for et fint ilderbur. Et annet populært alternativ er Savic Tasmania, hvor man kan skille dyrene i to deler av buret slik at de ikke trenger å være fysisk sammen selv om du har flere ildere. Perfekt hvis det oppstår litt knuffing mellom dyrene.

Et annet alternativ er å kjøpe et stort fuglebur. Bur beregnet for papegøyer i stål fungerer også veldig godt som ilderbur. Disse selges noen ganger billig på Finn og andre steder, så det kan være mulig å få tak i et godt bur til en billig penge.

Noen velger også å gjøre om et helt rom i hjemmet til et ilderrom hvor de kan lukkes inn på kvelden og når de er alene hjemme. Dette fungerer også godt, men det er selvsagt ikke alle som har et helt rom til overs til ilderen da.

Savic Tasmania
Savic Tasmania er et perfekt bur for blant annet rotter og ilder hvor man kan adskille dyrene.

Utstyr man trenger til ilderen og i buret

I tillegg til selve buret trenger man en del ulikt utstyr til ilderen sin, og nedenfor har vi en kort oppsummering av det aller viktigste å kjøpe inn når man skal få en ny ilder i hus.

Mat- og drikkeskåler

Ilderen må ha noe å spise av, og ikke minst drikke fra. Noen gir den vann via vannflasker som denne, mens andre rett og slett bruker vannskåler ment for hunder eller katter. Ilderen klarer fint å både spise og drikke fra det meste, så her er det egentlig bare å velge noe som passer deg godt.

Siden ilderen kan være litt ivrig når den både spiser og drikker kan det være lurt å velge et litt tungt materiale som keramikk fremfor ting som plastskåler som enkelt veltes.

Leker

Ildere elsker å leke, og bruker altså veldig mye tid på dette. Det finnes mange leker man kan kjøpe til dem, og både hunde- og katteleker fungerer godt. Ellers er de nokså enkle å ha med å gjøre, og ting som en tom dorull, en blyant, en tørkerull eller en avis kan være underholdning nok for dem i en lang stund.

Ellers er alt av tunneler og huler alltid en favoritt for ildere. En kattetunnel som denne vil alltid være en sikker vinner!

Det er mulig å lage egne ilderleker også, så det er bare å la kreativiteten fyre løs.

Dokasser

Ilderen må ha dokasser, og det anbefales å ha én dokasse i buret i tillegg til en dokasse i hvert eneste rom ilderen skal få oppholde seg fritt i. Selve dokassen kan godt være en enkel dokasse beregnet for katter. En enkel og billig kattedo som denne fungerer ofte helt OK. Der får den både vegger og tak, så da føler ilderen seg trygg når den må på do. Noen ildere godtar også kattedokasser uten tak og vegger, men ikke alle.

Senger og hus

Som jeg har nevnt noen ganger allerede er ilderen veldig glad i å sove på myke plasser. Den blir derfor veldig glad om den får noen rolige soveplasser rundt om i huset. Dette er heller ikke så vanskelig å oppdrive, for kattesenger fungerer fint. Kattehuler som denne kattehulen er som regel alltid populære.

Ilderen må ha minst et par-tre myke soveplasser i buret sitt. Varier gjerne mellom noen med litt god plass, og noen som er ganske trange, så kan den selv velge hvilke den vil bruke på natta. Om du har flere ildere i samme bur må du alltid ha minst ett ekstra sovehus til dem. Det vil si at du må ha tre soveplasser til to ildere, fire soveplasser til tre ildere og så videre.

Bånd og sele

Hvis du skal ha med ilderen din ut må den ha sele og bånd. Noen bruker en rottesele som denne, mens andre foretrekker å bruke hundeseler i størrelsen XS eller XXS. Her er det bare å finne ut av hva man foretrekker. Ofte er hundeselene litt mer robuste enn de ment for gnagere, så det kan jo være kjekt når man har en ivrig ilder.

Transportbur

Ilderen må ha et transportbur, og her fungerer de fleste kattebur. Selv er jeg veldig glad i Capri-serien til Trixie, og til ilder fungerer Capri 1 helt godt. Om du skal frakte to ildere samtidig kan det nok lønne seg med Capri 2 istedenfor.

Trixie Capri 2 reisebur
Trixie Capri 2 reisebur fungerer bra som reisebur til flere ildere samtidig. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Ellers fungerer de fleste transportbur OK. Vær litt forsiktig med de som har veldig tynt stoff ettersom ilderen potensielt kan gnage seg gjennom dette for å stikke av, men hardplastreisebur fungerer bra uansett type og variant så lenge det er stort nok.

Hvordan skaffe seg en ilder

Ilder er ganske sjelden som kjæledyr, så det er ikke bare å stikke innom nærmeste dyrebutikk for å skaffe seg en. Som oftest får man tak i ilder enten som følge av at man kontakter en oppdretter, at man kjøper en som skal omplasseres, eller at man importerer det fra utlandet.

Kjøpe ilder fra en ilderoppdretter

Det er noen få oppdrettere av ildere i Norge, og disse finner du oversikt over på nettsidene til norsk ilderforening. Når man avler på ilder har disse brunst en gang på våren, og som regel er ildervalp kun leveringsklare fra mai og utover. Det er ikke mulig å avle på dem på andre tider av året.

Flere av oppdretterne har faktisk ganske lange ventelister, så det er lurt å ta kontakt med dem tidlig hvis du planlegger å skaffe deg en ilder. Det er sjeldent å se ildervalper ligge til salgs på Finn.no, så man må være litt proaktiv for å skaffe seg en.

Prisen på en ildervalp med helsekontroll fra veterinær og ID-chip pleier å ligge på 4 – 6 tusen kroner.

Ildervalp
Ildervalp. Foto publisert med tillatelse.

Kjøpe en omplasseringsilder

Det er mange som tar seg vann over hodet når de skaffer seg en ilder, så det dukker naturlig nok opp en del omplasseringsildere på steder som Finn.no. Det kan være helt greit å kjøpe en slik, men da får man jo en litt eldre ilder enn om man kjøper en valp.

Det har vært en del eksempler på at omplasseringsildere har store atferdsproblemer som er enormt vanskelig å rette opp, så vær klar over at det kan være store utfordringer knyttet opp mot å ta over en ilder som må omplasseres.

Importere ilder fra utlandet

Det er faktisk ganske enkelt å importere ildere fra utlandet, og de eneste to tingene du trenger å tenke på når du importerer en ilder til Norge fra et EU- eller EØS-land er at den har kjæledyrpass og rabiesvaksine. Alle ildere må ha begge disse to tingene, og det eneste unntaket er ildere fra Sverige, da disse ikke trenger rabiesvaksine.

Det er en del flere ilderoppdrettere i land som Tyskland og Sverige, så det kan være helt OK å reise til en av disse landene for å kjøpe seg en ilder hvis man har mulighet til det.

Fôring av ilder

Det er dessverre litt utfordrende å fôre ilderen helt riktig, men om du legger litt innsats i det er det absolutt mulig. Ildere er nemlig skikkelige rovdyr som aller helst bør få hele dyr eller rent kjøtt, og dette er mye bedre for ildere enn å få tørrfôr.

Eksempler på kjøtt man kan gi til ilderen er kanin, kylling, høne, mus, rotte osv. Dette får man kjøpt på dyrebutikken i frossen tilstand. Da er det bare å kjøpe hele dyret, tine det, og gi det til ilderen sin. Jo mer variasjon den får, jo bedre er det for ilderen!

Ellers kan man kjøpe kjøtt fra slaktere eller matbutikker, og noen ting mange gir ilderne sine er svinekjøtt, storfekjøtt, kyllingkjøtt eller kjøtt fra lam eller sau. Man kan også gi den kokte egg, da dette også er bra for den.

I tillegg til rent kjøtt bør ildere får tilgang til tørrfôr, og man skal kun gi ildertørrfôr eller fôr beregnet for kattunger. Dette får man kjøpt på dyrebutikker. Det anbefales generelt sett ikke å gi våtfôr til ilder, men det kan i noen tilfeller være anbefalt fra veterinær om den er syk. Men da må du gjøre det i samråd med dyrlege.

Ideelt sett bør man gi ilderen kjøtt daglig, og ha tørrfôr stående fremme til enhver tid.

I tillegg til fôr trenger den også å ha tilgang til friskt vann hele tiden.

Ilder
Ilder. Foto: Rohan Chang.

Næringssammensetning av ilderfôr

I denne avsnittet skal vi gå litt mer i detalj på nøyaktig hvordan man bør fôre ilderen sin. Hvis du er opptatt av at alt skal bli helt riktig er denne informasjonen perfekt for deg, for her skal vi se på næringsinnholdet man bør ha på ildermaten sin.

Grovt inndelt bør fôret til ilderen inneholder omtrent:

  • 30 – 35 % proteiner.
  • Ca. 20 % fett.
  • Litt karbohydrater.

Det betyr at når du ser på næringsinnholdet til tørrfôr til ilder skal det være minst 30 gram protein per 100g mat, og 20g fett / 100g mat. Dette finner man altså på eget ilderfôr og kattungefôr.

Mange velger å kjøpe to eller tre ulike typer ilderfôr og blande dem jevnt sammen. Da minsker man risikoen for at den ikke får i seg alt den trenger av mineraler og vitaminer, og reduserer dessuten risiko for at den utvikler matallergi.

Kosttilskudd til ilder

Ildere kan godt få litt olje i maten sin hver dag. Dette er noe de fleste ildere elsker, og som vi kommer tilbake til nedenfor er olje et vidundermiddel for å få ilderen til å samarbeide under bading og kloklipp.

Det er også fint å gi ilderen olje for pelsen den, for ikke å snakke om at det er med på å øke smidigheten rundt ledd og knokler, og styrke klørne. Bruk gjerne lakseolje som denne eller hvetekimolje som denne. Gi én dråpe daglig.

Kosttilskudd er ekstra viktig for ildere som ikke får hele dyr jevnlig.

Ilderens fysikk og naturlige atferd

Ildere har en lang og avlang kropp, og kommer med brunsvart eller hvit pels. Det finnes også delvis hvite ildere. En voksen ilder blir alt fra 25 til 50 centimeter lang om man kun måler kroppen, mens halen bidrar til ytterligere 10 til 20 centimeter. Hannene blir tydelig større enn tispene.

Veken til en voksen ilder kan være på opptil 4 kg, men det er mer vanlig at de ligger på rundt 2 til 2,5 kg.

I naturen er ilderen et aktivt rovdyr som finnes vilt i Norge og store deler av Europa. Den lever av å fange smågnagere, frosker, padder og fugler. Den er nattaktiv og jakter mens det er helt mørkt ute.

Stell av ilder

Generelt sett er ildere veldig renslige dyr som unnagjør det meste av stellet helt selv. Det er likevel noen få ting du som eier må sørge for at blir gjort, og hovedsakelig er det snakk om i gi den veterinærsjekk, kloklipp, litt børsting i røyteperioden, og et par bad i året.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell

Som oftest er ildere veldig flinke til å ta seg av alt pelsstellet selv, men du kan godt hjelpe til litt i røyteperioder. Da er det bare å bruke en vanlig børste på pelsen dens hver dag. Mange liker å bruke børster som er beregnet på katter (for eksempel denne børsten), da disse har riktig størrelse for ildere.

Noen ildere får problemer med at de spiser for mye pels om de ikke blir børstet i løpet av røyteperioden, og dette kan føre til hårballer i fordøyelsessystemet dens.

Kloklippp

Ildere som lever i fangenskap får som regel for lange negler. Dersom klørne rekker ned til gulvet når ilderen står på alle fire bein betyr det at du må klippe dem kortere, og dette er jo noe mange synes er litt skummelt.

Selve kloklippen er omtrent som hos hund. Man bruker en god neglesaks beregnet for små hunder (som denne klosaksen), og klipper det ytterste på klørne. Aldri klipp så langt inn at du treffer de rosa nervene inne i neglen.

Et godt triks for å klippe klørne til ilder er ved å ta litt lakseolje på magen til ilderen (for eksempel Brilliant Lakseolje). I nesten alle tilfeller vil ilderen være altfor opptatt av å slikke i seg lakseoljen til å bry seg stort om at du klipper klørne dens.

Dersom du treffer nerven gjør det vondt, og ilderen begynner å blø. Legg litt maismel på tuppen av kloen for å stoppe blødningen. Det er ikke farlig så lenge du stopper blødningen, men det er ikke noe moro for dyret.

Dersom du har en ilder med utendørs luftegård eller bare er mye ute med den, kan det være at den sliter klørne sine naturlig, selv om dette er ganske sjeldent for kjæledyrildere.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Veterinær

Det anbefales å ta med ilderen til veterinær årlig for å ta en helsesjekk. Her vil veterinæren blant annet sjekke tennene, noe mange ildere kan få problemer med i løpet av livet. Ved å sørge for at ilderen din får årlige helsesjekker kan du klare å oppdage eventuelt helseproblemer i et tidlig stadium, slik at de ikke rekker å utvikle seg til større problemer.

Ildere bør også få årlige vaksiner hos veterinær. Den viktigste vaksinen er mot valpesyke, som finnes i egen ildervariant.

Bading av ilder

Det går myter om at ildere bør bades ofte for å fjerne den vonde lukten som ofte kommer fra dem, men det er faktisk ikke nødvendig. Tvert imot kan man risikere at det får helt omvendt effekt, og at ilderen produserer mer illeluktende kroppsoljer for å kompensere for at du vasker dem vekk hele tiden.

Det er derimot anbefalt å bade ilderen mellom 2 og 6 ganger i året, så hold deg til maks annenhver måned.

Noen ildere er glade i å bade, men som regel trenger de å gjøre det noen ganger før de skjønner at det ikke er farlig.

Den enkleste måten å bade dem på er ved å fylle en balje med vann som er rundt 40 grader. Bruk gjerne et termometer for å sikre deg riktig temperatur! Selve badingen kan bli veldig sølete, så det er lurt å ha baljen på et rom med fliser eller inne i dusjen. Noen fyller også badekaret eller bruker kjøkkenvasken.

Fyll opp vann slik at den blir våt på kroppen, men likevel enkelt kan holde hodet over vann. Noen liker å leke i vannet, men for de fleste er det lurt å holde en hånd under den for å trygge ilderen mens du bruker den andre hånden til å vaske den. Gni forsiktig med hånden din mot pelsen og under poter.

Om ilderen din er en av de ilderne som hater vann og bading er det nok en gang anbefalt å prøve lakseolje. Hell et par dråper på armen din som du holder den med, så glemmer den badet, og fokuserer heller kun på å slikke oljen.

Man trenger ikke å bruke såpe eller sjampo på ildere, og det holder i massevis med vann og litt skrubbing med hånden din. Sjampo eller såpe kan i verste fall føre til mer produksjon av kroppsoljer, som altså betyr mer vond lukt fra ilderen.

Etter badet er det bare å tørke den i et håndklede. Ofte har de veldig mye energi når de er litt våte, så det er lurt å planlegge for en liten lekestund etter badet. Ildere bruker aktivitet og bevegelse for å tørke seg, så her kan du forvente full fres frem til den er tørr.

Tannpuss

Man bør gi ildere regelmessig tannpuss. Det finnes egen tannpasta for ilder, men det fungerer også fint med tannpasta som er ment for katter. Bruk en dyretannbørste, og sørg for å pusse minst en gang eller to i måneden.

Ilder
Ilder. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer og sykdom hos ilder

Ildere regnes som ganske friske dyr som ikke har all verdens med helseproblemer. Den vanligste dødsårsaken til ilder er ulike typer for kreft, og det er dessverre relativt vanlig at spesielt eldre ildere får kreft.

Vanlig influensa og forkjølelse for mennesker kan smitte til ildere, så hvis du selv blir syk er det alltid en risiko for at du smitter ilderen din. Sykdommen er i utgangspunktet ikke noe farligere for ildere enn mennesker, men det kan være lurt å følge litt godt med på allmenntilstanden dens og kontakte veterinær hvis den blir veldig syk.

Ildere kan også få sykdommen valpesyke, en forferdelig sykdom som nesten alltid fører til at ilderen dør. Det finnes heldigvis vaksine mot denne med navn Febrivac Dist som kan settes av veterinær. Gi valpene denne i to omganger med 14 dagers mellomrom om den er under 10 uker, eller én dose til de over 10 uker, så er de godt beskyttet mot sykdommen i et års tid frem til det er tid for ny vaksine. Gi vaksiner årlig gjennom hele livet til ilderen.

Ellers bør man sørge for å sjekke om ilderen utvikler tannstein. Om den ikke får nok tannpuss er det store sjanser for at den over tid utvikler tannstein som igjen kan utvikle seg til tannkjøttbetennelse.

Spørsmål og svar om ilder

Er det egentlig lov med ilder som kjæledyr i Norge?

Det er helt lovlig å ha ilder som kjæledyr her i Norge.

Hvordan får man tak i en ilder i Norge?

Den vanligste måten for å få tak i en ilder i Norge på er ved å kjøpe en fra oppdretter. Det er ikke all verdens mange av dem, men med litt tålmodighet bør det ikke være så altfor vanskelig å få kjøpt en ildervalp. Ildere får kun valper på senvåren og tidlig sommer, så det er ikke noe vits i å lete etter ildervalper til salgs midt på vinteren.

Er ildere allergivennlig?

Ildere er ikke allergivennlige, og det er mange som har allergi mot proteiner som produseres i ilderens pels eller spytt.

Går ildere godt sammen med barn?

Ildere regnes ikke som et godt kjæledyr for barn, spesielt ikke for småbarn. Dette har både å gjøre med at barna aktivt må oppdra ilderen og selv sette seg i respekt for den (noe mange barn sliter med), men også fordi barn ofte er litt for hardhendte for et skjørt dyr som ildere.

Kjøpe én eller to ildere?

Dersom du har mye tid til ilderen din kan det gå helt fint med kun én ilder. Om du derimot har en normal fulltidsjobb og ikke er hjemme med den hele dagen kan det være nødvendig med to stykker slik at de kan være sosiale med hverandre.
Noen skaffer to stykker samtidig, mens andre foretrekker å kjøpe den ene først, la den bli vandt til det nye hjemmet sitt, og så skaffe seg en til. Her er det opp til hver enkelt hva man føler er best.

Skal man velge tispe eller hannilder?

Det er jevnt over ikke så stor forskjell i atferden til en hannilder og en tispe. De oppfører seg stort sett ganske likt. Det er derimot skikkelig store størrelsesforskjeller, og en hannilder kan være omtrent dobbelt så stor som en tispe.
Dersom du skal ha to stykker anbefales det å ha to av samme kjønn! Dette minsker sjansen for problematferd under brunst, og uønskede valper.

Hvor lenge lever en ilder?

Ildere kan leve i alt fra 6 til 12 år, men regnes som veteraner alt fra 5 års alder av. Det er svært sjeldent at de faktisk blir hele 12 år, og det er mye mer normalt at de dør en gang mellom 6 og 8 års alder.

Hvilke pelsfarger finnes hos ilder?

Ilderens pelsfarge er enten viltbrun, hvit (albino) eller viltbrun med deler av hvite områder.

Kan man forsikre en ilder?

Det er absolutt mulig å forsikre en ilder på samme måte som man kan forsikre katter og hunder. Flere forsikringsselskap som blant annet Agria tilbyr ilderforsikring.

Hvor mye koster en ildervalp?

En ildervalp fra oppdretter koster gjerne et sted mellom 4 000 og 6 000 kroner. Utstyret koster også en del, så regn med å måtte ut med minst 10 000 kroner for komplett utstyr på selve ilderen til sammen.

Denne artikkelen inneholder reklame for Petworld, Tropehagen og VetZoo.

Legg igjen en kommentar